Wednesday 3 April 2013

Ελληνοκυπριακή ασυνεννοησία απειλεί τον αγωγό East Med και το LNG terminal

Η αποκάλυψη έγινε χθες από την ελληνίδα ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα, η οποία πρωτοστάτησε στη μεγίστης εθνικής σημασίας επιτυχία για την αναγνώριση από το ευρωκοινοβούλιο της σημασίας των κοιτασμάτων της Μεσογείου αλλά και της δήλωσης υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ από την ΕΕ. Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Τζαβέλα, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει οδηγήσει στην απόρριψη από την Κομισιόν των δύο έργων που υποβλήθηκαν για ένταξη στα έργα προτεραιότητας των διευρωπαϊκών δικτύων, δηλαδή του ελληνοκυπριακού αγωγού φυσικού αερίου East Med καθώς και του LNG terminal στην Κύπρο.
Η αιτία για την απόρριψη των δύο project, τον περασμένο Δεκέμβριο, εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα προτεραιότητας πρέπει να προταθούν όχι από μία χώρα αλλά από περισσότερες της μιας. Καθίσταται σαφές ότι η έλλειψη συνεννόησης έχει οδηγήσει σε προσωρινό αδιέξοδο τα δύο έργα, τα οποία πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν χωρίς να ευνοηθούν από την κοινοτική χρηματοδότηση. Με δεδομένη τη σημασία των κοιτασμάτων της Μεσογείου για τις Βρυξέλλες καθώς αποτελούν ενδογενή ενεργειακό πόρο της ευρωζώνης, είναι πολύ πιθανό εφόσον υπάρξει άμεση κινητοποίηση το πρόβλημα να λυθεί. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι ο χρόνος τρέχει και τα περιθώρια στενεύουν, καθώς όπως αποκάλυψε η κ. Τζαβέλα, η τελική λίστα των προς έγκριση έργων θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν και να υποβάλουν κοινή αίτηση για τα μεγάλα αυτά project.

Με δεδομένη μάλιστα την επαναδραστηριοποίηση της Τουρκίας αλλά και την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, που αναζητεί την οικονομικότερη λύση για την εξαγωγή και αξιοποίηση των δικών του κοιτασμάτων καθίσταται σαφές ότι η κοινοτική χρηματοδότηση αλλά και η πιθανή αξιοποίηση των λεγόμενων ομολόγων έργου (project bond) που θα μειώσει σημαντικά το κόστος των ελληνοκυπριακών προτάσεων, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε σχέση με την επιλογή ή όχι της τουρκικής οδού για την εξαγωγή προς την Ευρώπη των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.
Πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και για  έναν ακόμη ευρωπαϊκής σημασίας λόγο, ανέφερε η κ. Τζαβέλα, που επισήμανε ότι παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, εξαιτίας εμμονών ορισμένων κύκλων αλλά και της έλλειψης συντονισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς, μπορεί να φύγουμε από την μονοπωλιακή εξάρτηση της πηγής (Ρωσία) και να οδηγηθούμε σε μονοπώλιο της μεταφοράς (Τουρκία). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση άμεσα και συντονισμένα κατέληξε η κ. Τζαβέλα.

http://www.energypress.gr/news/Ellhnokypriakh-asynennohsia-apeilei-ton-agwgo-East-Med-kai-to-LNG-terminal

No comments: