Thursday, 1 August 2013

Διπλασίασαν την αποδοτικότητα του διάφανου φωτοβολταϊκού στο UCLA

Τον διπλασιασμό της αποδοτικότητας μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική πέτυχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντελες (UCLA) που αναπτύσσουν ένα ημιδιάφανο φωτοβολταϊκό από πολυμερή.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γιανγκ Γιανγκ, καθηγητή του UCLA στην επιστήμη υλικών και διευθυντή του Κέντρου Ανανεώσιμης Ενέργειας και Νανοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Νανοσυστημάτων της Καλιφόρνια παρουσίασε την πρωτοποριακή ηλιακή κυψέλη πέρυσι έχοντας πετύχει απόδοση μόλις 4%.
Πλέον η απόδοση της συσκευής ανέρχεται σε 7,3% χάρη στη χρήση δύο λεπτών ηλιακών κυψελών από πολυμερή, οι οποίες επιτρέπουν την απορρόφηση μεγαλύτερου εύρους ακτινοβολίας του ηλιακού φάσματος σε σύγκριση με τις συσκευές που βασίζονται σε μια μόνο κυψέλη.
Αναλυτικότερα, το ευαίσθητο πολυμερές που ανέπτυξαν στο UCLA απορροφά το 80% της υπέρυθρης ακτινοβολίας και μικρή ποσότητα του ορατού φάσματος του φωτός, εξ ου και η υψηλότερη απόδοση.

Κατασκευασμένα από φωτοενεργό πλαστικό τα πολυμερή φωτοβολταϊκά θεωρούνται λύσεις υψηλής απόδοσης για ηλιακές εγκαταστάσεις ενσωματωμένες σε κτήρια.
“Τα φωτοβολταϊκά PSC βρίσκουν εφαρμογή σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, “έξυπνα” παράθυρα και κτήρια” υποστηρίζει ο Γιανγκ Γιανγκ.
“Είναι ελαφρά και εύκαμπτα, κατασκευασμένα από υλικά που μοιάζουν με πλαστικό και μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος” προσθέτει.
Τα φωτοβολταϊκά που παρουσίασε η ομάδα του UCLA, αντίθετα με προσπάθειες που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν, είναι προϊόντα υψηλής απόδοσης. Τα PSC είναι διαλυτά και διάφανα πολυμερή κύτταρα που κατασκευάζονται μέσω της ενσωμάτωσης πολυμερών ευαίσθητων στην υπέρυθρη ακτινοβολία και φιλμ νανοκαλωδίων από άργυρο.
Μια δεύτερη καινοτομία είναι ο διάφανος αγωγός, κατασκευασμένος από ένα συνδυασμό νανοκαλωδίων από άργυρο και νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ο οποίος αντικατέστησε το συμβατικό μεταλλικό ηλεκτρόδιο. Το σύνθετο ηλεκτρόδιο επιτρέπει χαμηλό κόστος στην ανάπτυξη των ηλιακών κυττάρων με τη μέθοδο της χημικής διάλυσης.

http://www.econews.gr/2013/08/01/fotovoltaiko-ucla-103666/

No comments: