Monday 7 November 2016

Επίσημο αίτημα της βιομηχανίας για παράταση της διακοψιμότητας

Ένας από τους φακέλους που θα παραλάβει σήμερα ο νέος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης από τον απερχόμενο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτη, περιλαμβάνει και μία είδηση, η οποία βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη. Ο λόγος για το αίτημα της βιομηχανίας, μέσω της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ, για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την έγκριση του αντίστοιχου γερμανικού μηχανισμού από την Κομισιόν, επανέρχεται στο προσκήνιο. Μάλιστα η βιομηχανία αναδεικνύει την αναγκαιότητα επέκτασης ισχύος του μέτρου εγκαίρως, ούτως ώστε να μην υπάρξει «κενό» με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τον εξαιρετικά εύθραυστο βιομηχανικό παραγωγικό ιστό της χώρας.

Μάλιστα στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον κ. Σκουρλέτη που υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Κ. Κουκλέλη,  απηύθυνε επισημαίνεται ακριβώς η έγκριση του γερμανικού μηχανισμού διακοψιμότητας, ο οποίος μάλιστα θα έχει διάρκεια ισχύος μέχρι τον Ιούλιο του 2022.  
Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλείται επίσης η ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει εγκριθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 ωστόσο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2016  με λήξη στις 15 Οκτωβρίου του 2017. Και όπως τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ παρότι ο μηχανισμός της διακοψιμότητας έχει εγκριθεί από την ΕΕ για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ετών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, το χρονικό πλαίσιο ισχύος του μέτρου έχει περιοριστεί εκ των πραγμάτων σε ένα έτος και 10 μήνες λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του κανονιστικού πλαισίου. Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η ΕΕ ενέκρινε το μηχανισμό με την παραδοχή ότι θα παραμείνει σε λειτουργία για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ετών, προτού ενσωματωθεί στη νέα διάρθρωση της αγοράς σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις για τη νέα οργάνωση της  αγοράς και το μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος.
Ένα επιπλέον επιχείρημα αφορά στο γεγονός ότι στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς η ελληνική αγορά δε διαθέτει αγορά επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιες αγορές με εύρυθμη λειτουργία στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι πάροχοι που ανταποκρίνονται από την πλευρά της ζήτησης. Ως εκ τούτου τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ είναι σαφές ότι ο μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος που θα κοινοποιηθεί στην ΕΕ θα πρέπει να καθιστά εφικτή στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των παρόχων που ανταποκρίνονται από την πλευρά της ζήτησης στο ΜΑΕΙ αφετέρου να ενσωματώνει ουσιαστικά το Μηχανισμό Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου στη νέα διάρθρωση της αγοράς.
Ωστόσο ο ΜΑΕΙ δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τη λήξη ισχύος της διακοψιμότητας γεγονός που καθιστά αναγκαία , σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ την αποδοχή του αιτήματος για παράταση ισχύος του μηχανισμού υπηρεσίας διακοπτόμενη φορτίου, τουλάχιστον μέχρις ότου εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός ΜΑΕΙ.
http://energypress.gr/news/episimo-aitima-tis-viomihanias-gia-paratasi-tis-diakopsimotitas

No comments: