Tuesday 14 May 2013

Eurelectric: Αντιμέτωπη με μία χαμένη ενεργειακά δεκαετία η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία όσον αφορά την ενεργειακή και κλιματική πολιτική αναμένεται να βρεθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη με τίτλο POWER CHOICES RELOADED  (Επανεξέταση των επιλογών στον ηλεκτρισμό) που παρουσίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Eurelectric.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά το χειρότερο από τα τρία συνολικά πιθανά σενάρια για το μέλλον που εξετάζει η έκθεση.
Βάσει του σεναρίου αυτού, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σημαντικές καθυστερήσεις σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ευρεία χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και η ανάπτυξη των δικτύων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η πολιτικής της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σήμερα σε μια κρίση, καθώς το σύστημα εμπορίας εκπομπών είναι στάσιμο, όπως άλλωστε είναι και οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη που θα αφορά τον περιορισμό των ρύπων. Την ίδια στιγμή, η «επαναβιομηχάνιση» απειλεί να θέσει εκτός πορείας τις κλιματικές πολιτικές στη Γηραιά Ήπειρο.

Μιλώντας στο Euractiv.com, ο κ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής του ΕΜΠ και συντάκτης της μελέτης, σημειώνει ότι το σενάριο της χαμένης δεκαετίας θα στοίχιζε 2% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2050, πέραν από το κόστος της καλύτερης δυνατής απανθρακοποίησης.
Ο κ. Κάπρος προσθέτει παράλληλα ότι «είναι μετά βίας ρεαλιστική η τόσο γρήγορη απανθρακοποίηση μετά το 2030».
«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ένα μείγμα οικονομικής κρίσης, απαισιοδοξίας στους οικονομικούς πόρους και ανησυχίας για την επίδραση των ενεργειακών τιμών», παρατηρεί ο Δρ. Κάπρος. «Η ομοφωνία είναι αρνητική, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τις νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ένα τρόπο εξόδου από την σημερινή κρίση», τονίζει.

http://www.energypress.gr/news/Antimetwph-me-mia-hamenh-energeiaka-dekaetia-h-Eyrwph

No comments: