Thursday 4 April 2019

ΚΑΣ ή Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο - Η επιτομή της γραφειοκρατίας, της σαπίλας και της διαφθοράς στο ελληνικό κράτος - Ο νέος κρατικός αυτοματισμός είναι εδώ

Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ο νέος κρατικός αυτοματισμός.

Θυμάστε κάποτε το 2014 όταν γινόντουσαν τα έργα στις γραμμές του ηλεκτρικού; Η ολοκλήρωση των έργων καθυστερούσε και απορούσαμε τι γίνεται, τελικά είχε γίνει γνωστό οτι όταν αποφασίστηκε η κατάχωση των έργων και το πέρασμα νέων γραμμών απ' το ίδιο σημείο διότι προφανώς δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική λύση πέραν από το να μην έχουμε ηλεκτρικό για μερικά χρόνια στην Αθήνα, ομάδα αρχαιολόγων έκανε προσφυγές στο ΣτΕ κατά της απόφασης να καταχωθούν τα αρχαία, πάλι καλά που η εκδίκαση απορρίφθηκε και πραγματοποιήθηκε ως κατεπείγουσα αλλιώς θα περιμέναμε αρκετά.

Πάει καιρός από τότε.... θυμήθηκα όμως και κάτι άλλο.

Πέρασαν 1-2 χρόνια από την εποχή που μονοπωλούσε στα ΜΜΕ η επένδυση στο Ελληνικό. Η αλήθεια είναι οτι δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Οι επενδυτές προσπαθούσαν να ξεκινήσουν τα έργα για το project που ήθελαν να πραγματοποιήσουν στο Ελληνικό, αλλά κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αποφάσεις του ΚΑΣ παρουσιαζόταν εμπλοκή και σταματούσαν τα έργα. Το ΚΑΣ έκοβε και έραβε, αποφάσιζε και αποφάσιζε ξανά μετά από συμβούλιο για κυρήξεις αρχαιολογικών χώρων ή κυρήξεις κάποιων παλαιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων ως διατηρητέα μνημεία στην γύρω περιοχή, οι δημοσιογράφοι έλεγαν τα δικά τους, χρειάστηκε να παρέμβουν μέχρι και πολιτικοί παράγοντες. Τελικά δεν θυμάμαι τι αποφασίστηκε, αλλά μου έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό οτι ξαφνικά μόλις αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τα έργα και όλα ήταν στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη, κάποιο ΚΑΣ, κάποιοι σοφοί λάμβαναν αποφάσεις με αποτέλεσμα την εμπλοκή και τον επανασχεδιασμό του project.
Αφού πέρασε ο καιρός, προσφάτως πλάκωσε ξαφνικά το νέο για το δεκαόροφο κτίριο μπροστά απ' την ακρόπολη. Αντιδράσεις "κατοίκων", μηχανικών, διαφόρων γειτόνων της περιοχής. Τελικά εκεί δώθηκε εντολή για την διακοπή των εργασιών. Και πάλι στα ΜΜΕ τα forums και τα social media να έρχονται και να παρέρχονται οι γνώμες, οι απόψεις, οι φήμες, αν το κράτος έδωσε πραγματικά άδεια και μετά την ανακάλεσε, αν δεν υπήρξε καμιά άδεια και όλες οι εργασίες είναι παράνομες. Εμένα η γνώμη μου είναι η εξής, θα υπερασπιστώ τον κατασκευαστή των έργων. Διότι πολύ απλά, όταν θες να κατασκευάσεις κτίριο 10 ορόφων, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, φάτσα κάρτα με την ακρόπολη, ένα από τα γνωστότερα μνημεία διεθνώς, ε δεν θα πας ρε φίλε να πετάξεις μερικά δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να εκπονήσεις τις απαιτούμενες μελέτες, χωρίς να εξετάσεις την νομοθεσία με έμπειρο επιτελείο μηχανικών και να φροντίσεις να είσαι συνεπής με την πολεοδομική, οικοδομική, τεχνική νομοθεσία κτλ, και με όλα αυτά στην τελική, ρισκάροντας να φας τα μούτρα σου και να πάει η επένδυσή σου στα σκουπίδια, να διακοπούν οι εργασίες, να κινηθεί ποινική διαδικασία ή να επιβληθούν πρόστιμα και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Είμαι σίγουρος οτι η κατασκευάστρια εταιρεία είναι σύνομη σε όλα αναφορικά με την συγκεκριμένη επένδυση και τις μελέτες, άδεια δώθηκε, κάτι άλλο παίχτηκε, ενεργοποιήθηκε πάλι ο κρατικός αυτοματισμός. Το τι έγινε έχει αναφερθεί διεξοδικά σε διάφορες ιστοσελίδες, κάποιοι δεν γούσταραν το ξενοδοχείο, τους χαλούσε την θέα από το μπαλκόνι και το ρετιρέ και τελικά ακολούθησε οτι ακολούθησε. 
Φαίνεται όμως οτι το Υπουργείο "Πολιτισμού" και Αθλητισμού, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μετά από συμβούλιο του ΚΑΣ χαρακτηρίζεται σημαντική έκταση του Πειραιά αρχαιολογικός χώρος. Να πω και εδώ την αλήθεια, δεν γνωρίζω τι είδους επένδυση επιθυμεί να κάνει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, δεν καταλαβαίνω όμως, τι φταίει ο κάθε πολίτης που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι/διαμέρισμα εντός εκείνης της χωρικής έκτασης και τώρα για να κάνει την παραμικρή οικοδομική εργασία π.χ εξωτερικό βάψιμο, θα χρειάζεται την έγκριση της αρχαιολογίας. Και εδώ τώρα ας αναφέρω και κάποια πράγματα για εμένα για να κάνω την συσχέτισή μου με αυτό που θέλω να καταλήξω.
Μένω σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο διπλοχαρακτηρισμένο τόσο από το ΥΠΟΑ όσο και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα τόσα χρόνια περιμένω απογοητευμένος πότε το κράτος θα θεσπίσει γεννέα μέτρα και κίνητρα για την συντήρηση και την διατήρηση των διατηρητέων απ' τους ιδιοκτήτες τους. Δυστυχώς το κράτος, χαρακτηρίζει ένα κτίσμα ως διατηρητέο γιατί δήθεν πρέπει να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά, δεν υπάρχει όμως κανένα κίνητρο, κανένας δεν θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο σπίτι γιατί συνεπάγεται μόνο βάρη και υποχρεώσεις, τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Όπως έγραφε και μια γνωστή ιστοσελίδα σε τίτλο άρθου: 

Όμορφα διατηρητέα κτίρια που όμορφα καταρρέουν. 

Τα διατηρητέα κτίρια πλέον, αρκετά είναι εγκαταλελειμμένα, σχολάζουσες κληρονομιές αφού οι απόγονοι έκαναν αποποίηση για να μην κληρονομήσουν ένα τέτοιο βάρος, άλλοι ιδιοκτήτες έφυγαν στο εξωτερικό, άλλα κτίρια ανήκουν σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που δεν ενδιαφέρονται για την αξιοποίησή τους, άλλα πάλι ανήκουν σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες και αφού δεν συμφωνούν μεταξύ τους πως θα τα αξιοποιήσουν, πόσα λεφτά θα ρίξουν για την ανακαίνισή τους, αν έχουν κιόλας και ένα σωρό άλλα θέματα, τα κτίσματα παραμένουν στα αζήτητα, παραβιασμένα, κατεστραμμένα από φθορές, από τον χρόνο, από φωτιές αστέγων και ναρκομανών και από τις καιρικές συνθήκες. Σε όλα τα υπόλοιπα διατηρητέα μένουμε εμείς οι δύσμοιροι και περιμένουμε πότε θα φιλοτιμηθεί κάποιος υπουργός, κάποιας κυβέρνησης, να περάσει νομοθεσία κινήτρων, έστω η πλήρης κατάργηση φόρων κατοχής, έστω η απαλλαγή από ΦΠΑ παροχής υπηρεσιών και αγοράς υλικών για ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις και αναστυλώσεις, έστω την επιδότηση του κόστους για τις μελέτες του μηχανικού. Μα τίποτα όμως! 

Αγαπητό ελληνικό κράτος, τα διατηρητέα φωνάζουν και βοούν, όπως έλεγε χιουμοριστικά και στο γνωστό του τραγούδι ο Άσημος.

ΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΩ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

Και αφού έβγαλα και εγώ ένα προσωπικό ξέσπασμα, καταλήγω εκεί που θέλω να καταλήξω, δεν υπάρχει καμιά πολιτική προστασίας για 20000 διατηρητέα - νεώτερα μνημεία πέραν της απαγόρευσης κατεδάφισης και της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να τα συντηρεί. Ο ιδιοκτήτης πέραν αυτών έχει να αντιμετωπίσει και την γραφειοκρατία των εφορειών νεώτερων μνημείων. Τα αρχαία μνημεία συντηρούνται απ' τις κρατικές υπηρεσίες του ΥΠΟΑ, ενώ το ΚΑΣ κοιτάει πως να χαρακτηρίζει αρχαιολογικούς χώρους, να δεσμεύει και να ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνοντας τους με επιπλέον κόστος και χρόνο αν θελήσουν να εκτελέσουν κάποια οικοδομική εργασία.

Το ΚΑΣ αποτελεί τον νέο κρατικό αυτοματισμό όπως το αποκαλώ εγώ, κατ' αντιπαράθεση του όρου κοινωνικός αυτοματισμός. Όταν η πολιτική εξουσία ήθελε να περάσει δύσκολα και επόδεινα μέτρα έβαζε την κοινωνία να αλληλοσπαράζεται μεταξύ της, να τσακωνόμαστε και να βγάζουμε τα μάτια μας για τις αιτίες της κρίσης, ποια κοινωνική/επαγγελματική/πολιτική ομάδα έφταιξε περισσότερο και ποια λιγότερο.
Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κομματικοί εγκάθετοι και κομματόσκυλα, τοπικοί παράγοντες περιοχών, φορέων και λοιποί παρατρεχάμενοι δεν επιθυμούν, δεν γουστάρουν ρε παιδί μου μια επένδυση, μια κίνηση, βρίσκουν τον άνθρωπό τους, το ΚΑΣ και το ΥΠΟΑ. Σαπίλα, γραφειοκρατία, διαφθορά, στο όνομα του πολιτισμού και της Ελλάδας. 

Μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η κατάργηση των διεφθαρμένων και αρτιοσκληρωμένων θεσμών του ΥΠΟΑ, θέσπιση νέων θεσμών ελέγχων, νέων κανονιστικών πράξεων. Επιλογή μελών μόνο με κλήρωση για να αποφεύγεται η τοποθέτηση κομματικών εγκάθετων, αύξηση συχνότητας συμβουλίων και πολλά άλλα, αν θέλουμε να αλλάξουμε και οχι να παραμείνουμε σαν χώρα στον σημερινό βούρκο.

Ναι ξέχασα, θα γκρεμίσουμε και την ακρόπολη, θα χτίσουμε και ένα Mall επάνω στον ιερό βράχο και διάφορα άλλα σαχλά..... 

Ελλάδα αθάνατη.

No comments: