Tuesday 26 March 2013

Ένα Γιγαβάτ Φωτοβολταϊκών Θα Εγκατασταθούν Φέτος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής αναμένεται να φτάσουν το 1 GW φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Solarbuzz, πραγματοποιώντας σημαντική αύξηση 625% από τα 136 MW του περσινού έτους.
«Ιστορικά, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής χαρακτηριζόταν από καθυστέρηση στα φωτοβολταϊκά, αλλά τώρα αρχίζει να συμβαδίζει. Ως το 2017, προβλέπεται να φτάσει στα 3,7 GW η ετήσια ζήτηση, με προοπτικές να αγγίξει τα 9 GW στο μέλλον», σημείωσε η Σουζάν βον Άιχμπεργκερ, αναλύτρια της Solarbuzz.


Μπορεί λοιπόν η Μέση Ανατολή και η Αφρική να μοιάζουν ιδανικές για την ηλιακή ενέργεια λόγω της έντονης ακτινοβολίας που δέχονται, αλλά πέρυσι αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,5% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών, παρόλο που φιλοξενούν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πλέον, η ζήτηση φαίνεται πως αρχίζει να εντείνεται, ιδίως σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Νότιος Αφρική, όπου υπάρχουν πλούσιες κυβερνήσεις, πρόθυμες να δαπανήσουν χρήματα. Το απώτερο αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι, σύμφωνα με τη Solarbuzz, ότι η περιοχή θα φτάσει το 6% της παγκόσμιας αγοράς ως το 2017, προσφέροντας έτσι μεγάλες ευκαιρίες για τους επενδυτές.
Μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερη αγορά αναμένεται να αναδειχτεί η Νότιος Αφρική, η οποία πραγματοποίησε πέρυσι δύο αδειοδοτικούς διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά, οι οποίοι οδηγούν στην εγκατάσταση έργων 1 GW ως τα τέλη του 2014.
Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φέτος αναμένεται να είναι το Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα εφήρμοσε σύστημα εγγυημένων τιμών. Από κοινού, το Ισραήλ και η Νότιος Αφρική προβλέπεται να εγκαταστήσουν το 80% όλης των νέων φ/β στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής το 2013.

Τέλος, όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, έχει τεθεί στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 16 GW ως το έτος 2032. Η ανάπτυξη στην συγκεκριμένη χώρα αναμένεται να έρθει μεσοπρόθεσμα, καθώς προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά της περιοχής ως το 2017.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68098

No comments: