Tuesday 22 December 2015

Τι κοιτούν οι γερμανικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας

Παρά το γεγονός ότι οι κυριότερες γερμανικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν στη χώρα και τηρούν στάση αναμονής, στο πρόσφατο παρελθόν το μεγαλύτερο κύμα γερμανικών αποεπενδύσεων προήλθε από τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα από τον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο οποίος την εποχή της μεγάλης έκρηξης και των "παχυλών" αποδόσεων, είχε φέρει στην Ελλάδα όλους τους παίκτες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και τις γνωστότερες γερμανικές εταιρείες πάνελ αλλά και μετατροπέων.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε χθες ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Αθ. Κελέμης, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον ώστε το επιμελητήριο χρειάστηκε να προσλάβει ακόμη και εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πλήθος των ερωτημάτων και των αιτημάτων από γερμανικές εταιρείες που ήθελαν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η αγορά ωστόσο πάγωσε με τις γνωστές εξελίξεις και τις μειώσεις των ταριφών, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εταιρειών να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Η φωτοβολταϊκή εμπειρία , που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά πανευρωπαϊκή, δε φαίνεται πάντως να πτοεί τις εταιρείες του χώρου της ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν να διατηρούν ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συγκεκριμένους ενεργειακούς υποκλάδους. Όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Κελέμης, υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον για το χώρο της πράσινης ενέργειας και της πράσινης επιχειρηματικότητας και συγκεκριμένα για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, της παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, του βιοαερίου αλλά και των δικτύων. Ειδικά για τα δίκτυα πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τις εν εξελίξει διεργασίες γύρω από τον ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής τα πράγματα είναι πιο σφιχτά και οι δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες του χώρου, η Eon και η RWE αντιμετωπίζουν και οι ίδιες προβλήματα εξαιτίας του προγράμματος απόσυρσης των πυρηνικών σταθμών αλλά και του προγράμματος Energiewende που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πράσινη ενέργεια και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από μονάδες άνθρακα.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το 2002 η Eon είχε έρθει στην Ελλάδα με σοβαρές διαθέσεις να συμμετάσχει σε πιθανή αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ωστόσο στη συνέχεια αποχώρησε, όπως συνέβη και με την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE για την ανάπτυξη λιθανθρακικών μονάδων. Αλλά και στον τομέα του φυσικού αερίου η τάση δε φαίνεται να είναι ευνοϊκή, ιδιαίτερα μετά και την αποχώρηση της Eon από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη και θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος.  
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία του επιμελητηρίου και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τις 120 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 39.000 εργαζόμενους, έχοντας τζίρο της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το επιμελητήριο θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με γερμανικές εταιρείες blue chips που πιθανόν να ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους ή να ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 22/12/2015)
 
http://energypress.gr/news/ti-koitoyn-oi-germanikes-etaireies-ston-tomea-tis-energeias

No comments: