Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται στην τηλεόραση μια συσκευή την οποία συνδέεις στην πρίζα μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης και έχεις εξοικονόμιση ενέργειας. Πρίν μερικούς μήνες έλαβα και ένα μύνημα στο κινητό όπου μια εταιρία έλεγε να επικοινωνήσω μαζί της ωστέ να μου παρουσιάσουνε τον νέο τρόπο για την εξοικονομίση ενέργειας και μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι ακριβή η ΔΕΗ αλλά τα τέλη υπέρ της ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη,αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να αναλύσουμε τα περί ΕΡΤ και δήμων.
Σε ένα τηλεοπτικό κανάλι παρακολούθησα τα διαφημηστικά videos της συγκεκριμένης συσκευής με το όνομα economizer. Σαν πτυχιούχο ενεργειακό μηχανικό ΤΕ δεν με έπεισαν καθόλου τα σποτάκια του καναλιού. Ποιο συγκεκριμένα στα σπότ έδειχναν ένα αμπερόμετρο που ήταν τοποθετημένο (εν σειρά ενοείται) με έναν διακόπτη ή μια συσκευή από όσο θυμάμαι και μόλις τοποθετούσες σε μια πρίζα της εγκατάστασης το economizer μειωνόταν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Να και οι φωτογραφίες από τα σποτάκια που βρήκα στο site της συσκευής.
Οι αρχικοί λόγοι που δεν με έπεισαν είναι οι παρακάτω:
1. Η ρέουσα ενέργεια σε οποιαδήποτε διάταξη έχει πάντοτε απώλειες και έναν βαθμό απόδοσης.
2.\Το οτι μειώνεται η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει οτι μειώνεται και η ηλεκτρική ενέργεια?
3. Η ηλεκτρική ενέργεια ισούται με την ενεργό ισχύ επί τον χρόνο λειτουργίας της κάθε συσκευής και η ενεργός ισχύς ισούτε με την τάση του δυκτίου επί την ένταση του ρεύματος κατανάλωσης επί τον συντελεστή ισχύος.
4. Μήπως στο economizer εμπεριέχεται πηγή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αφ'ενός τραβάει ρεύμα από την ΔΕΗ και αφ'εταίρου το "τραβηγμένο" ρεύμα με κάποιον κρυφό τρόπο παρέχεται στις συσκευές έτσι ώστε οι συσκευές να τροφοδοτούνται με την ίδια ενέργεια όπως πριν αλλά επειδή τροφοδοτούνται και από το economizer με επιπλέον ρεύμα τότε "ζητάνε" λιγότερο ρεύμα από το δύκτιο της ΔΕΗ και εικονικά μειώνεται η ένταση του ρεύματος στο αμποερόμετρο.
Εν το μεταξύ βρήκα σήμερα ένα άλλο video από την εκπομπή του Παπαδόπουλου στον ΑΝΤ1 όπου έκαναν ένα πείραμα αυτή την φορά καλύτερο και ποιο αποκαλυπτικό από τα διαφημιστικά σποτάκια. Αυτή την φορά ήτανε τοποθετημένο το economizer σε μια πρίζα της εγκατάστασης ενώ στο ταμπλό ήτανε τοποθετημένο ένα αμπερόμετρο,μόλις αποσυνδέθηκε το economizer απ΄την πρίζα αυξήθηκε η ένταση του ρεύματος,ενώ μόλις επανασυνδέθηκε μειώθηκε πάλι.
Το συγκεκριμένο video βρίσκεται εδώ
http://www.economizer.gr/index.php/product?video=1
Τα video έριξαν αρκετό φώς στο τούνελ. Παρά ταύτα τα επόμενα ερωτήματα που έχω είναι επίσης:
1. Με την ένταση του ρεύματος ΟΚ. Με την τάση και τον συντελεστή ισχύος τι γίνεται?
2. Γιατί δεν τοποθετείτε στην εγκατάσταση ένα βολτόμετρο καθώς και συσκευή μέτρησης συντελεστή ισχύος? Αν και η τάση όπως και ο ΣΙ εξαρτώνται απ΄την γεννήτρια που παρέχει ρεύμα η ΔΕΗ.
Μια απάντηση μπορεί να δωθεί από τις πληροφορίες που έχει το site του προϊόντος όπου αναφέρει οτι: Το Economizer ενεργεί ως σταθεροποιητής τάσης με την αποθήκευση ενέργειας συνεχόμενου ρεύματος έως και 10 δευτερόλεπτα. Επομένως παρέχει σταθερή τάση κατά τη διάρκεια των στιγμιαίων πτώσεων ισχύος.
Επίσης όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την διανομή του economizer στην Ελλάδα υπάρχουνε πυκνωτές μέσα στην συσκευή.
Δηλαδή στο economizer εμπεριέχονται πυκνωτές που αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο συνεχόμενου ρεύματος προφανώς και με χρήση ανορθωτών. Η προσθήκη πυκνωτών όμως σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα βελτιώνει τον συντελεστή ισχύος και την διάρκεια ζωής των συσκεών.
Βελτίωση του ΣΙ σημαίνει αύξηση του έτσι ωστέ να αγγίζει την μονάδα άρα σημαίνει και αύξηση της ενεργού ισχύος. Αυτή η αύξηση του ΣΙ πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη μείωση του ρεύματος σε τέτοιο επίπεδο όμως που να αντισταθμίζει την αύξηση του ΣΙ,έτσι όντως έχουμε εξοικονόμιση ενέργειας λόγω μείωσης της ενεργού ισχύος.
Sunday, 21 February 2010
Tuesday, 16 February 2010
Το πρώτο αυτοδύναμο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών από το τμήμα Διοίκησης & Διαχείρησης έργων του ΤΕΙ Λάρισας.
Πηγή: http://media2.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/ethnos/2010/02/16/ETH_1602_019_CMYK.pdf
Πρόκειτε για το ΠΜΣ "Διοίκηση και διαχείρηση έργων και προγραμμάτων" του ΤΕΙ Λάρισας και θα το διοργανώσει το τμήμα διοίκησης και διαχείρησης έργων. Τον Μάιο θα δημοσιευτεί η προκύρηξη για την διεξαγωγή του ΠΜΣ σε ΦΕΚ ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει κανονικά. Την έγκριση για την διοργάνωση ΠΜΣ την πήρε το ΤΕΙ Λάρισας μετά από εσωτερική αλλά και εξωτερική αξιολόγιση που ζήτησε.
Αυτό για να μάθουν τα λαμόγια του ΤΕΕ και τα κοπρόσκυλα συνδικαλισταράδες όπως της ΕΜΔΗΔΑΣ να λένε οτι τα ΤΕΙ έχουνε μούφα μεταπτυχιακά. Κάντε αίτηση στο ΤΕΙ Λάρισας για το μεταπτυχιακό να δούμε πόσοι από εσάς θα γίνετε δεκτοί με την μαϊμού προϋπηρεσία στο δημόσιο.
Πρόκειτε για το ΠΜΣ "Διοίκηση και διαχείρηση έργων και προγραμμάτων" του ΤΕΙ Λάρισας και θα το διοργανώσει το τμήμα διοίκησης και διαχείρησης έργων. Τον Μάιο θα δημοσιευτεί η προκύρηξη για την διεξαγωγή του ΠΜΣ σε ΦΕΚ ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει κανονικά. Την έγκριση για την διοργάνωση ΠΜΣ την πήρε το ΤΕΙ Λάρισας μετά από εσωτερική αλλά και εξωτερική αξιολόγιση που ζήτησε.
Αυτό για να μάθουν τα λαμόγια του ΤΕΕ και τα κοπρόσκυλα συνδικαλισταράδες όπως της ΕΜΔΗΔΑΣ να λένε οτι τα ΤΕΙ έχουνε μούφα μεταπτυχιακά. Κάντε αίτηση στο ΤΕΙ Λάρισας για το μεταπτυχιακό να δούμε πόσοι από εσάς θα γίνετε δεκτοί με την μαϊμού προϋπηρεσία στο δημόσιο.
Ετικέτες
Δικά μας άρθρα και έρευνες
Monday, 15 February 2010
Η γνώμη μου για τις αλλαγές σε ονομασία και περιεχόμενο μερικών μαθημάτων στο τμήμα μας.
http://www.et.teiath.gr/anakoinoseis/Antistoixies_PNPS.pdf
Στο παραπάνω link μπορείτε να ανοίξετε και να διαβάσετε το αρχείο .pdf με τις αλλαγές. Τέτοιου είδους αλλαγές είχαν να συμβούν πρίν το 2005 απ'ότι είμαι πληροφοριμένος όταν είχανε καταργήσει τις
εργαλειομηχανές μαζί με άλλα μαθήματα. Συνοψίζοντας έχω να πώ τα εξής για τις αλλαγές:
1. Το μάθημα της "Μηχανικής" μετονομάσθηκε σε "Τεχνική μηχανική".
Σωστή απόφαση αφού η μηχανική είναι κλάδος της φυσικής που μελετάει πάρα πολλά φαινόμενα όπως κινητική μηχανική,μηχανική των σωμάτων κοκ. Σε τμήματα μηχανικών όμως η σωστή ονομασία θα έπρεπε να ήταν εφαρμοσμένη μηχανική ή τεχνική μηχανική αφού εφαρμόζουμε μαθηματικές σχέσεις και τύπους στην αντοχή των υλικών. Επίσης καταργήθηκε το εργαστήριο και αυξήθηκε η θεωρία. Καλά έκαναν να μην έχουμε εκείνον τον πρίχτη καθηγητή του εργαστηρίου που παραμένει στο ΤΕΙ για να τα τσεπώνει λόγω μισθολογικής ωρίμανσης.
2. Το μάθημα της "Πληροφορικής Ι" μετονομάσθηκε σε "Πληροφορική".
Σωστή κίνηση εφόσον η πληροφορική ΙΙ άλλαξε όνομασία.
3. Το μάθημα "Ηλεκτρικά δύκτια" μετονομάσθηκε σε "Ανάλυση ηλεκτρικών δυκτίων".
Αυτή η κίνηση θα έλεγα οτι αυτόματα εξειδηκεύει το περιεχόμενο του μαθήματος καθώς άλλο πράγμα είναι η ανάλυση ηλεκτρικού κυκλώματος και άλλο η γενική περιγραφή ηλεκτρικά κυκλώματα. Παρα ταύτα αυτή η αλλαγή έχει και τα θετικά της,δηλαδή οτι θα υπάρξει μικρότερη ύλη και θα δωθεί έμφαση περισσότερο σε θέματα ανάλυσης δυκτίων με τις γνωστές μεθόδους που ξέρουμε απ΄την Ηλεκτροτεχνία αλλά στο εναλλασόμενο ρεύμα.
4. Το μάθημα της "Πληροφορικής ΙΙ" μετονομάσθηκε σε "Προγραμματισμός Η/Υ".
Σωστή απόφαση αφού αυτό που μαθέναμε στην Πληροφορική ΙΙ ήτανε ο προγραμματισμός μέσω visual basic.
5. Το μάθημα "Παραγωγή τεχνογνωσίας & μεταφορά τεχνολογίας" καταργήθηκε και έγινε "Τεχνολογίες
περιβάλλοντος Ι".
Εφόσον βγήκε στη σύνταξη ο καθηγητής ήτανε μια σωστή κίνηση από τι στιγμή που το γνωστό μάθημα
ΠΑ.ΤΕ.ΜΕ.ΤΕ δεν μπορούσε να διδάξει σημαντικά πράγματα για το αντίκειμενο της ενεργειακής τεχνολογίας πέρα από το πως να κάνουμε εργασίες. Αντίθετα η τεχνολογία του περιβάλλοντος έπρεπε να πάει σε μικρότερο εξάμηνο διότι είχε εύκολη ύλη.
6. Το μάθημα "Ξένη γλώσσα ΙΙΙΙ - Τεχνική ορολογία¨ καταργήθηκε και έγινε σε "Αποθήκευση ενέργειας".
Πιστεύω πως είναι μια καλή κίνηση καθώς η αποθήκευση ενέργειας είναι σημαντικότερη έναντι των αγγλικών τα οποία έτσι και αλλιώς σαν ένα μάθημα δεν μας δίδαξαν κάτι το σημαντικό. Από την άλλη μεριά στο ΤΕΙ λειτουργούνε φροντιστηριακά μαθήματα αγγλικών από το οποίο μπορείς να λάβεις και βεβαίωση. Αυτό δυστηχώς δεν το γνωρίζαμε και εμείς παλιότερα παρόλο που υπήρχε δυνατότητα,γιατί απλά δεν το ανακοίνωσε κανείς και νομίζαμε όλοι οτι απλά το κέντρο ξένων γλωσσών είναι ένα "διοικητικό κέντρο¨ που αποφασίζει ποιες καθηγήτριες αγγλικών θα διδάσκουν τα αγγλικά σε κάθε τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
7. Το μάθημα "Τεχνολογίας θέρμανσης" καταργήθηκε και έγινε "Θέρμανση φύξη κλιματισμός Ι".
Δεν ξέρω άμα άλλαξε και το περιεχόμενο αλλά διαφωνώ με αυτή την αλλαγή καθώς είναι πολύ δυσκολότερο για τους φοιτητές να κατανοήσουν σε ένα μάθημα τεχνολογίες + μελέτες συστημάτων και διατάξεων θέρμανσης και ψύξης και κλιματισμού. Και σίγουρα μελέτες και στα 3 είδη εγκαταστάσεων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούνε σε ένα εξάμηνο μαζί.
8. Το μάθημα "Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρική οικονομία" μετονομάσθηκε σε "Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας¨.
Πολύ σωστή απόφαση αφού ούτε ασχοληθήκαμε στο παρελθόν ούτε διδαχτήκαμε επαρκώς θέματα ηλεκτρικής οικονομίας μαζί με θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
9. Το μάθημε "Νομοθεσία - Περιβάλλον¨ μετονομάσθηκε σε "Τεχνική νομοθεσία και ασφάλεια εργασίας".
Σωστή απόφαση καθώς για περιβάλλον και νομοθεσία πολύ λίγα πράγματα κάναμε ενώ στην περισσότερη ύλη από αυτή που διδάχτηκα για ασφάλεια εργασίας και την νομοθεσία που την διέπει μιλήσαμε.
10. Το μάθημα "Παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας" αντικαταστάθηκε από τα "Ηλεκτροτεχνικά υλικά".
Σωστή κίνηση καθώς η αποθήκευση ενέργειας αντικατέστησε τα Αγγλικά ΙΙΙΙ - Τεχνική ορολογία και εκτός από αυτό ο ενεργειακός ηλεκτρολόγος χρειάζεται και ένα μάθημε που θα του λέει τα υλικά που θα πρέπει να επιλέγει για τις εργασίες του.
11. Το μάθημα "Ψύξη και κλιματισμός" αντικαταστάθηκε από το "Θέρμανση ψύξη κλιματισμός ΙΙ".
Ισχύουν τα ίδια με αυτά που προανέφερα και στο 7. σχόλιό μου. Καλύτερο ήταν να παραμείνει ένα αυτοτελές μάθημα με θερμαντικές εγκαταστάσεις και ένα άλλο με ψύξη-κλιματισμό.
12. Το μάθημα "Στοιχεία μηχανών και μεταφορικά συστήματα" μετονομάσθηκε σε "Στοιχεία μηχανών¨.
Σωστή απόφαση καθώς σε αυτό το μάθημα το μεγαλύτερο μέρος του ήτανε μόνο για στοιχεία μηχανών και ελάχιστα πράγματα για μεταφορικά συστήματα,έτσι και αλλιώς ο τομέας των μεταφορικών συστημάτων είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα οχήματα φορτηγά κτλπ.
13. Το μάθημα ¨Οικονομική ανάλυση ενεργειακών συστημάτων" μετονομάσθηκε σε "Οικονομική ανάλυση".
Σωστή απόφαση καθώς διδαχτήκαμε μονάχα οικονομικά θέματα γενικής φύσεως και όχι για ενεργειακά συστήματα.
14. Το μάθημα "Διοίκηση επιχειρήσεων" καταργήθηκε και έγινε "Ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και Η/Μ εγκαταστάσεων".
Πρόκειται για πολύ σωστή απόφαση ειδικά τώρα που πραγματοποιείται η διαβούλευση για το σχέδιο των ενεργειακών επιθεωρητών και το τμήμα μας θα έπρεπε να παίξει προταγωνιστικό ρόλο για την συμμετοχή των αποφοίτων του σε ένα τέτοιο σχέδιο. Η ύλη της διοίκησης επιχειρήσεων είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να διδαχτεί ακόμα και στο μάθημα της οικονομικής ανάλυσης.
15. Το μάθημα "Ψυκτικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις ισχύος" καταργήθηκε και έγινε "Μηχανουργική τεχνολογίας και τριβολογία".
Εδώ μπορώ να πώ οτι στην κίνηση αυτή υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα για τους μηχανολόγους. Τα μειωνεκτήματα είναι οτι δεν θα εκπονήσουν σε ούτε ένα εργαστήριο μια μελέτη ψυκτικής εγκατάστασης που χρειάζεται πολύ δουλειά. Αντίθετα θα εφοδιαστούνε με τις απαραίτητες γνώσεις της λεγόμενης κατασκευαστικής μηχανολογίας,τέτοιες γνώσεις λαμβάνουμε ελάχιστες από τεχνική μηχανική και στοιχεία μηχανών. Η μελέτη ψυκτικής εγκατάστασης μπορεί να έχει προστεθεί σαν ύλη στην θέρμανση ψύξη κλιματισμός ΙΙ.
16. Το μάθημα "Τεχνολογίες περιβάλλοντος" μετονομάσθηκε σε "Τεχνολογίες περιβάλλοντος ΙΙ.
Σωστή απόφαση καθώς ο προηγούμενος τίτλος μαθήματος αντικατέστησε το μάθημα ΠΑ.ΤΕ.ΜΕ.ΤΕ οπότε οι φοιτητές θα μπορούνε να λάβουνε ποιο προχωρημένες γνώσεις πάνω στις τεχνολογίες περιβάλλοντος.
Πέρα από τις αλλαγές και καταργήσεις μαθημάτων έχουμε και αλλαγές στο ορολόγιο πρόγραμμα με κατάργηση εργαστηρίων και μεταβολές στις ώρες των θεωριών,δεν μπορώ να αναλύσω τόσα πράγματα αλλά για να το αποφάσισαν οι καθηγητές κάτι θα ξέρουν.
Αυτά τα λίγα είχα να πώ.
Στο παραπάνω link μπορείτε να ανοίξετε και να διαβάσετε το αρχείο .pdf με τις αλλαγές. Τέτοιου είδους αλλαγές είχαν να συμβούν πρίν το 2005 απ'ότι είμαι πληροφοριμένος όταν είχανε καταργήσει τις
εργαλειομηχανές μαζί με άλλα μαθήματα. Συνοψίζοντας έχω να πώ τα εξής για τις αλλαγές:
1. Το μάθημα της "Μηχανικής" μετονομάσθηκε σε "Τεχνική μηχανική".
Σωστή απόφαση αφού η μηχανική είναι κλάδος της φυσικής που μελετάει πάρα πολλά φαινόμενα όπως κινητική μηχανική,μηχανική των σωμάτων κοκ. Σε τμήματα μηχανικών όμως η σωστή ονομασία θα έπρεπε να ήταν εφαρμοσμένη μηχανική ή τεχνική μηχανική αφού εφαρμόζουμε μαθηματικές σχέσεις και τύπους στην αντοχή των υλικών. Επίσης καταργήθηκε το εργαστήριο και αυξήθηκε η θεωρία. Καλά έκαναν να μην έχουμε εκείνον τον πρίχτη καθηγητή του εργαστηρίου που παραμένει στο ΤΕΙ για να τα τσεπώνει λόγω μισθολογικής ωρίμανσης.
2. Το μάθημα της "Πληροφορικής Ι" μετονομάσθηκε σε "Πληροφορική".
Σωστή κίνηση εφόσον η πληροφορική ΙΙ άλλαξε όνομασία.
3. Το μάθημα "Ηλεκτρικά δύκτια" μετονομάσθηκε σε "Ανάλυση ηλεκτρικών δυκτίων".
Αυτή η κίνηση θα έλεγα οτι αυτόματα εξειδηκεύει το περιεχόμενο του μαθήματος καθώς άλλο πράγμα είναι η ανάλυση ηλεκτρικού κυκλώματος και άλλο η γενική περιγραφή ηλεκτρικά κυκλώματα. Παρα ταύτα αυτή η αλλαγή έχει και τα θετικά της,δηλαδή οτι θα υπάρξει μικρότερη ύλη και θα δωθεί έμφαση περισσότερο σε θέματα ανάλυσης δυκτίων με τις γνωστές μεθόδους που ξέρουμε απ΄την Ηλεκτροτεχνία αλλά στο εναλλασόμενο ρεύμα.
4. Το μάθημα της "Πληροφορικής ΙΙ" μετονομάσθηκε σε "Προγραμματισμός Η/Υ".
Σωστή απόφαση αφού αυτό που μαθέναμε στην Πληροφορική ΙΙ ήτανε ο προγραμματισμός μέσω visual basic.
5. Το μάθημα "Παραγωγή τεχνογνωσίας & μεταφορά τεχνολογίας" καταργήθηκε και έγινε "Τεχνολογίες
περιβάλλοντος Ι".
Εφόσον βγήκε στη σύνταξη ο καθηγητής ήτανε μια σωστή κίνηση από τι στιγμή που το γνωστό μάθημα
ΠΑ.ΤΕ.ΜΕ.ΤΕ δεν μπορούσε να διδάξει σημαντικά πράγματα για το αντίκειμενο της ενεργειακής τεχνολογίας πέρα από το πως να κάνουμε εργασίες. Αντίθετα η τεχνολογία του περιβάλλοντος έπρεπε να πάει σε μικρότερο εξάμηνο διότι είχε εύκολη ύλη.
6. Το μάθημα "Ξένη γλώσσα ΙΙΙΙ - Τεχνική ορολογία¨ καταργήθηκε και έγινε σε "Αποθήκευση ενέργειας".
Πιστεύω πως είναι μια καλή κίνηση καθώς η αποθήκευση ενέργειας είναι σημαντικότερη έναντι των αγγλικών τα οποία έτσι και αλλιώς σαν ένα μάθημα δεν μας δίδαξαν κάτι το σημαντικό. Από την άλλη μεριά στο ΤΕΙ λειτουργούνε φροντιστηριακά μαθήματα αγγλικών από το οποίο μπορείς να λάβεις και βεβαίωση. Αυτό δυστηχώς δεν το γνωρίζαμε και εμείς παλιότερα παρόλο που υπήρχε δυνατότητα,γιατί απλά δεν το ανακοίνωσε κανείς και νομίζαμε όλοι οτι απλά το κέντρο ξένων γλωσσών είναι ένα "διοικητικό κέντρο¨ που αποφασίζει ποιες καθηγήτριες αγγλικών θα διδάσκουν τα αγγλικά σε κάθε τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
7. Το μάθημα "Τεχνολογίας θέρμανσης" καταργήθηκε και έγινε "Θέρμανση φύξη κλιματισμός Ι".
Δεν ξέρω άμα άλλαξε και το περιεχόμενο αλλά διαφωνώ με αυτή την αλλαγή καθώς είναι πολύ δυσκολότερο για τους φοιτητές να κατανοήσουν σε ένα μάθημα τεχνολογίες + μελέτες συστημάτων και διατάξεων θέρμανσης και ψύξης και κλιματισμού. Και σίγουρα μελέτες και στα 3 είδη εγκαταστάσεων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούνε σε ένα εξάμηνο μαζί.
8. Το μάθημα "Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρική οικονομία" μετονομάσθηκε σε "Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας¨.
Πολύ σωστή απόφαση αφού ούτε ασχοληθήκαμε στο παρελθόν ούτε διδαχτήκαμε επαρκώς θέματα ηλεκτρικής οικονομίας μαζί με θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
9. Το μάθημε "Νομοθεσία - Περιβάλλον¨ μετονομάσθηκε σε "Τεχνική νομοθεσία και ασφάλεια εργασίας".
Σωστή απόφαση καθώς για περιβάλλον και νομοθεσία πολύ λίγα πράγματα κάναμε ενώ στην περισσότερη ύλη από αυτή που διδάχτηκα για ασφάλεια εργασίας και την νομοθεσία που την διέπει μιλήσαμε.
10. Το μάθημα "Παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας" αντικαταστάθηκε από τα "Ηλεκτροτεχνικά υλικά".
Σωστή κίνηση καθώς η αποθήκευση ενέργειας αντικατέστησε τα Αγγλικά ΙΙΙΙ - Τεχνική ορολογία και εκτός από αυτό ο ενεργειακός ηλεκτρολόγος χρειάζεται και ένα μάθημε που θα του λέει τα υλικά που θα πρέπει να επιλέγει για τις εργασίες του.
11. Το μάθημα "Ψύξη και κλιματισμός" αντικαταστάθηκε από το "Θέρμανση ψύξη κλιματισμός ΙΙ".
Ισχύουν τα ίδια με αυτά που προανέφερα και στο 7. σχόλιό μου. Καλύτερο ήταν να παραμείνει ένα αυτοτελές μάθημα με θερμαντικές εγκαταστάσεις και ένα άλλο με ψύξη-κλιματισμό.
12. Το μάθημα "Στοιχεία μηχανών και μεταφορικά συστήματα" μετονομάσθηκε σε "Στοιχεία μηχανών¨.
Σωστή απόφαση καθώς σε αυτό το μάθημα το μεγαλύτερο μέρος του ήτανε μόνο για στοιχεία μηχανών και ελάχιστα πράγματα για μεταφορικά συστήματα,έτσι και αλλιώς ο τομέας των μεταφορικών συστημάτων είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα οχήματα φορτηγά κτλπ.
13. Το μάθημα ¨Οικονομική ανάλυση ενεργειακών συστημάτων" μετονομάσθηκε σε "Οικονομική ανάλυση".
Σωστή απόφαση καθώς διδαχτήκαμε μονάχα οικονομικά θέματα γενικής φύσεως και όχι για ενεργειακά συστήματα.
14. Το μάθημα "Διοίκηση επιχειρήσεων" καταργήθηκε και έγινε "Ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και Η/Μ εγκαταστάσεων".
Πρόκειται για πολύ σωστή απόφαση ειδικά τώρα που πραγματοποιείται η διαβούλευση για το σχέδιο των ενεργειακών επιθεωρητών και το τμήμα μας θα έπρεπε να παίξει προταγωνιστικό ρόλο για την συμμετοχή των αποφοίτων του σε ένα τέτοιο σχέδιο. Η ύλη της διοίκησης επιχειρήσεων είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να διδαχτεί ακόμα και στο μάθημα της οικονομικής ανάλυσης.
15. Το μάθημα "Ψυκτικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις ισχύος" καταργήθηκε και έγινε "Μηχανουργική τεχνολογίας και τριβολογία".
Εδώ μπορώ να πώ οτι στην κίνηση αυτή υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα για τους μηχανολόγους. Τα μειωνεκτήματα είναι οτι δεν θα εκπονήσουν σε ούτε ένα εργαστήριο μια μελέτη ψυκτικής εγκατάστασης που χρειάζεται πολύ δουλειά. Αντίθετα θα εφοδιαστούνε με τις απαραίτητες γνώσεις της λεγόμενης κατασκευαστικής μηχανολογίας,τέτοιες γνώσεις λαμβάνουμε ελάχιστες από τεχνική μηχανική και στοιχεία μηχανών. Η μελέτη ψυκτικής εγκατάστασης μπορεί να έχει προστεθεί σαν ύλη στην θέρμανση ψύξη κλιματισμός ΙΙ.
16. Το μάθημα "Τεχνολογίες περιβάλλοντος" μετονομάσθηκε σε "Τεχνολογίες περιβάλλοντος ΙΙ.
Σωστή απόφαση καθώς ο προηγούμενος τίτλος μαθήματος αντικατέστησε το μάθημα ΠΑ.ΤΕ.ΜΕ.ΤΕ οπότε οι φοιτητές θα μπορούνε να λάβουνε ποιο προχωρημένες γνώσεις πάνω στις τεχνολογίες περιβάλλοντος.
Πέρα από τις αλλαγές και καταργήσεις μαθημάτων έχουμε και αλλαγές στο ορολόγιο πρόγραμμα με κατάργηση εργαστηρίων και μεταβολές στις ώρες των θεωριών,δεν μπορώ να αναλύσω τόσα πράγματα αλλά για να το αποφάσισαν οι καθηγητές κάτι θα ξέρουν.
Αυτά τα λίγα είχα να πώ.
Ετικέτες
Δικά μας άρθρα και έρευνες
Thursday, 4 February 2010
http://onsecurity.org το hacking ως αρωγός της καλύτερης ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων.
Τα τελευταία 1 - 2 χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών ενεργειών για το κλείσιμο αρκετών ελληνικών ιστοσελίδων που κατά τις πληροφορίες διακινούσαν παράνομο software και "εκπαίδευαν" χρήστες για να κάνουν hacking. Μερικές από αυτές ήταν το www.warezakias.info και www.lifehack.ws,ακόμη έκλεισαν και το gamato.info ενώ άλλες σελίδες που κάποτε έσφυζαν από traffic τώρα νέκρωσαν τελείως από τον φόβο των ενεργών χρηστών τους μήπως εντοπιστούνε επειδή έκαναν upload κάτι παράνομο.
Μια νέα σελίδα με καλό design άνοιξε και είναι η http://onsecurity.org ένα screenshot της οποίας βλέπετε παρακάτω.
Οι αρμόδιοι της σελίδας φιλοδοξούνε να εγγραφούνε πολλά μέλη ωστέ να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα από άτομα που θα μπορούνε να βοηθήσουνε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση όλων των ειδών hacking attacks αλλά και να εκπαιδεύσει τα μυστηκά του hacking σε νέους χρήστες ωστέ να μπορούν να αντιμετωπίζουν το hacking,διότι καλή αντιμετώπιση των hacking attacks χωρίς να είσαι hacker δεν γίνεται.
Επιπλέον δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε σήμερα τα δεκάδες security software που κυκλοφορούν και "τάζουν" οτι θα μας προστατεύσουν απο viruses/hacking κτλπ. Ενώ από επίσημα δοκιμαστηκά test που γίνονται είναι προφανές οτι τα antivirus εντοπίζουν αρχεία τα οποία δεν είναι ιοί,ενώ πολλά firewall είναι αρκετά ενοχλητικά με τις ειδοποιήσεις του και κάνουν τον χρήστη να τα απεγκαταστήσει από τον υπολογιστή του.
Η φιλοσοφία λοιπόν της νέας σελίδας δεν είναι να μάθουμε hacking για να το χρησιμοποιήσουμε για κακούς σκοπούς αλλά να μάθουμε hacking ωστέ να μάθουμε πως μπορούνε οι "κακοί" hackers και εισβάλουν για κακούς σκοπούς σε ξένα συστήματα και να μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε λ.χ αν εισβάλλουν στον υπολογιστή μας ή στον δικό μας server και έτσι το hacking να τεθεί ως αρωγός για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων.
Μια νέα σελίδα με καλό design άνοιξε και είναι η http://onsecurity.org ένα screenshot της οποίας βλέπετε παρακάτω.
Οι αρμόδιοι της σελίδας φιλοδοξούνε να εγγραφούνε πολλά μέλη ωστέ να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα από άτομα που θα μπορούνε να βοηθήσουνε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση όλων των ειδών hacking attacks αλλά και να εκπαιδεύσει τα μυστηκά του hacking σε νέους χρήστες ωστέ να μπορούν να αντιμετωπίζουν το hacking,διότι καλή αντιμετώπιση των hacking attacks χωρίς να είσαι hacker δεν γίνεται.
Επιπλέον δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε σήμερα τα δεκάδες security software που κυκλοφορούν και "τάζουν" οτι θα μας προστατεύσουν απο viruses/hacking κτλπ. Ενώ από επίσημα δοκιμαστηκά test που γίνονται είναι προφανές οτι τα antivirus εντοπίζουν αρχεία τα οποία δεν είναι ιοί,ενώ πολλά firewall είναι αρκετά ενοχλητικά με τις ειδοποιήσεις του και κάνουν τον χρήστη να τα απεγκαταστήσει από τον υπολογιστή του.
Η φιλοσοφία λοιπόν της νέας σελίδας δεν είναι να μάθουμε hacking για να το χρησιμοποιήσουμε για κακούς σκοπούς αλλά να μάθουμε hacking ωστέ να μάθουμε πως μπορούνε οι "κακοί" hackers και εισβάλουν για κακούς σκοπούς σε ξένα συστήματα και να μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε λ.χ αν εισβάλλουν στον υπολογιστή μας ή στον δικό μας server και έτσι το hacking να τεθεί ως αρωγός για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων.
Ετικέτες
Δικά μας άρθρα και έρευνες
Subscribe to:
Posts (Atom)