Friday, 30 August 2013

«Σκληρό» γεωστρατηγικό πόκερ για το ενεργειακό κόστος

«Σκληρό» πολιτικό παιχνίδι γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός και εκτός των τειχών.
Πλέγμα συνολικών παρεμβάσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητά τους και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom.

H διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την ολιγοήμερη αναβολή των συναντήσεων που υπήρξαν μέσα στον Αύγουστο. Χθες, βρέθηκαν στην Αθήνα στελέχη της Gazprom και συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες, η διαπραγμάτευση έχει «αρκετή πορεία μέχρι να καταλήξει», ενώ οι πιέσεις που ασκούνταν για συμπίεση των τιμών είναι έντονες. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν χθες στο «Κ» ότι το ζήτημα της αναθεώρησης προς τα κάτω των τιμών στο φυσικό αέριο αποκτά ιδιαίτερο βάρος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της απομόνωσης της Μόσχας από τα ενεργειακά πρότζεκτ της ευρύτερης περιοχής μας, ζήτησε από τους επιχειρηματίες συμπατριώτες του να μην επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει περάσει πολύ καιρός που έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο Ρώσο πρόεδρο, στην οποία αναδείκνυε σε εθνική υπόθεση το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.


Η χθεσινή ήταν η τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ, αλλά στελέχη της αγοράς υπογράμμιζαν χθες ότι στην προηγούμενη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας συμμετείχε και το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom κ. Τσερμάνοφ, ενώ στο χθεσινό ραντεβού στην Αθήνα συμμετείχε το μεσαίο στέλεχος της Gazpromexport κ. Ονόσοφ, ο οποίος διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χώρα μας έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες τιμές πώλησης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, και το γεγονός αυτό έχουν παραδεχθεί υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού ομίλου, ενώ στο «κάδρο» της υπόθεσης πρέπει συνυπολογίζεται και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει καταγγελία κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Αξιωματούχοι της Επιτροπής επεξεργάζονται ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο. Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές, Gazprom και ΕΕ, δεν καταφέρουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος, η καταγγελία, με την κατηγορία ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου, ενδέχεται να υποβληθεί έως το τέλος του έτους. Εάν, τέλος, μέχρι τα μέσα φθινοπώρου δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πάντοτε και η δυνατότητα της διεθνούς διαιτησίας.

Σκληρή μάχη και εντός των τειχών

Ο αγώνας δρόμου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνεχίζεται και... εντός των τειχών. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα αυτό στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN).
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Βασιλάκος.
Στη σύσκεψη τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, στο πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τη βαριά βιομηχανία. O διάλογος, όπως σημειώνει το υπουργείο, θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων μέσα από ένα πλαίσιο συνολικών παρεμβάσεων.
 
(ΚΕΡΔΟΣ)
 
http://www.energypress.gr/news/Sklhro-gewstrathgiko-poker-gia-to-energeiako-kostos

No comments: