Tuesday 14 May 2013

31 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάθηκαν πέρυσι παγκοσμίως

Πέρυσι εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως πάνω από 31 GW νέων φωτοβολταϊκών, όσα δηλαδή προστέθηκαν και το 2011, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), τονίζοντας ότι η ποσότητα αυτή είναι σημαντική εν μέσω οικονομικής στασιμότητας σε περιοχές όπως η Ευρώπη.
Η βασική τάση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν ότι μεγάλο μέρος από τα νέα φωτοβολταϊκά δεν εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το 2011, όταν το σχετικό ποσοστό έφτασε το 70%. Πέρυσι τα ευρωπαϊκά φ/β ανήλθαν στο 55% του συνόλου, λόγω των ρυθμιστικών αλλαγών και των περιορισμών που υιοθέτησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά το 2012, τα φωτοβολταϊκά παραμένουν τρίτη μεγαλύτερη ΑΠΕ παγκοσμίως μετά τα υδροηλεκτρικά και τα αιολικά, αλλά στην Ευρώπη είναι πρώτα στη νέα ηλεκτροπαραγωγή και πλέον καλύπτουν το 2,6% της ζήτησης και το 5,2% στις ώρες αιχμής.
Κορυφαία αγορά φωτοβολταϊκών πέρυσι ήταν η Γερμανία με 7,6 GW νέων έργων και ακολούθησε η Κίνα με 5 GW, η Ιταλία με 3,4 GW, οι ΗΠΑ με 3,3 GW και η Ιαπωνία με 2 GW.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΡΙΑ, το βασικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση των παγκόσμιων εγκαταστάσεων στα 48 GW το 2017, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 84 GW αν υιοθετηθούν πιο θετικές πολιτικές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69750

No comments: