Thursday 19 April 2012

Πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας για το σύστημα μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ

Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταρτίζει ο ΑΔΜΗΕ, με ορίζοντα 10ετίας. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη στην τελική φάση του και σχεδιάζεται να δοθεί στη δημοσιότητα περίπου σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, δεν θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, δηλαδή, το σχέδιο ανακοινώνεται στα τέλη του έτους, τίθεται πρώτα σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ, δίδεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων μέσα σε ένα μήνα και στη συνέχεια υποβάλλεται στη ΡΑΕ, η οποία το θέτει σε νέα διαβούλευση. Λόγω του γεγονότος ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι καινούριος φορέας αποφασίσθηκε το εν λόγω πρόγραμμα να υποβληθεί εξαρχής στη ΡΑΕ, η οποία θα το θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Σε αυτή τη φάση, οι οικονομικές υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ εξετάζουν κατά πόσο είναι δυνατή η χρηματοδοτική υποστήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος από τον ίδιο το φορέα. Αυτό αποτελεί και την πιο κρίσιμη παράμετρο, η οποία θα προσδιορίσει και το χρόνο δημοσιοποίησης του, δεδομένου ότι η άποψη που επικρατεί στους κόλπους του ΑΔΜΗΕ είναι να μην ανακοινώνονται απλώς σχέδια, τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Είναι δεδομένο, πάντως, ότι η περιορισμένη ρευστότητα που αντιμετωπίζει η μητρική εταιρία, η ΔΕΗ, αλλά και η οικονομική κρίση της χώρας, που δεν ενθαρρύνει δανεισμό από τράπεζες, δημιουργούν ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο. Ερωτηματικό χωρίς απάντηση, εξάλλου, αποτελεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αν ο ΑΔΜΗΕ θα αναγκασθεί να αναζητήσει κεφάλαια από τρίτους επενδυτές, προκειμένου να γίνουν νέα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένες τις σχεδιαζόμενες μεγάλες επενδύσεις, σε ΑΠΕ κυρίως, στα νησιά και δη την Κρήτη.

Πάντως, οι πληροφορίες του energia αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει στα σκαριά ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση, 150 και 300 KV, για τη μελλοντική διασύνδεση νησιών, όπως αυτή της Κρήτης, όπου σχεδιάζονται να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57038

No comments: