Friday 1 November 2019

Οι νέες ρυθμίσεις για την αγορά ηλεκτρισμού: Δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για το Τarget Μodel - Διαμοιρασμός της καθολικής υπηρεσίας με την ΔΕΗ

Πακέτο ρυθμίσεων που αφορούν πλευρές της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητήθηκε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς αποκάλυψε πως εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με τον κανονισμό Remit της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφάνεια στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ, για να είναι ασφαλές το περιβάλλον της αγοράς και οι παίκτες να είναι έγκαιρα ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους, ενόψει της απελευθέρωσης και της εφαρμογής του target model, εναρμονίζεται το εθνικό πλαίσιο με τον Κανονισμό 1227/2011, για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη χονδρική αγορά ενέργειας (REMIT), που περιλαμβάνει ρυθμίσεις στο πρότυπο των χρηματοοικονομικών αγορών. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται το πλαίσιο για την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας και ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση όλων.

Ο υφυπουργός συνέχισε, λέγοντας πως για να επιταχυνθεί η εφαρμογή του target model, εισάγονται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά στα επιμέρους βήματα προς τη λειτουργία των νέων αγορών. Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ θα επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποχρεώσεων του ΑΔΜΗΕ και του ΕΧΕ για την έναρξη λειτουργίας των αγορών ενέργειας, ενώ η ΡΑΕ θα παρακολουθεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, όπως λόγου χάρη, πρόστιμα, εάν παραβιάζονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Δεδομένου ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι η εταιρεία που υποχρεούται να παρέχει την καθολική υπηρεσία όταν δεν υπάρχει άλλους ενδιαφερόμενος, ήτοι, όταν δεν προσέρχεται κανείς στους σχετικούς διαγωνισμούς και η ΔΕΗ είναι η εταιρεία «τελευταίου καταφυγίου ως δεσπόζων παίχτης, το σύστημα μεταβάλλεται και στο εξής την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας θα αναλαμβάνουν οι τρείς πάροχοι με το μεγαλύτερο μερίδιο. Τουτέστιν, η ΔΕΗ και οι δύο πρώτοι εναλλακτικοί.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του ΥΠΕΝ, η Καθολική Υπηρεσία δεν θα παρέχεται, πλέον, αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, ως η Επιχείρηση με το μεγαλύτερο μερίδιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά θα υπάρχει εκ περιτροπής κάλυψη της Καθολικής Υπηρεσίας από τους τρεις Προμηθευτές, με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Επίσης, αντιμετωπίζεται το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ και πλέον οι Δήμοι καθίστανται εγγυητές για τη δέουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δημοτικών εταιρειών από τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

No comments: