Wednesday, 8 July 2020

Η στρατηγική της ΕΕ για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος και το "καθαρό" υδρογόνο - Τι παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν

Την στρατηγική της Eυρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος και για το υδρογόνο παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας τους βασικούς άξονες και στοχεύσεις στους συγκεκριμένους τομείς, στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων 2030 και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Σε ότι αφορά την δημιουργία ενός ενοποιημένου ενεργειακού συστήματος σε επίπεδο Ευρώπης, η ευρωπαϊκή στρατηγική ξεχωρίζει 3 βασικούς πυλώνες:
Αρχικά ένα περισσότερο «κυκλικό» ενεργειακό σύστημα με προμετωπίδα την ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency).
Ειδικότερα, η στρατηγική της ΕΕ στόχο έχει να καταρτίσει συγκεκριμένες δράσεις και εφαρμογές στα πλαίσια της πολιτικής «energy efficiency first», αξιοποιώντας τις τοπικές-αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε κτίρια και κοινότητες. Υπογραμμίζεται το αξιόλογο δυναμικό που προκύπτει από την επαναχρησιμοποίηση της αποβαλλόμενης θερμότητας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα κέντρα δεδομένων ή από άλλες πηγές, καθώς και την παραγόμενη ενέργεια από βιοαπόβλητα ή από τα απόβλητα των εργοστασίων επεξεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Renovation Wave αναμένεται να ενσωματώσει τέτοιες ρυθμίσεις.

Δεύτερος πυλώνας είναι ο ευρύτερος εξηλεκτρισμός τομέων τελικής κατανάλωσης. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται η σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη επέκτασης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλους τομείς όπου δύναται κάτι τέτοιο. Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι η θέρμανση και η ψύξη στα κτίρια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ακόμη οι ηλεκτρικοί φούρνοι/κλίβανοι σε ορισμένες βιομηχανίες. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει καύση υδρογόνου για την από εδώ και πέρα κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας, της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως και των χημικών. 
Η στρατηγική προώθησης των καθαρών καυσίμων αποτελούν τον τρίτο βασικό πυλώνα της στρατηγικής, όπου περιλαμβάνονται το υδρογόνο, τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και το βιοαέριο. Να αναφέρουμε πως η Κομισιόν σκοπεύει να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νέας μεθοδολογίας πιστοποίησης για τα ανανεώσιμα και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα καύσιμα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η εν λόγω στρατηγική εγκαινιάζει 38 δράσεις για την δημιουργία ενός περισσότερο ολοκληρωμένου και ενοποιημένου ενεργειακού συστήματος. Αυτές περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας,  εργαλεία και μέτρα οικονομικής στήριξης, έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, κατευθύνσεις προς τα κράτη μέλη για την λήψη φορολογικών κινήτρων και άρση των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα, μεταρρύθμιση της αγοράς και σχεδιασμό ανάπτυξης υποδομών.
"EU Hydrogen Strategy" - Τι στόχους προτείνει η Κομισιόν για 2024, 2030 και 2050
Στην τεχνολογία και τις εφαρμογές υδρογόνου φαίνεται να βρίσκει την «μαγική συνταγή» για την απανθρακοποίηση μιας σειράς ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας η Κομισιόν, σύμφωνα με την αιτιολόγηση που συνοδεύει την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το υδρογόνο (EU Hydrogen Strategy). Ειδικότερα, το υδρογόνο μπορεί να στηρίξει την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, της ηλεκτροπαραγωγής και του κτιριακού τομέα σε επίπεδο Ευρώπης. Η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο εστιάζει στο πως η δυνατότητα θα γίνει πραγματικότητα, ξεχωρίζοντας το κομμάτι των επενδύσεων, του ρυθμιστικού πλαισίου, της αγοράς και της έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θέτει τους εξής στόχους:
Από το 2020 μέχρι το 2024, η ΕΕ να διαθέτει τουλάχιστον 6 GW σε μονάδες ηλεκτρόλυσης ανανεώσιμου υδρογόνου, ενώ η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου να φτάνει το ένα εκατομμύριο τόνους
Από το 2025 μέχρι το 2030, το υδρογόνο χρειάζεται να γίνει αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, με «χαρτοφυλάκιο» τουλάχιστον 40GW σε μονάδες ηλεκτρόλυσης και παραγωγή περί τα 10 εκατ. τόνους σε επίπεδο ΕΕ.
Από το 2030 μέχρι το 2050, οι τεχνολογίες ανανεώσιμου υδρογόνου θα πρέπει να έχουν ωριμάσει και να αναπτύσσονται σε μεγάλη κλίμακα σε όλους τους τομείς, των οποίων η απανθρακοποίηση φαντάζει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Να αναφέρουμε ότι το υδρογόνο μπορεί να ηλεκτροδοτήσει τομείς που εμφανίζουν δυσκολία στον πλήρη εξηλεκτρισμό, ενώ, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μορφή αποθήκευσης μιας και αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται σε άλλο χρόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πράξη δηλαδή, αυτές οι νέας γενιάς μονάδες ηλεκτρόλυσης μπορούν να λειτουργήσουν ως «μπαταρίες».
Σχολιάζοντας επί του θέματος η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο ΕΕ να προέρχονται από την ενέργεια, χρειαζόμαστε μια ριζική μεταστροφή για να πετύχουμε τους στόχους 2030 και 2050. Η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και της ενοποίησης, όντας πλέον περισσότερο ευέλικτη στο να υιοθετήσει τις καθαρότερες και συνάμα περισσότερο προσοδοφόρες από άποψη κόστους λύσεις. Το υδρογόνο θα παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτό, καθώς, οι διαρκώς μειούμενες τιμές ενέργειας με την συνεχή εξέλιξη σε επίπεδο τεχνολογίας, το καθιστούν ολοένα και περισσότερο μια αξιόπιστη επιλογή και λύση».

No comments: