Friday 30 August 2013

ΑΠΕ: η ισοτιμία δικτύου χωρίς επιδοτήσεις απαιτεί εξεύρεση του βέλτιστου μείγματος

Αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά θα επιτύχουν ισοτιμία δικτύου, χωρίς επιδοτήσεις, στις δυτικές Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών ως το 2025 σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL).
Όπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο “Beyond Renewable Portfolio Standards: An Assessment of Regional Supply and Demand Conditions Affecting the Future of Renewable Energy in the West”, “διάφορες δυτικές Πολιτείες έχουν θεσπίσει στόχους ανανεώσιμης ενέργειας που θα συντελέσουν στη σημαντική εξάπλωση της ηλιακής, της αιολικής και της γεωθερμικής ενέργειας στις ΗΠΑ.
“Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον μπορεί να είναι και αποδοτικό και ποικίλο. Εάν οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο κοστίζουν το ίδιο ανά Κιλοβατώρα, τότε η αξία για τον καταναλωτή έγκειται στην εξεύρεση του κατάλληλου μείγματος” αναφέρεται στην έκθεση που συντάχθηκε με επικεφαλής τον αναλυτή Ντέιβιντ Χαρλμπατ του NREL.


“Η ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι σήμερα ουσιαστικά κατευθύνεται από τις επιταγές της κεντρικής κυβέρνησης. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται πού υπάρχουν οικονομικά αποδοτικοί, αλλά αναξιοποίητοι πόροι όταν τα κυβερνητικά προγράμματα λήξουν το 2025 και πόσο θα κοστίσει η εκμετάλλευσή τους μέσω της σύνδεσής τους στα βέλτιστα πληθυσμιακά κέντρα” προσθέτει ο Χάρλμπατ.
Η γεωθερμική ενέργεια θα παραμείνει ακριβή σε σύγκριση με το φυσικό αέριο σε βάση του κόστους της Κιλοβατώρας, ενώ αιολικά και φωτοβολταϊκά/ηλιοθερμικά θα πλησιάσουν την ισοτιμία δικτύου εάν εγκατασταθούν σε ιδανικές τοποθεσίες υψηλού ανανεώσιμου δυναμικού. Οι Πολιτείες του Γουαϊόμινγκ, της Μοντάνα και του Νέου Μεξικού εκτιμάται ότι έχουν υψηλό αναξιοποίητο αιολικό δυναμικό με την τρίτη να πλεονεκτεί διότι έχει την Καλιφόρνια και την Αριζόνα ως εγγύς αγορές.
Οι δύο πρώτες μπορούν να βασιστούν στις αγορές των βορειοδυτικών Πολιτειών. Όσον αφορά στην ηλιακή ενέργεια αναξιοποίητο δυναμικό εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.
Ωστόσο, παρά το υψηλό αναξιοποίητο δυναμικό, η ένταξη των ΑΠΕ με βιώσιμο τρόπο χωρίς επιδοτήσεις στο δίκτυο των ΗΠΑ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η τοποθεσία -ως προς την παραγωγή και τη διοχέτευση της ενέργειας- και η οικονομικά αποδοτική ένταξή τους  σε ένα πολυδιάστατο ενεργειακό μείγμα διαφόρων τεχνολογιών.

http://www.econews.gr/2013/08/30/ape-grid-parity-104617/

No comments: