Wednesday 28 August 2013

Τεχνολογία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα από βιομηχανίες σε τούβλα οικοδομής

Μια πιλοτική βιομηχανική μονάδα στην Αυστραλία φιλοδοξεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε τούβλα.
Η τεχνολογία αποτελεί τον καρπό εξαετούς προσπάθειας ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ στην Αυστραλία, της εταιρείας χημικών Orica και του GreenMag Group.
Η πρωτοποριακή μονάδα συλλέγει τον άνθρακα και αποτρέπει την εκπομπή του στην ατμόσφαιρα.
Υπό μία έννοια όσον αφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη ο άνθρωπος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος: από τη μια πλευρά η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική δραστηριότητα, την ηλεκτροπαραγωγή και τις φυσικές διαδικασίες είναι συχνά αναπόφευκτη. Από την άλλη πλευρά,  οι εκπομπές που συντελούν στην κλιματική αλλαγή αποσταθεροποιούν τα οικοσυστήματα  που υποστηρίζουν τη ζωή, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένης.
Η μονάδα θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ με την Mineral Carbonation International να επενδύει 9 εκατ. δολάρια σε βάθος τετραετίας για την κατασκευή της.
Τα τούβλα θα χρησιμοποιηθούν στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ λειτουργούν και ως φυσικές αποθήκες άνθρακα. Στόχος είναι η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο.


“Η αποθήκευση του άνθρακα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ειδικές γεωλογικές δομές. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα, υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου” υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη χρήση των υλικών για πεζοδρόμηση και “πράσινες” κατασκευές.
Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να ξεπερνούν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο σε πολλές βιομηχανικές χώρες, η παραπάνω τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Υπολογίζεται ότι πενήντα ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν δυνητικά να συλλέξουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνους άνθρακα ετησίως.

http://www.econews.gr/2013/08/28/co2-toubla-klima-104530/

No comments: