Saturday 11 July 2020

Φυσικό αέριο: η Ελλάδα αντιμέτωπη με τη παύση χρηματοδότησης έργων

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων που μίλησαν για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι, ότι δεν πρέπει να σταματήσει η εισροή χρηματοδοτήσεων έργων φυσικού αερίου σε χώρες με χαμηλή διείσδυση δικτύων όπως είναι η Ελλάδα, επισημαίνοντας τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου «γέφυρας» για τη μετάβαση στην οικονομία της κλιματικής ουδετερότητας.
Οι αντιρρήσεις
«Η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων είπε, ότι δεν χρηματοδοτούμε άλλο φυσικό αέριο γιατί κάποιες χώρες βρίσκονται σε διαφορετική φάση από εμάς. Δεν σημαίνει όμως, ότι εμείς πρέπει να μείνουμε πίσω. Καθησυχάζω τις όποιες ανησυχίες, οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν έργα φυσικού αερίου. Και ήδη υπάρχει το master plan που εκπονείται για τη δυτική Μακεδονία. Είναι επίσης σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το ζήτημα,  σε συμφωνία με άλλες 7 χώρες, για να συνεχίσει να υπάρχει το φυσικό αέριο  τουλάχιστον σαν μεταβατικό καύσιμο», ανέφερε για το ζήτημα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος.


«Χρειάζεται μερικές φορές να πούμε πολλά όχι», είπε χαρακτηριστικά ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης: «Η Ελλάδα με τη διείσδυση των δικτύων φυσικού αερίου να ανέρχεται στο 8%, οφείλει, έχει χρέος, να απαιτήσει με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται τα έργα φυσικού αερίου Και υπάρχουν και άλλες χώρες, που το διεκδικούν. Το γεγονός ότι πήρε η απόφαση η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων να μη χρηματοδοτήσει άλλα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, επειδή προφανώς ο  μέσος όρος διείσδυσης  φυσικού αερίου είναι πάνω από 55% στη Γερμανία και τη Δανία, δε σημαίνει ότι η  Ελλάδα πρέπει να την ακολουθήσει. Αν δεν έχεις φυσικό αέριο για να κάψεις στους καυστήρες ή στις βιομηχανίες σου, η μόνη σου εναλλακτική λύση είναι να καις πετρέλαιο δηλαδή να παράγεις πολύ περισσότερους ρύπους και να είσαι πολύ ακριβός», τόνισε ο κ. Μανιάτης
«Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις από το φυσικό αέριο;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΕΔΕ & δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου: «Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει φτάσει καν το φυσικό αέριο. Τώρα ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή φυσικού αερίου με μεταφορτώσεις για να δημιουργηθεί ένα αρχικό δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Κεντρική Ευρώπη ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα  δεν θα προχωρήσει τις δικές της. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάει σε μία κατεύθυνση που θα είναι ολιστική και θα τους αφορά όλους. Να ξεκινούν όλοι από τις ίδιες αφετηρίες και θα φτάνουν στον ίδιο τερματισμό», τόνισε .
Η Ελλάδα στη συμμαχία των οκτώ
Η Ελλάδα προσχώρησε στη συμμαχία των 7 ανατολικών χωρών, ήτοι  Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Πολωνία και Ουγγαρία ενώνουν μέσω της οποίας εναντιώνονται στις αποφάσεις της Ε.Ε. να θέσει εκτός του νέου ΕΣΠΑ έργα φυσικού αερίου καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παύση της χρηματοδότησης αντίστοιχων έργων μετά το 2021. Τον Μάϊο του 2020, ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Γεράσιμος Θωμάς απέστειλε κοινή επιστολή με τους 7 ομολόγους του από τα προαναφερθέντα κράτη μέλη  προς τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και Φ. Tίμερμανς και τους επιτρόπους Ενέργειας K. Σίμσον, Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ε. Φερέιρα και Εσωτερικής Αγοράς T. Μπρετόν στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι «η ενεργειακή και κλιματική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των ενεργειακών μειγμάτων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και να επιτρέπει την εφαρμογή εξατομικευμένων λύσεων στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα».
Τεχνολογία γέφυρα το φυσικό αέριο
«Το φυσικό αέριο», αναφέρεται στην επιστολή, «αποτελεί τεχνολογία-γέφυρα» για την αντικατάσταση των στερεών καυσίμων και την ένταξη ΑΠΕ και απανθρακοποιημένων αερίων στο ενεργειακό σύστημα». Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμη, ότι «η πλειονότητα των έργων φυσικού αερίου σταδιακά θα μπορούν να μεταφέρουν βιομεθάνιο, υδρογόνο και συνθετικά αέρια και συνεπώς θα πρέπει να θεωρούνται καλύτερα για τη βιώσιμη και ταχεία μετάβαση προς καθαρότερη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρισμού, καθαρότερες μεταφορές και οικιακά συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Η παύση της στήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών αερίου που συνεισφέρουν προς την ενεργειακή μετάβαση, σημειώνουν οι 8 υπουργοί, θα καταστήσει δυσκολότερο για πολλές χώρες-μέλη να κινητοποιήσουν επαρκείς επενδύσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους σε έργα υποδομής. «Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η στήριξη της Ε.Ε. και η χρηματοδοτική συνδρομή για την ανάπτυξη υποδομών αερίου μέσω διευκολυντικού ρυθμιστικού πλαισίου και πρόσβασης στα διαρθρωτικά ταμεία και στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», αναφέρει η επιστολή

No comments: