Friday, 2 August 2013

Ο εθνικισμός του πετρελαίου και το Μεξικό

O Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ είναι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Ο αριστερός, δις υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού έγραψε πρόσφατα στο τουίτερ: «Η πρόταση της ελίτ της ΡΑΝ (μεξικανική ΔΕΗ) για την ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου μας, επιβεβαιώνει τον ρόλο των στελεχών της ως λακέδες… Το ΕΡΝ -αντίπαλο πολιτικό κόμμα- και ο πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, είναι προδότες! Αν το ΕΡΝ θέλει τον εκσυγχρονισμό της εθνικής εταιρείας πετρελαίων θα μπορούσε να προωθήσει την πάταξη της διαφθοράς. Η προτεινόμενη όμως ιδιωτικοποίηση αποτελεί πλιάτσικο. Κλέφτες!»
Το όλο θέμα ξεκίνησε προ μηνός, όταν επισκεπτόμενος την Ευρώπη, ο Πένια Νιέτο ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο που θα «επιτρέπει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον δημόσιο ενεργειακό τομέα του Μεξικού». Ο πρόεδρος της χώρας δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά και μόνον η αναφορά του στις «ιδιωτικές επενδύσεις» ήταν αρκετή για να αποσυρθούν από τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού, φορολογικού και εκπαιδευτικού συστήματος όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Μεταξύ άλλων, ο Λόπεζ Ομπραδόρ, που ήρθε δεύτερος μετά τον κ. Νιέτο στις προεδρικές εκλογές του 2012, δεσμεύθηκε να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού αν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στο Κογκρέσο υπερψηφίσουν την όποια αλλαγή του άρθρου 27 του Συντάγματος, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «όλα τα δικαιώματα για τις έρευνες, την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διανομή πετρελαίου» στο Μεξικό ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος.
Οπως παρατήρησε πρόσφατα ο ιστορικός Λορένζο Μέιερ, «ως λαός, δεν ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο αποτέλεσε το λίκνο του εθνικισμού μας». Και είναι αλήθεια ότι το πετρέλαιο αποτελεί το κεντρικό θέμα κάθε πολιτικού διαλόγου στο Μεξικό από το 1938, όταν ο τότε πρόεδρος Λάζαρο Καρντένας κρατικοποίησε όλες τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργώντας την ΡΕΜΕΧ. Πρόκειται για ένα κρατικό μονοπώλιο που απασχολεί 150.000 υπαλλήλους, έχει όλα τα δικαιώματα σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση, την παραγωγή, τη διύλιση και τη διανομή πετρελαίου στο Μεξικό και αποφέρει στο κράτος το 34% των ετησίων εσόδων του! Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο την υπόθεση του 1938 και μαθαίνουν να είναι υπερήφανα για τον εθνικό τους πλούτο, εξ ου και η παρατήρηση του κ. Μέιερ.
Ωστόσο, η «εθνική» αυτή προσέγγιση στον κλάδο αγνοεί σήμερα το πραγματικό πρόβλημα. Οτι δηλαδή, οι ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μεξικανικού πετρελαίου, αγοράζουν ολοένα και μικρότερες ποσότητες, ενώ η ΡΕΜΕΧ δεν διαθέτει τα κεφάλαια για νέες έρευνες επί μεξικανικού εδάφους και για νέες γεωτρήσεις.
Οπως δήλωσε πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Νιέτο «όλοι μιλούν για το άρθρο 27 σαν να επρόκειτο για την Παρθένο Μαρία! Λένε ότι δεν πρέπει να το αγγίξουμε!». Αν τα καταφέρει ο Λόπεζ Ομπραδόρ και κατεβάσει στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού τον κόσμο την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δηλώνει ότι σκοπεύει, το θέμα μπορεί πράγματι να λάβει διαστάσεις... βιβλικής καταστροφής!

(International Herald Tribune, Καθημερινή, 1/8/2013)

http://www.energypress.gr/news/O-ethnikismos-toy-petrelaioy-kai-to-Mexiko

No comments: