Friday, 15 November 2019

Γαλλία: Μέρος της απανθρακοποίησης το υδρογόνο - Εξετάζεται η μίξη του με το φυσικό αέριο στα δίκτυα

Την δυνατότητα το γαλλικό δίκτυο αερίου να προσαρμοστεί ώστε να μεταφέρει ένα μίγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου σε ποσοστό 20% από το 2030 και μετά, ως μέρος των προσπαθειών για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, επισήμαναν οι διαχειριστές του δικτύου.

Το υδρογόνο παράγει νερό όταν καίγεται παρά το αέριο του θερμοκηπίου, διοξείδιο του άνθρακα, προσφέροντας ένα καθαρό καύσιμο αν αυτό παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια και όχι από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που σήμερα αποτελούν κατά κύριο λόγο την πηγή παραγωγής του.

Κομισιόν: Χαιρετίζει την απόφαση της EIB για παύση χρηματοδότησης στα ορυκτά καύσιμα - Εξαίρεση τα PCIs αερίου με σύμφωνη γνώμη της τράπεζας

Την υποστήριξή της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να σταματήσει προοδευτικά την δανειοδότηση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, με την υπογράμμιση ότι τα χαρακτηρισμένα ως PCIs έργα διασύνδεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου θα τύχουν σταδιακής αποχρηματοδότησης, δεδομένης της σημασίας που έχουν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Να θυμίσουμε ότι η EIB αποφάσισε ότι από το τέλος του 2021 θα σταματήσει κάθε δανεισμός για τα ορυκτά καύσιμα, όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της Τράπεζας.

Wednesday, 6 November 2019

Φορομπηχτικά μέτρα αλά Γαλλικά

Το μέτρο για την επιβολή αγορών με πιστωτικές χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες στο 30% όλων των εισοδημάτων, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το δικαιολογήσουν για αναπτυξιακό μέτρο στην πραγματικότητα είναι μέτρο επιβολής φόρου. Αυτή την φορά βέβαια δεν σου επιβάλλουν άμεσο φόρο αλλά το κάνουν από την πίσω πόρτα αφού υπάρχει μερίδα του πληθυσμού η οποία δεν καταναλώνει το 30% του εισοδήματός του για αγορές προϊόντων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτοί τώρα θα αναγκαστούν να βρουν τρόπο να αγοράσουν περισσότερα πράγματα απλά και μόνο για να μην πληρώσουν περισσότερο φόρο, γιατί θα σου πει ο άλλος για ποιον λόγο να πληρώνω παραπάνω λεφτά στο κράτος από το να αγοράσω κάτι για μένα.
Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού είναι κυρίως φορολογούμενοι που είναι φιλοξενούμενοι και μένουν είτε με τους γονείς τους είτε με άλλα άτομα και εργάζονται όλοι, οπότε συνεισφέρουν στα έσοδα του σπιτιού χωρίς να είναι αναγκαία συνθήκη η κατανάλωση του 30% του εισοδήματος. Την στιγμή μάλιστα που δεν λαμβάνεται υπόψη η πληρωμή φόρων και η πληρωμή ενοικίων, το μετρό αποτελεί σκέτη τρέλα. Πέρα από αυτά, υπάρχουν άτομα που δεν τα πάνε καλά με οτιδήποτε σχετικό με την τεχνολογία και αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής, δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της χρήσης κάρτας αλλά γενικότερα σε οτιδήποτε μέσα στην ζωή τους σχετίζεται με την αλλαγή τρόπου ζωής και εκμάθηση νέων μεθόδων ή πρακτικών. Και πιστέψτε με αυτοί δεν είναι αναγκαίο να είναι μεγαλύτεροι από 70 ετών, δεν είναι το πρόβλημα αμιγώς η ηλικία, μπορεί να υπάρχουν από πίσω ψυχολογικοί ή άλλοι παράγοντες. Επίσης ούτε το 80% ποσοστού αναπηρίας για τους ΑμΕΑ είναι αρκετό για να δικαιολογήσει απαλλαγή από το μέτρο.
Είναι κρίμα πραγματικά μετά από τόσα και τόσα που πέρασε η Ελλάδα τώρα να προσπαθούμε να περάσουμε τέτοιου είδους φορολογικά μέτρα που για κάποιους δεν αποτελούν καθόλου πρόβλημα όμως σε άλλους δημιουργούν προβλήματα. Τιμωρείται όποιος έχει βάλει χρήματα στην άκρη και θέλει να κάνει αποταμίευση. Τζάμπα προσπαθείτε κάποιοι να πείσετε για την ορθότητα του μέτρου. 

Η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με το μέτρο αυτό. Οι φορολογούμενοι θα κοιτάξουν να αγοράσουν περισσότερα πράγματα από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής που εκδίδουν απόδειξη ούτως ή άλλως. Τις ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν χρόνια δεν πρόκειται να τις αγγίξει το εν λόγω μέτρο. Ντροπή για την νέα κυβέρνηση που αν και θέσπισε κάποιες εξαιρέσεις, αυτές δεν είναι αρκετές.

Friday, 1 November 2019

Οι νέες ρυθμίσεις για την αγορά ηλεκτρισμού: Δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για το Τarget Μodel - Διαμοιρασμός της καθολικής υπηρεσίας με την ΔΕΗ

Πακέτο ρυθμίσεων που αφορούν πλευρές της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητήθηκε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς αποκάλυψε πως εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με τον κανονισμό Remit της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφάνεια στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Τη μετατροπή της Δ. Μακεδονίας σε μπαταρία των Βαλκανίων διερευνούν κομισιόν & παγκόσμια τράπεζα

Υπό τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), που βοηθά τις χώρες της ΕΕ στο σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα ενισχύει τις περιφερειακές Αρχές της Δυτικής Μακεδονίας και την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσουν μια διαχειρίσιμη μετάβαση της περιοχής μακριά από τον λιγνίτη.
Η ΕΕ έχει επιλέξει ως σύμβουλο σε θέματα τεχνικής στήριξης την Παγκόσμια Τράπεζα και όπως τόνισαν τα στελέχη της, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), το τελικό σχέδιο που προβλέπει, η Λιγνιτική Λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας να μεταβεί σε οικονομία χαμηλής εξάρτησης από τον λιγνίτη.

Πακτωλός κερδών αναμένει την Βρετανία από την αλματώδη ανάπτυξη πλωτών αιολικών έως το 2050

Τεράστια οφέλη εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ο τομέας των πλωτών σταθμών αιολικής ενέργειας, έως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση που συνέταξαν οι RenewableUK και Scottish Renewables, στην οποία προβλέπουν ότι τα έσοδα μπορούν να ανέλθουν στις 34 δισ. λίρες. Η έκθεση με τίτλο “Floating Wind: The UK Industry Ambition”, αναφέρει ότι η τεχνολογία είναι καίριας σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να επιτύχει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, αλλά και να εξυπηρετήσει την ανάλογη στόχευση της Σκωτίας, πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2045.

Ρωσικές καταγγελίες για παράνομη εξαγωγή συριακού πετρελαίου από τους Αμερικανούς

Kαταγγελία-σοκ από την Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν παράνομα πετρέλαιο, από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην βορειοανατολική Συρία, του οποίου η αξία υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια μηνιαίως. 

«Παρακάμπτοντας τις δικές τους κυρώσεις, οι Αμερικανοί, με τρόπο λαθρεμπορικό, εξάγουν από τη Συρία πετρέλαιο, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκ. δολαρίων μηνιαίως και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε η κα. Ζαχάροβα.