Saturday 10 September 2016

ΥΠΕΝ: Στα 37,37 ευρώ η κατώτατη τιμής προσφοράς στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το energypress, το ΥΠΕΝ δημοσιοποίησε σήμερα την απόφαση για τον καθορισμό της μεθοδολογίας προσδιορισμού κατώτατης τιμής προσφοράς δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθορίζοντας την κατώτατη τιμή στα 37,37 €/MWh.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, βάσει της εφαρμοζόμενης μεθοδολογίας η κατώτατη τιμή προσφοράς των δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας – δηλαδή η τιμή εκκίνησης για τα ΝΟΜΕ - της παρ. 1 του άρθρου 139 του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α’ 94/27.05.2016), όπως ισχύει μέχρι την αναθεώρησή της βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ανέρχεται σε τριάντα επτά ευρώ και τριάντα επτά λεπτά ανά MWh (37,37 €/MWh).

Την απόφαση αναλυτικά μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Συγκεκριμένα όπως ορίζεται στη συγκεκριμένη απόφαση το λιγνιτικό μεταβλητό κόστος της ΔΕΗ είναι στα 27,26 ευρώ η μεγαβατώρα (περιλαμβάνονται μεταβλητά κόστη ορυχείων, κόστος αγοράς καυσίμων, ειδικό τέλος λιγνίτη, ειδικό κόστος εκκίνησης, μεταβλητά κόστη λειτουργίας και συντήρησης) συν 12,71 ευρώ η μεγαβατώρα κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ενώ το μεταβλητό κόστος υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι 2,12 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι η τιμή των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα που προκύπτει, αποτελεί την τιμή εκκίνησης  των δημοπρασιών που θα ξεκινήσουν πιθανότατα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για δύο προϊόντα 150MW και 200MW με φυσική παράδοση Δεκέμβριο και Ιανουάριο αντίστοιχα.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ είναι οι δημοπρασίες να γίνουν ως εξής: Οι πετυχημένες προσφορές που γίνονται αποδεκτές, πληρώνονται στο ποσό που έχει χτυπηθεί από τον κάθε παίκτη και όχι στην υψηλότερη τιμή της τελευταίας προσφοράς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εάν κάποιος προμηθευτής πάρει το ρίσκο και κάνει πετυχημένη προσφορά σε χαμηλότερη τιμή τη στιγμή που άλλοι ανταγωνιστές αγοράσουν μερίδια σε υψηλότερες τιμές, τότε αποκτά πλεονέκτημα στην αγορά.

http://energypress.gr/news/ypen-sta-3737-eyro-i-katotati-timis-prosforas-stis-dimoprasies-nome

No comments: