Friday 25 October 2019

Δώρον άδωρον η έκπτωση 40% για δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων

Στην αρχή έτσι όπως ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε το μέτρο από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, φαινόταν ένα πάρα πολύ καλό μέτρο με σημαντικό όφελος. Πιο συγκεκριμένα στην αρχή της παρουσίασης και πριν την αποσαφήνιση του μέτρου, τα ΜΜΕ άφησαν να εννοηθεί οτι το 40% του ποσού που θα δώσει ο οποιοσδήποτε για ανακαίνιση ή επισκευές σε κτίριο θα αφαιρείται από τους εκκαθαριζόμενους φόρους που θα κληθεί να πληρώσει.
Αργότερα έγινε σαφές οτι δεν θα ισχύει η συγκεκριμένη πρακτική, αλλά η αφαίρεση του ποσού θα γίνεται επί του φορολογητέου εισοδήματος του προσώπου, φυσικού ή νομικού. Μέχρι τελικά να γίνει γνωστό οτι στο 40% δεν θα συμπεριλαμβάνεται το κόστος αγοράς των υλικών αλλά μόνο τα έξοδα για την εργασία των εργατών και των τεχνικών συνεργείων. 
Αν φυσικά ληφθεί υπόψη και το γεγονός οτι όλα θα πρέπει να γίνουν με νόμιμο τρόπο, δηλαδή έκδοση οικοδομικής άδειας, πληρωμή μηχανικού, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών και ενσήμων των εργατών, πληρωμή ΦΠΑ για την έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου, στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα ασύμφορο μέτρο το οποίο αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για την ανακαίνιση, τις επισκευές και τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας η οποία κατά σημαντικό ποσοστό είναι πεπαλαιωμένη, γηρασμένη και με σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, είτε αυτά είναι στατικά προβλήματα, είτε ενεργειακά, είτε θέματα ασφαλείας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση αν και έδειξε θετικές διαθέσεις για να προωθήσει μέτρα που θα τονώσουν την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να προωθεί τα πλέον κατάλληλα μέτρα.

No comments: