Συνάντηση με στελέχη της Gazprom τα οποία καταφθάνουν στην Ελλάδα θα έχει σήμερα το επιτελείο της ΔΕΠΑ με θέμα την αναθεώρηση των τιμών προμήθειας αερίου.
Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, μετά
την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στη Μόσχα στις αρχές του
καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση είχε αρχικά
προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου ωστόσο, μετά από αίτημα των ρώσων για ολιγοήμερη αναβολή, προγραμματίστηκε για σήμερα.
Εκ μέρους της Gazprom στη συνάντηση θα παρευρεθεί το μεσαίο στέλεχος Gazpromexport κ. Ονόσοφ, ο οποίος διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, το παρών από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας έδωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom Τσερμάνοφ.
Τα «δυνατά» χαρτιά της Ελλάδας
Οι επίσημες παραδοχές υψηλόβαθμων στελεχών του ρωσικού ομίλου ότι το μέσο κόστος προμήθειας αερίου στις χώρες πελάτες της Ε.Ε. το οποίο είναι κατά 35% φθηνότερο από το κόστος προμήθειας της Ελλάδας θα αποτελέσει το ισχυρότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς.
Υπό το πρίσμα αυτό, δύσκολα μπορεί η Gazprom να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης ή του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα όταν σε γειτονικές αγορές υπάρχουν σαφώς χαμηλότερες τιμές.
Υπό το πρίσμα αυτό, δύσκολα μπορεί η Gazprom να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης ή του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα όταν σε γειτονικές αγορές υπάρχουν σαφώς χαμηλότερες τιμές.
Προχθές εξάλλου, η ελληνική πλευρά απέκτησε και έναν ακόμη «σύμμαχο»: η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού προχωρά στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού.
Η καταγγελία αφορά σε πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Gazprom
στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου και μπορεί να πάρει επίσημη μορφή σε
περίπτωση που Gazprom και ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για
τη διευθέτηση του θέματος μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική ανάλογη υπόθεση που έφτασε σε διεθνή διαιτησία (RWE) κατέληξε σε δικαίωση του πελάτη
με τη Gazprom να υποχρεώνεται σε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων
ευρώ υπό τη μορφή εκπτώσεων στο αέριο. Και σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο,
όπως πχ της γερμανικής Eon, τα αιτήματα οδεύουν προς ικανοποίηση.
Η ελληνική πλευρά πάντως διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι η μείωση της τιμής προμήθειας αερίου αποτελεί "εθνική υπόθεση", κάτι το οποίο καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο και η πρόσφατη
http://www.energypress.gr/news/Sthn-Athhna-stelehh-ths-Gazprom-Nees-syzhthseis-gia-thn-timh-aerioyεπιστολή Σαμαρά προς το ρώσο Πρόεδρο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
No comments:
Post a Comment