Monday 4 March 2013

Στο ΣτΕ οι προσφυγές για τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη

Τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των τριών έργων βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έργα που εντάχθηκαν τον Ιούνιο στον νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track), ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου, στο Ηράκλειο, τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Έκαναν λόγο για «έργα εκτός κλίμακας, που γίνονται ερήμην της κοινωνίας, με μόνο σχεδιασμό αυτόν των αγορών» και ζήτησαν τη ματαίωση των επενδύσεων, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, «θα αλλοιώσουν και θα καταστρέψουν τη φυσιογνωμία του νησιού».

Τα μέλη του Δικτύου υποστήριξαν ότι «η υλοποίηση τέτοιων έργων στην Κρήτη πριν από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, υπονομεύει την αξία διάφορων τοπίων της Κρήτης τα οποία, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, κατά την κοινή πορεία των πραγμάτων θα χαρακτηριστούν ως "ζώνες τοπίου" διεθνούς, εθνικής ή περιφερειακής αξίας σύμφωνα με την ΥΑ 10106/2011».

Τις προσφυγές συνυπογράφουν δέκα δημοτικά συμβούλια της Κρήτης, δύο πανελλήνιοι και τέσσερις παγκρήτιοι φορείς, 78 επαγγελματικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και 1.275 μεμονωμένοι πολίτες της Κρήτης. Σύμφωνα με τα μέλη του Δικτύου, οι προσφυγές αφορούν στα έργα:

- Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου.

- Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου.

- Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως».

Τα μέλη του Δικτύου χαρακτήρισαν την κίνησή τους ως τη μαζικότερη προσφυγή, που έχει φτάσει ποτέ στο ΣτΕ, και θεωρούν την εκδίκαση της κρίσιμη, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφεραν, είναι η πρώτη εκδίκαση με επίκεντρο τον νόμο fast track και η πρώτη εκδίκαση για επενδύσεις ΑΠΕ σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Οι προσφυγές υποβλήθηκαν κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων, που υπέγραψαν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67499

No comments: