Wednesday 4 August 2010

Πρακτική άσκηση. Είναι τελικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ΤΕΙ ή είναι ένα μεγάλο παραμύθι ?

Αρκετές φορές σκέφτηκα να μην αναφέρω θέμα με την πρακτική των ΤΕΙ στο blog επειδή θα μπορούσε να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τα ΤΕΙ,αλλά τελικά αποφάσισα να γράψω μιας και έχουνε περάσει μήνες από τότε που τελείωσα τις σπουδές μου στο ΤΕΙ.

Από την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από ερωτήσεις σε μερικά άτομα λοιπόν μπορώ να πώ πλέον οτι η πρακτική εξάσκηση στα ΤΕΙ είναι ένα μεγάλο παραμύθι.

Οι λόγοι που αρκετοί απόφοιτοι ΤΕΙ λένε οτι η πρακτική είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού που έχουνε τα ΤΕΙ είναι οι εξής:

1. Επειδή δεν υπάρχει πρακτική άσκηση στις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές και μετά μπορούνε να την λένε στους διπλωματούχους μηχανικούς οτι εσείς δεν δοκιμαστίκατε στο επάγγελμα κτλπ.
2. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις στην εταιρία που θα είσαι καλός στην πρακτική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε κρατήσουνε και για το μέλλον μετά όταν θα βρείς δουλειά.
3. Επειδή όσοι κατάφεραν και βρήκαν δουλειά σε ιδιοτική εταιρία πήραν μια απλή βεβαίωση μαϊμου οτι απασχολήθηκαν 6 μήνες στο αντικείμενο και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σε κανονική δουλειά στο μέλλον ως προϋπηρησία.
4. Επειδή μερικοί πολύ λίγοι κατάφεραν και βρήκαν μια πρακτική που πραγματικά άξιζε τον κόπο και μπόρεσαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τις οποίες έμαθαν στην εργασία τους.


Οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω οτι έχουνε ξεφτιλήσει τον θεσμό της πρακτικής άσκησης και δεν έχει κανένα νόημα πλέον να υπάρχει αυτός ο θεσμός στα ΤΕΙ είναι οι εξής:


1. Ανεπαρκής ζήτηση φοιτητών για πρακτική από ιδιοτικές εταιρίες.
2. Δυσκολία εύρεσης εταιρίας που να είναι προσβάσιμη με ΜΜΜ.
3. Εκμετάλλευση από τον εργοδότη.
4. Πολύ χαμηλός μισθός για τα ωράρια απασχόλησης.
5. Προβληματική ή ανεπαρκής νομοθεσία η οποία διέπει την πρακτική άσκηση.
6. Παραθυράκια και παρανομίες μέσα από τις οποίες ο εργοδότης καρπώνεται δημόσιο χρήμα.
7. Αδυναμία ολοκλήρωσης πτυχιακής εργασίας μαζί με πρακτική άσκηση εξαιτίας των ωραρίων.
8. Μερικές φορές ανεπαρκής βοήθεια από την σχολή για την εύρεση πρακτικής.
9. Μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που πολλές φορές φέρνει τον φοιτητή στα όριά του.
10. Απασχόληση σε αντικείμενο που δεν είναι συναφές με τις σπουδές του φοιτητή.
11. Έλλειψη σοβαρών ελέγχων από την σχολή με αποτέλεσμα εικονικές και παράνομες πρακτικές.
12. Τα ένσημα της πρακτικής άσκησης δεν είναι συντάξιμα.
13. Η πρακτική άσκηση,για μερικούς εργοδότες δεν θεωρείται σημαντική προϋπηρησία.
14. Ο χρόνος πρακτικής άσκησης δεν προσμετράτε για μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
15. Η εμπειρία από πρακτική άσκηση ελάχιστα εώς και καθόλου λαμβάνεται υπόψην για την επιλογή κάποιου πτυχιούχου μηχανικού ΤΕ σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.
16. Σε οποιαδήποτε πρακτική σε εργαστήριο της σχολής δεν υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο.
17. Μερικοί φοιτητές φτάνουν στο σημείο να ζητάνε επί πληρωμής την συμπλήρωση του βιβλίου πρακτικής άσκησης.

Τα είδατε λοιπόν. Θετικά 4 αρνητικά 17. Και σίγουρα αρκετοί θα διαφωνούν με τα αρνητικά και θα μου πούνε και ποιος θα σου μάθει την δουλειά πριν πας να δουλέψεις κτλπ μα καταρχήν τι πράγματα θα μάθεις μέσα σε 6 μήνες? Και ειδικά άμα χρωστάς μαθήματα ή πτυχιακή και πρέπει να τελειώσεις.

Λοιπόν παρακάτω ας αναλύσουμε τους αρνητικούς λόγους.

1.

Οι ιφιοτικές εταιρίες που ζητάνε φοιτητές για πρακτική είναι πολύ λίγες. Και συνήθως το πολύ 3 άτομα ανά εξάμηνο βρίσκουνε ιδιοτική εταιρία για πρακτική και στην πραγματικότητα ο 1 στους 3 ή οι 2 στους 3 είναι ικανοποιημένοι,ο συνολικός αριθμός φοιτητών που πάνε για πρακτική είναι από 10 και πάνω κάθε φορά. Οπότε μπορούμε να εξάγουμε ποσοστά εύρεσης πρακτικής σε ιδιοτική εταιρία.

2.

Είναι μεγάλο εμπόδιο το να πρέπει κάποιος να διαθέτει δικό του αυτοκινητο ωστέ να βρεί πρακτική και αργότερα δουλειά. Το αυτοκίνητο μαζί με όλα τα επακόλουθα έξοδα που έχει είναι μεγάλο οικονομικό βάρος σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Όταν λοιπόν εταιρίες δεν βρίσκονται στο κέντρο ή είναι δύσκολα προσβάσιμες τότε αποτρέπουνε τους φοιτητές να πάνε εκεί και στρέφονται στα εργαστήρια της σχολής.

3.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στις υποχρεώσεις που είναι πνιγμένος ο φοιτητής για να τελειώσει πτυχιακή και χρωστούμενα μαθήματα ο εργοδότης έχει αρκετές απαιτήσεις από ένα άτομο που και δεν αμοίβεται καλά και ξοδεύει ένα 8ωρο.

4.

Σε περίπτωση απασχόλησης για πρακτική σε ιδιοτική εταιρία ο μισθός είναι κάπου στα 500ευρώ και μπορεί και χαμηλότερα. Από αυτά τα χρήματα σύμφωνα με τον νόμο ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει περίπου τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα τα εισπράτει και τα δίνει στον φοιτητή από τον ΟΑΕΔ και είναι περίπου 300ευρώ. Έλα όμως που αρκετοί εργοδότες κρατούν ένα μέρος του ποσού από τον ΟΑΕΔ ενώ σε περιπτώσεις εικονικής πρακτικής που θα αναλύσουμε παρακάτω παίρνουν όλο το ποσό και δεν δίνουν τίποτα. Εντάξει ο φοιτητής δεν δουλεύει αλλά ο εργοδότης γιατί να παίρνει δημόσιο χρήμα? Να λοιπόν τα προβλήματα από την ανεπαρκή νομοθεσία.


5.

Η νομοθεσία είναι ανεπαρκής για μερικούς από τους λόγους που ανέλυσα στο 4. και θα αναλύσω και στην συνέχεια. Εικονικές πρακτικές έλλειψη ελέγχων και νόμιμη κλοπή δημοσίου χρήματος συνθέτου το σκηνικό γύρο από την πρακτική εξάσκηση.

6.

Αυτό ακριβώς που είπα στο 4. Τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ που προσαυξάνουν την αμοιβή του ασκούμενου δεν τα εισπράτει ο ασκούμενος μόνος του αλλά ο εργοδότης ο οποίος άμα θέλει τα δίνει όλα,άμα θέλει δίνει όσα γουστάρει και αρκετές φορές ενοείται εν αγνοία του ασκούμενου αφού κανένας δεν ελέγχει τις νόμιμες αμοιβές σύμφωνα με το ΠΔ.

7.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μειωνέκτημα της πρακτικής, Δεν είναι δυνατόν στο τελευταίο εξάμηνο σε όλα τα ΤΕΙ να σου έχουν την πρακτική και να είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις 8ωρο και καλοκαίρι όταν οι άλλοι μετά την εξεταστική θα κάνουν τα μπάνια τους και τις διακοπές τους. Και πότε θα παρολάβει ο φοιτητής να πάει στην βιβλιοθήκη του ΤΕΙ να βρεί πηγές να γράψει και να ολοκληρώσει την πτυχιακή του εργασία. Και τώρα μην ακούσω ας την αφήσει για άλλο εξάμηνο. Το ΤΕΙ είναι υποχρεωμένο να μπορεί να συο εγγυήθεί οτι θα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου σε 4 χρόνια. Αρκετα τραβήξανε οι φοιτητές με τις θεωρίες και τα εργαστήρια και τώρα θα έχουν και την πρακτική........

8.

Εδώ επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατάσταση στο τμήμα μου. Ο κατάλογος που μας έδωσαν με εταιρίες μας είπαν οτι είχε εταιρίες από πολύ παλιά οι οποίες δεν έκαναν αίτηση να απασχοληθούνε οπότε θα πρέπει εμείς να τηλεφωνήσουμε και στις 40-50 εταιρίες του καταλόγου για να δούμε ποιες μας θέλουνε. Σε τηλέφωνο σε μια εταιρία έλεγαν οτι έχουνε φύγει και κάνουνε λάθος κτλπ σε άλλο έλεγε ο ΟΤΕ οτι ο αριθμός που καλέσατε δεν είναι σωστός κτλπ. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για την πρακτική που σε ορισμένες περιπτώσεις η σχολή δεν βοηθάει.

9.

Εδώ λοιπόν θα αναλύσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα περί πρακτικής. Για την πρακτική χρειάζεται οπωσδήποτε έκδοση ΑΦΜ από ΔΟΥ έκδοση αριθμού μητρώου ΙΚΑ για κάτι κολοένσημα της κακιάς ώρας. Φανταστείτε τώρα τι χρειάζεται για να βγάλεις ΑΦΜ και ΙΚΑ. Απίστευτη ταλαιπορία που σε φέρνει στα όρια επίσης μαλάκες δημόσιοι υπάλληλοι που το μόνο που αρκούνται είναι ο κανονισμός λέει οτι πρέπει να έχεις αυτά και τα άλλα κτλπ και μπάτε σκύλοι αλέστε.........  Προσωπικά μετά από τις κόνξες που μου έκανε η υπάλληλος του ΙΚΑ ομονοίας δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάω στο ΙΚΑ για ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ από εδώ και πέρα,που και εκεί δεν ξέρω τι με περιμένει. Εκτός από αυτά θέλει και αριθμό ΑΜΚΑ (με τον νόμο Πετραλία για το ασφαλιστικό) καθώς και εσωτερική γραφειοκρατία μέσα στην σχολή με συμβάσεις πρακτικής γραμματείες σφραγγίδες υπογραφές και δεν συμμαζεύεται.

10.

Εδώ έχουμε άλλο ένα θέμα με τα προβλήματα τις πρακτικής. Προσωπικά από τους 3 συμφοιτητές μου που έκαναν πρακτική σε ιδιοτική εταιρία ο ένας βρήκε πρακτική που άξιζε πραγματικά. Ενώ οι άλλοι 2 έβγαζαν φωτοτυπίες και έκαναν όλες τις δουλειές της πλάκας.................

11.

Εικονικές πρακτικές είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση που φαίνεται σαν πρακτική στο αντικείμενο αλλά στην πραγματικότητα είτε δεν δουλεύει καθόλου ο ασκούμενος είτε ασχολήται με άσχετο αντικείμενο. Και στις 2 περιπτώσεις αυτές στο βιβλίο πρακτικής συμπληρώνει οτι έκανε εικονικές δουλειές για να φαίνεται οτι η πρακτική διεξήχθη κανονικά στο τέλος. Ο εργοδότης βάζει απλά μια υπογραφή και ενοείται εισπράτει όλα τα λευτά από τον ΟΑΕΔ χωρίς να δίνει τίποτα στον φοιτητή. Επίσης κολλάει ένσημα ΙΚΑ στον φοιτητή τα οποία είναι απαραίτητα να τα δείξει σε καρτέλα ο φοιτητής όταν θα καταθέσει τα χαρτιά για την ολοκλήρωση της πρακτικής.

12.

Τα ένσημα που κολλάει στο ΙΚΑ ο εργοδότης δεν είναι συντάξιμα αλλά χρησιμεύουν μόνο σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κατά την πρακτική και τίποτα παραπάνω. Μάλιστα έμαθα οτι το ΙΚΑ δεν πληρώνει 100% τα χρήματα νοσηλείας αλλά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος.

13.

Αρκετοί εργοδότες φυσικά επειδή γνωρίζουνε όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την πρακτική εξάσκηση,όσο και να λένε κάποιοι οτι η πρακτική αξίζει......Εξαιρέσεις αποτελούνε περιπτώσεις που ο ασκούμενος βρεί δουλειά στην εταιρία που έκανε πρακτική οπότε εκεί τον γνωρίζουνε τι έκανε.

14.

Στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και γενικώς σε όλο το δημόσιο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η πρακτική άσκηση. Οπότε απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ μοριοδοτούνται επί μηδενικής βάσεως,οι απόφοιτοι ΤΕΙ με πρακτική δεν διαθέτουνε κανένα πλεονέκτημα για την μοριοδότησή τους στο δημόσιο.

15.

Όσον αφορά την επιλογή σε ΠΜΣ είναι λογικό και αναμενόμενο αυτό. Δεν ξέρουνε οι καθηγητές πως γίνεται η πρακτική μέσα στα εργαστήρια ? Και φυσικά νομίζεται πως δεν υπάρχουνε φοιτητές που παραπονιούνται στους καθηγητές για τα χάλια της πρακτικής ? Για αυτό ελάχιστα εως και καθόλου δεν μετράει η πρακτική άσκηση στην επιλογή για ΠΜΣ.

16.

Είναι προφανές οτι ένας ασκούμενος σε πρακτική από το τμήμα π.χ Τοπογραφίας ή Μηχανολογίας στο εργαστήριο πληροφορικής του τμήματός του θα αποκτήσει εμπειρία που συνάφεια λίγο σχετική εως και καθόλου σχετική με την Τοπογραφία , Μηχανολογία κτλπ. Υπάρχουν βέβαια μερικά εργαστήρια που η πρακτική γίνεται όπως πρέπει αλλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα για κάθε τμήμα αυτές οι περιπτώσεις.

17.

Τώρα τελευταία μέσα από διάφορα websites και φοιτητικά forums φοιτητές που και που ζητάνε κάποιον για να συμπληρώσουν το βιβλιο πρακτικής άσκησης και φυσικά επι πληρωμής μερικές φορές. Αυτό γίνεται επειδή έκαναν εικονική πρακτική ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Είναι δείγμα οτι η πρακτική άσκηση δεν είναι σημαντική.


Και για να σας πω την δική μου περίπτωση έκανα πρακτική της πλάκας σε εργαστήριο της σχολής. Και εγώ όπως και οι 6 από τους 7 πρακτικάριους ασχοληθήκαμε με πράγματα σχετικά συναφή εώς καθόλου συναφή με το αντικείμενο σπουδών μας. Όσοι πήγαν σε ιδιοτική εταιρία ο ένας ασχολήθηκε με πρακτική που άξιζε και οι άλλοι 2 έβγαζαν φωτοτυπίες.

Είναι καλύτερο η πρακτική να καταργηθεί από τα ΤΕΙ και να μπούνε μαθήματα σεμινάρια μαζί με την πτυχιακή εργασία.

No comments: