Monday 15 April 2013

Φέσι 58 Εκατ. Ευρώ στον ΑΔΜΗΕ από Τέσσερις Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

«Φέσι» 58 εκατ. ευρώ άφησαν στον ΑΔΜΗΕ οι, Energa Power, Hellas Power, Vivid Power και Κέντωρ. Παράλληλα, ο Διαχειριστής της Μεταφοράς στα τέλη του 2012 είχε απαιτήσεις από πελάτες ενέργειας για χρεώσεις χρήσης του Συστήματος και από εκκαθαρίσεις συναλλαγών απαιτήσεις (ληξιπρόθεσμες και μη) περί τα 532 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις για το 2012, οι απαιτήσεις από τους τέσσερις προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας «φορτώθηκαν» ύστερα από την απόσχιση και εισφορά του κλάδου διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς από τον πρώην ΔΕΣΜΗΕ. Επί της ουσίας έχουν μετατραπεί σε επισφάλειες, καθώς, ο ΑΔΜΗΕ διεκδικεί με ένδικα μέσα το ποσό αυτό, σχηματίζοντας, μάλιστα, πρόβλεψη απομείωσης για 42 εκατ. ευρώ.
Οι πελάτες ενέργειας που εμφανίζονται στα τέλη του περασμένου έτους να οφείλουν στον ΑΔΜΗΕ το ποσό των περίπου 532 εκατ. ευρώ είναι η ΔΕΗ και άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, από την εκκαθάριση των ενεργειακών υπηρεσιών του Διαχειριστή. Επιπλέον, στις εμπορικές απαιτήσεις του συμπεριλαμβάνεται και ποσό περί τα 46 εκατ. ευρώ από εργολαβίες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί.

Πάντως, για το 2012 ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζει κέρδη EBITDA 114,1 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη 25 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, λόγω του σχηματισμού προβλέψεων για επισφάλειες, της τάξης των 44 εκατ. ευρώ και προβλέψεων εκκαθάρισης ενέργειας 34 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του Διαχειριστή στην κλειόμενη χρήση ανήλθαν σε 325 εκατ. ευρώ. Η ηλεκτρική ενέργεια που διακινήθηκε μέσω των δικτύων μεταφοράς της εταιρίας υπολογίζεται σε 54.728 Gwh.
Ο ΑΔΜΗΕ καταγράφει στα τέλη του 2012 ζημία απομείωσης για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της δραστηριότητας μεταφοράς 118,75 εκατ. ευρώ λόγω του συμψηφισμού υπεραξιών από προηγούμενες αναπροσαρμογές, ενώ 95 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα εισοδήματα της
εταιρίας μειώνοντας έτσι το αποθεματικό αναπροσαρμογής παγίων που είχε σχηματισθεί σε προηγούμενες χρήσεις.
Εξαιτίας της αβεβαιότητας για την είσπραξη εσόδων το 2013, σε συνδυασμό με το γενικό οικονομικό περιβάλλον, δεν θα διανεμηθεί μέρισμα από τα κέρδη του 2012. Για το 2013 η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ προσδοκά μικρότερα έσοδα, της τάξης των 257 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 116,2 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 83,6 εκατ. ευρώ. Τα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν, η γραμμή μεταφοράς 150 KV στο ΚΥΤ Λαγκαδά-Υποσταθμού Κιλκίς, υποσταθμοί στους ΑΗΣ Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ, ο υποσταθμός Σπηλίου και η αλλαγή αγωγών στη γραμμή μεταφοράς 150 KV Σορωνής-Ροδινίου. Συνεχίσθηκαν, επίσης, τα έργα για το ΚΥΤ Πάτρας, στη γραμμή μεταφοράς Πολυπόταμος-Εύβοια, υπογειοποιήσεις στην περιοχή Αλιβερίου, κλπ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68774

No comments: