Tuesday 22 December 2015

Κόστα Ρίκα: Κάλυψε το 99% των ενεργειακών της αναγκών μέσω ΑΠΕ το 2015

Μέσω ΑΠΕ καλύφθηκε το 2015 το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Κόστα Ρίκα, ενώ το υπόλοιπο 1% από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ICE) της χώρας. Όπως αναφέρεται, η χώρα με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατ. συμπλήρωσε 285 ημέρες καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

Η κυβέρνηση είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι η χώρα λειτουργούσε αποκλειστικά με ΑΠΕ για τις πρώτες 75 ημέρες του 2015. Ο στόχος που είχε τεθεί τότε για το υπόλοιπο έτος ήταν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε ποσοστό 97,1% από τη βιομάζα και τη γεωθερμική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο τελικά το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 99%. Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα από ένα μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής μπορεί να εμπνεύσει και άλλες χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εξάλλου, η Ουρουγουάη, άλλη μια χώρα με μικρό πληθυσμό, παράγει το 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ισλανδία επίσης παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από καθαρές πηγές, ενώ πρόσφατα, υπήρξε χρονικό διάστημα ενός μήνα κατά τον οποίο η Δανία παρήγαγε σχεδόν 140% της ζήτησης της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες.
 
http://energypress.gr/news/kosta-rika-kalypse-99-ton-energeiakon-tis-anagkon-meso-ape-2015

No comments: