Monday 13 July 2020

ΥΠΕΝ: Τέλος Ιουλίου ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων – Ακολουθούν κι ενισχύσεις για φορτιστές

Πριν το τέλος του Ιουλίου επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βγάλει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την αγορά 11.700 ηλεκτρικών οχημάτων και δίκυκλων καθώς και 1.000 φορτιστών. Αυτό αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, προσδιορίζοντας χρονικά την εκκίνηση του πακέτου των επιχορηγήσεων.
Μέσα στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα μπει στις επιτροπές της Βουλής ώστε στο τέλος να ψηφιστεί και να δοθεί το σήμα για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα αφορά τον οδηγό του προγράμματος.
Το όλο εγχείρημα της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, χειρίζεται η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, όταν ξεκλειδώσει και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. σκοπεύει άμεσα να σχεδιάσει και αντίστοιχο πρόγραμμα που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις υποδομές φόρτισης.

Πάντως και μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο με το Ταμείο Ανάκαμψης, στις προθέσεις της γενικής γραμματέως είναι στη διάρκεια του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - θα είναι ανοικτό έως το τέλος του χρόνου – να υπάρχει ευελιξία στην κατανομή των κονδυλίων. Δηλαδή, όπως εξηγούν πηγές, αν για παράδειγμα η ζήτηση για ενισχύσεις είναι μεγαλύτερη στα Ι.Χ. σε σχέση με τα σκούτερς τότε θα μεταφέρονται κονδύλια στα αυτοκίνητα ή και το αντίστροφο ανάλογα με το ενδιαφέρον.  
Το πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα επιδοτήσει φυσικά πρόσωπα και εταιρίες την αγορά 1.700 ηλεκτρικών Ι.Χ. και 3.000 δικύκλων (1.500 ποδήλατα και 1.500 σκούτερς), 1.000 ηλεκτρικών ή υβριδικών Plug in ταξί και 6.000 εταιρικών οχημάτων (ΙΧ και LCV).
Για τη διεκδίκηση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων απαιτείται η υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η οποία θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (Ιούλιος). Θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», δηλαδή με σειρά προτεραιότητας.
Αναλυτικά, τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού Ι.Χ. (BEV) και το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και με πλαφόν τα 5.500 ευρώ. Επίσης μπορεί να απολαύσει και το κίνητρο 1.000 ευρώ για την απόσυρση του παλιού οχήματος αλλά και επιδότησης 500 ευρώ για την απόκτηση εγκατάστασης φόρτισης.
Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 20% της αξίας ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ. Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400 ευρώ.
Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με επιδότηση στο 40% της αξίας και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.
Τα ταξί
Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση  αμιγούς ηλεκτρικού οχήματος (BEV) επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμή και ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 8.000 ευρώ.
Αν θέλουν να αγοράσουν υβριδικό όχημα Plug in (PHEV) με εκπομπές αερίων έως 50g CO2/km, τότε μπορούν διεκδικήσουν οικολογικό μπόνους 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής. Η επιδότηση έχει ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ.
Επίσης υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαταστήσουν και να αποχαρακτηρίσουν το παλαιό τους όχημα ταξί έχοντας κι επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ
Οι εταιρίες
Δικαίωμα συμμετοχής στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν και οι εταιρίες ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους. Μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα. Αν οι εταιρίες είναι σε νησιά ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα
Για όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων (ΒΕV/PHEV), το οικολογικό μπόνους ισούται με το 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και έως  5.500. Στα 4.000 ευρώ ανέρχεται η ανώτατη επιδότηση για μίσθωση
Για αμιγώς ηλεκτρικό Όχημα (BEV) το οικολογικό bonus ισούται με 15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και έως  5.500.
Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο με επιδότηση έως 800 ευρώ.
Για τις εταιρίες προβλέπεται επίσης προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος με μπόνους 1.000 ευρώ.
Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι εταιρίες για την απόκτηση ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος θα έχουν και φορολογικά κίνητρα όπως η έκπτωση δαπάνης προσαυξημένη κατά 50% και κατά 30% για plug in υβριδικό όχημα, ενώ στα νησιά οι συντελεστές αυτοί προσαυξάνονται κατά 75% και 35%, αντίστοιχα. 

No comments: