Thursday 29 September 2016

Στις αγορές και επίσημα τα ΕΛΠΕ τον Οκτώβριο με νέο ομόλογο - Τι σημαίνει η κίνηση, ποιοί οι όροι εξαγοράς του παλαιού

Επιστρέφουν τον Οκτώβριο στις αγορές τα ΕΛΠΕ, που ανακοίνωσαν και επίσημα την έκδοση νέου ομολόγου, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο, ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο του 2017. Σε μια κίνηση που επιχειρεί να τεστάρει τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών όπως είχε γράψει το energypress, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας και λήξης το 2021, αφενός για να αναχρηματοδοτήσουν εκείνο που είχε συναφθεί προ τριετίας, με επιτόκιο 8%, αφετέρου για να αποπληρώσουν τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις.

Το επιτόκιο θα εξαρτηθεί από τη προσφορά και τους όρους των ξένων επενδυτών, εντούτοις οι πληροφορίες λένε ότι τα ΕΛΠΕ προσδοκούν σε επίπεδα της τάξης του 5%, όταν σήμερα το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται σταθερά σε επίπεδα 8,3%-8,5%. Το καινούργιο ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, και οι τράπεζες που θα αναλάβουν την έκδοση (joint bookrunners) θα είναι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Το σκεπτικό είναι ότι πρώτα θα βγει στις αγορές το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ, προκειμένου με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, να πληρώσει η εισηγμένη όσους από τους κατόχους του υφιστάμενου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, (τρέχοντος υπολοίπου 489,9 εκατ. ευρώ), θέλουν να το εξαγοράσουν. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής στη νέα έκδοση θα είναι τα 100.000 ευρώ. 
Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία απευθύνει πρόταση εξαγοράς προς κάθε ομολογιούχο που ενδιαφέρεται, που προβλέπει ότι θα τους πληρώσει 1.035 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής του αξίας, πλεόν των τόκων, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας καταβολής, που θα ορισθεί γύρω στις 14 Οκτωβρίου.
Αν και πράγματι η τύχη των ΕΛΠΕ δεν ακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία, εντούτοις η κίνησή τους θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως "πρόδρομος" για μια αντίστοιχη έξοδο στις αγορές της Ελλάδας. Το τάιμινγκ συνδέεται με την ευρύτερη κουβέντα που γίνεται τελευταίως ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2017 με ομολογιακή έκδοση μικρού βεληνεκούς, υπό μια σειρά φυσικά από αιρέσεις : Να έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (QE), και να έχει προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, κάτι που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αναμένεται στο τέλος του 2016. Προς ώρας πάντως κάτι τέτοιο θεωρείται απαγορευτικό με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες μεταξύ 8,3% και 8,5%.
 
http://energypress.gr/news/stis-agores-kai-episima-ta-elpe-ton-oktovrio-me-neo-omologo-ti-simainei-i-kinisi-poioi-oi-oroi

No comments: