Monday 6 May 2013

Παράταση στην παράταση για ΔΕΠΑ, 20 Μαΐου η νέα προθεσμία

Από παράταση σε παράταση οδεύει ο διαγωνισμός πώλησης του ομίλου ΔΕΠΑ, δείγμα των πάρα πολλών δυσκολιών που κρύβει η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
 
Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να δώσει και νέα «άτυπη» παράταση δέκα ημερών για την υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών, με το χρόνο να μετρά από την ημέρα που θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης για τη ΔΕΠΑ.
Δεδομένου ότι το επίμαχο κείμενο της σύμβασης πώλησης («Sale and Purchase Agreement» ή «SPA») δεν αναμένεται να σταλεί στους διεκδικητές πριν την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη (7-8 Μάιου), η διάρκεια της δεκαήμερης παράτασης θα λήξει στις 18-20 Μάιου.
«Εκτός και αν η οριστικοποίηση του κειμένου δεν κλείσει ούτε την επόμενη εβδομάδα, οπότε χρειαστεί να δώσουμε παράταση ως και τις 25 Μαΐου», έλεγε χθες μεταξύ αστείου και σοβαρού στέλεχος του Ταμείου, αναγνωρίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν τιναχθεί στον αέρα.
 
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το «Energypress», το Ταμείο έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε την συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ- αποφάσισε να αποδεχτεί το καθολικό αίτημα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.
 
Η μεν Gazprom είχε ζητήσει την παράταση επικαλούμενη ότι στη Ρωσία την εποχή αυτή δεν λειτουργεί τίποτα τόσο λόγω του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς όσο και εξαιτίας των αργιών του ορθόδοξου Πάσχα. Οι δε υπόλοιποι συμμετέχοντες, ζήτησαν την παράταση με επιχείρημα ότι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αξιολογήσουν τις πολλές αλλαγές που εμπεριέχει η σύμβαση πώλησης, και αναλόγως να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.
 
«Προηγούμενο» η ρήτρα νομίσματος…
 
Το θέμα βέβαια είναι άλλο. Έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης πώλησης ; Και αν ναι, πόσα από τα 20 και πλέον αιτήματα της Gazprom έχουν ικανοποιηθεί ;
 
Η απάντηση είναι «ναι έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο σε αυτό δεν ικανοποιείται παρά μέρος μόνο των ρωσικών αιτημάτων».
 
Για παράδειγμα το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει πως πρέπει να παρακρατεί το Δημόσιο κάποιο «penalty» εφόσον δεν κατακυρωθεί στον ανάδοχο ο διαγωνισμός. Επίσης διαφωνεί με το ρωσικό αίτημα να επιβληθεί ρήτρα ότι θα ακυρωθεί η πώληση αν αλλάξει το νόμισμα της χώρας.
 
«Εκτός του ότι πλήττει την όποια προσπάθεια καταβάλλουμε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, η επιβολή ρήτρας νομίσματος θα λειτουργήσει ως προηγούμενο. Αν μπει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, είναι προφανές ότι θα μας ζητηθεί να τη βάλουμε και σε επόμενους διαγωνισμούς», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Ταμείου.
 
Και να ήταν μόνο αυτό που χωρίζει τις δύο πλευρές. Από το να έχει λόγο ο αυριανός αγοραστής της ΔΕΠΑ στο μάνατζμεντ των ΕΠΑ (ανήκει στις Shell, Eni) μέχρι το να μπορεί να την πουλήσει πίσω στο Δημόσιο αν η κυβέρνηση βάλει και νέους φόρους στην ενέργεια, είναι πολλά τα ρωσικά αιτήματα. Αρκετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα ικανοποιηθούν.
 
Από παράταση σε παράταση...
 
Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μετρά τις περισσότερες παρατάσεις από κάθε άλλον του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη παράταση που δίνεται για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 29 Απριλίου. Μετατέθηκε για τις 10 Μάιου και τώρα πήρε παράταση για τις 20 Μαΐου.
 
http://www.energypress.gr/news/Paratash-sthn-paratash-gia-DEPA-20-Maioy-h-nea-prothesmia

No comments: