Friday 30 August 2013

Φωτοβολταϊκά: “new deal” για τους παραγωγούς και στην Ιταλία

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, Φλάβιο Ζανόν.
Στις 2 Αυγούστου ο Ζανόν είχε αποστείλει επιστολή στην Αρχή Ηλεκτρισμού και Αερίου της Ιταλίας με την οποία έθετε στο τραπέζι τον στόχο της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους εν μέσω οικονομικής κρίσης ως εργαλείο ανάκαμψης. Το υπουργείο σχεδιάζει τη χρονική επέκταση των συμβολαίων πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο, τα οποία έχουν διάρκεια 18 έτη. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πόσο θα επεκταθούν τα συμβόλαια.

Οι αλλαγές αυτές αποτιμώνται σε 3 δισ. Ευρώ άμεσα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.
Το νέο σχέδιο επιδότησης των ΑΠΕ “Conto Energia V” ισχύει από τις 7 Αυγούστου όταν τα φωτοβολταϊκά στην Ιταλία κάλυψαν το “ταβάνι” της επιδότησης των 6 δισ. Ευρώ.
Το πρόγραμμα προβλέπει 500 εκατ. Ευρώ για τις ΑΠΕ ετησίως με το 40% να καταλήγει στα φωτοβολταϊκά.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία έχει πολύ υψηλό ποσοστό εισαγωγών ενέργειας και οι ΑΠΕ υποστηρίχθηκαν ως λύση ενεργειακής απεξάρτησης. Σημειώνεται πως η έκδοση νέων αδειών στις ΑΠΕ έχει “παγώσει” από τον προηγούμενο Ιούλιο.

http://www.econews.gr/2013/08/30/fotovoltaika-italia-104638/

No comments: