Monday 4 March 2013

Εκτοξεύτηκαν Ιανουάριο – Φεβρουάριο, οι συνδέσεις φωτοβολταϊκών

Ένα απλησίαστο ρεκόρ, όσον αφορά τις νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών έργων, φαίνεται ότι επεφύλασσε για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το πρώτο δίμηνο, Ιανουάριος – Φεβρουάριος, του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν όπως κάθε μήνα από το ΛΑΓΗΕ τις επόμενες ημέρες), τους δύο αυτούς μήνες έχουν συνδεθεί αθροιστικά περίπου 350 MW νέων φωτοβολταϊκών σταθμών. Πρόκειται για ιδιαίτερα οδυνηρή έκπληξη, καθώς το νούμερο αυτό είναι κατά 50% μεγαλύτερο από τις προβλέψεις που έκανε ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ, με βάση τις οποίες υπολόγιζε ότι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αξίζει δε να πούμε ότι έγιναν μέσα σε ένα δίμηνο συνδέσεις που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο των συνδέσεων που έγιναν όλα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας!
Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφτανε τα 1126 Μεγαβάτ. Η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ, όπως την είχε δημοσιεύσει στην έκθεσή του, ήταν για 1350 Μεγαβάτ στο τέλος Φεβρουαρίου. Με τα 350 Μεγαβάτ όμως που προστέθηκαν, στην πραγματικότητα, στο πρώτο δίμηνο, ανατρέπεται η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, θα φτάσει στα επίπεδα των 1476 Μεγαβάτ. Παράγοντες του κλάδου, μάλιστα, εκτιμούν ότι και τα 100 επιπλέον Μεγαβάτ που προέβλεπε ο ΛΑΓΗΕ  για το Μάρτιο, θα ξεπεραστούν κι εκείνα, καθώς στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα γίνει κυριολεκτικά «πανικός» για να συνδεθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, τα εκατοντάδες έργα που πρέπει να «ηλεκτριστούν» μέχρι 11 Μαρτίου για να κρατήσουν τις «παλιές» υψηλές ταρίφες.
Η ανατροπή των προβλέψεων σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, λογικά θα φέρει και αλλαγές στις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (προφανώς προς τα πάνω) και συνεπώς θα αυξήσει την πίεση (η οποία είναι ήδη έντονη) για λήψη νέων μέτρων για τον κλάδο.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του έτους 2012, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 331,5 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2013 το έλλειμμα θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων, το αντίστοιχο ποσό για το τέλος του 2014 θα φτάσει τα 905,29 εκατ. ευρώ.
Όπως διαπίστωνε στην έκθεσή του ο ΛΑΓΗΕ, «με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση το σωρευτικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να  υφίσταται αυξανόμενο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα στήριξης του τομέα ΑΠΕ». Σε αυτό το πλαίσιο ο λειτουργός έκρινε  απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη  σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.

http://www.energypress.gr/news/Ektoxeythkan-Ianoyario-Febroyario-oi-syndeseis-fwtoboltaikwn

No comments: