Friday 15 November 2019

Κομισιόν: Χαιρετίζει την απόφαση της EIB για παύση χρηματοδότησης στα ορυκτά καύσιμα - Εξαίρεση τα PCIs αερίου με σύμφωνη γνώμη της τράπεζας

Την υποστήριξή της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να σταματήσει προοδευτικά την δανειοδότηση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, με την υπογράμμιση ότι τα χαρακτηρισμένα ως PCIs έργα διασύνδεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου θα τύχουν σταδιακής αποχρηματοδότησης, δεδομένης της σημασίας που έχουν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Να θυμίσουμε ότι η EIB αποφάσισε ότι από το τέλος του 2021 θα σταματήσει κάθε δανεισμός για τα ορυκτά καύσιμα, όπως μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της Τράπεζας.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ψήφισε υπέρ της απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. «Η Κομισιόν πιστεύει ότι η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με κοινωνική δικαιοσύνη, βασισμένη σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών πηγών και τεχνολογιών και με τρόπο που καμιά περιοχή της Ένωσης δεν θα μείνει πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Την ικανοποίησή της εκφράζει, επίσης, για το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ κατέληξε σε συμφωνία για μια μεταβατική ρύθμιση σε ότι αφορά την σταδιακή απόσυρση των έργων αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικής σημασίας έργων διασύνδεσης και αποθήκευσης αερίου που έχουν χαρακτηριστεί ως Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs). Μάλιστα επισημαίνει ότι τα έργα αυτά είναι σημαντικά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού. 

No comments: