Friday 1 November 2019

Ρωσικές καταγγελίες για παράνομη εξαγωγή συριακού πετρελαίου από τους Αμερικανούς

Kαταγγελία-σοκ από την Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν παράνομα πετρέλαιο, από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην βορειοανατολική Συρία, του οποίου η αξία υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια μηνιαίως. 

«Παρακάμπτοντας τις δικές τους κυρώσεις, οι Αμερικανοί, με τρόπο λαθρεμπορικό, εξάγουν από τη Συρία πετρέλαιο, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκ. δολαρίων μηνιαίως και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε η κα. Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερ, επίσης, ότι οι ενέργειες των αμερικανών στρατιωτών αναφορικά με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην βορειοανατολική Συρία, δεν είναι σύννομες. «Δεν μπορεί η σύγχρονη διεθνής κοινότητα να μην διερωτάται, όταν ένα πολιτισμένο κράτος, το οποίο διακηρύττει συνεχώς την προσήλωση του σε κάποιες δημοκρατικές αξίες, στις αρχές του διεθνούς δικαίου, να αντλεί πετρέλαιο από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στην βορειοανατολική Συρία, ενός κυρίαρχου κράτους, δικαιολογώντας την εγκληματική του δράση, προφασιζόμενο την καταπολέμηση του 'Ισλαμικού Κράτους'. Υπενθυμίζω ότι το ΙΚ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συμμάχων, εξαλείφθηκε οριστικά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Δεν συνάδουν όλα αυτά με την αμερικανική στάση» κατέληξε η κα. Ζαχάροβα.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να διατηρήσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της εταιρείας Conoco στην επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ, καθώς και την βάση τους στο Ετ-Τανφ, στην Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει καταγγείλει ότι οι ΗΠΑ ότι την προστασία των αυτοκινητοπομπών με τα βυτιοφόρα που εξάγουν το συριακό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, την έχουν αναλάβει αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, με τη συνδρομή ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

No comments: