Thursday 30 September 2010

Τι σχέση μπορεί να έχει το ΕΤΑΑ με τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕ ? Καμία φυσικά.

Απορώ τι κάνει η ΕΕΤΕΜ για τα ΠΔ που έχουνε προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή. Αντι για κάποιο σημαντικό νέο διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΕΜ ανακοινώσεις σχετικά με το ενιαίο ταμείο ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Τώρα τι σχέσει μπορεί να έχει το ΕΤΑΑ με τους αποφοίτους ΤΕΙ ? Το μόνο που σκέφτομαι είναι μήπως έχει σχέση με πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕ εργολήπτες δημοσίων έργων οι οποίοι δικαιούνται εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ. Να επισημάνω οτι το ΕΤΑΑ είναι μια ένωση των ταμείων ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών και των ταμείων νομικών και υγειονομικών,δηλαδή 3 σε 1 που λέμε.

Ακομα μπορεί να έχει σχέση και με μερικούς πτυχιούχους υπομηχανικούς των ΑΣΥΑ και ΑΣΥΘ πρωτού μετατραπούνε σε ΚΑΤΕ κτλπ. Γιατί οι υπομηχανικοί αν δεν κάνω λάθος ασφαλιζόντουσαν στο ΤΣΜΕΔΕ την τότε εποχή.

Κατά τα άλλα διάβασα όλη την εγκύκλιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η ΕΕΤΕΜ.

http://www.eetem.gr/images/stories/docs/egkiklios_ypoyrgeio_ergasias.pdf 

Wednesday 29 September 2010

Οι μάσκες έπεσαν για τις πραγματικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Από την στιγμή που η υπουργός παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε στο συμβούλιο των Δελφών οτι θα επανεξεταστούνε οι όροι Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και Πανεπιστήμιο. Αλλά και την αναφορά της οτι τα μισά περίπου ΤΕΙ θα φύγουν από την ανώτατη εκπαίδευση και μάλλον θα πάνε στην μεταδευτεροβάθμια/μεταλυκειακή εκπαίδευση,είναι αρκετά για να μας δώσουν να καταλάβουμε τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ.

Το ΠΑΣΟΚ δρώντας σε συνεργασία με το ΤΕΕ με έναν πολύ έξυπνο τρόπο κοιτάει πως να αφανίσει τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους. Λέω για συνεργάσια με το ΤΕΕ επειδή το κλείσιμο αρκετών ΤΕΙ όπως και συγχονεύσεις τμημάτων είναι απόψεις του ΤΕΕ.

Τώρα τα σενάρια που μπορεί να συμβούν μετά από αυτές τις αναφορές σχετικά με τα ΤΕΙ είναι πολλά. Ένα από αυτό είναι και η άποψη του ΤΕΕ οτι τα εναπομίναντα ΤΕΙ που δεν θα κλείσουνε θα συγχονευθούνε με τις πολυτεχνικές σχολές έτσι ώστε να πάψει να υπάρχει η τεχνολογική εκαπίδευση στην Ελλάδα.

Θα μπορούσαμε να πούμε και πάρα πολλά διαφορετικά σενάρια αλλά δεν έχει νόημα. Το συμπέρασμα είναι ένα. Οτι οι μάσκες έπεσαν πλέον και φάνηκαν οι πραγματικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ΤΕΙ.

Tuesday 21 September 2010

Καθηγήτρια λυκείου ξεφτίλιζε μαθητή και ασελγούσε εις βάρος του.

http://blogs.sch.gr/kalodimos/files/2010/08/fek-thopias.pdf

                                           ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π.
                                         ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Αριθμ. 3/2010
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρο 2 παρ.2 εδ. δ. και άρθρο 5 του Π.Δ. 160/2008). Αποτελούμενο από τους Κωνσταντίνο Μενουδάκο,
Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Πρεδρο (ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Ηλία Γιαννακάκη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου (ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Θεοχάρη Δημακόπουλο, Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού
Συνεδρίου και οι αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι είχαν κώλυμα), Γεώργιο Ζέρβα, Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τακτικό μέλος, είχε κώλυμα) και Σωτ. Λουκά, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέλη.
Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση την 22α Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.30, στο Κατάστημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με παρούσα την αναπληρώτρια γραμματέα του Δημητρία Μουζάκη,Προϊσταμένη της Γραμματείας του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν να δικάσει, μετά την 28/2009 απόφασή του, την πειθαρχική αγωγή που έχει ασκηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά της Αναστασίας Δήμου Τζαβάρα, Λέκτορα του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογιών του ΠανεπιστημίοΙωαννίνων, η οποία κλήθηκε νόμιμα και παραστάθηκε
αυτοπροσώπως και με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Αναστάσιο Μιχόπουλο (A.M. 20248), τον οποίον διόρισε στο ακροατήριο. Το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο εγκαλείται η ως άνω Λέκτορας περιγράφεται στο με αριθ. πρωτ.ΕΜΠ 23/11.12.2007 παραπεμπτήριο έγγραφο του Πρύτανη του προαναφερθέντος Α.Ε.Ι., το οποίο διαβιβάσθηκε στο Συμβούλιο με το ΕΜΠ 24/11.12.2007 έγγραφο αυτού. Αφού: 1.α) άκουσε τον εισηγητή Ηλία Γιαννακάκη,Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος διάβασε την πειθαρχική αγωγή και την 28/2009 απόφαση του Συμβουλίου τούτου β) την εγκαλούμενη και τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, οι οποίοι αντέκρουσαν το κατηγορητήριο και 2. μελέτησε όλα τα στοιχεία του φακέλου. Σκέφθηκε κατά το νόμο: Εναντίον της εγκαλούμενης Λέκτορα του Τμήμα−
τος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστασίας Δήμου − Τζαβάρα, ασκήθηκε πειθαρχική αγωγή από τον Ιωάννη Γεροθανάση, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο της αποδίδεται με το 23/11.12.2007 παραπεμπτήριο έγγραφο. Συγκεκριμένα η εγκαλούμενη ως άνω Λέκτορας κατηγορείται πειθαρχικά για επίδειξη διαγωγής που απάδει στην αξιοπρέπεια του πανεπιστη−
μιακού λειτουργού, κατά το άρθρο 326 του ν. 5343/1932 και συγκεκριμένα διότι, κατά το διάστημα των σχολικών ετών 2004−2005 και 2005−2006, που δίδασκε ως καθηγήτρια φιλόλογος στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου,φέρεται να διέπραξε τα ακόλουθα:

α) «......Θώπευση των οπισθίων του μαθητή .......... και αναφορά της σε αυτό, ενώπιον των μαθητών, εκθειάζοντας εκείνο το σημείο του σώματός του. Ασπασμός ενώπιον των μαθητών στην Τάξη .......... στον μαθητή. Σκηνή ζηλοτυπίας, απόγευμα στο Σχολείο, όπου ανέφερε ότι: «δε θέλω να κοιτάει άλλες ο Γιώργος ΜΟΥ». Θωπεία στο κεφάλι ενώπιον συμμαθήτριας και ερώτηση: «δεν είναι όμορφος ο Γιώργος ΜΟΥ». Συνεχής αναζήτηση του παιδιού, είτε στο κινητό του,αφού κατείχε τον αριθμό, αλλά και μέσω συμμαθητών,που έστελνε να τον βρουν σε αίθουσες ηλεκτρονικών,εκτός Σχολείου, οσάκις απουσίαζε. Στην καφετέρια «Ανατολίτικο» του Ρεθύμνου συνάντηση .......... με τον μαθητή, μετά από δική της πρωτοβουλία, όπου του εκμυστηρεύεται το έρωτά της και τον συμβουλεύει να μην το αναφέρει στους γονείς του. Εκεί του αναφέρει ότι θέλει να είναι η πρώτη γυναίκα που θα συνευρεθεί
ερωτικά μαζί του και μετά από την άρνησή του, ότι θα τον περιμένει να ενηλικιωθεί. Ενώπιον των συμμαθητών του αγκαλιάζει τον μαθητή και αφού είπε: «ο Γιώργος το μωρουλίνι μου» τον φιλάει στο μάγουλο. Αναφορά στην τάξη, ότι το πιο σέξι σημείο του σώματος του Γιαννουλάκη είναι το «κωλαράκι του». Στο χορό της Γ΄Λυκείου χόρευε και φώναζε ενώπιον όλων: «φέρτε μου το Γιώργο». Διαπραγματευόταν με μαθητές ότι αν τον φέρουν πίσω από το 1ο Λύκειο, που είχε μετεγγραφεί,
θα τους έβαζε είκοσι. Η αναφορά της Καθηγήτριας σε έκθεση μαθητή ότι είναι όμορφος, ζωηρός κ.α. σημαίνει ότι πέραν του ρόλου της εμφιλοχωρούσε και άλλου είδους ενδιαφέρον (ερωτικό).

β) Η προαναφερόμενη δημιούργησε σκάνδαλο στο σχολείο που υπηρετούσε, με τα καμώματά της και εξέθεσε στα μάτια της Κοινωνίας και των μαθητών ολόκληρη την Εκπαιδευτική κοινότητα και τη Δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, παραδίδοντας ένα παιδί στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, βορά στη σχολική κοινότητα για κάθε είδους σχόλια, λοιδορίες και προπηλακισμούς. Η εν γένει συμπεριφορά της απέναντι σε Καθηγητές και μαθητές μαρτυρεί, άνθρωπο με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο, μιας
και δεν περιεστάλη η εμμονή της απέναντι στον μαθητή ούτε από αίσθηση καθήκοντος, ούτε από ντροπή,ούτε από συμμόρφωση στις υποδείξεις, εννοώντας να κάνει του κεφαλιού της και κατά το δοκούν,βρίζοντας και απειλώντας κατά περίπτωση με επιχειρήματα του τύπου, ότι έχει Διδακτορικό, σύζυγο Πανεπιστημιακό και πολιτικά μέσα.

Δυστυχώς απετέλεσε αντικείμενο οίκτου, χλεύης και απόρριψης από τους Συναδέλφους της καθότι δεν
έπαιρνε από λόγια, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά,με αποτέλεσμα να μείνει ανεξέλεγκτη και αβοήθητη ενώ θα έχριζε, ίσως, επιστημονικής παρακολούθησης από Ειδικούς».

Friday 17 September 2010

Ντροπή και αίσχος για τον υπουργό άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο οι απόψεις του για τα ΤΕΙ και της ισοτιμίας των 4ετών ΤΕΙ με 2ετών σχολών υπαξιωματικών.

Όλο τα παρακσκήνιο εδώ:

http://www.esos.gr/index.php/frontpage/item/9201-yp-aminas-anotata-ekpaideitika-idrimata-noountai-ta-idrimata-anotatis-ekpaideisis-panepistimiakou-tomea-antidraseis-sti-bouli

«Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα» . Αυτή η διατυπωμένη φράση στο νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας που συζητείται στη Βουλή , προκάλεσε την αντίδραση του δημιουργού του θεσμού των ΤΕΙ Απόστολου Κακλαμάνη , ο οποίος παρανέβη και ζήτησε από τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να αλλάξει καθώς όπως είπε ΑΕΙ είναι και τα ΤΕΙ.

Ρεπορτάζ:esos.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια φράση μόνο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο. Πράγματι, είναι μια σημαντική τομή και αδικήθηκε, ίσως, όπως είχε πει και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, διότι και η συζήτηση σε άλλα σημεία περισσότερο επικεντρώθηκε και όχι στην τομή, που πραγματικά αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο για την αναδιάταξη, τη διακλαδική οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω κατά την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου να δείτε το τελευταίο εδάφιο, την περίπτωση ιστ΄ του άρθρου 1. Είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ασάφεια σε ό,τι αφορά το status των ΤΕΙ ως Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης, όπως άλλωστε ορίζονται και από το νόμο, που ο παρών, ως Υπουργός τότε, κ. Ευθυμίου είχε εισηγηθεί και ψηφίσαμε. Λέγει η περίπτωση ιστ΄: «Ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα νοούνται τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στην υποπερίπτωση α΄» κ.λπ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο σκοπός αυτής της διατύπωσης, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μια καλύτερη διατύπωση, την οποία εσείς θα βρείτε και στην ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου το διατυπώνετε όπως πρέπει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να απαντήσω στην παρέμβαση του Προέδρου κ. Κακλαμάνη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κατ’ αρχάς, θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά η ερμηνευτική δήλωση ότι το νόημα αυτής της διάταξης στο άρθρο 1 είναι ότι για τις ανάγκες ερμηνείας του νόμου αυτού, όπου λέμε ΑΕΙ εννοούμε τον πανεπιστημιακό τομέα. Γιατί; Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών, τις οποίες εμείς θέλουμε να θεωρούμε ισότιμες ή πάντως πολύ κοντά με τα ΤΕΙ. Δεν έχουμε πρόθεση να αλλοιώσουμε την πανεπιστημιακή νομοθεσία, ούτε το κύρος και τη θεσμική υπόσταση των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Θα φροντίσω, όμως, και στην ψήφιση στο σύνολο να δω αν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά πώς γίνεται η ερμηνεία των νόμων στα Διοικητικά και στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ναι, γι’ αυτό το είπα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Γι’ αυτό, καταλαβαίνετε ότι η μεν ερμηνευτική σας δήλωση είναι πράγματι ουσιώδης, αλλά δεν αρκεί. Παρακαλώ για μια διατύπωση πληρέστερη.
______________________________________________________________________________________

Ο κύριος Βενιζέλος και το υπουργείο άμυνας θέλουν να ερμηνεύουν όπως τους συμφέρει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος εκτίθεται καθώς είναι συνταγματολόγος και του είχα ιδιαίτερη εκτίμηση σαν άτομο και σαν προσωπικότητα.

Αυτή την φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο λέγοντας οτι θέλουμε να προστατεύσουμε τις ανώτερες σχολές υπαξιωματικών θεωρώντας τες ισότιμες ή πολύ κοντά ισότιμες με τα ΤΕΙ. Δηλαδή πλήρης άγνοια του Ν 2001 περί ανωτατοποίησης και διαρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Οι παρακάτω δηλώσεις ξεφτιλίζουν τα ΤΕΙ καθώς εξισώσουν θεωρητικά 4ετείς σπουδές με 2ετείς σπουδές και αποτελούν ντροπή για τον υπουργό άμυνας.

Όσο για τον λόγο που θέλει ο υπουργός άμυνας να προστατεύσει όπως λέει αυτές τις σχολές με γελία επιχειρήματα είναι σαφές γιατί το κάνει. Για να εξυπηρετήσει συντεχνιακούς κύκλους του ΥΕΘΑ όπως διπλωματούχους μηχανικούς της ΕΜΔΥΔΑΣ λαμόγια και άλλους παρατρεχάμενους και γλύφτες.

Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να γίνει για εξίσωση ΤΕΙ με 2τείς σχολές υπαξιωματικών θα προσβληθούν δικαστηκώς.

Επίσης απορώ τι κάνει η ΕΕΤΕΜ και δεν έχει στείλει κάποιο έγγραφο της στον κύριο Βενιζέλο.

ΑΡΘΡΟ Προέδρου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. - Είναι Κλειστό το επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα;

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν πρέπει να ιδωθεί μόνο ως απελευθέρωση αμοιβών παροχής υπηρεσιών που αφορούν μια σειρά από επαγγελματίες. Ειδικά για το επάγγελμα του Μηχανικού η απελευθέρωση του δε σχετίζεται αποκλειστικά με την κατάργηση των καθοριζομένων από το Κράτος, ελάχιστων αμοιβών, αλλά κυρίως με την άρση της εναρμονισμένης πρακτικής που ακολουθεί το Τ.Ε.Ε από το 2007 «με την καθιέρωση ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος υπολογισμού αμοιβών με ταυτόχρονο τριπλασιασμό τους και είσπραξης τους δια μέσου μόνο της Εθνική Τράπεζας», αξιοποιώντας προς τούτο το σκοπό, μια λεόντειο σύμβαση του 1956 «αποκλειστικής συνεργασίας του Ν.Π.Δ.Δ με την τράπεζα αυτή», σε βάρος των μηχανικών εν γένει.

Η αξιοποίηση αυτού ή άλλων προνομίων από το Τ.Ε.Ε έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την αγορά έργων και εργασιών μηχανικού, όλων εκείνων που δεν μπορούν να γίνουν μέλη του, παρότι έχουν πτυχία μηχανικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας είναι τεράστια αφού διατηρεί εν ισχύ αναχρονιστικούς νόμους του 1930, 1934 και 1950 για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων και τούτο έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση απεριόριστων δικαιωμάτων αποκλειστικού χαρακτήρα στους μηχανικούς πανεπιστημιακών σχολών ακόμη και σε αντικείμενα που δεν δικαιολογούνται από τις σπουδές τους και με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζει μηχανικούς των Τ.Ε.Ι από την προσφορά ανάλογων υπηρεσιών προς τους πολίτες δημιουργώντας συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Η διατήρηση των επαγγελματικών φορέων των πτυχιούχων πανεπιστημίων ως Ν.Π.Δ.Δ με ανάλογη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και εξουσίες που τους έχει παραχωρήσει το κράτος, έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη των εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ να χρησιμοποιούν τους πόρους και τις εξουσίες όχι για την ορθολογική οργάνωση του επαγγέλματος τους, αλλά για τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας άλλων επαγγελματικών ομάδων συναφών ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα οι ανωτέρω φορείς μπλοκάρουν την ισότιμη συμμετοχή στην αγορά παροχής συναφών επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε άλλους επαγγελματίες, εμποδίζουν την δημιουργία άλλων Επαγγελματικών Ενώσεων εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες μονοπωλίου ειδικότερα στην αγορά των τεχνικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτές οι υπηρεσίες να είναι ακριβές.

Ως εκ τούτου η διαδικασία κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων απαιτεί πλήρη απελευθέρωση από κάθε είδους προνόμια που είχαν θεσπιστεί με νόμους ή βασιλικά και χουντικά διατάγματα και όχι απλώς την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Στην χώρα μας οι ασκούντες τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, με προνομίες του ελληνικού κράτους, λειτουργούν ως κλασσικές συντεχνίες με ισχυρά προνόμια τέτοια ώστε το ίδιο επάγγελμα είναι αδύνατον να ασκηθεί από άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι παρότι διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα.

Η επικρατούσα αντίληψη πολλών, ότι το μοναδικό θέμα που συνιστά το κλειστό του επαγγέλματος του Μηχανικού, είναι το ζήτημα της εναρμονισμένης πρακτικής στις αμοιβές τους που έχει καθορίσει με νόμο το κράτος υπέρ μιας ομάδας μηχανικών, είναι λανθασμένη!

Όταν μιλούμε για τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα πρωτίστως αναφερόμαστε σε πλήθος προνομίων που έχουν κατοχυρωθεί νομοθετικά υπέρ συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, πριν την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε!

Η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, του Γεωπόνου, του Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα, είναι αδύνατη όχι μόνο ως επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ως απλή επαγγελματική, από κατηγορίες νεότερων πτυχιούχων με τα ίδια τυπικά προσόντα.

(Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Κόσμος του Επενδυτή'' το Σάββατο 28 Αυγούστου)

Wednesday 15 September 2010

Ακόμα δεν ανανέωσαν την ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΑΝ με την νέα πολιτική ηγεσία. Μετά περιμένουμε κρατική οργάνωση και εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα.

Είπα και εγώ να αναφέρω μια είδηση που μας είπε το σημερινό Αποκαλυπτικό Δελτίο στις 15/09/2010. Στην ιστοσελίδα λοιπόν του Υπουργείου οικονομίας ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ) και ποιο συγκεκριμένα εδώ: http://www.ypoian.gr/?page_id=9  είναι ακόμα αναρτημένο το όνομα της προηγούμενης υπουργού Λούκας Κατσέλη και όχι του Χρυσοχοϊδη που μετακινήθηκε στο ΥΠΟΙΑΝ μετά τον ανασχηματισμό.

Τώρα όσοι σοβαροί ξένοι επιχειρηματίες σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα και να κάνουν επενδύσεις και βλέπουν οτι στο επίσημο website του ΥΠΟΙΑΝ δεν έχουν αλλάξει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία,τι εικόνα θα σχηματίσουν από αυτό για την χώρα μας ?

Είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ξένος επενδυτής ο οποίος γνωρίζει οτι άλλαξε ο υπουργός αλλά να βλέπει ακόμα τον παλιό στην ιστοσελίδα ? Νομίζω πως αυτό που σκέφτεστε σκέφομαι και εγώ. Και δεν υπάρχει δικαιολογία,όπως γινότανε επί Νέας Δημοκρατίας και ξεχνούσαν να αλλάξουν τις πολιτικές ηγεσίες μετά από εκλογές και ανασχηματισμούς.

Tuesday 14 September 2010

Προκλητικές επιστολές έστειλε το ΤΕΕ στους υπουργούς να μην υπογράψουν τα Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ.

Για πολοστή φορά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολές του προς υπουργούς της κυβέρνησης ζητάει να μην προχωρήσουν στην υπογραφή των νέων Π.Δ για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Και αυτή τη φορά διά του νέου του προέδρου Χρήστου Σπιρτζή. Τα ίδια και με τον πρώϊν πρόεδρο κ. Αλαβάνο θα κάνει και ο σημερινός πρόεδρος.

Το ΤΕΕ απέστειλε επιστολές τόσο στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη , όσο και στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Δημήτριο Ρέππα με τις οποίες ζητά την απόσυρση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τις επιστολές θα βρείτε εδώ:

http://www.esos.gr/item/9157-epistoles-tou-tee-stous-ipourgous-na-min-ipograpsoun-ta-pd-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata-ton-ptixiouxon-ton-tei.html 

Εγώ έχω να πώ τα εξής. Το ΤΕΕ λέει και στις δύο επιστολές οτι χρειάζεται διάλογος από την μεριά της πολιτίας ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το ΤΕΕ στην πραγματικότητα κοροϊδεύει όλο τον κόσμο ή δεν ξέρει τι του γίνεται διότι όταν διεξαγόταν η συζήτηση στα αρμόδια όργανα ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για τα Π.Δ. το ΤΕΕ έβγαλε ανακοίνωση και αρνήθηκε την συμμετοχή του σε αυτόν τον διάλογο. Τώρα μας δουλεύει λέγοντας οτι δεν έγινε διάλογος.

Επίσης λέει οτι πάνε να βγάλουν επαγγελματικά δικαιώματα σε τμήματα ΤΕΙ που τα αντίστοιχα πολυτεχνικά δεν έχουν πάρει ακόμα δικαιώματα. Χεστίκαμε εμείς. Ωραία επιχειρήματα. Επειδή το ΤΕΕ δεν έκανε τίποτα για να πάρουν σωστά και σοβαρά κάτι ειδικότητες όπως Μηχανικών Περιβάλλοντος σημαίνει οτι δεν πρέπει να πάρουν δικαιώματα και οι απόφοιτοι μηχανικοί τεχνολογίας περιβάλλοντος των ΤΕΙ.

Όσο για μερικά άρθρα περί διευρυμένου ΤΕΕ κτλπ ας πηγαίναν στο συμβούλιο ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ να τα λέγανε εκεί. Τώρα αργίσανε.

Και τέλος τα κλασικά περί της ανάγκης για ύπαρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενικής βάσεως για τα θέματα των δικαιωμάτων που τα ακούμε εδώ και 30 χρόνια. Καταλάβαμε απολύτως τι θέλουνε,να μας κάνουν να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια.

Επιβάλλεται καμία μα καμία οπισθοχώρηση από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείων στις συντεχνιακές πιέσεις. Άμα υπάρξει υποχώρηση τότε πράγματι το ΠΑΣΟΚ είναι οτι ήταν όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια. 

Αυτοί είναι οι φοιτητές των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών και μελλοντικοί διπλωματούχοι μηχανικοί επιστήμονες....

Έπεσε άγριο ξύλο στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Άγριο ξύλο έπεσε σήμερα το πρωί στο τμήμα Μηχανολογων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μεταξύ φοιτητών αριστερών οργανώσεων. Οι φοιτητές αρπάχτηκαν μεταξύ τους με καδρόνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα και ο καυγάς επεκτάθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου, μπρος στα έκπληκτα μάτια των περαστικών που δεν πίστευαν την αγριότητα των επιθέσεων.


Τουλάχιστον 7 φοιτητές τραυματίστηκαν ενώ δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια θορύβησαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου ο οποίος αυτή την ώρα έχει συγκαλέσει εκτάκτως το πρυτανικό συμβούλιο. Φοιτητές λένε στο thebest.gr ότι δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους συμπλοκές στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους υγεία.

Αυτοί είναι οι φοιτητές των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών και μελλοντικοί διπλωματούχοι μηχανικοί επιστήμονες που μολις ακούσουν για επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ ή αποφοίτους ΤΕΙ να αυτοαποκαλούνται ως μηχανικοί ΤΕ τα παίρνουν στο κρανίο.

Πηγή:
http://thebest.gr/news/index/viewStory/30190 

Thursday 9 September 2010

Από "αζήτητο" ΤΕΙ σε κορυφαίο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

Από "αζήτητο" ΤΕΙ σε κορυφαίο ΑΕΙ

Από φοιτητής σε ΤΕΙ, με βάση εισαγωγής -φέτος- λίγο πάνω από τη μονάδα, καθηγητής σε περιζήτητο ευρωπαϊκό ΑΕΙ. Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση του Δημήτρη Ζευγώλη, ενός πολλά υποσχόμενου νέου Ελληνα επιστήμονα που σε ηλικία 35 ετών είναι ήδη καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας έχοντας πρώτο πτυχίο από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα.

«Οι σπουδές μου στο ΤΕΙ μού έδωσαν τεράστιες βάσεις» δηλώνει με έμφαση στην «Espresso» ο Ελληνας επιστήμονας, διαψεύδοντας τις στερεότυπες απόψεις για την ποιότητα των σπουδών στα ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων φοιτητών. Το τμήμα όπου σπούδασε ο κ. Ζευγώλης είναι από εκείνα που εδώ και μερικά χρόνια προκαλούν αρνητικά και περιπαικτικά σχόλια όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, με αφορμή τη χαμηλή βάση εισαγωγής. Φέτος, με την κατάργηση του βαθμολογικού ορίου του 10, ο πήχης εισαγωγής στο εν λόγω τμήμα βυθίστηκε στα 1.374 μόρια, καταγράφοντας πτώση-ρεκόρ 10.105 μορίων. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα από τα τμήματα που χαρακτηρίζονται «αζήτητα».

Ο κ. Ζευγώλης πέρασε σε αυτό το τμήμα με τις πανελλαδικές του 1995, χωρίς να γνωρίζει και πολλά πράγμα για το ΤΕΙ. «Είπα, θα ανέβω επάνω και θα δούμε. Αν μ' αρέσει, θα κάτσω, αν όχι, θα φύγω» θυμάται σήμερα. Τελικά το ΤΕΙ του άρεσε αρκετά, ώστε να το τελειώσει μέσα σε τρεισήμισι χρόνια. «Είχε μαθήματα όπως Βιολογία και Χημεία, που πάντα τα αγαπούσα. Είχε πολύ καλά εργαστήρια και καλούς καθηγητές, που ήταν κυρίως κτηνίατροι και γεωπόνοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να πάρει το πτυχίο του έπρεπε να κάνει και πρακτική άσκηση σε μια μονάδα τροφίμων στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε σε μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία, αφού περιελάμβανε λίγη δουλειά σε εργαστήριο και πολλή… φορτοεκφόρτωση νταλίκας. Βλέποντας την τύχη που συχνά επιφυλάσσει η χώρα μας στους νέους επιστήμονες, ο κ. Ζευγώλης σκέφτηκε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω αυτό στη ζωή μου», και αποφάσισε να φύγει για μεταπτυχιακό.

Ετσι, το 1999 πήγε στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λίλκολν, όπου ξεκίνησε μάστερ στην Τεχνολογία Τροφίμων. Ενα χρόνο αργότερα το είχε ολοκληρώσει και έκανε αιτήσεις για διδακτορική διατριβή. Τελικά έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Νορθάμπτον, όπου έκανε έρευνα πάνω σε ίνες τεχνητού κολλαγόνου για τένοντες. Τον Σεπτέμβριο του 2005, μόλις έξι χρόνια από την αποφοίτησή του από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Αρτας, ήταν διδάκτορας Βιοϊατρικής Μηχανικής και Βιοϋλικών.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Ζευγώλης πήγε στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, όπου εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Εκεί έμεινε δύο χρόνια, ολοκληρώνοντας δύο έρευνες πάνω στα βιοϋλικά. Το 2008 άνοιξε μια θέση διδάσκοντα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ο νεαρός Ελληνας είχε σκληρό ανταγωνισμό από αποφοίτους μεγάλων πανεπιστημίων, αλλά κατάφερε να κερδίσει τη θέση. Από τότε ο Δημήτρης Ζευγώλης διδάσκει την επιστήμη των βιοϋλικών στους φοιτητές του ιρλανδικού ιδρύματος, ενώ πριν από λίγες ημέρες του ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται στο μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, έχει και την ιδιότητα του κύριου ερευνητή, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει δικό του εργαστήριο. Εκεί εργάζεται πάνω στη δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων μοσχευμάτων διαφόρων τύπων, όπως οστών, τενόντων, χόνδρων, νεύρων και δέρματος.

Ομως, πώς τα κατάφερε τόσο καλά ένας απόφοιτος ενός «ταπεινού» περιφερειακού ΤΕΙ; «Το τμήμα ήταν έως ένα βαθμό βιολογικό, οπότε εγώ ήξερα πολύ καλή ανατομία, φυσιολογία, μικροβιολογία, βιοχημεία. Ολα αυτά ήταν πολύ χρήσιμα στη δική μου επιστημονική κατεύθυνση» λέει ο 35χρονος καθηγητής και προσθέτει ότι το πτυχίο του δεν του έδωσε μόνο γνώσεις, αλλά και το απαραίτητο τυπικό προσόν για να ξεκινήσει την καριέρα του. «Στην Αγγλία το πτυχίο αυτό είναι ισότιμο του μπάτσελορ. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σε σχέση με τα πανεπιστήμια» λέει, τονίζοντας ότι στο εξωτερικό αναγνωρίζονται ως μπάτσελορ ακόμη και πτυχία τριετών σπουδών. Σχολιάζοντας τη χαμηλή βάση εισαγωγής στο τμήμα όπου σπούδασε ο κ. Ζευγώλης αναφέρει ότι στην Ελλάδα πολλά τμήματα είναι παρεξηγημένα και το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού.


ΣΤΑΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8828
________________________________________________________________________________________

Αυτά να τα βλέπουν οι κομπελεξάρες των πολυτεχνείων και γεωπονικών σχολών για να καταλάβουν οτι τα ΤΕΙ τα κατάντησε έτσι το ελληνικό σύστημα εθνικής παιδείας και άμα θέλει ένας φοιτητής μπορεί να βγάλει ασπροπρόσωπο το τμήμα ΤΕΙ που αποφοίτησε.

Ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέληξη με τα επαγγελματικά δικαιώματα του κ. Ι. Πανάρετου.

Wednesday 1 September 2010

Την στιγμή που τα ΤΕΙ δεν έχουνε επαγγελματικά δικαιώματα,το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νόμο για την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ και κολλεγίων στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ.

Εξαιρετικά προκλητική είναι η είδηση που έγινε γνωστή οτι απόφοιτοι ΙΕΚ θα μπορούν να εισάγονται σε ΑΕΙ με μοριοδότηση. Παρακάτω παραθέτω ολόκληρο το κείμενο αναδημοσιευμένο από το blog

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_2763.html

Να συνδέσει τη μη τυπική εκπαίδευση που παρέχουν τα κολέγια, τα ΙΕΚ και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στα κίνητρα που δίνει για τη διά βίου μάθηση στους σπουδαστές παρέχει και τη δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων από το ένα σύστημα στο άλλο...

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας απόφοιτος του ΙΕΚ ή του κολεγίου θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, οι οποίες θα θεσπιστούν στο μέλλον, αποφοιτώντας από το ΙΕΚ ή το κολέγιο, να συνεχίζει τις σπουδές του σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ διασφαλίζοντας πιστωτικές μονάδες τις οποίες μπορεί να τις χρησιμοποιεί αναλόγως και φυσικά ευεργετικά για τον ίδιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση αναφέρει ότι: «Η σύνδεση προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης γίνεται μέσω σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων μάθησης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων εκπαίδευσης από το ένα σύστημα στο άλλο. Με τον όρο σπονδυλωτό νοείται το πρόγραμμα που είναι δομημένο υπό τη μορφή ενοτήτων μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι οποίες εκφράζονται αριθμητικά με πιστωτικές μονάδες. Ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα τεθούν από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και την κείμενη νομοθεσία γύρω από τα προσόντα, το άτομο θα μπορεί συσσωρεύοντας τις απαιτούμενες μονάδες να αποκτά κάποιο προσόν ή να χρησιμοποιεί τις πιστωτικές του μονάδες σε άλλα μαθησιακά πλαίσια ή και σε άλλα γεωγραφικά όρια».

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πραγματικότητα, θα πρέπει προηγουμένως οι όποιες σπουδές απ' όπου κι αν προέρχονται να ενταχθούν σε σύστημα πιστωτικών μονάδων μετρήσιμο και η σχετική νομοθεσία να τροποποιηθεί έτσι ώστε να συνδέονται οριζόντια όλα τα επίπεδα των παρεχομένων από τα ιδρύματα σπουδών.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε χθες τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για τη Διά Βίου Μάθηση μέσα από το οποίο το υπουργείο Παιδείας καλείται να αξιοποιήσει τα 1,6 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα προσεχή 4 χρόνια για δράσεις στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.

Με το νομοσχέδιο, που από χθες συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, επιχειρείται να πάρει σάρκα και οστά η προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για τη διά βίου μάθηση. Στόχος δηλαδή του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσει τον χώρο που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και κυρίως την επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων. Να πιστοποιούνται δηλαδή γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτούν τα άτομα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μέσω ποικίλων εκπαιδευτικών διαδρομών. Ενα σύστημα που να αναγνωρίζει προσόντα. Για τον σκοπό αυτό ιδρύεται και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων.

Στον όρο «διά βίου μάθηση» περιλαμβάνονται και προσδιορίζονται οι έννοιες «τυπική και μη τυπική εκπαίδευση». Στην «τυπική» ανήκουν η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η ανώτατη και στη «μη τυπική» ανήκουν η αρχική και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, η γενική εκπαίδευση ενηλίκων και οι διάφορες μορφές επιμόρφωσης.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μείζονα εθνική επιλογή», λέγοντας ότι είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια, να χτυπηθεί η σπατάλη και να αξιοποιηθούν σωστά και αποδοτικά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στη μη τυπική εκπαίδευση, δηλαδή στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και στη γενική εκπαίδευση ενηλίκων. Μόνο μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης διατέθηκαν περίπου 3,4 δισ. ευρώ για εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο, καταργείται ο ΟΕΕΚ και αναμορφώνεται το καθεστώς οργάνωσης, διαχείρισης και λειτουργίας των ΙΕΚ τα οποία πλέον υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, διευρύνεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών (ΕΚΕΠΙΣ), καθιερώνεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης στο οποίο εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι με αίτησή τους και περιλαμβάνει τα ατομικά δελτία Διά Βίου Μάθησης, δμιουργείται «Εθνικό Δίκτυο Διά Βίου Μάθησης» στο οποίο εντάσσονται όλοι οι φορείς διοίκησης και παροχής υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησης.
______________________________________________________________________________________________

Το υπουργείο παιδείας έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Άντε να τελειώνουν με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.