Wednesday 25 August 2010

Η κατάργηση της βάσης του 10 ξεφτιλίζει τα ΤΕΙ.

Με ένα σορό επιχειρήματα κατά των ΤΕΙ όπλισε τους διάφορους κύκλους των πανεπιστημίων η κατάργηση της βάσης του 10 από την υπουργό παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Σε αρκετά τμήματα ΤΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι βάσεις ανέβηκαν.
Το γεγονός όμως οτι σε ΤΕΙ της περιφέριας όπως στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στην Κοζάνη πέρασαν υποψήφιοι με 800 μόρια και 1000 μόρια δηλαδή βαθμολογίες του 0.8 και 1 που σημαίνει να παραδώσεις κενή κόλα στις εξετάσεις ήταν ξεφτίλα και προκάλεσε αρνητικά σχόλια από πανεπιστημιακούς κύκλους.

Η κυρία Έλλη Τριανταφύλλου που μιλούσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ TV ανέφερε προσβλητικά σχόλια για τους πτυχιούχους λογιστικής των ΤΕΙ καθώς ρώτησε ποιος θα προσλάβει σήμερα έναν λογιστή από ΤΕΙ χωρίς να δοκιμάσει την γνώση του. Ακόμα ένας καλεσμένος σε πρωϊνή εκπομπή έλεγε οτι το αντικείμενο μερικών τμημάτων ΤΕΙ είναι κυριολεκτικά της πλάκας που θα μπορούσε να το είχε κάποια σχολή μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή ΕΠΑΛ.

Μπράβο στο υπουργείο παιδείας που ξεφτίλισε τα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Και μετά λένε οι γονείς οτι τα ΤΕΙ δεν αξίζουν κτλπ. Όχι οτι δεν ήταν από παλιότερα υποβαθμισμένα αλλά το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε λανθασμένες κινήσεις στην παιδεία. Ακόμα δεν μάθαμε τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Tuesday 24 August 2010

Οικονομική ανάλυση κατανάλωσης για τις συσκευές παραγωγής νερού από τον αέρα.

Αυτή την εβδομάδα έγινε ντόρος μέσα από το internet για μια συσκευή η οποία παράγει νερό από τον αέρα των δωματίων μέσα στα οποία είναι τοποθετημένη. Η αλήθεια είναι οτι υπήρχαν και παλαιότερα τέτοιες συσκευές που παρήγαγαν νερό από τον αέρα με την διαδικασία της συμπήκνωσης. Η ουσία είναι όμως οτι ενώ όλες οι εταιρίες παρουσιάζουν ως πλεονεκτήματα το γεγονός οτι π.χ το νερό ειναι καθαρό ενώ δεν παρουσιάζουν καθόλου τα μειωνεκτήματα.

Μια από αυτές τις συσκευές είναι η Dragon-Fly Μ-18 της σειράς AQUOVATORS οπό την εταιρεία Air2water LLC Beverly Hills USA.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής διαβάζουμε τα εξής:

Προδιαγραφές προϊόντος
- Διαστάσεις: (πλάτος χ βάθος χ ύψος): 38x41x70cm
- Βάρος: 35 κιλά (κενά)
- Παραγωγή νερού: 500ml/ώρα, με θερμοκρασία 25°C και σχετική υγρασία 55%
- Ανώτατο όριο αποθήκευσης νερού: 7 λίτρα
- Ανώτατο όριο άμεσης κατανάλωσης νερού: 6 λίτρα
- Κατανάλωση ρεύματος: 523-635 Watt
- Κόστος παραγωγής νερού: 0.05€ / λίτρο
- Σύστημα φιλτραρίσματος: HYFLUX FILTRATION CARTRIDGE


Εμείς θα ασχοληθούμε με την κατανάλωση ρεύματος και το κόστος παραγωγής νερού. Ουσιαστικά αντί να πληρώνει κάποιος ΕΥΔΑΠ για το νερό του θα πληρώνει μόνο ΔΕΗ μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η συσκευή αυτή ωστέ να παράγει το νερό.

Έχουμε ελάχιστη ισχύ 523W και μέγιστη 635W θα θεωρήσουμε στους υπολογισμούς μας μια μέση ισχύ κατανάλωσεως 579W.

Ο ρυθμός παραγωγής νερού ή η παροχή νερού είναι 500mL/h ή 0.5L/h.

Το κόστος παραγωγής νερού είναι 0.05€/L.

Από αυτό μπορούμε να βρούμε οτι αν το 1 λίτρο νερού κοστίζει 0.05 ευρώ τότε τα 0.5 λίτρα που είναι ο ρυθμός παραγωγής σε 1 ώρα θα κοστίσουν 0.025 ευρώ. Άρα το κόστος παροχής νερού είναι 0.025€/h.

Παράδειγμα 1. Οικονομική επιβάρυνση ως προς τον όγκο του νερού.

Άμα το νερό το χρησιμοποιούσαμε από βρύσες του δυκτίου ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ με δεδομένο οτι η ΕΥΔΑΠ χρεώνει στο οικιακό τιμολόγιο για 0 - 5 κιβικά μέτρα με 0,4138 €/κμ τότε για το 1 λίτρο θα έχουμε 0,4138κμ/1000=0.0004 €/L. Άμα ήταν η κατανάλωση από 5 - 20 κμ τότε 0,6471 €/κμ ή 0.0006 €/L.

Με την χρήση αυτής της συσκευής έχουμε επιβάρυνση ανά μονάδα όγκου του νερού κατά 100-125%,

Παράδειγμα 2. Οικονομική επιβάρυνση με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Τους θερινούς μήνες ένας άνθρωπος υπό συνθήκες καύσωνα μπορεί να καταναλώσει εώς και 3L πόσημο νερό ημερισίως ενώ χωρίς καύσωνα εώς 1.5L. Ποσά χρήματα θα πληρώσει για τον όγκο κατανάλωσης του πόσημου νερού αν έκανε χρήση για 2 μήνες της παραπάνω συσκεής και αν έκανε και χρήση νερού από το δύκτιο ύδρευσης.

Αυτή την φορά θα αγνοήσουμε το κόστος παραγωγής νερού των προδιαγραφών συσκευής.

Έστω για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Ο κάθε μήνας 30 ημέρες θεωρητικά και τις 20 συνολικά είχε καύσωνα τότε έχουνε συνολική κατανάλωση νερού 40*1.5+20*3=120L νερό σε 2 μήνες.

Με χρήση της συσκευής εφόσον η συσκευή παράγει 0.5L/h τότε για τα 120L σε 2 μήνες θα χρειαστεί να λειτουργήσει 240ώρες. Με μέση ισχύ κατανάλωσης τα 579W έχουμε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 579W*240h=138,96kWh. Από τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ για την ενέργεια αυτή θα πληρώσουμε 138,96kWh*0,08761€/kWh=12,17€.

Για κατανάλωση 120L (0.12κμ) από την ΕΥΔΑΠ θα είχε κόστος 0,12κμ*0,4138€/κμ=0,049€

Επιβάρυνση 12,17/0,049=248,4% πολύ περισσότερο από το 125% που υπολογίστικε πρίν. Αυτό σημαίνει οτι το στοιχείο για το κόστος παραγωγής νερού 0.05€/L είναι εσφαλμένο.

Thursday 19 August 2010

Άγριο ξύλο στον φιλικό αγώνα μπάσκετ Ελλάδα - Σερβία.

Πραγματικά απίστευτα πράγματα συνέβησαν πρίν λίγες ώρες στον φιλικό αγώνα Ελλάδα - Σερβία για το τουρνουά Ακρόπολις και την προετοιμασία της εθνικής ομάδας για το mudobasket της Τουρκίας. Τον αγώνα τον έδειχνε η ΕΤ1.

Είναι το ποιό άγριο ξύλο που έχει πέσει ποτέ σε εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας. Το προηγούμενο ήταν στο eurobasket της Τουρκίας όταν στον αγώνα Ελλάδα - Βοσνία ερζεγοβίνη το 2001 ή το 2002 ο Αλβέρτης έδωσε μπουνιά σε κάποιο παίκτη της Βοσνίας επειδή δεν του άφηνε χώρο να περάσει την μπάλα και του έκλεινε με "κάπως" προκλητικό τρόπο τον διάδρομο.

Σύντομη περιγραφή της κατάστασης.

Αυτή την φορά η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Για κάποια αφορμή που δε γνωρίζω ο Φώτσης πήγε στον Τεόντοσιτς για να του ζητήσει τον λόγο. Ο Τεόντοσιτς έδωσε μπουνιά στον Φώτση και ο Φώτσης με την σειρά του έφτυσε τον Τεόντοσιτς. Ανάμεσά τους ήταν ο διαιτητής και ένας παίκτης της εθνικής μας. Αμέσως μετά όρμιξαν όλοι και έγινε μπάχαλο. Το γήπεδο μεταράπηκε σε ρίνγκ για ξύλο χωρίς κανονισμούς ! Μετά από ένα λεπτό ξύλου στο τέλος ο Τεόντοσιτς έφυγε από το πλήθος και ο Κρίστιτς που εκείνη την στιγμή ήταν στο μπυυλούκι μέσα και είχε συμπλοκή με κάποιους το έβαλε στα πόδια επειδή τον πήρε στο κυνήγι ο Σκορτσιανίτης. Ο Μπουρούσης πήγε μπροστά του επειδή παίκτες της εθνικής μας ερχόντουσαν προς τον Κρίστιτς. Ο Κρίστιτς απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο και μετά πήρε μια καρέκλα και την πέταξε επάνω στον Μπουρούση. Ο Μπουρούσης έβαλε τα χέρια του αλλά δεν στάθηκε δυνατό να εμποδίση την καρέκλα να πέσει επάνω του και να τον τραυματίσει. Ο Μπορούσης χτύπησε άσχημα στο κεφάλι και έτρεχαν άιματα.

Πραγματικά τα επεισόδια που έγιναν ξεφτυλίζουνε το μπάσκετ. Πρέπει άμεσα η FIBA και όλοι οι αρμόδιοι να επιβληθούν με βαριές κυρώσεις τόσο για τους παίκτες της Σερβίας που προκάλεσαν τα επεισόδια όσο και για τον Φώτση που έφτυσε τον Τεόντοσιτς.

Παρακάτων δύο video που δείχνουν τα επεισόδια.

Ξύλο στο Ελλάδα - Σερβία

Wednesday 18 August 2010

Άρχισαν τις γκρίνιες και οι τοπογράφοι μηχανικοί για τα προσχέδια ΠΔ/των των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ.

Παρακάτω είναι η ανακοίνωση που έβγαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ),για τα προσχέδια των προεδρικών διαταγμάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ που ο υφυπουργός παιδείας κος Πανάρετος είπε οτι μέχρι Σεπτέμβρη θα έχουν εκδοθεί.

http://www.psdatm.gr/psdatm/docs/announcements/315_ΑΠΟΨΕΙΣ_ΓΙΑ_ΤΑ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_ΤΩΝ_ΤΕΙ.pdf

Για πολλοστή φορά βλέπουμε να προσπαθούνε να εμποδίσουνε την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον διάλογο. Από το 1983 που ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ όλοι τον διάλογο επικαλούνται και ποτέ δεν βγήκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου. Αφήστε λοιπόν τους διαλόγους,αρκετά σας κάναμε την χάρη και υπομέναμε τόσα χρόνια. Και αμα δεν ξεκίνησε καμία πολιτική ηγεσία διάλογο με το ΤΕΕ επί τόσα χρόνια είναι δικό τους το πρόβλημα και όχι δικό μας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν λήξει πλέον και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Βαρεθήκαμε την καραμέλα των 5ετών σπουδών στις πολυτεχνικές σχολές. Για πείτε μας τι θα γίνει με τα κολλέγια με 3 χρόνια σπουδών που θα γίνονται ισότιμοι με τους διπλωματούχους μηχανικούς. Και μην ακούσω για εμπειρία στο εξωτερικό και κουραφέξαλα,διότι άμα πτυχιούχος ΤΕΙ με 3ετή εμπειρία στο εξωτερικό έρθει στην Ελλάδα για να γραφτεί στο ΤΕΕ δεν θα τον δεχτεί το ΤΕΕ. Και επίσης οι σπουδές στα ΤΕΙ δεν είναι 3 ή 4 χρόνια όπως λέτε αλλά 4 χρόνια.

Σταματήστε να παίζετε το γνωστό τροπάριο του ΤΕΕ επί τόσα χρόνια. Άμα τα ΤΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι Σεπτέμβρη θα κλείσουνε και θα δημιουργήσουν σε χιλιάδες φοιτητές και τους γονείς τους επιπλέον σύγχηση μαζί με τα προβλήματα που έχουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το πολιτικό κόστος θα είναι τέτοιο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει. Αρκετά ανεχτήκαμε την ανάμιξή σας σε αυτά τα θέματα.

Έρχονται δικαιώματα των ΤΕΙ,άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων,κατάργηση ΤΣΜΕΔΕ και κολλέγια. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πλέον.

Saturday 14 August 2010

Η εξοικονόμιση ενέργειας από την αντικατάσταση των CRT monitors από LCD τίνει να αναιρεθεί από το συνεχώς αυξανόμενο πλήθος των LCD.καθώς και την ώρα χρήσης Η/Υ.

Αυτή την απορία έχω εδώ και μερικές μέρες. Όπως συμβαίνει και με τους εξατμιστές αυτοκινήτων που παρότι οι καταλύτες νέας τεχνολογίας καταφέρουν να μειώσουν τους ρύπους των ΜΕΚ σε μεγάλα ποσοστά έναντι των παλαιότερων,ο ρυθμός απόκτησης ΙΧ αυτοκινήτου μέχρι πρίν την οικονομική κρίση ήταν τόσο μεγάλος που η όποια μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα αναιρέθηκε και αυξήθηκε κιόλας..

Πιστεύω πως το ίδιο πράγμα πάει να συμβεί γενικά με τις καινούργιες ηλεκτρικές οικοσυσκευές που παράγονται στις περισσότερες από τις οποίες λένε οτι είναι Α ενεργειακής κλάσης.

Για να δούμε μερικά νούμερα ως προς τις οθόνες CRT και LCD.

Η μέση μείωση ισχύος κατανάλλωσης που έχουν οι οθόνες LCD έναντι των CRT είναι παγκοσμίως περίπου από 75W σε 30W δηλαδή στο ποσοστό του 50%.

Όπως μπορούμε να δούμε για μερικά χρονάκια πρίν από είδηση του PCWorld:

Tired of chunky CRT monitors taking up space on their desks, users are increasingly turning to flat-panel LCDs instead, according to a new study.

LCD sales increased 8 percent from the fourth quarter of 2002 to the first quarter this year, research company DisplaySearch says. Shipments of 10.6 million units gave LCDs a 37 percent share of the display market, up from 30 percent the previous quarter, according to the Austin, Texas, research company.
Cutting Into CRTs

Sales grew for both stand-alone LCDs and units that come bundled with PCs, but sales of stand-alone displays grew twice as fast, the company says.

The move to LCDs meant a decline for CRT monitor sales. CRT shipments fell 21 percent from the fourth quarter of 2002 to the first quarter of 2003, and 16 percent from a year ago, DisplaySearch reports. Total CRT sales for the year were 17.8 million units, accounting for 62 percent of all shipments, the company says.

A final 0.9 percent of shipments is accounted for by LCD PCs, in which the screen is built in to the computer itself. This is the case with some of Apple's systems, says Sung Eun Park, an analyst with DisplaySearch.

Overall, desktop monitor sales fell 12 percent quarter on quarter and 1 percent over the year to 28.6 million units. Samsung Electronics was the top desktop monitor supplier, with 13.5 percent. Dell followed close behind with 13.4 percent, and Hewlett-Packard had 8.5 percent.
Biggest Markets, Vendors

Europe was the fastest-growing market, expanding 19 percent, while sales in North America fell 3 percent. The changes helped Europe overtake North America as the largest LCD monitor market, DisplaySearch says.

By size, shipments of 15-inch displays fell 5 percent, while 17-inch SXGA LCD shipments rose 41 percent, driven mainly by growth of 54 percent in Europe, DisplaySearch says.

Dell boosted its share of the worldwide LCD market to 16 percent in the first quarter, up from 14.7 percent in the same period a year earlier, DisplaySearch reports. The company remained the top vendor in North America and boosted its position from second place to first place in Europe. Its market share ranking fell in Japan, however, from fifth to sixth.

Samsung was the number two LCD vendor worldwide in the first quarter, although its share fell from 9.6 percent to 8.9 percent, DisplaySearch says. Third-place HP saw its share of the world market rise from 5 percent to 7.5 percent.


http://www.pcworld.com/article/111345/monitor_sales_go_flat_screen.html

Όπως λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε μερικοί έχουνε και CRT και LCD αλλά στους περισσότερους οι οθόνες TFT-LCD αντικαταστούνε τις CRT και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα υπάρχουνε CRT σε υπολογιστή. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οτι εφόσον οι LCD καταναλλώνουν λιγότερη ενέργεια τότε θα έχουμε εξοικονόμιση ενέργειας 50%.

Εδώ είναι όμως που για την εκτίμηση της ενέργειας κατανάλλωσης υπεισέρχονται άλλοι 2 παράμετροι όπως οι ώρες χρήσης υπολογιστή από τότε που είχαμε τις CRT μέχρι την πλήρη αντικατάστασή τους όπως και το τελικό πλήθος που θα έχουνε οι LCD-TFT καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε οτι το πλήθος των LCD monitors όταν θα έχουν αντικαταστήσει όλες τις CRT θα είναι ίδιο με αυτό των υπαρχόντων CRT οθονών το 2002.

Χωρία να γνωρίζουμε νούμερα μπορούμε να κάνουμε για τις 2 αυτές παραμέτρους μια σαφέσταστη και αξιόπιστη εκτίμηση που θα ισχύει μελλοντικά κατά 95%.

Μέσος όρος χρήσης Η/Υ: Ο μέσως όρος χρήσης σε όλες τις χώρες αλλά και παγκοσμίως είναι λογικό οτι θα αυξηθεί. Αυτό διότι όλο και περισσότερα άτομα εξοικιώνονται με τον Η/Υ σήμερα και η εξοικίωση αυτή θα αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Οι ώρες χρήσης ενός Η/Υ ταυτίζονται με τις ώρες χρήσης μιας LCD οθόνης αφού η λειτουργία του Η/Υ συνεπάγετε και λειτουργία της οθόνης του.

Πλήθος οθονών LCD: Ο αριθμός πώλησης των πακέτων Η/Υ όπως και των μεμονομένων LCD αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Όχι μόνο οι LCD θα αντικαταστήσουν πλήρως τις CRT αλλά θα υπάρχει και μεγάλος επιπλέον αριθμός Η/Υ στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί διότι όλο και περισσότεροι έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και γιατί οι τιμές των τεχνολογικών προϊόντων μειώνονται συνεχώς οπότε είναι ευκολότερο να αγοράσει κάποιος έναν Η/Υ. Επίσης με την άυξηση του μορφωτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων θα αυξηθεί και η ζήτηση Η/Υ,παρεπιπτόντως και οθονών LCD.

Μόνο και μόνο η αύξηση αυτών των 2 παραμέτρων μας κάνει να βγάζουμε το συμπέρασμα οτι σίγουρα το 50% μείωσης στην κατανάλλωση ενέργειας θα αντισταθμιστεί από το πλήθος και τις ώρες χρήσης και μάλιστα μπορεί να έχουμε περισσότερη κατανάλλωση ενέργειας μελλοντικά.

Σημαντική συνεισφορά σε όλο αυτό παίζει και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και απόκτηση συνδέσεων internet και DSL,παράγοντας ο οποίος επιφέρει αύξηση των ορών χρήσης Η/Υ οπότε και των  LCD.

Thursday 12 August 2010

Βενζινάδικα από την Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζουν τον εφοδιασμό τους με βενζίνη από την Βουλγαρία.

Αυτό ακούμε σήμερα από διάφορα ΜΜΕ.

Και πιστεύω πολύ καλά θα κάνουνε. Διότι η Βουλγαρία έχει την φθηνότερη βενζίνη στην Ευρώπη με μέση τιμή τα 0.5 eur/L όταν στην Ελλάδα πλέον έχει φτάσει τα 1.5 eur/L. Οι τιμές αυτές δημιουργούνται από τα διυληστήρια στην Ελλάδα καθώς ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Βουλγαρία κατέχουν πετρελαιοπηγές. Στην Ελλάδα όμως πάντοτε αυξάνουν την τιμή ενώ στην Βουλγαρία είναι πολύ φθηνότερα.

Μέχρι στιγμής έχει πρόταση προς το ελληνικό κράτος να επιτρέψει την εισαγωγή στα βενζινάδικα βενζίνης από την Βουλγαρία. Άμα συμβεί αυτό τότε θα ανασάνουν κάπως οι οδηγοί μέσων μεταφοράς. Αυτό το μέτρο θα εφαρμοσθεί κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.

Sunday 8 August 2010

Επιβάλλεται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων και διατηρητέων να προσφύγουν σε ελληνικά δικαστήρια και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ακύρωση του ΦΜΑΠ και της έκτακτης εισφοράς του ΕΤΑΚ.

Τα χρονικά της ολοκληρωτικής εκποίησης των οικονομιών του ελληνικού λαού με την φορολογία ακινήτων.

Σχεδόν όλοι όσοι είμαστε από μια ηλικία και πάνω έχουμε ζήσει τις τραγικές στιγμές να χάνεται ένα αγαπημένο μας συγγενικό άτομο και αμέσως να εισέρχεται η υπόλοιπη οικογένεια στον γολγοθά της πληρωμής του φόρου κληρονομίας. Ακόμα και αν θελήσει η οικογένεια να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί ωστέ να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις το κράτος έχει φροντήσει για να αρπάξει και από εκεί χρήματα με τον φόρο γονικής παροχής. Τα ίδια και με την αγορά ακινήτων τους φόρους μεταβίβασης δωρεών κτλπ.

Επίσης το ελληνικό κράτος εδώ και χρόνια καταληστεύει τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με τον φόρο "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας που φορολογούσε την απλή κατοχή "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 250000 ευρώ και πάνω. Πολύ μεγάλη περιουσία τι να πώ.....Δεν μας έφτανε ο φόρος κληρονομιάς έχουμε και τον ΦΜΑΠ τώρα.....

Η κλοπή μέσω φόρων επί της ακίνητης περιουσίας συντελείται επίσης μέσω του τέλους ακίνητης περιουσίας ( ΤΑΚ ) το οποίο πληρώνουμε ως δημοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Επιβληθέντες φόροι από τα λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας.

Η καταλίστευση των οικονομιών των ιδιοκτητών ακινήτων συνεχίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας με το πασίγνωστο ενιαίο τέλος ακινήτων ( ΕΤΑΚ ) το οποίο παρέμεινε το 2008 και το 2009 και καταργήθηκαν τότε οι φόροι μεταβιβάσεων δωρεών κληρονομιάς και γονικών παροχών όπως και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο νέος φόρος φαινόταν καλός όμως τελικά αποδείχτηκε άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο καταλίστευσης.

Το ΕΤΑΚ περιελάμβανε ένα άρθρο το οποίο έλεγε οτι σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός εμπράγματου δικαιώματος δηλαδή ενός αυτοτελούς ακινήτου είναι κάτω από την τιμή ζώνης σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τότε αυτόματα ο φόρος αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να αυξάνεται η φορολογία. Αυτό προκύπτει από την διαίρεση της αντικειμενικής αξίας με τα τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό ήταν το ποιό άδικο μέτρο για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων τα οποία με βάση τον συντελεστή παλαιότητας (0.6) και τον μειωτικό συντελεστή ειδικών συνθηκών (0.8) η αντικειμενική τους αξία έπεφτε κατά πολύ οπότε γινόταν εφαρμογή του παραπάνω άρθρου και αυξανόταν υπέρμετρα η φορολόγιση.

Οι προεκλογικές ψευτιές του ΠΑΣΟΚ για την φορολογία ακινήτων. 

Τα ψέματα και η επερχόμενη απογοήτευση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνεχίστηκαν και επί ΠΑΣΟΚ όμως. Το ΠΑΣΟΚ ενώ προεκλογικά κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία οτι φόρτωσε στις πλάτες των ελλήνων το ΕΤΑΚ κατήργησε το ΕΤΑΚ και επανέφερε τους παλιούς φόρους ΦΜΑΠ,κληρονομιάς μεταβίβασης δωρεάς και γονικής παροχής. Στην πραγματικότητα όμως εφάρμοσε το γνωστό δόγμα ο έχων και "μεγάλη" ακίνητη περιουσία είναι και πλούσιος οπότε θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία πολλά λευτά για την ακίνητη περιουσία που κατέχει.

Τα πρώτα μεγάλα δείγματα ψευτιάς τα κατάλαβα αμέσως μετά την απόφαση για το ΕΤΑΚ 2009 να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 400000 ευρώ και με κλιμακοτό συντελεστή που θα ξεκινάει από 1/1000 μέχρι 1/100 (1%) και θα καθορίζεται αναλόγως την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Δεν τελείωσε εδώ όμως η καταλίστευση των χρημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων από το ΠΑΣΟΚ. Με τον νέο φόρο "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) επιβλήθηκαν εξωντοτικοί φορολογικοί συντελεστές επί της αντικειμενικής αξίας για ακίνητα άνω των 400000 ευρώ.

Τζάμπα χάναμε τον χρόνο μας στις ηλεκτρονικές "διαβουλεύσεις" του υπουργείου οικονομικών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ μέσω internet επικαλούμενο οτι στους νόμους πρέπει να υπάρχει η άποψη της κοινής γνώμης η οποία θα προκύπτει μέσα από διαδικασίες διαλόγου.

Αυτά που περιμέναμε όλοι στις διαβουλεύσεις,αυτά είδαμε.

Στην πραγματικότητα είτε γίνονται διαβουλεύσεις είτε όχι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες γέμισαν με σχόλια έτσι όπως τους συμφέρει τις διαβουλεύσεις. Τα σχόλια ήταν τόσο πολλά που δεν ήταν δυνατό να τα διαβάσει το προσωπικό που ήταν αρμόδιο για την συλλογή των απόψεων και την κατάθεση τους στον υπουργό. Έτσι εφάρμοσαν την επιλογή ορισμένων απόψεων. Δηλαδή φοροτεχνικών λογιστών εφοριακών και άλλων επίσημων και μή φορέων.

Έτσι βλέπαμε μικρο-ιδιοκτήτες ακινήτων να υπερασπίζονται την πλήρη κατάργιση του ΕΤΑΚ και την επιβολή ΦΜΑΠ πάνω από ένα όριο έτσι ωστέ να μην πληρώνουν αυτοί και να πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αντίθετα ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων και γενικά όσοι είχανε περιουσία μεγάλης αντικειμενικής αξίας παρακαλούσαν και προσπαθούσαν περιγράφοντας διάφορες καταστάσεις δυσκολίας πληρωμής των φόρων κληρονομιάς και ΦΜΑΠ να παραμείνει ένα καθεστώς φορολόγισης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με χαμηλούς συντελεστές.

Αυτοί που είπανε τις σωστές απόψεις ήτανε ελάχιστοι.

Στην πραγματικότητα όλοι πρέπει να καταβάλλουμε ένα ποσό στο κράτος αναλόγως την ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε και με δίκαιους φορολογικούς συντεστές. Ένα καθεστώς όπως το ΕΤΑΚ αλλά χωρίς το απαράδεκτο και άδικο άρθρο με την αναπροσαρμογή του φόρου θα ήταν ότι πρέπει.

Τα κομματόσκυλα μας έλλειπαν από την διαβούλευση.

Μερικά άτομα αλλά λίγα σε αριθμό άφησαν σχόλια του τύπου. ΝΑΙ σε υψηλότερους φόρους κληρονομιάς. ΝΑΙ σε υψηλότερο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. ΝΑΙ  σε τψηλότερους φόρους στα ακίνητα. Στηρίζουμε την νέα κυβέρνηση στο έργο της για μια νέα Ελλάδα.

Εμένα μου ήρθε να τους βρίσω,αλλά και σε απάντηση που τους έδωσα οι διαχειριστές δεν άφησαν να φανεί το σχόλιό μου. Είχα απαντήσει το εξής: ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.

Άρα λοιπόν δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν διαβουλεύσεις. Είτε γίνονταν είτε όχι το ίδιο αποτέλεσμα θα έφερναν. Όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι πλούσιοι.

Παρατημένοι στην μοίρα τους οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων και τα ίδια τα διατηρητέα κτήρια από το κράτος.

Όπως έχει αναφερθεί και σε ανακοινώσεις του πανελλήνιο συλλόγου ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων,όσων τα ακίνητά τους χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα κουβαλάνε στους ώμους τους το δύσκολο έργο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Τα διατηρητέα κτήρια είναι δαπανηρά και απαιτούν μεγάλα ποσά για επισκευή συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που έχουν. Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συγκινεί το κράτος το οποίο το μοναδικό πράγμα που έχει να λέει είναι οτι στα διατηρητέα κτήρια υπάρχει ο μειωτικός συντελεστής 0.8 κατά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας. Δηλαδή μειώνεται η αντικειμενική αξία κατά 20%. Ας γελάσω τώρα......

Στο ελληνικό κράτος της ψευτιάς της αρπαχτής και του παραλογισμού ο νόμος λέει οτι αν το διατηρητέο γκρεμιστεί ακόμα και από σεισμό ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για να το ξαναχτίσει όλο.

Η μόνες ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων και ειδικά των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων είναι να τσακίσουν το κράτος στις δικαστηκές προσυγές στα ελληνικά δικαστήρια. Και αμα δεν βρούν δικαίωση από την Ελλάδα να προσφύγουνε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Επιβάλλεται άμεσα η πλήρης απαλλαγή των διατηρητέων από τον ΦΜΑΠ ή η θέσπιση νέου μειωτκού σνυτελεστή ειδικών συνθηκών που θα είναι 0.6. 

Αρκετά ανεχτήκαμε αυτό το κράτος της κλεψιάς και της τιμωρίας όσων κατέχουν ή έτυχε να κληρονομίσουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. ΕΤΑΚ08+ΕΤΑΚ09+έκτακτη εισφορά ΕΤΑΚ09+ΦΜΑΠ 2010.

Οι εντολές του ΔΝΤ για τις αντικειμενικές αξίες.

Στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ αναφέρεται οτι πρέπει να διπλασιαστούνε οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2011. Αυτό σημαίνει διπλή αύξηση των τιμών ζώνης. Αυτό αποτελεί και το τελειωτικό χτύπημα πλέον στον κλάδο της αγοράς ακινήτων,δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τέτοιους βαριούς φόρους σε ακίνητα τα οποία τα αγοράζει μεταβιβάζει ή κατέχει.

Έρχεται αναμενόμενο κλείσιμο πολλών κατασκευαστικών εταιριών.

Να δούμε όταν θα κλείσουνε οι κατασκευαστικές εταιρίες επειδή ο κόσμος δεν θα πουλά και δεν θα αγοράζει ακίνητα,τι θα κάνει η κυβέρνηση. Που όλοι οι εργάτες έλληνες αλβανοί ρώσοι και οτιδήποτε άλλοι θα βγούνε στους δρόμους. Τα αποτέλεσμα που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δραματικά στον κλάδο των ακινήτων.

Ευχαριστούμε το ΠΑΣΟΚ που μας θεωρεί εκατομμυριούχους. 

Wednesday 4 August 2010

Πρακτική άσκηση. Είναι τελικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ΤΕΙ ή είναι ένα μεγάλο παραμύθι ?

Αρκετές φορές σκέφτηκα να μην αναφέρω θέμα με την πρακτική των ΤΕΙ στο blog επειδή θα μπορούσε να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τα ΤΕΙ,αλλά τελικά αποφάσισα να γράψω μιας και έχουνε περάσει μήνες από τότε που τελείωσα τις σπουδές μου στο ΤΕΙ.

Από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από ερωτήσεις σε μερικά άτομα λοιπόν μπορώ να πώ πλέον οτι η πρακτική εξάσκηση στα ΤΕΙ είναι ένα μεγάλο παραμύθι.

Οι λόγοι που αρκετοί απόφοιτοι ΤΕΙ λένε οτι η πρακτική είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού που έχουνε τα ΤΕΙ είναι οι εξής:

1. Επειδή δεν υπάρχει πρακτική άσκηση στις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές και μετά μπορούνε να την λένε στους διπλωματούχους μηχανικούς οτι εσείς δεν δοκιμαστίκατε στο επάγγελμα κτλπ.
2. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις στην εταιρία που θα είσαι καλός στην πρακτική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε κρατήσουνε και για το μέλλον μετά όταν θα βρείς δουλειά.
3. Επειδή όσοι κατάφεραν και βρήκαν δουλειά σε ιδιοτική εταιρία πήραν μια απλή βεβαίωση μαϊμου οτι απασχολήθηκαν 6 μήνες στο αντικείμενο και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σε κανονική δουλειά στο μέλλον ως προϋπηρησία.
4. Επειδή μερικοί πολύ λίγοι κατάφεραν και βρήκαν μια πρακτική που πραγματικά άξιζε τον κόπο και μπόρεσαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τις οποίες έμαθαν στην εργασία τους.


Οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω οτι έχουνε ξεφτιλήσει τον θεσμό της πρακτικής άσκησης και δεν έχει κανένα νόημα πλέον να υπάρχει αυτός ο θεσμός στα ΤΕΙ είναι οι εξής:


1. Ανεπαρκής ζήτηση φοιτητών για πρακτική από ιδιοτικές εταιρίες.
2. Δυσκολία εύρεσης εταιρίας που να είναι προσβάσιμη με ΜΜΜ.
3. Εκμετάλλευση από τον εργοδότη.
4. Πολύ χαμηλός μισθός για τα ωράρια απασχόλησης.
5. Προβληματική ή ανεπαρκής νομοθεσία η οποία διέπει την πρακτική άσκηση.
6. Παραθυράκια και παρανομίες μέσα από τις οποίες ο εργοδότης καρπώνεται δημόσιο χρήμα.
7. Αδυναμία ολοκλήρωσης πτυχιακής εργασίας μαζί με πρακτική άσκηση εξαιτίας των ωραρίων.
8. Μερικές φορές ανεπαρκής βοήθεια από την σχολή για την εύρεση πρακτικής.
9. Μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που πολλές φορές φέρνει τον φοιτητή στα όριά του.
10. Απασχόληση σε αντικείμενο που δεν είναι συναφές με τις σπουδές του φοιτητή.
11. Έλλειψη σοβαρών ελέγχων από την σχολή με αποτέλεσμα εικονικές και παράνομες πρακτικές.
12. Τα ένσημα της πρακτικής άσκησης δεν είναι συντάξιμα.
13. Η πρακτική άσκηση,για μερικούς εργοδότες δεν θεωρείται σημαντική προϋπηρησία.
14. Ο χρόνος πρακτικής άσκησης δεν προσμετράτε για μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
15. Η εμπειρία από πρακτική άσκηση ελάχιστα εώς και καθόλου λαμβάνεται υπόψην για την επιλογή κάποιου πτυχιούχου μηχανικού ΤΕ σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.
16. Σε οποιαδήποτε πρακτική σε εργαστήριο της σχολής δεν υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο.
17. Μερικοί φοιτητές φτάνουν στο σημείο να ζητάνε επί πληρωμής την συμπλήρωση του βιβλίου πρακτικής άσκησης.

Τα είδατε λοιπόν. Θετικά 4 αρνητικά 17. Και σίγουρα αρκετοί θα διαφωνούν με τα αρνητικά και θα μου πούνε και ποιος θα σου μάθει την δουλειά πριν πας να δουλέψεις κτλπ μα καταρχήν τι πράγματα θα μάθεις μέσα σε 6 μήνες? Και ειδικά άμα χρωστάς μαθήματα ή πτυχιακή και πρέπει να τελειώσεις.

Λοιπόν παρακάτω ας αναλύσουμε τους αρνητικούς λόγους.

1.

Οι ιφιοτικές εταιρίες που ζητάνε φοιτητές για πρακτική είναι πολύ λίγες. Και συνήθως το πολύ 3 άτομα ανά εξάμηνο βρίσκουνε ιδιοτική εταιρία για πρακτική και στην πραγματικότητα ο 1 στους 3 ή οι 2 στους 3 είναι ικανοποιημένοι,ο συνολικός αριθμός φοιτητών που πάνε για πρακτική είναι από 10 και πάνω κάθε φορά. Οπότε μπορούμε να εξάγουμε ποσοστά εύρεσης πρακτικής σε ιδιοτική εταιρία.

2.

Είναι μεγάλο εμπόδιο το να πρέπει κάποιος να διαθέτει δικό του αυτοκινητο ωστέ να βρεί πρακτική και αργότερα δουλειά. Το αυτοκίνητο μαζί με όλα τα επακόλουθα έξοδα που έχει είναι μεγάλο οικονομικό βάρος σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Όταν λοιπόν εταιρίες δεν βρίσκονται στο κέντρο ή είναι δύσκολα προσβάσιμες τότε αποτρέπουνε τους φοιτητές να πάνε εκεί και στρέφονται στα εργαστήρια της σχολής.

3.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στις υποχρεώσεις που είναι πνιγμένος ο φοιτητής για να τελειώσει πτυχιακή και χρωστούμενα μαθήματα ο εργοδότης έχει αρκετές απαιτήσεις από ένα άτομο που και δεν αμοίβεται καλά και ξοδεύει ένα 8ωρο.

4.

Σε περίπτωση απασχόλησης για πρακτική σε ιδιοτική εταιρία ο μισθός είναι κάπου στα 500ευρώ και μπορεί και χαμηλότερα. Από αυτά τα χρήματα σύμφωνα με τον νόμο ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει περίπου τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα τα εισπράτει και τα δίνει στον φοιτητή από τον ΟΑΕΔ και είναι περίπου 300ευρώ. Έλα όμως που αρκετοί εργοδότες κρατούν ένα μέρος του ποσού από τον ΟΑΕΔ ενώ σε περιπτώσεις εικονικής πρακτικής που θα αναλύσουμε παρακάτω παίρνουν όλο το ποσό και δεν δίνουν τίποτα. Εντάξει ο φοιτητής δεν δουλεύει αλλά ο εργοδότης γιατί να παίρνει δημόσιο χρήμα? Να λοιπόν τα προβλήματα από την ανεπαρκή νομοθεσία.


5.

Η νομοθεσία είναι ανεπαρκής για μερικούς από τους λόγους που ανέλυσα στο 4. και θα αναλύσω και στην συνέχεια. Εικονικές πρακτικές έλλειψη ελέγχων και νόμιμη κλοπή δημοσίου χρήματος συνθέτου το σκηνικό γύρο από την πρακτική εξάσκηση.

6.

Αυτό ακριβώς που είπα στο 4. Τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ που προσαυξάνουν την αμοιβή του ασκούμενου δεν τα εισπράτει ο ασκούμενος μόνος του αλλά ο εργοδότης ο οποίος άμα θέλει τα δίνει όλα,άμα θέλει δίνει όσα γουστάρει και αρκετές φορές ενοείται εν αγνοία του ασκούμενου αφού κανένας δεν ελέγχει τις νόμιμες αμοιβές σύμφωνα με το ΠΔ.

7.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μειωνέκτημα της πρακτικής, Δεν είναι δυνατόν στο τελευταίο εξάμηνο σε όλα τα ΤΕΙ να σου έχουν την πρακτική και να είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις 8ωρο και καλοκαίρι όταν οι άλλοι μετά την εξεταστική θα κάνουν τα μπάνια τους και τις διακοπές τους. Και πότε θα παρολάβει ο φοιτητής να πάει στην βιβλιοθήκη του ΤΕΙ να βρεί πηγές να γράψει και να ολοκληρώσει την πτυχιακή του εργασία. Και τώρα μην ακούσω ας την αφήσει για άλλο εξάμηνο. Το ΤΕΙ είναι υποχρεωμένο να μπορεί να συο εγγυήθεί οτι θα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου σε 4 χρόνια. Αρκετα τραβήξανε οι φοιτητές με τις θεωρίες και τα εργαστήρια και τώρα θα έχουν και την πρακτική........

8.

Εδώ επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατάσταση στο τμήμα μου. Ο κατάλογος που μας έδωσαν με εταιρίες μας είπαν οτι είχε εταιρίες από πολύ παλιά οι οποίες δεν έκαναν αίτηση να απασχοληθούνε οπότε θα πρέπει εμείς να τηλεφωνήσουμε και στις 40-50 εταιρίες του καταλόγου για να δούμε ποιες μας θέλουνε. Σε τηλέφωνο σε μια εταιρία έλεγαν οτι έχουνε φύγει και κάνουνε λάθος κτλπ σε άλλο έλεγε ο ΟΤΕ οτι ο αριθμός που καλέσατε δεν είναι σωστός κτλπ. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για την πρακτική που σε ορισμένες περιπτώσεις η σχολή δεν βοηθάει.

9.

Εδώ λοιπόν θα αναλύσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα περί πρακτικής. Για την πρακτική χρειάζεται οπωσδήποτε έκδοση ΑΦΜ από ΔΟΥ έκδοση αριθμού μητρώου ΙΚΑ για κάτι κολοένσημα της κακιάς ώρας. Φανταστείτε τώρα τι χρειάζεται για να βγάλεις ΑΦΜ και ΙΚΑ. Απίστευτη ταλαιπορία που σε φέρνει στα όρια επίσης μαλάκες δημόσιοι υπάλληλοι που το μόνο που αρκούνται είναι ο κανονισμός λέει οτι πρέπει να έχεις αυτά και τα άλλα κτλπ και μπάτε σκύλοι αλέστε.........  Προσωπικά μετά από τις κόνξες που μου έκανε η υπάλληλος του ΙΚΑ ομονοίας δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάω στο ΙΚΑ για ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ από εδώ και πέρα,που και εκεί δεν ξέρω τι με περιμένει. Εκτός από αυτά θέλει και αριθμό ΑΜΚΑ (με τον νόμο Πετραλία για το ασφαλιστικό) καθώς και εσωτερική γραφειοκρατία μέσα στην σχολή με συμβάσεις πρακτικής γραμματείες σφραγγίδες υπογραφές και δεν συμμαζεύεται.

10.

Εδώ έχουμε άλλο ένα θέμα με τα προβλήματα τις πρακτικής. Προσωπικά από τους 3 συμφοιτητές μου που έκαναν πρακτική σε ιδιοτική εταιρία ο ένας βρήκε πρακτική που άξιζε πραγματικά. Ενώ οι άλλοι 2 έβγαζαν φωτοτυπίες και έκαναν όλες τις δουλειές της πλάκας.................

11.

Εικονικές πρακτικές είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση που φαίνεται σαν πρακτική στο αντικείμενο αλλά στην πραγματικότητα είτε δεν δουλεύει καθόλου ο ασκούμενος είτε ασχολήται με άσχετο αντικείμενο. Και στις 2 περιπτώσεις αυτές στο βιβλίο πρακτικής συμπληρώνει οτι έκανε εικονικές δουλειές για να φαίνεται οτι η πρακτική διεξήχθη κανονικά στο τέλος. Ο εργοδότης βάζει απλά μια υπογραφή και ενοείται εισπράτει όλα τα λευτά από τον ΟΑΕΔ χωρίς να δίνει τίποτα στον φοιτητή. Επίσης κολλάει ένσημα ΙΚΑ στον φοιτητή τα οποία είναι απαραίτητα να τα δείξει σε καρτέλα ο φοιτητής όταν θα καταθέσει τα χαρτιά για την ολοκλήρωση της πρακτικής.

12.

Τα ένσημα που κολλάει στο ΙΚΑ ο εργοδότης δεν είναι συντάξιμα αλλά χρησιμεύουν μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κατά την πρακτική και τίποτα παραπάνω. Μάλιστα έμαθα οτι το ΙΚΑ δεν πληρώνει 100% τα χρήματα νοσηλείας αλλά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος.

13.

Αρκετοί εργοδότες φυσικά επειδή γνωρίζουνε όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την πρακτική εξάσκηση,όσο και να λένε κάποιοι οτι η πρακτική αξίζει......Εξαιρέσεις αποτελούνε περιπτώσεις που ο ασκούμενος βρεί δουλειά στην εταιρία που έκανε πρακτική οπότε εκεί τον γνωρίζουνε τι έκανε.

14.

Στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και γενικώς σε όλο το δημόσιο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η πρακτική άσκηση. Οπότε απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ μοριοδοτούνται επί μηδενικής βάσεως,οι απόφοιτοι ΤΕΙ με πρακτική δεν διαθέτουνε κανένα πλεονέκτημα για την μοριοδότησή τους στο δημόσιο.

15.

Όσον αφορά την επιλογή σε ΠΜΣ είναι λογικό και αναμενόμενο αυτό. Δεν ξέρουνε οι καθηγητές πως γίνεται η πρακτική μέσα στα εργαστήρια ? Και φυσικά νομίζεται πως δεν υπάρχουνε φοιτητές που παραπονιούνται στους καθηγητές για τα χάλια της πρακτικής ? Για αυτό ελάχιστα εως και καθόλου δεν μετράει η πρακτική άσκηση στην επιλογή για ΠΜΣ.

16.

Είναι προφανές οτι ένας ασκούμενος σε πρακτική από το τμήμα π.χ Τοπογραφίας ή Μηχανολογίας στο εργαστήριο πληροφορικής του τμήματός του θα αποκτήσει εμπειρία που συνάφεια λίγο σχετική εως και καθόλου σχετική με την Τοπογραφία , Μηχανολογία κτλπ. Υπάρχουν βέβαια μερικά εργαστήρια που η πρακτική γίνεται όπως πρέπει αλλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα για κάθε τμήμα αυτές οι περιπτώσεις.

17.

Τώρα τελευταία μέσα από διάφορα websites και φοιτητικά forums φοιτητές που και που ζητάνε κάποιον για να συμπληρώσουν το βιβλιο πρακτικής άσκησης και φυσικά επι πληρωμής μερικές φορές. Αυτό γίνεται επειδή έκαναν εικονική πρακτική ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Είναι δείγμα οτι η πρακτική άσκηση δεν είναι σημαντική.


Και για να σας πω την δική μου περίπτωση έκανα πρακτική της πλάκας σε εργαστήριο της σχολής. Και εγώ όπως και οι 6 από τους 7 πρακτικάριους ασχοληθήκαμε με πράγματα σχετικά συναφή εώς καθόλου συναφή με το αντικείμενο σπουδών μας. Όσοι πήγαν σε ιδιοτική εταιρία ο ένας ασχολήθηκε με πρακτική που άξιζε και οι άλλοι 2 έβγαζαν φωτοτυπίες.

Είναι καλύτερο η πρακτική να καταργηθεί από τα ΤΕΙ και να μπούνε μαθήματα σεμινάρια μαζί με την πτυχιακή εργασία.