Wednesday 3 April 2013

Μειώσεις 10 - 15% στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης

Μειώσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος προς τις βιομηχανίες, τόσο στη Μέση Τάση όσο και στην Υψηλή Τάση, ετοιμάζει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα ποσοστά της μείωσης θα κινηθούν στα επίπεδα του 15% στη Μέση Τάση και του 10% στην Υψηλή Τάση. Θυμίζουμε ότι από την απελευθέρωση της Μέσης Τάσης στις αρχές του 2012 η εταιρεία προχώρησε στην «ομογενοποίηση» των τιμολογίων καταργώντας το βιομηχανικό τιμολόγιο, κίνηση η οποία επέφερε δραματικές αυξήσεις (έως και 400% στην ισχύ) για τις βιομηχανίες, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλες καταναλώσεις.
Από την πλευρά της βιομηχανίας εκφράζεται στάση αναμονής ενόψει της μείωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο ωστόσο δεν θεωρείται αρκετό. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας προσβλέπουν στην καθιέρωση των διακοπτόμενων συμβάσεων που θα αφορούν τους καταναλωτές της Υψηλής Τάσης και τους μεγάλους καταναλωτές της Μέσης Τάσης που έχουν σταθερό «προφιλ».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της ΔΕΗ ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να εφαρμοστούν οι διακοπτόμενες συμβάσεις. Η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συνεργασία με τη θυγατρική της ΔΕΣΜΗΕ που έχει υπό την ευθύνη της τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς στο πλαίσιο των διακοπτόμενων συμβάσεων, καθώς και στο πακέτο χρηματοδότησής του. Αυτού του τύπου οι συμβάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δίνουν τη δυνατότητα στον διαχειριστή του συστήματος να ζητάει από την ενεργοβόρο βιομηχανία τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ώρες που το σύστημα έχει ανάγκη από αυξημένα φορτία έναντι εκπτώσεων και αντιστοίχως επιβαρύνσεων στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη συμβατική υποχρέωση. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ύφεσης δεν δημιουργεί σήμερα τέτοιες ανάγκες στο σύστημα, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να αναζητεί ένα πλαίσιο που να μπορεί να στηρίξει τον θεσμό των διακοπτόμενων συμβάσεων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως κρατική ενίσχυση.

http://www.energypress.gr/news/Meiwseis-10-15-sta-timologia-meshs-kai-ypshlhs-tashs

No comments: