Monday 11 March 2013

Ερωτηματικά για την πορεία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Φόβους για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ των οποίων και της ΔΕΠΑ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα έως τις 12 Απριλίου, δημιουργεί εντός και εκτός Ελλάδας η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου, οδηγώντας τον σε παραίτηση από την ηγεσία του Ταμείου.
Παρ’ ότι πηγές του Μαξίμου διαβεβαίωναν χθες πως η αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου θα γίνει άμεσα ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα, και πως από τα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε ανταπόκριση, είναι σαφές πως η ποινική δίωξη ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Δύο από τους δύο σημαντικότερους διαγωνισμούς για το 2013, αυτός του ΟΠΑΠ και εκείνος για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχουν κλείσει εντός του α’ 15νθημέρου του Απριλίου, και το τελευταίο που θα ήθελε το Μαξίμου είναι ένας νέος γύρος καθυστερήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιολόγηση από την τρόικα (είχε ενημερωθεί μόλις τη... Πέμπτη από τον κ. Αθανασόπουλο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων) και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την είδηση με τίτλους σαν αυτόν της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής Guardian που μιλά για «νέο πλήγμα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από την παραίτηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ» και οι φόβοι για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εύλογοι.
Επίσης εύλογο είναι το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο θα δεχθεί ο διάδοχος του κ. Αθανασόπουλου να βάλει σε ένα μήνα από σήμερα την υπογραφή του κάτω από δύο αποκρατικοποιήσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες δεν έχει «τρέξει» ο ίδιος, αλλά ο προκάτοχός του.
Υπό την απειλή επομένως καθυστερήσεων, πηγές του Μαξίμου δεν απέκλειαν χθες αναβάθμιση του ρόλου του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Γιάννη Εμίρη. Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, ακόμη και αν αυτό συμβεί, η αναζήτηση νέου προσώπου από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, αφού με βάση το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει κάποιος άλλος να αναλάβει χρέη διευθύνοντος συμβούλου.

Ερωτηματικά για το τάιμινγκ...

Σχολιάζοντας αυτήν καθ’ εαυτή την ποινική δίωξη αλλά και το «τάιμινγκ» που ανακοινώθηκε, κύκλοι του Ταμείου δεν έκρυβαν το προβληματισμό τους, καθώς αφορά μια παλιά υπόθεση του 2007, και έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2013.
Τόσο στελέχη του Ταμείου όσο και της αγοράς επισημαίνουν μάλιστα με νόημα τη «διαβολική σύμπτωση», η ποινική δίωξη να γίνει γνωστή την ίδια ημέρα (8/2/2013) που τέθηκε σε λειτουργία και η μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, δηλαδή το πρωί της Παρασκευής. Κάποιοι πηγαίνουν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να ευνοούνται από τυχόν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και μετάθεση για αργότερα κρίσιμων διαγωνισμών.

Τι υποστηρίζει επισήμως η κυβέρνηση, και οι «διαρροές»
Επισήμως η κυβέρνηση δεν συνδέει την παραίτηση Αθανασόπουλου παρά με την κακουργηματική δίωξη που άσκησε ο αντιεισαγγελέας Αρ. Κορρέας σχετικά με τη σύμβαση ΔΕΗ-ΜΕΤΚΑ. Στο Μαξίμου επιμένουν ότι ορθώς έπραξε ο κ. Αθανασόπουλος να υποβάλλει την παραίτησή του, αφού διαφορετικά θα έδινε «πάτημα» σε όσους αντιμάχονται τις αποκρατικοποιήσεις, υποσκάπτοντας τη λειτουργία του Ταμείου. Δεν κρύβουν ωστόσο ότι κατά καιρούς είχαν υπάρξει αιχμές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις και διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού εκ μέρους του κρίσιμων θεμάτων, τροφοδοτούμενες και από αντιδράσεις τοπικών βουλευτών.
Τέτοιο είναι το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ όπου στον κ. Αθανασόπουλο χρεώνεται η τοποθέτηση στη διοίκησή της προσώπων δικής του επιλογής και αμφιβόλου αξίας, καθώς και ο χειρισμός της υπόθεσης με τις κρατικές ενισχύσεις που οδήγησε τελικά προ ημερών την Κομισιόν να διατάξει τελικά έρευνα σε βάρος της χώρας μας, απειλώντας την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο συνέβη και με την ΕΑΣ. Ένα άλλο παράδειγμα καθυστερήσεων που χρεώνεται στο Ταμείο αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που είχε εξαγγελθεί πως θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμη να έχει γίνει.
 
Εχαιρε της στήριξης Σαμαρά

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, ακόμη και αν είχαν κατά καιρούς υπάρξει τριβές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ΤΑΙΠΕΔ, είναι βέβαιο πως ο κ. Αθανασόπουλος έχαιρε της πλήρους στήριξης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και τον είχε επιλέξει για τη θέση. Επίσης βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την εξέλιξη αυτή, διαφορετικά και θα είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη του, κάτι που δεν προκύπτει, εξ ού και οι βολιδοσκοπήσεις στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

http://www.energypress.gr/news/Erwthmatika-gia-thn-poreia-apokratikopoihshs-ths-DEPA

No comments: