Monday 20 May 2013

Εκτός από τους κινέζους και ιταλοί για τα δίκτυα – το τοπίο για ΑΔΜΗΕ

Με τον ΑΔΜΗΕ να παίρνει πρώτος σειρά πιθανότατα ακόμη και εντός του έτους στη μακριά λίστα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, φουντώνει το ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές των μεριδίων που θα τεθούν προς πώληση αρχικά μέσω της ΑΜΚ και στη συνέχεια με την πώληση μετοχών που κατέχει σήμερα η μητρική ΔΕΗ.
Από τις μέχρι στιγμής επαφές, που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν προκύπτει ότι υπάρχει και παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον των κινέζων, οι οποίοι πέρυσι είχαν επαφές μέσω της κινεζικής εταιρείας State Grid, ενώ δεν αποκλείεται οι τελικές κινήσεις να γίνουν από μια άλλη εταιρεία την China Three Gorges Power Company, η οποία θυμίζουμε έχει εξαγοράσει την Πορτογαλική EDP. Οι κινέζοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού της χώρας μας.
Στρατηγικό ενδιαφέρον για την περιοχή διατηρεί και μια από τις μεγάλες εταιρείες δικτύων της Ευρώπης, η ιταλική TERNA, η οποία το μόνο κοινό που έχει με τον ελληνικό όμιλο είναι η ονομασία. Ο ιταλός διαχειριστής, θυμίζουμε ότι έχει ήδη υλοποιήσει ή σχεδιάζει να υλοποιήσει εκτεταμένες επενδύσεις για τη διασύνδεση της Ιταλίας με τα Βαλκάνια και τις χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο).
Αντίθετα, θεωρείται πολύ δύσκολο να εμφανιστούν για τον ΑΔΜΗΕ εταιρείες από τη βόρεια Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες ηλεκτρισμού επέλεξαν να πουλήσουν τα δίκτυά τους σε άλλες εταιρείες προκειμένου να συμμορφωθούν με το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Τέτοια παραδείγματα μας δίνουν η EON που πούλησε τα δίκτυά της στην ολλανδική TENNE-T ή η Vattenfall που πούλησε στη βελγική ELIA.
Η Ολλανδική εταιρεία από την πλευρά της (TENNE-T) έχει επικεντρώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην ανάπτυξη υπεράκτιων διασυνδέσεων (off shore αιολικών) στο βορρά και δύσκολα θα μπορούσε να στραφεί σε μια επένδυση στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ και η ELIA θεωρείται απίθανο να εμφανιστεί στον ελληνικό διαγωνισμό.

Η RTE FRANCE που ελέγχει τα γαλλικά δίκτυα εκτιμάται ότι θα έχει νομικά κωλύματα, καθώς στη Γαλλία έχει εφαρμοστεί το μοντέλο ITO με την EDF.
Είναι σαφές πάντως ότι το ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ θα πηγάζει από δύο κυρίως πλευρές: από εταιρείες δικτύων που έχουν γεωγραφική εγγύτητα (Ιταλία) ή θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή (Κίνα) ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα προσβλέπουν στις σταθερές και καλές αποδόσεις που εξασφαλίζει το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή του δικτύου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε αρχικά θα μπει ο επενδυτής με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ενώ στη συνέχεια θα πουλήσει έως και το 51% που διαθέτει η ΔΕΗ στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία, ενώ  με την αποκρατικοποίηση και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό που θα ολοκληρωθεί , δικαιώνονται απόλυτα όσοι είχαν εκτιμήσει ότι με το μοντέλο ΙΤΟ που επελέγη από την κυβέρνηση το 2010 (επί υπουργίας Μπιρμπίλη) και όχι το μοντέλο ISO (που ίσχυε τότε με το ΔΕΣΜΗΕ) ουσιαστικά στο τέλος του δρόμου τα δίκτυα οδηγούνται σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και πώληση.

http://www.energypress.gr/news/Ektos-apo-toys-kinezoys-kai-italoi-gia-ta-diktya-to-topio-gia-ADMHE

No comments: