Monday 11 March 2013

Σκοτσέζικο ντούς από τους Αζέρους: «Ζέστη» για τον TAP, «κρύο» για το ΔΕΣΦΑ

Το γεγονός ότι ο Ματ Μπράιζα είχε διατελέσει στο παρελθόν πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, είχε προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρόσφατες τοποθετήσεις του για το θέμα του νότιου διαδρόμου του φυσικού αερίου (ο κ. Μπράιζα είχε μιλήσει για ελαφρά προτίμηση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Ε.Ε. προς το Nabucco West).
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αρμοδίως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία προτίμηση και ότι τα κριτήρια επιλογής παραμένουν αυστηρά οικονομικά και τεχνικά. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στο Μπακού ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Σημειώνεται ότι ο υφ. Εξωτερικών συναντήθηκε με το νούμερο δύο της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, τον πανίσχυρο υπουργό βιομηχανίας και ενέργειας Νατίκ Αλίεφ, με εκπροσώπους του κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ και με τον πρόεδρο της Socar Ροβναγκ Αμπντουλάγιεφ.

Ζητούμενο πλέον τόσο από τους Αζέρους όσο και από το κονσόρτιουμ υπό τη BP είναι να προχωρήσει γρήγορα η επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια των τριών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) και να προχωρήσει η έγκριση της αίτησης εξαίρεσης του αγωγού από την Ε.Ε. (ήδη από τις ρυθμιστικές αρχές των τριών χωρών η έγκριση δόθηκε και έχει σταλεί στην Κομισιόν).
Σε αντίθεση με τον TAP, υπάρχει σκεπτικισμός σε σχέση με τις προθέσεις των Αζέρων, σχετικά με την διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Θυμίζουμε ότι η Socar συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη θυγατρική διαχείρισης του δικτύου ΔΕΣΦΑ, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές εάν θα υποβληθεί δεσμευτική προσφορά στις 12 Απριλίου. Η πλευρά της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι το μεγάλο της ατού – δηλαδή το ισχυρό στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της προσφορά της – δε φαίνεται να συνεκτιμάται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του διαγωνισμού. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Socar φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι εφόσον αληθεύουν τα νούμερα που ακούγονται για τη ρωσική προσφορά, τότε οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα. Υπό τις συνθήκες αυτές, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και να μην προσέλθει η Socar στην τελική φάση του διαγωνισμού, αφήνοντας για το ΔΕΣΦΑ ως μόνους διεκδικητές τη ρωσική Negusneft και την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα PPF.

http://www.energypress.gr/news/Skotseziko-ntoys-apo-toys-Azeroys:-Zesth-gia-ton-TAP-kryo-gia-to-DESFA

No comments: