Tuesday 22 December 2015

Εταιρείες «ζόμπι» δεκάδες πετρελαϊκές

Ενώ οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ παράγουν«μαύρο χρυσό» στα όρια των δυνατοτήτων τους, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση τις τιμές του πετρελαίου, και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να άρουν την απαγόρευση στις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου, πολλές αμερικανικές πετρελαϊκές αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή υπερχρεωμένες και με διαρκώς μειούμενα αποθέματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αναλυτές του κλάδου προεξοφλούν κύμα πτωχεύσεων, καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν μειώσει την παραγωγή τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε έχουν εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο με τα αποθέματά τους να μειώνεται, τα έσοδά τους να πέφτουν και να έχουν όλο και λιγότερες δυνατότητες δανεισμού.
Πρόκειται για δεκάδες εταιρείες «ζόμπι», όπως τις αποκαλούν νομικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι αναδιάρθρωσης εταιρειών, για να περιγράψουν την κατάσταση εκείνη στην οποία περιέρχεται μια εταιρεία όταν μόλις που καταφέρνει να πληρώσει τους τόκους των δυσβάσταχτων χρεών της αλλά δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να εκμεταλλευτεί νέες πετρελαιοπηγές και να αντικαταστήσει όσες παλαιότερες εξαντλούνται. Ανάμεσά τους αρκετές, περίπου 25 εταιρείες υδρογονανθράκων, στις οποίες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έχει δώσει τις χαμηλότερες βαθμολογίες και χαρακτηρίζει το χρέος τους «ομόλογα σκουπίδια». Στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν στη ζωή, αυτές οι εταιρείες «ζόμπι» έχουν διακόψει τη δαπανηρή άντληση πετρελαίου και επιστρατεύουν όσα έσοδα τους προσφέρει η υφιστάμενη παραγωγή τους για να πληρώνουν τόκους και λειτουργικά έξοδα.
Σε παρεμφερή θέση έχει βρεθεί όμως και η βρετανο-ελβετική εταιρεία εμπορευμάτων Glencore Plc που περιορίζει τις δραστηριότητές της και σχεδιάζει εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να περιορίσει το χρέος της σε 18 με 19 δισ. δολ. μέσα στο 2016 από τα 30 δισ. δολ. στα οποία ανήλθε μέσα στο 2015. Σε ό,τι αφορά την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων, σχεδιάζει τώρα αποεπενδύσεις ύψους 3 ως 4 δισ. δολ. Εξετάζει, άλλωστε, την προοπτική μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής της μονάδας της αγροτικών προϊόντων, που, όπως τόνισε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της, Στιβ Κάλμιν, εντάσσεται στην προσπάθειά της να συνάψει συμφωνίες με τις οποίες θα αυξήσει τη ρευστότητά της. Σε παρεμφερείς κινήσεις προχωρούν οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυχείων του κόσμου, αλλά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσες προχώρησαν σε εκτεταμένο δανεισμό στη διάρκεια της ανόδου που σημείωνε η αγορά εμπορευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.
Αναφορικα με την πορεία της τιμής του πετρελαίου, η νέα πτώση άνω του 10% που έχει σημειώσει από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 4 Δεκεμβρίου προκαλεί προβληματισμό μήπως οδηγεί σε πλήρη επανάληψη όσων συνέβησαν μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2014: σε κατακρήμνιση των τιμών κατά 40% εντός ολίγων εβδομάδων, δηλαδή στα 20 δολάρια το βαρέλι. Στη σχετική προειδοποίηση έχει ήδη προβεί η Βενεζουέλα, που διά του υπουργού Ενέργειας Εουλόχιο ντελ Πίνο τόνισε ότι «αν διατηρήσουμε την ίδια στρατηγική, τότε το πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 20 δολάρια το βαρέλι».
 
http://energypress.gr/news/etaireies-zompi-dekades-petrelaikes

No comments: