Wednesday 23 December 2015

Στα τεχνικά η πώληση φυσικού αερίου σε Ιορδανία

Δύο συναντήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας Κύπρου και Ιορδανίας (τον Σεπτέμβριο ο Κύπριος υπουργός πήγε στην Ιορδανία και χθες ο Ιορδανός υπουργός επισκέφθηκε την Κύπρο) ήταν αρκετές για να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο και να ξεκινήσουν οι τεχνικές μελέτες από επιτροπές των δύο χωρών για να τεθούν επί τάπητος οι τεχνικές λεπτομέρειες, για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιορδανία.

Η συνεργασία προχωρεί κάτω και από την επισφράγιση των προθέσεων συνεργασίας που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών Κύπρου και Ιορδανίας, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμμάν πριν από ενάμιση μήνα. Οι τεχνικές επιτροπές θα μελετήσουν τόσο το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ιορδανία μέσω αγωγού, όσο και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε υγροποιημένη μορφή, αφού ο αγωγός Αιγύπτου –Ιορδανίας έχει καταστραφεί από επιθέσεις στο Σινά. 
Κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Λευκωσία, του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με τον Ιορδανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Σαΐφ, ο τελευταίος δήλωσε ότι θεωρεί την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο στον τομέα της ενέργειας και δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο να είναι τριμερής, δηλαδή, Ιορδανία – Ελλάδα – Κύπρος, ή και τετραμερής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.
«Με βάση και το μνημόνιο που υπογράφηκε το 2014 κατά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία συμφωνήσαμε όπως ενεργοποιηθούν οι τεχνικές ομάδες για να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες πλέον μιας πιθανής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σαΐφ ανέφερε ότι η ενέργεια είναι από τους κύριους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες θα κτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις.  Ο Ιορδανός υπουργός εξήγησε επίσης ότι συμφώνησαν με τον Γιώργο Λακκοτρύπη να προωθήσουν και τριμερή ή τετραμερή συνάντηση όπου Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιορδανία και η Κύπρος να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία.

(Πέτρος Θεοχαρίδης, philenews)
 
http://energypress.gr/news/sta-tehnika-i-polisi-fysikoy-aerioy-se-iordania

No comments: