Saturday 21 May 2011

Περί κλεισίματος τμημάτων ΤΕΙ από την υπουργό παιδείας.

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει ξεκινήσει πολύς ντόρος στον κόλπο των διαδυκτιακών κοινοτήτων των ΤΕΙ για την κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ κυρίως στην επαρχία που αποφάσισε η υπουργός παιδείας.

Μερικοί συμφωνούν με αυτό καθώς τα τμήματα αυτά δεν προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές στους πτυχιούχους τους. Άλλοι λένε οτι κακώς θα τα κλείσουν καθώς γίνεται καλή δουλειά στα τμήματα των συγκεκριμένων σχολών και δεν πρέπει να πληρώσουν οι φοιτητές τα σπασμένα.

Θα πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες για το όπου χωριό και ένα ΤΕΙ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους ψήφους απ΄την επαρχία ιδρύοντας έτσι και ένα ΤΕΙ ωστέ τα παιδιά των επαρχιωτών να περάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή ακόμη και φοιτητές των πόλεων που δεν θα μπορέσουν να φέρουν υψηλή βάση και να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή έστω και ΤΕΙ της πόλης τους, να μπορούσαν να περάσουν στην επαρχία.

Μετά να μην παραβλέψουμε καθόλου και τις καφετέριες τα bar τα club και όλα τα εστιατόρια μαγαζιά κτλπ τα οποία συντηρούντε από τους χιλιάδες φοιτητές που καταφθάνουν σε μικρές πόλεις της επαρχίας. Επίσης υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των περιοχών αυτών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κάθε φορά που λάμβανε ένα μέτρο το υπουργείο παιδείας και στόχευε στην μείωση εισαγωγών των φοιτητών, αντιδρούσαν. Είναι αλήθεια οτι μέσα στην ψηφοθυρία των προηγούμενων κυβερνήσεων ήτανε και οι ψήφοι από τέτοια άτομα σχετικά με την οικονομία της εκάστοτε περιοχής που υπάρχει και ένα ΤΕΙ.
Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και πρίν 5 χρόνια με την εφαρμογή του μέτρου της βάσης του 10, που σωστά εφαρμόσθηκε κατά την γνώμη μου. Δεν μπορεί να μπαίνει σε ανώτατο ίδρυμα φοιτητής με κάτω από 10.

Η ύπαρξη των πολλών ΤΕΙ σήμαινε και έξοδα για το κράτος. Τα περισσότερα ΤΕΙ εξ΄αυτών ιδρύθηκαν την περίοδο των παχέων αγελάδων. Τώρα όμως που η αγελάδα αρμέχθηκε και το κράτος δεν έχει χρήματα ξεκίνησαν την σταδιακή κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ, ο απότερος σκοπός του υπουργείου πιστεύω είναι να παραμείνουν λίγα τμήματα και να συγχωνευθούν με άλλα τμήματα άλλων ΤΕΙ ομοειδούς αντικειμένου.

Η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να κλείσουνε αρκετά επαρχιακά ΤΕΙ. Ο λόγος είναι οτι το κράτος δεν έχει δώσει και δεν έχει εξασφαλίσει σε αρκετά τμήματα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ σε αρκετά τμήματα το αντίκειμενο σπουδών είναι είτε επιπέδου ΙΕΚ είτε τεχνικού λυκείου, ορισμένα τμήματα μάλιστα έχουν αντικείμενο 100% άσχετο με την τεχνολογία, αυτό βέβαια ισχύει για τμήματα ΤΕΙ που είναι μέσα στις πόλεις.

Οι φοιτητές που δίνουν τώρα πανελλήνιες είναι καλύτερο να μην περάσουν σε τέτοιο ΤΕΙ και να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Δεν συμφέρει η Ελλάδα πλέον για τίποτα. Ας κλείσουν οτι είναι να κλείσει λοιπόν ασχέτως του καλλικράτη στην παιδεία ή της οικονομικής κρίσης, πάνω απ΄όλα για να μην χαντακώνονται οι νέοι απόφοιτοι.

No comments: