Tuesday 29 December 2015

Χωρίς αέριο κινδυνεύουμε να μείνουμε το χειμώνα, λόγω των γεωπολιτικών «παιχνιδιών»

Μία από τις δυσκολότερες χρονιές, όσον αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα είναι για τη χώρα μας η εφετινή, ιδίως εάν οι καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή «αγριέψουν». Οι δύο βασικοί λόγοι, όπως εξηγούν στο energypress καλά ενημερωμένοι παράγοντες, είναι η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας και η ένταση στις ενεργειακές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Είναι γνωστό ότι και τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπάρχει υπερκατανάλωση αερίου λόγω  ψύχους, η Τουρκική BOTAS περιορίζει κατά πολύ τις παραδόσεις που κάνει προς τη χώρα μας, σε κάποιες περιπτώσεις, δε, κλείνει εντελώς τη «βάνα» στους Κήπους, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Συνήθως η έλλειψη αυτή κρατάει λίγες μέρες, καθώς η Ρωσία φρόντιζε μέχρι τώρα να διοχετεύει μεγαλύτερες ποσότητες προς την Τουρκία και έτσι να ομαλοποιείται σχετικά σύντομα η κατάσταση. Κάτι τέτοιο, μια διευκόλυνση δηλαδή από τη Μόσχα, με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία να βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο, θεωρείται εντελώς απίθανο να συμβεί εφέτος. Συνεπώς, στην περίπτωση ειδικά που υπάρχει δριμύ ψύχος, είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει η περίοδος ελλιπών  ή μηδενικών παραδόσεων της BOTAS προς τη χώρα μας.
Ας σημειωθεί ότι με βάση τη σύμβαση μεταξύ BOTAS - ΔΕΠΑ, «η μη παράδοση συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων συνεπάγεται ρήτρες» Στην περίπτωση «ανωτέρας βίας», για να αποφευχθεί η καταβολή ρητρών, θα πρέπει η Τουρκική εταιρεία να πιστοποιήσει ακριβώς τους λόγους που την επέβαλαν.
Ακόμα χειρότερα πάντως μπορούν να γίνουν τα πράγματα εάν, μαζί με το κλείσιμο της «βάνας» στους Κήπους, υπάρξει εμπλοκή και από τη βόρεια είσοδο, της Βουλγαρίας, μέσω της οποίας φτάνει στη χώρα μας το Ρωσικό αέριο που αποτελεί και τη βασική πηγή τροφοδοσίας. Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και στην τροφοδοσία της Ουκρανικής Naftogaz από την Gazprom, είναι σαφές ότι δημιουργεί φόβους.
Οι εκτιμήσεις, βασισμένες στις δημόσιες τοποθετήσεις των Ρώσων αξιωματούχων, επιμένουν ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με αέριο εάν δεν πληρώσει προκαταβολικά σημαντικό μέρος της αξίας του. Η εναλλακτική δυνατότητα της Ουκρανίας να προμηθεύεται αέριο από τους Δυτικούς γείτονές της δεν είναι απεριόριστη, καθώς οι χώρες αυτές δεν θα έχουν περίσσεια για να εξάγουν στην περίπτωση που χαλάσει ο καιρός και αυξηθούν οι ανάγκες τους.
Ο αγωγός που φέρνει το ρωσικό αέριο νότια (τροφοδοτώντας τις ενδιάμεσες χώρες και τη δική μας) παρότι περνάει βεβαίως από την Ουκρανία, είναι διαφορετικός από εκείνον που προμηθεύει την ίδια την Ουκρανική αγορά. Παρόλα αυτά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, εάν η Ρωσία κλείσει τη «βάνα» και η Ουκρανία έχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών της, τότε θεωρείται βέβαιον ότι θα κάνει «υφαρπαγή» ποσοτήτων από εκείνες που περνάνε τράνζιτ από το έδαφός της και κατευθύνονται προς τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η χώρα μας.
Σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του energypress, ένας τέτοιος συνδυασμός, με προβλήματα τροφοδοσίας τόσο εξ Ανατολών όσο και από Βορρά, μπορεί κυριολεκτικά να απειλήσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, και να κινδυνεύσουν το σύστημα ηλεκτρισμού (που βασίζεται στη χρήση αερίου) και το σύστημα φυσικού αερίου με κατάρρευση. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο πρέπει η συνδυασμένη κρίση να κρατήσει πολύ και να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες χειρισμού που έχουν οι ελληνικές αρχές. Βασικό «όπλο» της χώρας μας είναι η ύπαρξη της Ρεβυθούσας που μπορεί να υποδεχθεί αυξημένες ποσότητες LNG και να κρατήσει για πολύ τα στρατηγικά της αποθέματα.
 
http://energypress.gr/news/horis-aerio-kindyneyoyme-na-meinoyme-heimona-logo-ton-geopolitikon-paihnidion

No comments: