Tuesday 22 December 2015

Μανιάτης: Θα ενταχθούν έργα ενεργειακού συμψηφισμού με δικαιούχους τους ΤΟΕΒ στο νέο ΠΑΑ;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, υπέβαλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφορικά με την ένταξη έργων ενεργειακού συμψηφισμού με δικαιούχους τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης ρωτά τον υπουργό αν υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν έργα ενεργειακού συμψηφισμού με δικαιούχους τους ΤΟΕΒ ή άλλους συλλογικούς φορείς των αγροτών, προκειμένου να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσω από την κατά 50% μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής τους. Όπως υπενθυμίζει ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ, με νομοθετική ρύθμιση τον Οκτώβριο του 2014 αποφασίστηκε η δυνατότητα οι ΤΟΕΒ να έχουν μπορούν σε κάθε αντλιοστάσιό τους, που διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ, να εγκαταστήσουν φ/β ως 500 KW, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης κατά την άρδευση.
Σημειώνεται ότι «με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί έως και 50% το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αφού η ενέργεια που παράγει ο φωτοβολταϊκός σταθμός σε όλους του μήνες που δεν χρειάζεται να αρδεύουν οι αγρότες, θα τροφοδοτεί το σύστημα της ΔΕΗ και αντίστοιχα σε επίπεδο έτους θα συμψηφίζεται με την αντίστοιχη κατανάλωση. Σε χαρακτηριστική περίπτωση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) της Αργολίδας που μελετήσαμε πιλοτικά, το ετήσιο κόστος των 800-900.000 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν μέσω των ΤΟΕΒ, οι αγρότες μειώνεται σε περίπου 400.000 ευρώ το χρόνο.

Ταυτόχρονα, μετά από συνεργασία που είχε γίνει με τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δανειοδότηση.

Κε. Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τη μεγάλη σπουδαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων μέσα από τον ενεργειακό συμψηφισμό που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει. Η δράση αυτή όμως, θεωρώ πως επειδή ακριβώς αποτελεί μια σημαντική, δομικού χαρακτήρα παρέμβαση, στον αγροτικό τομέα, με διαχρονική θετική επίπτωση στη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, απαιτείται να ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΠΑΑ 2014-2020».
 
http://energypress.gr/news/maniatis-tha-entahthoyn-erga-energeiakoy-sympsifismoy-me-dikaioyhoys-toys-toev-sto-neo-paa

No comments: