Friday, 1 November 2019

Πακτωλός κερδών αναμένει την Βρετανία από την αλματώδη ανάπτυξη πλωτών αιολικών έως το 2050

Τεράστια οφέλη εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ο τομέας των πλωτών σταθμών αιολικής ενέργειας, έως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση που συνέταξαν οι RenewableUK και Scottish Renewables, στην οποία προβλέπουν ότι τα έσοδα μπορούν να ανέλθουν στις 34 δισ. λίρες. Η έκθεση με τίτλο “Floating Wind: The UK Industry Ambition”, αναφέρει ότι η τεχνολογία είναι καίριας σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να επιτύχει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, αλλά και να εξυπηρετήσει την ανάλογη στόχευση της Σκωτίας, πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2045.
Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία εκτιμά ότι ο τομέας των πλωτών αιολικών μπορεί να δημιουργήσει 17 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στις παράκτιες κοινότητες στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία. Επιπροσθέτως, εκτιμά πως τα οικονομικά οφέλη θα αντιπροσωπεύουν μια επιστροφή της τάξης των 15 λιρών για κάθε επενδυόμενη λίρα, από τα πρώτα, κιόλας, στάδια.
Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται, πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, δεδομένης της παγκόσμιας ηγεμονίας του στον τομέα, ώστε να αναπτύξει δραστηριότητες και να εξάγει τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες αγορές με ακτογραμμές μεγάλου βάθους, όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ. Η έκθεση των δύο φορέων προτρέπει την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τα λεγόμενα contracts for difference, ή συμβάσεις επί διαφορών, προκειμένου να δημιουργήσει όρους χρηματοδότησης για καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι τα πλωτά αιολικά.
Καλεί, επίσης, για να καθιερωθούν συγκεκριμένες περιοχές ανάπτυξης ανάλογων έργων στη χώρα, ενώ κυβέρνηση και βιομηχανία να επενδύσουν από κοινού σε νέες υποστηρικτικές υποδομές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του κλάδου, ως τμήμα της Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το δυνητικό δυναμικό αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των πλωτών αιολικών, ανέρχεται σε 75 γιγαβάτ, έως το 2050, από 8,5 γιγαβάτ σήμερα, ώστε να επιτύχει τους στόχους για την ενέργεια και το κλίμα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο από πλευράς κόστους.