Monday 7 November 2016

Προσφυγή στο ΣτΕ για την Υπουργική Απόφαση που «μπλοκάρει» την αλλαγή προμηθευτή σε όσους χρωστάνε

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει τελικά αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο η Υπουργική Απόφαση που είχε υπογράψει το Μάϊο ο απερχόμενος Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία έμπαιναν περιορισμοί στην αλλαγή προμηθευτή για όσους καταναλωτές δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον εν ενεργεία προμηθευτή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μεγάλος βιομηχανικός καταναλωτής έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο την προσβολή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόκειται για Υ.Α. με την οποία τροποποιήθηκε ο «Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες» σε σχέση με το δικαίωμα των Πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να καταγγείλουν τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (client switching). Ειδικότερα, ενώ μέχρι τότε οι πελάτες ενός παρόχου είχαν δικαίωμα να καταγγείλουν οποτεδήποτε τη Σύμβαση Προμήθειας και η ύπαρξη σχετικών ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμπόδιζε την αλλαγή προμηθευτή, με την (υπό κρίση πλέον) Υ.Α. προβλέπεται ότι οι πελάτες δεν μπορούν να καταγγείλουν τη Σύμβαση, εάν δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή εάν δεν έχουν συμφωνήσει διακανονισμό.
Επιπλέον, ο παλαιός προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης εκ μέρους του πελάτη των όρων διακανονισμού των ληξιπρόθεσμών οφειλών του, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, να κόψει δηλαδή το ρεύμα, κι ας ηλεκτροδοτείται πλέον ο πελάτης από άλλη εταιρεία.
Η Υπουργική Απόφαση είχε υπογραφεί μετά από πίεση που ασκούσε η ΔΕΗ προς μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς η εταιρεία έβλεπε αρκετούς πελάτες της να την εγκαταλείπουν ανεμπόδιστα αφήνοντάς της μεγάλα ή μικρά «φέσια».
Κάτι τέτοιο πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, δεν συνηθίζεται σε άλλες αγορές όπου οι οφειλές παραμένουν μεν, αλλά ο καταναλωτής δεν κωλύεται να αλλάξει προμηθευτή.
Κρίσιμη παράμετρος είναι και η εξής: Υπάρχουν μεγάλοι καταναλωτές οι οποίοι όχι μόνον έχουν πρακτική αδυναμία διακανονισμού, αλλά αμφισβητούν και νομικά τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν γίνεται από κάποιο προμηθευτή (είναι σαφές ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές θίγονται από την Υπουργική Απόφαση) αλλά από κάποιον μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή αυτής προφανώς της κατηγορίας.
http://energypress.gr/news/prosfygi-sto-ste-gia-tin-ypoyrgiki-apofasi-poy-mplokarei-tin-allagi-promitheyti-se-osoys

No comments: