Tuesday 26 March 2013

Στο Άμπου Ντάμπι Εγκαινιάστηκε η Μεγαλύτερη Ηλιοθερμική Μονάδα του Κόσμου (video)

Εγκαινιάστηκε από τον Σεΐχη Χαλίφα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο μεγαλύτερος σταθμός συγκεντρωμένης ηλιοθερμίας στον κόσμο, ισχύος 100 MW, τον οποίο κατασκεύασε η Masdar του Άμπου Ντάμπι από κοινού με την Total και την Abengoa Solar, έναντι κόστους 600 εκατ. ευρώ.
Ο σταθμός ονομάζεται Shams 1 και καλύπτει έκταση 285 ποδοσφαιρικών σταδίων, ενώ είναι σε θέση να τροφοδοτήσει 200.000 νοικοκυριά και να εξοικονομήσει 175.000 τόνους εκπομπών ρύπων ετησίως.

Η τοποθεσία στην οποία φιλοξενήθηκε βρίσκεται 120χμ νοτιοδυτικά του Άμπου Ντάμπι, ενώ η τεχνολογία που χρησιμοποιεί περιλαμβάνει την χρήση 258.000 παραβολικών κατόπτρων, τα οποία συγκεντρώνουν το φως του ηλίου επάνω σε ειδικούς αγωγούς στους οποίους ρέει ένα ειδικό έλαιο. Στη συνέχεια το έλαιο αυτό θερμαίνεται, παράγει ατμό και τελικά ηλεκτρισμό.
Παράλληλα, εφαρμόζεται και ένα σύστημα συμπίεσης του ατμού κατά την είσοδό του στον στρόβιλο, ώστε να μεγιστοποιείται η ισχύς.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκτός από τον Shams 1, η Masdar έχει στα σχέδιά της και άλλα αντίστοιχα έργα.



http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68101

Ένα Γιγαβάτ Φωτοβολταϊκών Θα Εγκατασταθούν Φέτος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αναμένεται να φτάσουν το 1 GW φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Solarbuzz, πραγματοποιώντας σημαντική αύξηση 625% από τα 136 MW του περσινού έτους.
«Ιστορικά, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής χαρακτηριζόταν από καθυστέρηση στα φωτοβολταϊκά, αλλά τώρα αρχίζει να συμβαδίζει. Ως το 2017, προβλέπεται να φτάσει στα 3,7 GW η ετήσια ζήτηση, με προοπτικές να αγγίξει τα 9 GW στο μέλλον», σημείωσε η Σουζάν βον Άιχμπεργκερ, αναλύτρια της Solarbuzz.


Μπορεί λοιπόν η Μέση Ανατολή και η Αφρική να μοιάζουν ιδανικές για την ηλιακή ενέργεια λόγω της έντονης ακτινοβολίας που δέχονται, αλλά πέρυσι αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,5% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών, παρόλο που φιλοξενούν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πλέον, η ζήτηση φαίνεται πως αρχίζει να εντείνεται, ιδίως σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Νότιος Αφρική, όπου υπάρχουν πλούσιες κυβερνήσεις, πρόθυμες να δαπανήσουν χρήματα. Το απώτερο αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι, σύμφωνα με τη Solarbuzz, ότι η περιοχή θα φτάσει το 6% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2017, προσφέροντας έτσι μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερη αγορά αναμένεται να αναδειχτεί η Νότιος Αφρική, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι δύο αδειοδοτικούς διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά, οι οποίοι οδηγούν στην εγκατάσταση έργων 1 GW ως τα τέλη του 2014.
Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φέτος αναμένεται να είναι το Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα εφήρμοσε σύστημα εγγυημένων τιμών. Από κοινού, το Ισραήλ και η Νότιος Αφρική προβλέπεται να εγκαταστήσουν το 80% όλης των νέων φ/β στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής το 2013.

Τέλος, όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, έχει τεθεί στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 16 GW ως το έτος 2032. Η ανάπτυξη στην συγκεκριμένη χώρα αναμένεται να έρθει μεσοπρόθεσμα, καθώς προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά της περιοχής ως το 2017.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68098

Φόβοι για μπλακ άουτ στα έσοδα από τους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεργία και οι φόροι γονατίζουν το εισόδημα του μέσου καταναλωτή που δυσκολεύεται να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην οποία πλέον φοβούνται κατάρρευση των εσόδων και προετοιμάζονται για τα δύσκολα.
Ηδη περισσότεροι από 530.000 καταναλωτές έχουν ζητήσει να ενταχθούν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, από τους οποίους 156.000 έκαναν αίτηση τους τελευταίους δύο μήνες.
Αλλά η ανησυχία κυρίευσε πλέον τα στελέχη της ΔΕΗ, όταν έμαθαν ότι το χαράτσι των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένο με το λογαριασμό του ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο, για να αποδειχθεί για άλλη μία φορά η αλήθεια της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Με το που έγινε γνωστό αυτό, ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης στην επιχείρηση, καθώς αναζήτησαν στοιχεία και είδαν ότι περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης του λογαριασμού τους. Στο σχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές της ΔΕΗ που θα εγκρίνουν αιτήματα για ρύθμιση χρεών ή θα τα απορρίπτουν, αποφασίζοντας διακοπή του ρεύματος...

Επαναξιολόγηση

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «προχωρά στη συνολική επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του υφισταμένου πλαισίου παροχής διευκολύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση στην κατεύθυνση της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων».
Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, πάντως, είναι να αποφεύγεται -όπου είναι δυνατόν- η διακοπή ηλεκτροδότησης και να δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 4 διμηνιαίες δόσεις για καταναλωτές οι οποίοι εξοφλούν τακτικά τους λογαριασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση εξόφλησης έπειτα από ρύθμιση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50% του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού, όπως ορίζει ο κώδικας που εκπόνησε η ΡΑΕ.
Από την άλλη, στη ΔΕΗ γνωρίζουν ότι έχουν ένα παράθυρο πίεσης για πελάτες οι οποίοι δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι η χρονική περίοδος από την 1η Απριλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου, που η προστασία των καταναλωτών από διακοπή ρεύματος με βάση τον ίδιο κώδικα της ΡΑΕ δεν ισχύει. Εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ μπορεί να διακόψει την παροχή...
Πράγματι, ο κώδικας ορίζει ως διάστημα που δεν μπορεί να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο καθώς και το θερινό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Ετσι, στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ έχει το φόβητρο της διακοπής για να εισπράξει οφειλές.
Δυστυχώς για τη ΔΕΗ, το γνωρίζουν και από το υπουργείο Οικονομικών. Οπου επίσης γνωρίζουν ότι το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ αποδείχθηκε ο πλέον σταθερός και αξιόπιστος φόρος στην καταχνιά της ύφεσης και της υστέρησης εσόδων. Πέρυσι ήταν το μοναδικό έσοδο που απέδωσε σε σχέση με όλους τους άλλους φόρους.
Το πλεονέκτημα που είδε το υπουργείο Οικονομικών από την προσάρτηση του φόρου στο λογαριασμό του ρεύματος ήταν η άμεση και τακτική είσπραξη με το λογαριασμό κάθε δίμηνο και η απόδοση του φόρου, εξαιτίας του φόβου των καταναλωτών ότι αν δεν πληρώσουν, θα τους κόψουν το ρεύμα.
Πάντως, είναι γνωστό ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως ο φόρος μπορεί να εισπραχθεί με το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά αν δεν γίνει αυτό, το ρεύμα δεν θα κόβεται. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί η ΔΕΗ και να πέσουν τα έσοδά της, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να το πληρώσουν, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για ρεύμα, αλλά το Δημόσιο να παρακρατεί ποσά των λογαριασμών θεωρώντας ότι είναι φόρος. Ποσά που η ΔΕΗ δυσκολεύεται να εισπράξει, αφού οι καταναλωτές τα κατέβαλαν για να εξοφλήσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

(του Νίκου Κωτσικόπουλου, Ελευθεροτυπία, 22/3/2013)

http://www.energypress.gr/news/Foboi-gia-mplak-aoyt-sta-esoda-apo-toys-logariasmoys-reymatos

Κλειδώνει το «μοντέλο αγοράς» της ΔΕΠΑ από τη Gazprom

Κοντά στη «χρυσή τομή» που θα καλύπτει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τη Gazprom σε περίπτωση που η τελευταία πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αλλά τη μπλοκάρει η Κομισιόν, φαίνεται ότι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές.
Πρόκειται για το θέμα ικανοποίησης του όρου που έθεσε κατά τις δύο πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ σχετικά με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται να καταβάλει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Τα σενάρια που έχουν εξετάσει ΤΑΙΠΕΔ και Gazprom στις επιστολές που έχουν ανταλλάξει τις τελευταίες ημέρες, μιλούν είτε για μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επί της δεσμευτικής προσφοράς (από 20% να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό), είτε για το πότε ακριβώς αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Εφόσον το θέμα επιλυθεί οριστικά, θα ενημερωθεί σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που συνεδριάζει ξανά αύριο, υπό τον νέο του πρόεδρο Στέλιο Σταυρίδη, και ενώ έχει προηγηθεί απραξία τριών εβδομάδων.
Το επικρατέστερο σύμφωνα με τις πληροφορίες σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει μια νέα, αναλυτική διατύπωση του επίμαχου όρου, που θα λαμβάνει υπόψιν της μετρήσιμα εμπορικά δεδομένα για το πότε ο πλειοδότης φέρει ή όχι την ευθύνη της μη κατακύρωσης του διαγωνισμού. Κι αυτό προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προστατευτεί απέναντι στο ενδεχόμενο ο πλειοδότης (όποιος κι αν αυτός είναι) να επικαλεστεί προσχηματικούς λόγους για να μην υπογράψει την τελική σύμβαση.

Το σκεπτικό, και οι συζητήσεις… 

Έστω για παράδειγμα ότι η Gazprom πλειοδοτεί στο διαγωνισμό, αλλά η Κομισιόν στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών ευρωπαϊκών κανονισμών της επιβάλει να προχωρήσει σε αποεπένδυση σε άλλες χώρες και να απολέσει μερίδιο π.χ. στην αγορά της Ιταλίας. Η ρωσική εταιρεία αρνείται καθώς θεωρεί ότι δεν τη συμφέρει να μειωθεί η παρουσία της στην μεγάλη Ιταλική αγορά, και επομένως προτιμά να μην υπογράψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ.
Έστω ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν ζητά από τη Gazprom να πουλήσει μερίδιο στην αγορά της Ιταλίας, αλλά σε εκείνη της Σερβίας όπου οι όγκοι είναι μικρότεροι και τα έσοδα για το ρωσικό κολοσσό χαμηλότερα. Τυχόν άρνηση της Gazprom να το κάνει - πάλι με το επιχείρημα του εμπορικά ασύμφορου- και άρα μη υπογραφή της σύμβασης για τη ΔΕΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί προσχηματική και άρα νομικά μη βάσιμη. Σε αυτή τη περίπτωση η εγγυητική θα καταπέσει υπέρ του Δημοσίου.
Το σενάριο λοιπόν που συζητείται εν είδη «χρυσής τομής» τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η απαλλαγή του πλειοδότη από την κατάπτωση της εγγυητικής, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα εμπορικά κριτήρια. Στο τραπέζι πάντως είχε πέσει σαν εναλλακτική και η μείωση του ποσοστού 20%.
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές των δύο πλευρών έχει γίνει σαφές ότι οι Ρώσοι φοβούνται πως εφόσον πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό, η Κομισιόν θα κινηθεί εναντίον τους και θα τους συμπεριφερθεί όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Microsoft (για τη μη τήρηση κανόνων αντιμονοπωλιακής πολιτικής).

http://www.energypress.gr/news/Kleidwnei-to-montelo-agoras-ths-DEPA-apo-th-Gazprom

Μειωμένο από 10% ως 15% το χαράτσι του 2013

Μειωμένο κατά μέσον όρο 10% - 15% θα είναι το χαράτσι των ακινήτων το 2013, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα εξακολουθήσει να ισχύει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα ισχύσουν από το νέο έτος.
Το 2013 το χαράτσι των ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ παρά τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν, και αυτό γιατί, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ρισκάρει την επίτευξη του στόχου των εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων.
Το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2013 θα είναι «ηπιότερο» σε σύγκριση με το 2012, καθώς όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών γι' αυτό έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σοβαρό αυτό θέμα ώστε να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να μειωθούν οι συντελεστές αλλά την ίδια στιγμή να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Από την άλλη, τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δηλαδή το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ισχύσει το χαράτσι των ακινήτων και το 2013, καθώς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί νέο μέτρο και γι' αυτό ζητούν να εφαρμοστεί από εφέτος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (π.χ. ένταξη και των αγροτεμαχίων), αλλά και την καθιέρωση ουσιαστικού αφορολογήτου σύμφωνα με το οποίο θα εξαιρούνται της φορολογίας οι μικρές ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χαράτσι θα επιβληθεί και το 2013 χωρίς να εφαρμοστεί αφορολόγητο, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, όπως λένε αρμοδίως, λόγω του ότι η ΔΕΗ επιβάλλει φόρο σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δεν μπορεί να αθροίσει την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογουμένου ώστε στη συνέχεια να αφαιρέσει ένα ποσό ως αφορολόγητο. Επίσης, η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, ποιο δεύτερη ή εξοχική.
Για τον λόγο αυτόν η όποια ελάφρυνση συμβεί το 2013 σε σύγκριση με το 2012 θα προκύψει από τη μείωση των συντελεστών σε συνδυασμό με τις τιμές ζώνης αλλά και τους συντελεστές παλαιότητας και όχι από την καθιέρωση κάποιου αφορολογήτου ή από την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα να είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, δηλαδή τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ, και μικρότερη σε περιοχές με υψηλότερες τιμές ζώνης.
Επίσης, αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν οι συντελεστές παλαιότητας, καθώς με αυτούς που ισχύουν σήμερα για τον υπολογισμό του χαρατσιού σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται ο φόρος που προκύπτει ακόμη και αν το ακίνητο είναι 50 ετών! Το αντίθετο μάλιστα: ένα νεόδμητο ακίνητα φορολογείται με επιπλέον φόρο 25%.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον εισπραχθούν μέσα στο 2013 και οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των προηγούμενων ετών (2010, 2011, 2012, αλλά και του 2013), τότε είναι πιθανόν να υπάρξει μια συνολική ελάφρυνση των νοικοκυριών από το χαράτσι που να μην ξεπερνά τα 250 - 300 εκατ. ευρώ.
 
Επέκταση των αντικειμενικών αξιών
Σχεδιάζεται μείωση στα τέλη μεταβίβασης των ακινήτων


Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα μέσα στο 2013 θα υπάρξει επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων σε περιοχές στις οποίες ως σήμερα δεν υφίστανται τιμές ζώνης και οι αξίες των ακινήτων υπολογίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν υπάρξει γενικευμένη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς θα ληφθούν υπ' όψιν οι τιμές ζώνης που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και μάλιστα αυτό θα πρέπει να συμβεί εντός του α' εξαμήνου του 2013.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να πηγαίνει πίσω τις υπόλοιπες αλλαγές που έχει δρομολογήσει στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. καθώς και των αφορολογήτων που ισχύουν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι φόροι ακινήτων θα αλλάξουν από το νέο έτος και όχι μέσα στο 2013.
Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της κτηματαγοράς, η οποία εδώ και τρία χρόνια ουσιαστικά είναι «κλινικά νεκρή», και να γίνουν αγορές κυρίως από το εξωτερικό όπου το ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα είναι αυξημένο. Ωστόσο αποτελεί τροχοπέδη η υψηλή φορολογία τόσο κατά τη μεταβίβαση όσο και κατά την κατοχή του ακινήτου.

(του Ντίνου Σιωμόπουλου, Βήμα, 23/3/2013)

http://www.energypress.gr/news/Meiwmeno-apo-10-ws-15-to-haratsi-toy-2013

Friday 22 March 2013

Με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λειτουργούν τα κέντρα δεδομένων της Apple

H αμερικανική εταιρεία Apple ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, ότι όλα τα κέντρα δεδομένων της λειτουργούν εξολοκλήρου χάρη... σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το Ars Technica, δίπλα από το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Καρολίνα υπάρχει μία ηλιακή φάρμα έκτασης 404.685 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει όλες τις ανάγκες, σε συνδυασμό με την μετατροπή βιοκαυσίμων. 
 Τον Απρίλιο του 2012, η Greenpeace είχε κατηγορήσει την εταιρεία πως επιβαρύνει το περιβάλλον με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά η Αpple το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ολοκλήρωσε την ηλιακή φάρμα, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ρύπανση. Διεθνώς, η Apple χρησιμοποιεί κατά 75% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει το 100%. 
 
lifo.gr
 
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/03/100-apple.html

Monday 18 March 2013

Γιγάντια «ασπίδα» παράγει ενέργεια από ηφαίστεια προστατεύοντας από τις εκρήξεις

Την ενέργεια των ηφαιστείων φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν Κινέζοι σχεδιαστές, προστατεύοντας παράλληλα τους κοντινούς οικισμούς από τις επικίνδυνες εκρήξεις, τον...
καπνό και την τέφρα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, οι Κινέζοι σχεδιαστές Jing Hao, Zhanou Zhang, Xingyue Chen, Jiangyue Han, και Shuo Zhou κέρδισαν βραβείο στον διαγωνισμό ουρανοξύστη «eVolo Skyscraper Competition» για το σχέδιό τους με τον τίτλο «VolcanElectric Mask».

Με τη δημιουργία τους οι σχεδιαστές προτείνουν την κάλυψη των ηφαιστείων με μια γιγάντια «ασπίδα».

Η μεγαλιθική δομή περιλαμβάνει μια μονάδα συμπαραγωγής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμότητα του ηφαιστείου και ερευνητικά κέντρα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για τουριστικές επισκέψεις.

Οι Κινέζοι επιστήμονες σχεδίασαν το πρωτότυπο για το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη του Μεξικού.

Με 500.000 ανθρώπους να ζουν σε ακτίνα 10 ως 30 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, το ηφαίστειο μπορεί να προξενήσει πολύ σοβαρές ζημιές αλλά και να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια.

Η ασπίδα είναι εφοδιασμένη με υπερσύγχρονα όργανα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, την πρόβλεψη εκρήξεων, αλλά και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα ο οποίος θα μετατρέπεται σε ξηρό πάγο.

Όταν το ηφαίστειο είναι ανενεργό, η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται από τον ατμό που δημιουργείται όταν το βρόχινο νερό, που συλλέγεται σε δεξαμενές, έρχεται σε επαφή με τη λάβα.

Την περίοδο που το ηφαίστειο θα είναι ήρεμο οι τουρίστες θα μπορούν να το επισκέπτονται και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες.

Όταν αναμένεται έκρηξη η ασπίδα θα κλείνει έτσι ώστε να συγκρατήσει την τέφρα και τη λάβα, προστατεύοντας τους κοντινούς οικισμούς.

Παράλληλα θα απελευθερώνεται ο ξηρός πάγος για να προστατεύσει την ασπίδα από τη θερμότητα της λάβας.

Όταν το ηφαίστειο «κοιμηθεί» και πάλι θα συλλέγεται η τέφρα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφέρεται και θα χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

Επιστήμονες στα ερευνητικά κέντρα ενός της ασπίδας θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πρόβλεψης εκρήξεων και μελετώντας την παραγωγή ενέργειας από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

econews.gr
 
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3219.html

Saturday 16 March 2013

Σχετικά με την απόφαση για την Κύπρο

Η απόφαση που πάρθηκε από το eurogroup για την κυπριακή οικονομία και το κούρεμα των καταθέσεων των κύπριων πολιτών είναι τραγική. 

Σήμερα αποκαλύφθηκε η πραγματική εικόνα της ευρωπαϊκής ένωσης, οι μάσκες έπεσαν.

Και παρακάτω ένα κείμενο αναγνώστριας από το tromaktiko που το κάνω αναδημοσίευση: 

"Τοσα λεφτα "τρωνε" απο τον κοσμο, ενα καινουργιο διαγγελμα, δεν μπορουσαν να αγορασουν?

Εγω ηδη το εχω μαθει απ' εξω:

Αγαπητα κοροιδα,

εφ΄οσον πιστεψατε οτι οι Ιταλοι, ή οι Πορτογαλοι, ή οι Ισπανοι, ή οι Ελληνες, και οι λοιποι "χρεοκοπημενοι" πριν απο σας, ηταν καθαρα θεμα των συγκεκριμμενων χωρων, παρτε μια γευση και σεις!

εφ΄οσον σας καθησυχασαμε, οτι δεν θα παθετε τα ιδια με τους προηγουμενως, εφ΄οσον σας νανουρισαμε, με παχια και κουφια λογια, περι "μαγκιας" των δικων σας κυβερνωντων, εφ΄οσον σας καναμε να μας εμπιστευθητε και να αφεθητε στα νυχια μας, τωρα θα σας ξεσκισουμε.

η οικονομικη κριση, η φτιαχτη οικονομικη των Γερμανων, και των συνεργατων μας, δοσιλογων κυβερνητικων εκπροσωπων των προαναφερομενων κρατων, "διψαει" για αιμα. αυτη η διψα δεν μπορει και δεν πρεπει να μεινει "ασβεστη". φυσικα μετα που θα σας πιουμε το αιμα, θα σας κατασπαραξουμε μεχρι τελικης εξοντωσης.

προς Θεου! μην αντιδρασετε ακομα! δεν εχουμε τελειωσει ολες τις κρεμαλες που απαιτουνται για να σας κρεμασουμε. το πολυ πολυ καντε καμμια συγκεντρωση τυπου αγανακτισμενων, ή βαρεια βαρεια καμμια πορεια, να "μαζεψετε" μερικες, ωστε να πειστητε να κατσετε στα αυγα σας.

ουτε θα καταλαβατε πως απο νοικοκυραιοι, θα γινετε αστεγοι, αφραγκοι, ανεργοι, απελπισμενοι!

βλεπετε αγαπητα μας κοροιδα, το συνταγογραφουμενο "φαρμακο" ειναι για να γιατρεψει την δικη μας αρρωστεια: την απληστια!

Αγαπητα μας κοροιδα,

σας ευχαριστουμε απο καρδιας, για την ανετη ζωη που θα μας προσφερετε!

δεν σας ευχομαστε να ειστε καλα, γιατι εμεις δεν λεμε κουφιες κουβεντες!"
 

_______________________________________________________

Τελικά οι Κύπριοι είναι μάγκες και είπανε όχι στους εκβιασμούς του eurogroup και της Μέρκελ. Οι Κύπριοι είναι πατριώτες και μάγκες και όχι κότες όπως οι δικοί μας πολιτικοί.

Tuesday 12 March 2013

Ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ για το σχέδιο "Αθηνά"

Ο Υπουργός Παιδείας, ως φαίνεται, προσπαθεί να δημιουργήσει ζωτικό χώρο για τα Κολέγια, αφού το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί πρώτη ευκαιρία για να απαξιωθούν έμμεσα πλην σαφώς συνολικά τα Ιδρύματα με τα όσα απεργάζεται για τις σχολές Μηχανικών.
Οι ψευδαισθήσεις που έτρεφε η εκπαιδευτική κοινότητα (Φοιτητές, Καθηγητές, Πτυχιούχοι) μετά το κατασκεύασμα – σχέδιο εξόντωσης των Τ.Ε.Ι με την ονομασία «Αθηνά» – πρέπει να εγκαταλειφτούν.
Οι ακόλουθες θέσεις μας, αφορούν στο αναθεωρημένο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επίσημα δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 6 Μαρτίου ενόψει της ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Το Υπουργείο, στον υποτιθέμενο διάλογο, δεν τήρησε την διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία που αφορά την κατάργηση, συγχώνευση, ονομασία ή ίδρυση νέων Τμημάτων (Ν.4009/2011 Άρθρο 7, Ν.4076/2012 και Ν.3794/2009 Άρθρο 18 παρ.1).

Δε διαβουλεύτηκε με τους φοιτητές και τους πτυχιούχους.

Δεν προχώρησε στην σύγκλιση των αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων A.Δ.Ι.Π, Συμβούλια Ιδρυμάτων, Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π αλλά, μέσω άτυπων συναντήσεων με Βουλευτές, μεμονωμένους Καθηγητές και μέλη Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι, προχώρησε στην διαμόρφωση του «τελικού» σχεδίου.
Εάν το σχέδιο «Αθηνά» εκπονήθηκε από την εταιρεία «planet», θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε πόσο κόστισε, ποια είναι τα πορίσματα της μελέτης και ποιος τις παρείχε τα στοιχεία, για να τεκμηριώσει την εισήγησή της.
Επισημάνουμε ότι, όπως προκύπτει από τις επιμέρους παρεμβάσεις του σχεδίου κανείς από την Πολιτεία δεν έχει υπολογίσει το πραγματικό κόστος που θα προκύψει από την σχεδιαζόμενη «αναδιάρθρωση» και ποιο το δημοσιονομικό όφελος με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των Τμημάτων, τις προτεινόμενες μετακινήσεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς «μέτρησε» για την ιδιωτική εταιρεία Συμβούλων και πρότεινε τέτοιες επιπόλαιες δράσεις οι οποίες δεν θεμελιώνονται με κάποιο επιστημονικό ή ακαδημαϊκό κριτήριο.
Οι δηλώσεις του Υπουργού, ότι δεν κινδυνεύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, δε μας ξεγελούν, διότι αυτά τα ακούμε εδώ και 30 χρόνια. Άραγε τι εννοεί (;).
Ακόμη κι αν έχει τις αγνότερες των προθέσεων, κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι το πλαίσιο των επαγγελματικών δυνατοτήτων των νυν φοιτητών και των ήδη πτυχιούχων, σε πλήθος ειδικοτήτων, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα:

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στον Πανεπιστημιακό Τομέα:
- Δεν γίνεται καμία παρέμβαση στις Πολυτεχνικές Σχολές και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!
- Οι ελάχιστες παρεμβάσεις στα Πανεπιστήμια:
  • Αφορούν σε τμήματα με συνάφεια γνωστικών αντικειμένων, εντός του ίδιου Ιδρύματος αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Οδηγούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων επιστημονικών πεδίων.
  • Δεν απαιτούν μετακίνηση των φοιτητών και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση τους.
  • Δε δημιουργούν αναστάτωση στον ακαδημαϊκό χώρο του Ιδρύματος και στα διενεργούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Δεν καταργούν στην πράξη τμήματα και γνωστικά αντικείμενα.
Σχετικά με τις Παρεμβάσεις στον Τεχνολογικό Τομέα:

Δεν ακολουθείται η ίδια λογική, ούτε ισχύουν τα ίδια κριτήρια με τον Πανεπιστημιακό Τομέα:
  • Στα Τ.Ε.Ι, κατά κανόνα, προτείνεται η κατάργηση υφιστάμενων Τμημάτων μέσω της απορρόφησης τους από Τμήματα διαφορετικών Τ.Ε.Ι, χωρίς καμία χωροταξική λογική και χωρίς τα Τμήματα να έχουν απολύτως καμία επιστημονική συνάφεια, ακόμη και συγχώνευση Τμημάτων τα οποία εντάσσονται σε διαφορετικές σχολές.
  • Δεν ενισχύεται το προφίλ των νέων Τμημάτων που δημιουργούνται, αλλά μέσω της φόρμουλας των κατευθύνσεων, περιορίζεται το εύρος των διδασκόμενων μαθημάτων εκ των πραγμάτων, με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι να μην έχουν πρόσβαση σε όλο το πεδίο δραστηριοτήτων του μηχανικού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει το νέο τμήμα να δίδει ενιαίο τίτλο πτυχίου και ολιστικά επαγγελματικά δικαιώματα όπως ισχύει στα Τμήματα των Πανεπιστημίων.
  • Οι μετονομασίες των Τμημάτων, παραπέμπουν σε αδόκιμα επιστημονικά πεδία.
  • Καταργούνται ολόκληρα επιστημονικά πεδία.
  • Υποβαθμίζονται καταξιωμένα τμήματα με μεγάλο αριθμό σπουδαστών και σημαντικές υποδομές, με απορροφητικότητα των πτυχιούχων τους από την αγορά εργασίας (π.χ. τμήματα Τοπογραφίας κ.λ.π).
  • Διακόπτεται η εξέλιξη νέων τμημάτων (Αυτοματισμού, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων κ.λ.π).
  • Προκαλείται αναστάτωση στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι.
  • Με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια να πληγούν τα πιο ισχυρά, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και μελών Δ.Ε.Π, Τμήματα των Τ.Ε.Ι, τα οποία, όλως περιέργως, έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, έχουν σημαντικές επιδόσεις στην έρευνα και διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  • Οι προτεινόμενες καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεις αιτιολογούνται με γενικότητες, όπως,
  • «Η σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με την εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία», χωρίς να περιγράφεται ποια είναι αυτή
  • Η «Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού, στην Ευρώπη», χωρίς όμως να αναλύεται το πώς αυτό επιτυγχάνεται με τις του παρεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση.
  • Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το σχέδιο περί «προτίμησης Τμημάτων», ή για τις «επιδόσεις των υποψηφίων» στη βαθμολογία εισαγωγής, αφορούν Τμήματα τα οποία εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν ρυθμισμένο το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος - κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας - παρότι έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί ταυτόχρονα με την ίδρυση τους (π.χ. Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης , κ.λ.π).
  • Αρκετά Τμήματα, τα οποία παραπέμπουν σε υπερεξειδικευμένες ειδικότητες, διατηρούνται ανέπαφα, χωρίς επαρκή αιτιολογία.
  • Η αποδυνάμωση του Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης, είναι μια διαδικασία απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό στόχο, ούτε οικονομικούς πόρους εξασφαλίζει.
  • Όσα αναφέρονται στο σχέδιο για την σχολή Σ.Τ.Εφ, δεν τεκμηριώνονται ούτε συνδέονται με τους στόχους του, αντίθετα δημιουργούν νέα κατηγορία πτυχιούχων με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον, αφού η νομοθεσία του 1930 και 1950 δεν αναγνωρίζει αυτές τις ειδικότητες των μηχανικών που κατασκευάζει το σχέδιο «Αθηνά». Ανάλογες περιπτώσεις αφορούν κι άλλες σχολές των Τ.Ε.Ι.
       Αυτό δικαιολογεί και την ουσιαστική σιωπή του Τ.Ε.Ε σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» διότι εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του για κατάργηση ή αποδυνάμωση των συγγενών ή συναφών ειδικοτήτων των Τ.Ε.Ι – εξυπηρετεί τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Παρατηρήσεις για τα τμήματα της Σχολής Σ.Τ.Εφ:

Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική συγγένεια των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων Τοπογραφίας Αθηνών ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας των Σερρών με τα γνωστικά αντικείμενα των δυο τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων, ώστε να δικαιολογείται η ενοποίηση, παρόλα αυτά δημιουργούνται δυο Τμήματα με διακριτές κατευθύνσεις μη συμβατές με την ελληνική νομοθεσία και κυρίως χωρίς καθορίζεται το επαγγελματικό πεδίο των αποφοίτων τους.
Επίσης τίθεται και ένα πρακτικό ερώτημα πως θα αναγνωρίσει ο πτυχιούχος αυτού του «υβριδικού» τμήματος τα επαγγελματικά του προσόντα, στις ευρωπαϊκές χώρες και θα εγγραφεί στους αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς αν θελήσει να μεταναστεύσει;
Επομένως: Η πρόταση για την συγχώνευση των ανωτέρω τμημάτων δεν τεκμηριώνεται και δεν εξυπηρετεί καμιά επιστημονική και παραγωγική αναγκαιότητα.
Αντιθέτως και μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα ήταν δυνατή η ενοποίηση των Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Δομικών Έργων, όπως η μεταφορά, πέραν των οκτώ εξαμήνων, της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας και πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης, και η απονομή ενιαίου τίτλου σπουδών και πρόβλεψη επαγγελματικών δικαιωμάτων Πολιτικού Μηχανικού, όπως απαντάται στην κείμενη νομοθεσία.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην κατάργηση των Τμημάτων της Σχολής Σ.Τ.Εφ:
- Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
Ποιους αναπτυξιακούς εθνικούς στόχους θα εξυπηρετεί η κατάργηση δυο αυτόνομων Τμημάτων τετραετούς φοίτησης με μεγάλη απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η συρρίκνωση τους ως κατεύθυνση σε ένα ενιαίο τμήμα Πολιτικού Μηχανικού;
Η προτεινόμενη κατάργηση τους με ποιο τρόπο -κατά τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος - θα συμβάλλει στην προώθηση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης;
- Τα Τμήματα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
Τα συγκεκριμένα Τμήματα έχουν όντως προοπτικές, αφού πλέον η τάση στον κατασκευαστικό τομέα είναι η ανακαίνιση και όχι η κατασκευή νέων κατοικιών, εντούτοις προτείνεται να συγχωνευτούν με το Τμήμα Έργων Υποδομής με το ποιο δεν έχουν σχεδόν καμία συνάφεια και το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει καμία διέξοδο στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος!
- Τα Τμήματα Αυτοματισμού
Με ποιο σκεπτικό καταργούνται 4 (τέσσερα) Τμήματα αυτοματισμού ενώ στο αρχικό σχέδιο παρέμεναν ανέπαφα; Τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα που να δικαιολογεί την κατάργηση τους και με ποια τεκμηρίωση;
Δε συμφωνούμε:
Με την Ονομασία της Σχολής των τμημάτων – ειδικοτήτων Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι: Η ονομασία «Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών» πλέον είναι αδόκιμη και προτείνουμε την αλλαγή της ονομασίας σε «Σχολή Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα» για τους εξής λόγους:
  • Αναγνωρισιμότητας των Πτυχιούχων στο Εξωτερικό και εναρμόνιση με τις ονομασίες των αντίστοιχων Σχολών των Ευρωπαϊκών Α.Ε.Ι.
  • Χιλιάδες πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι αναζητούν εργασία στο Εξωτερικό και δυσκολεύονται να εξηγήσουν στις εκεί αρμόδιες αρχές τι σημαίνει «τεχνολογικών εφαρμογών»
  • Προσαρμογή της ονομασίας της Σχολής αλλά και του Τμήματος με βάση την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ 388/89 και το νόμο 3174/2003).
  • Ταύτιση της ονομασίας της Σχολής με το επιστημονικό πεδίο και την ειδικότητα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη νομοθεσία
Δε συμφωνούμε:
  • Με την θέσπιση διακριτών κατευθύνσεων στα Τμήματα Μηχανολογίας των Τ.Ε.Ι οι οποίες δεν εξυπηρετούν κανένα από τα κριτήρια του σχεδίου και στενεύουν τα γνωσιακά πεδία .
  • Με τη συγχώνευση του Τμήματος «Αρχιτεκτονικής Τοπίου» του Τ.Ε.Ι Καβάλας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.Τ.ΕΓ) με το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του Τ.Ε.Ι Σερρών χωρίς να έχει καμία συνάφεια όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές Σχολές!
  • Μάς έχει αφήσει άναυδους η πρόταση συγχώνευσης των Τμημάτων Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογίας στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
  • Με την παρέμβαση στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και σχεδιασμού Αντικειμένων, χαρακτηρίζεται συγγενές(!) με το Τμήμα Σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων του Τ.Ε.Ι θεσ/νικης, το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα έτοιμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργίας! Στη συνέχεια το ίδιο Τμήμα απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου το οποίο μέχρι τώρα ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι Λάρισας και μεταφέρεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Μύλος δηλαδή.
Θα ήμασταν σύμφωνοι σε ορισμένες μειώσεις, μόνο του αριθμού κάποιων τμημάτων όπως και γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις στο σχέδιο αφού όμως προηγηθεί η συνολική αξιολόγηση όλων των ομοειδών Τμημάτων και όχι επιλεκτικές καταργήσεις Τμημάτων σε διάφορα Τ.Ε.Ι (π.χ Πολιτικών Δομικών Έργων Τ.Ε.Ι Κρήτης).
Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις:
  • Δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας προς τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι ή και μεμονωμένους καθηγητές που είχαν άτυπες επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις από τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, και μετονομασίες Τμημάτων στο επαγγελματικό προφίλ των πτυχιούχων τους και των ενεργών φοιτητών.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα Τμήματα εάν δεν περιλαμβάνεται ταυτόχρονα και το επαγγελματικό προφίλ.
  • Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, να απαιτήσουν την άμεση διόρθωση όλων των απαράδεκτων «μετασχηματισμών» των Τμημάτων και να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν την προοπτική του τεχνολογικού τομέα.
  • Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο από όλους τους εμπλεκομένους, και όχι να σύρεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στις γνωστές μεθόδους των δήθεν διαβουλεύσεων και προειλημμένων αποφάσεων και να το μαθαίνουν τελευταίοι οι άμεσα θιγόμενοι από αυτό.
  • Καλούμε τα Κόμματα της Κυβέρνησης να πάρουν θέση για το ανοσιούργημα «Αθηνά». Δεν θα ανεχτούμε να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία πτυχιούχων Τ.Ε.Ι με ένα πιο θολό επαγγελματικό πεδίο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.



http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=490:-lr&catid=54:news&Itemid=18

Monday 11 March 2013

Περιστέρης: Δημόσια η ΔΕΗ Έως Ότου Απελευθερωθεί Ισορροπημένα η Αγορά

Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ έως ότου η ελληνική ενεργειακή αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Γ. Περιστέρης.
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υγιής κι ακμάζουσα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, χωρίς μία ισχυρή ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη, όμως, αγορά. Η ΔΕΗ πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα μιας πραγματικά απελευθερωμένης, ορθολογικής κι υγιούς ενεργειακής αγοράς.»
Ο CEO της ΤΕΡΝΑ υπερθεμάτισε και για τη διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αντί να κατασπαταλάται μέσα από τη λειτουργία παλαιών μονάδων «πρέπει να χρησιμοποιείται ορθολογικά, αποδοτικά και με τον βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει εθνική ενεργειακή επάρκεια, σταθερότητα κι αυτονομία και χαμηλές τιμές για τον τελικό καταναλωτή».
Αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης και για την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ. Πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί, είπε, η εθνική στρατηγική, με αιχμή τις τεχνολογίες που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια προστιθέμενη αξία και παράγουν τον φθηνότερο ηλεκτρισμό για τον καταναλωτή, όπως είναι τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα.
«Γενικά, ό,τι παράγει εγχώρια προστιθέμενη αξία, δηλαδή, θέσεις εργασίας, οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έσοδα για το δημόσιο, εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και ανάπτυξη με τρόπο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας κράτους και επενδυτών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε τομή την επένδυση για την Πτολεμαϊδα V και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει μια μονάδα πρότυπο σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος.

Πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ανάπτυξης είναι μια ισχυρή ΔΕΗ, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επένδυση για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V ο υφυπουργός τόνισε ότι συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα». Με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «η χώρα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια».
Η Πτολεμαΐδα V θα παράγει 660 MW ηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και 140 MW για τηλεθέρμανση, που θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
Τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΕΗ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνει τις νέες υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη, τετραπλασίασε το χαρτοφυλάκιο της σε ΑΠΕ, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα. Στον τομέα των ΑΠΕ η ΔΕΗ στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της κατά τα επόμενα δύο χρόνια, με έμφαση στα αιολικά πάρκα, την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών, την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, την υλοποίηση υβριδικών έργων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και την ανάπτυξη της βιομάζας.
«Συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορέσει, στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες που διανύουμε, να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Ζερβός.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67690

Ερωτηματικά για την πορεία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Φόβους για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ των οποίων και της ΔΕΠΑ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα έως τις 12 Απριλίου, δημιουργεί εντός και εκτός Ελλάδας η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου, οδηγώντας τον σε παραίτηση από την ηγεσία του Ταμείου.
Παρ’ ότι πηγές του Μαξίμου διαβεβαίωναν χθες πως η αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου θα γίνει άμεσα ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα, και πως από τα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε ανταπόκριση, είναι σαφές πως η ποινική δίωξη ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Δύο από τους δύο σημαντικότερους διαγωνισμούς για το 2013, αυτός του ΟΠΑΠ και εκείνος για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχουν κλείσει εντός του α’ 15νθημέρου του Απριλίου, και το τελευταίο που θα ήθελε το Μαξίμου είναι ένας νέος γύρος καθυστερήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιολόγηση από την τρόικα (είχε ενημερωθεί μόλις τη... Πέμπτη από τον κ. Αθανασόπουλο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων) και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την είδηση με τίτλους σαν αυτόν της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής Guardian που μιλά για «νέο πλήγμα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από την παραίτηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ» και οι φόβοι για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εύλογοι.
Επίσης εύλογο είναι το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα δεχθεί ο διάδοχος του κ. Αθανασόπουλου να βάλει σε ένα μήνα από σήμερα την υπογραφή του κάτω από δύο αποκρατικοποιήσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες δεν έχει «τρέξει» ο ίδιος, αλλά ο προκάτοχός του.
Υπό την απειλή επομένως καθυστερήσεων, πηγές του Μαξίμου δεν απέκλειαν χθες αναβάθμιση του ρόλου του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Γιάννη Εμίρη. Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, ακόμη και αν αυτό συμβεί, η αναζήτηση νέου προσώπου από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, αφού με βάση το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει κάποιος άλλος να αναλάβει χρέη διευθύνοντος συμβούλου.

Ερωτηματικά για το τάιμινγκ...

Σχολιάζοντας αυτήν καθ’ εαυτή την ποινική δίωξη αλλά και το «τάιμινγκ» που ανακοινώθηκε, κύκλοι του Ταμείου δεν έκρυβαν το προβληματισμό τους, καθώς αφορά μια παλιά υπόθεση του 2007, και έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2013.
Τόσο στελέχη του Ταμείου όσο και της αγοράς επισημαίνουν μάλιστα με νόημα τη «διαβολική σύμπτωση», η ποινική δίωξη να γίνει γνωστή την ίδια ημέρα (8/2/2013) που τέθηκε σε λειτουργία και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής. Κάποιοι πηγαίνουν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να ευνοούνται από τυχόν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και μετάθεση για αργότερα κρίσιμων διαγωνισμών.

Τι υποστηρίζει επισήμως η κυβέρνηση, και οι «διαρροές»
Επισήμως η κυβέρνηση δεν συνδέει την παραίτηση Αθανασόπουλου παρά με την κακουργηματική δίωξη που άσκησε ο αντιεισαγγελέας Αρ. Κορρέας σχετικά με τη σύμβαση ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ. Στο Μαξίμου επιμένουν ότι ορθώς έπραξε ο κ. Αθανασόπουλος να υποβάλλει την παραίτησή του, αφού διαφορετικά θα έδινε «πάτημα» σε όσους αντιμάχονται τις αποκρατικοποιήσεις, υποσκάπτοντας τη λειτουργία του Ταμείου. Δεν κρύβουν ωστόσο ότι κατά καιρούς είχαν υπάρξει αιχμές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις και διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού εκ μέρους του κρίσιμων θεμάτων, τροφοδοτούμενες και από αντιδράσεις τοπικών βουλευτών.
Τέτοιο είναι το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ όπου στον κ. Αθανασόπουλο χρεώνεται η τοποθέτηση στη διοίκησή της προσώπων δικής του επιλογής και αμφιβόλου αξίας, καθώς και ο χειρισμός της υπόθεσης με τις κρατικές ενισχύσεις που οδήγησε τελικά προ ημερών την Κομισιόν να διατάξει τελικά έρευνα σε βάρος της χώρας μας, απειλώντας την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο συνέβη και με την ΕΑΣ. Ένα άλλο παράδειγμα καθυστερήσεων που χρεώνεται στο Ταμείο αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που είχε εξαγγελθεί πως θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει.
 
Εχαιρε της στήριξης Σαμαρά

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, ακόμη και αν είχαν κατά καιρούς υπάρξει τριβές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ΤΑΙΠΕΔ, είναι βέβαιο πως ο κ. Αθανασόπουλος έχαιρε της πλήρους στήριξης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και τον είχε επιλέξει για τη θέση. Επίσης βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την εξέλιξη αυτή, διαφορετικά και θα είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη του, κάτι που δεν προκύπτει, εξ ού και οι βολιδοσκοπήσεις στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

http://www.energypress.gr/news/Erwthmatika-gia-thn-poreia-apokratikopoihshs-ths-DEPA

Σκοτσέζικο ντούς από τους Αζέρους: «Ζέστη» για τον TAP, «κρύο» για το ΔΕΣΦΑ

Το γεγονός ότι ο Ματ Μπράιζα είχε διατελέσει στο παρελθόν πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, είχε προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρόσφατες τοποθετήσεις του για το θέμα του νότιου διαδρόμου του φυσικού αερίου (ο κ. Μπράιζα είχε μιλήσει για ελαφρά προτίμηση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Ε.Ε. προς το Nabucco West).
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αρμοδίως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία προτίμηση και ότι τα κριτήρια επιλογής παραμένουν αυστηρά οικονομικά και τεχνικά. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Μπακού ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Σημειώνεται ότι ο υφ. Εξωτερικών συναντήθηκε με το νούμερο δύο της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, τον πανίσχυρο υπουργό βιομηχανίας και ενέργειας Νατίκ Αλίεφ, με εκπροσώπους του κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ και με τον πρόεδρο της Socar Ροβναγκ Αμπντουλάγιεφ.

Ζητούμενο πλέον τόσο από τους Αζέρους όσο και από το κονσόρτιουμ υπό τη BP είναι να προχωρήσει γρήγορα η επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια των τριών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) και να προχωρήσει η έγκριση της αίτησης εξαίρεσης του αγωγού από την Ε.Ε. (ήδη από τις ρυθμιστικές αρχές των τριών χωρών η έγκριση δόθηκε και έχει σταλεί στην Κομισιόν).
Σε αντίθεση με τον TAP, υπάρχει σκεπτικισμός σε σχέση με τις προθέσεις των Αζέρων, σχετικά με την διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Θυμίζουμε ότι η Socar συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη θυγατρική διαχείρισης του δικτύου ΔΕΣΦΑ, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές εάν θα υποβληθεί δεσμευτική προσφορά στις 12 Απριλίου. Η πλευρά της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι το μεγάλο της ατού – δηλαδή το ισχυρό στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της προσφορά της – δε φαίνεται να συνεκτιμάται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του διαγωνισμού. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Socar φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι εφόσον αληθεύουν τα νούμερα που ακούγονται για τη ρωσική προσφορά, τότε οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα. Υπό τις συνθήκες αυτές, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και να μην προσέλθει η Socar στην τελική φάση του διαγωνισμού, αφήνοντας για το ΔΕΣΦΑ ως μόνους διεκδικητές τη ρωσική Negusneft και την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα PPF.

http://www.energypress.gr/news/Skotseziko-ntoys-apo-toys-Azeroys:-Zesth-gia-ton-TAP-kryo-gia-to-DESFA

ΡΑΕ: Τι ισχύει για τις προθεσμίες στις Άδειες Παραγωγής και Εγκατάστασης

Διευκρινίσεις αναφορικά με την ισχύ της άδειας παραγωγής μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριάντα μηνών από την έκδοσή της, κατά την οποία ο αδειούχος καλείται να προβεί αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, δίνει η ΡΑΕ με αφορμή το πλήθος ερωτημάτων που υποβάλλονται στην Αρχή επί του θέματος.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ διευκρινίζει:
1. Όπως ισχύει για κάθε διοικητική πράξη, η Άδεια Παραγωγής, από την έναρξη ισχύος της έως την ακύρωσή της με δικαστική απόφαση, ή την ανάκλησή της ή την κατάργησή της από τη Διοίκηση, παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματά της.

2. Όπως ρητά αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 «Η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια παραγωγής στην περίπτωση μη συμμόρφωσης του αδειούχου με την ανωτέρω υποχρέωση, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 5 με την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.». Ως εκ τούτου, η παύση ισχύος της Άδειας δεν επέρχεται αυτοδικαίως με την παρέλευση της προθεσμίας των τριάντα (30) μηνών της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν.3468/2006, αλλά με την ανάκληση της Άδειας, εφ’ όσον κριθεί ότι συντρέχουν οι ειδικότερες προϋποθέσεις ανάκλησης που προβλέπονται στον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (άρθρα 42 επ. της ΥΑΠΕ/Φ1/14810/ 25.10.2011 ΦΕΚ Β΄ 2373)  και εφ’ όσον έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία ανάκλησης που περιγράφεται στον Κανονισμό αυτό.
3. Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου βάσει των εξαμηνιαίων δελτίων προόδου, τα οποία υποβάλλονται από τον κάτοχο της άδειας του έργου και εφ’ όσον κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ανάκληση της άδειας, σύμφωνα με τα ειδικότερα καθοριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, προβαίνει στις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάκληση αυτή. Η πράξη ανάκλησης της άδειας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Διαύγεια και αποτυπώνεται στο Μητρώο Αδειών, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και ανανεώνεται κάθε μήνα.
4. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι Άδειες Παραγωγής οι οποίες δεν έχουν ανακληθεί από τη ΡΑΕ ή δεν έχουν ακυρωθεί με δικαστική απόφαση ισχύουν για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο σώμα της Άδειας, έως την ανάκληση, κατάργηση ή ακύρωσή τους.

http://www.energypress.gr/news/RAE:-Ti-ishyei-gia-tis-prothesmies-stis-Adeies-Paragwghs-kai-Egkatastashs

ΣΠΕΦ: Το ΥΠΕΚΑ να απαλείψει άμεσα τη στρέβλωση του Cost Recovery στην ΟΤΣ

Την άμεση λήψη μέτρων για την άρση των στρεβλώσεων στον υπολογισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ, η εξαγγελία του υφυπουργού ΠΕΚΑ για συντομότερη κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) ήδη από 1/1/14 και όχι σε δύο και πλέον χρόνια όπως αρχικά προβλεπόταν, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη ενδιάμεση θεραπεία της ΟΤΣ και για το 2013.
Η επιστολή του ΣΠΕΦ:
«Σε συνέχεια της εξαγγελίας του υφυπουργού ΠΕΚΑ για συντομότερη πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) ήδη από 1/1/14 και όχι σε δύο και πλέον χρόνια όπως αρχικά προβλεπόταν, πρόκειται καταρχήν για πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ακόμη και το έτος που θα μεσολαβήσει μέχρι την εξαγγελθείσα κατάργηση αυτή, είναι υπερκρίσιμο να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενδιάμεσης θεραπείας της ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος) από την στρέβλωση του ΜΑΜΚ.
Όπως είναι γνωστό η ΟΤΣ αποτελεί την οικονομική βάση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού και η τεχνητή απομείωση της μέσω της στρέβλωσης αυτής συσσωρεύει σημαντικά πλασματικά ελλείμματα στις ΑΠΕ.
Στα άμεσα μέτρα θεραπείας αυτά οφείλει επιπλέον να συμπεριλαμβάνεται και η λογιστικοποίηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στην ΟΤΣ, ώστε άμεσα να προκύψει ένα πραγματικό και πλήρες μέγεθος που θα εκπροσωπεί το κόστος της συμβατικής ενέργειας και με το οποίο θα «αξίζει» να συγκρίνεται το πλήρες κόστος των ΑΠΕ.
Η μείωση κατά 50% του περιθωρίου αποζημίωσης (από +10% στο +5%) πλέον του μεταβλητού τους κόστους που εισπράττουν οι μονάδες φυσικού αερίου κάνοντας χρήση του ΜΑΜΚ για την αποζημίωση τους, δυστυχώς αφήνει παντελώς ανεπηρέαστη την στρέβλωση στην ΟΤΣ.
Έτσι, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ αναμένεται να συσσωρεύσει νέο πλασματικό έλλειμμα περί τα 240 εκατ. ευρώ για το 2013 (μαζί με την απουσία λογιστικοποίησης των ΑΔΙ), το οποίο αδίκως θα ζητηθεί να ανακτηθεί από τις ΑΠΕ ή το ΕΤΜΕΑΡ και πάλι.

Ο ΣΠΕΦ έχει επιπλέον προτείνει ως εναλλακτική - μεταβατική λύση μέχρι την πλήρη κατάργηση του ΜΑΜΚ, την διαχειριστική ενοποίηση των ταμείων αποπληρωμής όλων των ηλεκτροπαραγωγών συμμέτρως (συμβατικών και ΑΠΕ) μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, καταργούμενου παράλληλα κάθε παράνομου συμψηφισμού Προμήθειας - Παραγωγής, ώστε ισοδύναμα να απεμπλακούν οι ΑΠΕ από την στρεβλή αυτή ΟΤΣ και τις δραματικές υπερημερίες των 160 ημερών που τους τροφοδοτεί μέσω του Ειδικού Λογαριασμού τους.
Σύμφωνα με τα επισήμως δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία για τα δομικά και συγκυριακά ελλείμματα του συνόλου της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (800 εκατ. ευρώ), η αναλογούσα προς την Παραγωγή συνολικά σύμμετρη μέση υπερημερία κινείται στα επίπεδα των 65 ημερών».

http://www.energypress.gr/news/SPEF:-To-YPEKA-na-apaleipsei-amesa-th-streblwsh-toy-Cost-Recovery-sthn-OTS

Monday 4 March 2013

Στο ΣτΕ οι προσφυγές για τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη

Τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των τριών έργων βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έργα που εντάχθηκαν τον Ιούνιο στον νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track), ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Ηράκλειο, τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Έκαναν λόγο για «έργα εκτός κλίμακας, που γίνονται ερήμην της κοινωνίας, με μόνο σχεδιασμό αυτόν των αγορών» και ζήτησαν τη ματαίωση των επενδύσεων, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, «θα αλλοιώσουν και θα καταστρέψουν τη φυσιογνωμία του νησιού».

Τα μέλη του Δικτύου υποστήριξαν ότι «η υλοποίηση τέτοιων έργων στην Κρήτη πριν από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, υπονομεύει την αξία διάφορων τοπίων της Κρήτης τα οποία, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, κατά την κοινή πορεία των πραγμάτων θα χαρακτηριστούν ως "ζώνες τοπίου" διεθνούς, εθνικής ή περιφερειακής αξίας σύμφωνα με την ΥΑ 10106/2011».

Τις προσφυγές συνυπογράφουν δέκα δημοτικά συμβούλια της Κρήτης, δύο πανελλήνιοι και τέσσερις παγκρήτιοι φορείς, 78 επαγγελματικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και 1.275 μεμονωμένοι πολίτες της Κρήτης. Σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου, οι προσφυγές αφορούν στα έργα:

- Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου.

- Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου.

- Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως».

Τα μέλη του Δικτύου χαρακτήρισαν την κίνησή τους ως τη μαζικότερη προσφυγή, που έχει φτάσει ποτέ στο ΣτΕ, και θεωρούν την εκδίκαση της κρίσιμη, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφεραν, είναι η πρώτη εκδίκαση με επίκεντρο τον νόμο fast track και η πρώτη εκδίκαση για επενδύσεις ΑΠΕ σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Οι προσφυγές υποβλήθηκαν κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων, που υπέγραψαν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67499

Πιάνουν δουλειά εντός της εβδομάδος οι επιτροπές για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού

Πιάνουν δουλειά εντός της εβδομάδας οι τρεις ομάδες εργασίας που αναλαμβάνουν το έργο της τελικής πρότασης για την πλήρη αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς. Η στελέχωση τους έχει οριστικοποιηθεί από εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Στις ομάδες αυτές δεν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, αλλά το υπουργείο θα ενημερώνεται για την πρόοδο των εργασιών τους, που θα έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς, τις δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων και την εναρμόνιση με το target model.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, πάνω από τις ομάδες αυτές θα λειτουργεί Επιτροπή Συντονισμού της ΡΑΕ, η οποία θα φροντίζει ώστε τα θέματα που συζητούνται σε κάθε μία ξεχωριστά να είναι συμβατά μεταξύ τους και να μην υπάρχουν συγκρουόμενες αποφάσεις. Η Επιτροπή Συντονισμού είναι αυτή που θα αναλάβει στο τέλος τη σύνθεση των προτάσεων κάθε μία ομάδας, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ. Εντός της εβδομάδος θα γίνει η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής με τις τρεις ομάδες εργασίας, ώστε να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες.

Πρόθεση της ΡΑΕ, που ανέλαβε αποκλειστικά το έργο αναδιοργάνωσης της ηλεκτρικής αγοράς, είναι παράλληλα με το σχήμα αυτό να λειτουργούν επιμέρους φόρουμ, τα οποία αποφασίσθηκε ότι θα έχουν περιορισμένη συμμετοχή, μόνον με εκπροσώπους της ΔΕΗ, του ΕΣΑΗ και της ΕΒΙΚΕΝ, ώστε να μην σημειώνονται καθυστερήσεις και διελκυστίνδα ατέρμονων συζητήσεων και αντιπαλοτήτων. Οι φορείς αυτοί θα καλούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους κατά την πρόοδο των εργασιών των ομάδων εργασίας, χωρίς, όμως, να έχουν δυνατότητα παρεμβάσεων. Ο ρόλος τους θα είναι απλά συμβουλευτικός.
Στόχος της ΡΑΕ είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο των ομάδων εργασίας μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το μοντέλο των δημοπρασιών που θα επιλεγεί, αν και είναι νωρίς ακόμη να υπάρξει οριστική απόφαση, η ΡΑΕ φαίνεται να προσανατολίζεται στο NOME. Το σκεπτικό που αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση είναι ότι για να αποδειχθεί χρήσιμο το μοντέλο των δημοπρασιών δεν θα πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό, αλλά με διατίμηση.
Μία ακόμη εκκρεμότητα που μένει να διευθετηθεί είναι η ανάθεση τόσο της μελέτης για το κοστολογικό έλεγχο της παραγωγής της ΔΕΗ, όσο και για τη μεθοδολογία για τα τιμολόγια δικτύου και συστήματος. Η ΡΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τους δύο σχετικούς διαγωνισμούς, κάτι το οποίο αναμένεται να κλείσει σύντομα, ώστε να προχωρούν παράλληλα με το έργο των ομάδων εργασίας.
Πάντως, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Παρασκευή σε ενεργειακό συνέδριο, ανακοίνωσε ότι οι δημοπρασίες πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2013.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67450

Αζήτητα μένουν 80 εκ. ευρώ των Energa και Hellas Power

Τα οικονομικά προβλήματα και οι καθημερινές πιεστικές ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, το οποίο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση πόρων, είναι γνωστά σε όλους. Και όμως αυτή τη στιγμή και μέσα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης 80 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο περιμένουν έναν χρόνο για να εισπραχθούν χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Ιανουάριο του 2012 το Δημόσιο, μέσω της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Hellas Power, βασικών τότε ανταγωνιστών της ΔΕΗ, υπό το σκεπτικό πιθανής διάπραξης υπεξαίρεσης με αντικείμενο τη μη απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ και των δημοτικών τελών από τις εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τον χρόνο και τον τρόπο απόδοσης του τέλους ΕΕΤΗΔΕ μπορεί να έχει συνταχθεί τον Δεκέμβριο του 2011, πλην όμως δημοσιεύεται στο ΦΕΚ την 6.2.2012, δηλαδή κάποιοι βιάζονται να θεωρήσουν ότι έχει υπάρξει υπεξαίρεση ήδη από τον Ιανουάριο.

Τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2012, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος της διοίκησης και των πρώην μετόχων των εταιρειών για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου και δήμων. Το συνολικό χρέος των εταιρειών δεν ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους όποιους τόκους), ενώ τα ήδη δεσμευμένα ταμειακά διαθέσιμά τους πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια. Πριν ακόμη από την άσκηση ποινικής δίωξης οι διοικήσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών ξεκινούν προσπάθειες για να αποδοθούν τα χρήματα αυτά στους δικαιούχους: Δημόσιο, δήμους και Τελωνείο. Καταθέτουν τρεις αιτήσεις στο αρμόδιο δικαστήριο και ζητούν την απόδοση των δεσμευμένων λογαριασμών στους δικαιούχους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επίσημη αιτιολογία της απόρριψης στην απόφαση του Δικαστηρίου παρουσιάζεται η ύπαρξη κενών στη νομοθεσία.

Στο τέλος Οκτωβρίου του 2012, παρά τη ρητή επιθυμία των εταιρειών για απόδοση των χρημάτων στο Δημόσιο, μέλη της τότε και προηγούμενης διοίκησης αλλά και πρώην μέτοχοι των εταιρειών συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται στον Κορυδαλλό για τις γνωστές κατηγορίες, ενώ η Δικαιοσύνη εμφανίζεται να κωφεύει στις προτάσεις για είσπραξη των δεσμευμένων χρημάτων των εταιρειών σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των απαιτήσεων του Δημοσίου.

Ως και σήμερα, τα εντός των δεσμευμένων λογαριασμών ποσά εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητα έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη δέσμευσή τους, ενώ οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται πιο επιτακτικές ημέρα με την ημέρα. Αυτή η απίστευτη ιστορία αναδεικνύει τελικά την έλλειψη κοινής λογικής και αποφασιστικότητας που ταλανίζει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πώς οι δύο εταιρείες έφθασαν στο λουκέτο
 
Η Energa ιδρύθηκε από την οικογένεια Φλώρου και την αυστριακή Verbund, η οποία αποχώρησε το 2010. Η Hellas Power ανήκει στον κ. Βασίλη Μηλιώνη. Οι δύο εταιρείες είδαν από το 2008 τις εργασίες τους στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος να απογειώνονται. Προσέφεραν εκπτώσεις ως και 20% και σταδιακά επεκτάθηκαν και στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ώσπου να ανακληθούν οι άδειές τους να έχουν 210.000 πελάτες.

Οι δύο εταιρείες όμως «πλήρωσαν» την αύξηση των εργασιών τους. Οταν θεσπίστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, απογείωσε την οριακή τιμή συστήματος που αγοράζουν οι προμηθευτές από τον ΔΕΣΜΗΕ από 55 ευρώ τη μεγαβατώρα σε 85 ευρώ, με αποτέλεσμα να γράφουν κάθε μήνα ζημιές, αφού απαγορευόταν να μετακυλίσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία, την επιβολή του χαρατσιού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, έφτασαν να έχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από πελάτες τους ύψους 80 εκατ. ευρώ.  Επίσης, η υποχρέωση να πληρώνουν εντός 28 ημερών τον ΔΕΣΜΗΕ για τις αγορές ενέργειας δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας αφού όταν είχαν λίγους πελάτες ανταποκρίνονταν, ενώ με 200.000 πελάτες έπρεπε να αποδίδουν κάθε μήνα 40 εκατ. ευρώ.

Εξαγοράστηκαν τον Νοέμβριο του 2011 από το ρωσοαραβικό fund Worldwide Energy.

Στις αρχές του 2012 στο πόρισμα του εισαγγελέα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα κ. Παναγιώτη Νικολούδη αναφερόταν ότι εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και, αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ, τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.  
 
(tovima.gr, 3/3/2013)
 
http://www.energypress.gr/news/Azhthta-menoyn-80-ek.-eyrw-twn-Energa-kai-Hellas-Power

Εκτοξεύτηκαν Ιανουάριο – Φεβρουάριο, οι συνδέσεις φωτοβολταϊκών

Ένα απλησίαστο ρεκόρ, όσον αφορά τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών έργων, φαίνεται ότι επεφύλασσε για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το πρώτο δίμηνο, Ιανουάριος – Φεβρουάριος, του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν όπως κάθε μήνα από το ΛΑΓΗΕ τις επόμενες ημέρες), τους δύο αυτούς μήνες έχουν συνδεθεί αθροιστικά περίπου 350 MW νέων φωτοβολταϊκών σταθμών. Πρόκειται για ιδιαίτερα οδυνηρή έκπληξη, καθώς το νούμερο αυτό είναι κατά 50% μεγαλύτερο από τις προβλέψεις που έκανε ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ, με βάση τις οποίες υπολόγιζε ότι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αξίζει δε να πούμε ότι έγιναν μέσα σε ένα δίμηνο συνδέσεις που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο των συνδέσεων που έγιναν όλα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας!
Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφτανε τα 1126 Μεγαβάτ. Η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ, όπως την είχε δημοσιεύσει στην έκθεσή του, ήταν για 1350 Μεγαβάτ στο τέλος Φεβρουαρίου. Με τα 350 Μεγαβάτ όμως που προστέθηκαν, στην πραγματικότητα, στο πρώτο δίμηνο, ανατρέπεται η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, θα φτάσει στα επίπεδα των 1476 Μεγαβάτ. Παράγοντες του κλάδου, μάλιστα, εκτιμούν ότι και τα 100 επιπλέον Μεγαβάτ που προέβλεπε ο ΛΑΓΗΕ  για το Μάρτιο, θα ξεπεραστούν κι εκείνα, καθώς στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα γίνει κυριολεκτικά «πανικός» για να συνδεθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, τα εκατοντάδες έργα που πρέπει να «ηλεκτριστούν» μέχρι 11 Μαρτίου για να κρατήσουν τις «παλιές» υψηλές ταρίφες.
Η ανατροπή των προβλέψεων σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, λογικά θα φέρει και αλλαγές στις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (προφανώς προς τα πάνω) και συνεπώς θα αυξήσει την πίεση (η οποία είναι ήδη έντονη) για λήψη νέων μέτρων για τον κλάδο.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του έτους 2012, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 331,5 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2013 το έλλειμμα θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων, το αντίστοιχο ποσό για το τέλος του 2014 θα φτάσει τα 905,29 εκατ. ευρώ.
Όπως διαπίστωνε στην έκθεσή του ο ΛΑΓΗΕ, «με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση το σωρευτικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να  υφίσταται αυξανόμενο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα στήριξης του τομέα ΑΠΕ». Σε αυτό το πλαίσιο ο λειτουργός έκρινε  απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη  σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.

http://www.energypress.gr/news/Ektoxeythkan-Ianoyario-Febroyario-oi-syndeseis-fwtoboltaikwn

Energean Oil: Αμείλικτα ερωτηματικά για τους "συνδικαλιστικούς τσαμπουκάδες"

Αμείλικτα ερωτηματικά θέτει η Energean Oil & Gas μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν από μερίδα εργαζομένων στην Καβάλα και καταδεικνύουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα πάνω από 150 και προσπαθεί να ξεκινήσει νέες επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η εταιρεία ο «παραλογισμός του συνδικαλιστικού τσαμπουκά που επιδεικνύει η υπό αναστολή διοίκηση της Καβάλα Oil δημιουργεί επιχειρησιακά αδιέξοδα αλλά και τεράστιες απορίες και ερωτηματικά για τα κίνητρα των πρόσφατων πρωτοβουλιών της».
Τόσο η χρονική συγκυρία όσο και οι παρασκηνιακές κινήσεις και διεργασίες εκείνων που δρουν στο όνομα των εργαζομένων πάντως αφήνουν τεράστια ερωτηματικά καθώς επιχειρείται ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα, σε μια κρίσιμη στιγμή που δικαιώνονται οι προσπάθειες για την εναρμόνιση του καθεστώτος εκμετάλλευσης του Πρίνου με τον ισχύοντα νόμο και ταυτόχρονα ανοίγει ένας νέος αναπτυξιακός δρόμος για την εταιρεία που κάποιοι επιθυμούν να ανακόψουν.
Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αθλιότητες αναφερόμενη στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην Καβάλα και θέτει 6 ερωτήματα σε σχέση με τα κίνητρα όσων βρίσκονταν πίσω από τις κινήσεις αυτές. Ενδεικτικά η εταιρεία αναφέρει ότι σήμερα εμφανίζονται να αμφισβητούν το καθεστώς των αδειών, εκείνοι που έχουν υπογράψει και έχουν βάλει το όνομά τους κάτω από τις συμβάσεις. Επίσης η εταιρεία σημειώνει ότι ενώ είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα που εν μέσω κρίσης δεν έχει προβεί σε απολύσεις, κάποιοι χτίζουν εκστρατείες εκφοβισμού πάνω στο φόβο «εν δυνάμει απολύσεων». Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία επαναλαμβάνει αρμοδίως ότι δεν πρόκειται να προβεί σε απολύσεις ή/και μειώσεις μισθών.

Παράλληλα όμως η εταιρεία κάνει λόγο και για εργατοπατέρες με απολαβές 175 χιλιάδες ευρώ και άλλα συμφέροντα από τη θέση εξουσίας που κατέχουν, που εκβιάζουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ακόμη και να εμποδίσουν χρηματοροές προς την εταιρεία που θα διασφαλίσουν την αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει
Συνεχίζοντας τον παραλογισμό του συνδικαλιστικού τσαμπουκά, η υπό αναστολή διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ OIL συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον  όλων, δημιουργώντας επιχειρησιακά αδιέξοδα αλλά και τεράστιες απορίες και ερωτηματικά για τα κίνητρα των πρόσφατων "πρωτοβουλιών" της.
Σε κάθε περίπτωση, η Energean Oil & Gas Α.Ε. καταδικάζει τα πρόσφατα (1η Μαρτίου 2013) θλιβερά επεισόδια βίας, παραβατικών συμπεριφορών, φθοράς ξένης περιουσίας και ασέβειας στους θεσμούς αυτής της χώρας. Η στρέβλωση της αλήθειας, η άσκηση ψυχικής και σωματικής βίας, οι απειλές και τα κάθε λογής «μέσα» που χρησιμοποιούνται δεν δικαιώνουν κανένα κίνητρο και δεν δικαιολογούν καμία κατάσταση.
Αναρωτιόμαστε ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από αυτές τις αθλιότητες όταν:
 1)  Οι άδειες σήμερα για την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο είναι νόμιμα και στην Energean Oil & Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) που πραγματοποιεί τις επενδύσεις αλλά και στη θυγατρική μας Καβάλα Oil που διενεργεί τις εργασίες πετρελαίου και αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος τρόπος για να συνεχιστεί η εκμετάλλευση του Πρίνου.  Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως είναι δυνατόν τον Οκτώβριο να έχει υπογραφεί η τριμερής σύμβαση από τον κ. Παππά με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Καβάλα Oil και τώρα παραμονές της κύρωσης από την Βουλή να προσπαθούν να παρασύρουν εργαζομένους, βουλευτές και κόμματα στον απόλυτο παραλογισμό ότι η κύρωση της σύμβασης που υπέγραψαν οι ίδιοι θα οδηγήσει την Καβάλα Oil στην «καταστροφή»;

 2)    Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να είμαστε μια από τις ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα που δεν έχει προβεί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, όταν η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στα ύψη, και ορισμένοι να χτίζουν εκστρατείες εκφοβισμού πάνω σε "εν δυνάμει απολύσεις";

 3)    Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να ακούγονται οι ισχυρισμοί περί δήθεν προθέσεων πώλησης (ή ακόμα και πτώχευσης) της ίδιας μας της εταιρείας όταν έχουμε ήδη επενδύσει στην Καβάλα €150 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν στην Ελλάδα επενδυτής αναζητείται με το κιάλι;

 4)     Αναρωτιόμαστε πως όταν έχουμε δεσμευτεί για επενδύσεις €100 εκατομμυρίων για την αύξηση της παραγωγής αρχίζοντας από το 2013 να ακούγεται κάθε μέρα  μια "νέα φανταστική ιστορία" περί των προθέσεων της μητρικής εταιρείας για την τύχη και την πορεία της θυγατρικής και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εκβιασμούς από τους εργατοπατέρες να πουλήσουμε την εταιρεία μας σε επενδυτές φαντάσματα;

 5)    Για ποιο λόγο σταμάτησε η σημερινή, υπό ανάκληση, διοίκηση της Καβάλα Oil  προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου 2013 φόρτωση πετρελαίου βάσει της οποίας θα εξασφαλίζονταν πληρωμές σε εργαζομένους και προμηθευτές;

 Αλήθεια Πώς θα «ζήσει» η Εταιρεία; Τι σκοπεύουν να πουν αύριο στους εργαζόμενους; Ποιος θα κληθεί να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη αυτών των επιλογών και να καλύψει τις επιπτώσεις;

 6)   Πως εξηγείται ότι oι μισθοί και τα προνόμια των εργαζομένων στην Καβάλα Oil δεν έχουν πειραχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια όταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποφέρουν από την κρίση που περνάει η χώρα μας και ενώ εμείς έχουμε δεσμευθεί εγγράφως ότι δεν θα προχωρήσουμε ούτε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών να εκφοβίζονται οι εργαζόμενοι με ψέματα;

 Για να απαντήσουμε λοιπόν σήμερα στο "ποιος και αν θα χάσει το ψωμάκι του" απαντάμε με υπευθυνότητα για μία ακόμα φορά:

 Δεν πρόκειται να προβούμε σε απολύσεις ή/και μειώσεις μισθών. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε;

 Θέτουμε όμως τα προφανή ερωτήματα προς όλους και κυρίως προς τους εργαζόμενους.

 Τι ζητάνε, αυτοί που τους καθοδηγούνε και τους παραπλανούνε, και γιατί αντιδρούν στην πρόοδο και τις επενδύσεις όταν είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και οι επενδύσεις;

 Θέλουμε ως Έλληνες  η χώρα να πάει μπροστά με επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από Ελληνικά χέρια και Έλληνες επιχειρηματίες ή θα επιτρέψουμε σε εργατοπατέρες με απολαβές €175.000 το χρόνο και άλλα συμφέροντα από την θέση εξουσίας που κατέχουν, να εκβιάζουν, να  προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με επιστολές σε διεθνείς τράπεζες, να απειλούν και να εξυβρίζουν βουλευτές, να υποκινούν καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, να επιχειρούν να παραπλανήσουν μέλη του Κοινοβουλίου, να παρεμποδίζουν με απαράδεκτο τρόπο τις εργασίες πετρελαίου με προφανή στόχο να εμποδίσουν τις χρηματορροές προς την εταιρεία με σκοπό τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων και των άλλων συναλλασσομένων με την εταιρεία;

 Πώς περιμένουμε να έρθουν ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην έρευνα και  παραγωγή Ελληνικών Υδρογονανθράκων, όταν ο μοναδικός σήμερα πραγματικός Έλληνας επενδυτής στους Ελληνικούς Υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζεται από τους κακώς εννοούμενους «συνδικαλιστές» ως μια «συνεργαζόμενη εταιρεία» που ανάλογα με το αν εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα μπορούμε να επιχειρήσουμε να τον διώξουμε;

 Ζητάμε από τους εργαζόμενους να απέχουν από τις πρακτικές αυτές που δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο δυσχεραίνουν τη θέση και το μέλλον όλων.


Ζητάμε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να αναλογιστούν τις συνέπειες όλων αυτών των πράξεων και σε κάθε περίπτωση να καταδικάσουν τη βία, να απομονώσουν  τον τραμπουκισμό και  να ακυρώσουν τον συνδικαλιστικό τσαμπουκά. Το πετρέλαιο δεν βγαίνει με «τον τσαμπουκά» βγαίνει με επενδύσεις.

Ζητάμε την κύρωση για τους ίδιους λόγους που έχουμε επικοινωνήσει εδώ και είκοσι μήνες. Η δική μας ατζέντα δεν άλλαξε. Επιδιώκουμε την κύρωση για να συνεχίσουμε τις επενδύσεις, να στηριχτεί η παραγωγή και να διασφαλίσουμε το μέλλον της εταιρείας και όλων των εργαζομένων.

Ζητάμε την κύρωση για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ότι η Ελλάδα είναι ένας φιλικός τόπος για επενδύσεις όπου επικρατεί ο νόμος και η λογική.

http://www.energypress.gr/news/Energean:-Katadikazei-ta-epeisodia-sthn-Kabala-den-prohwra-se-apolyseis