Tuesday 22 December 2015

Μ. Τράτσα: Επανεμφανίστηκε η αιθαλομίχλη στην Αττική

Δεν πρόλαβαν να πέσουν τα πρώτα κρύα και «φούντωσαν» τα τζάκια και οι σόμπες στην Αττική. Σύμφωνα με τα Ημερήσια Δελτία Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 (με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα) ξεπέρασαν κατά πολύ τα ασφαλή όρια για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, τα επίπεδα PM 10, τα οποία αποτελούν και το βασικό συστατικό της λεγόμενης αιθαλομίχλης, ήταν ιδιαιτέρως υψηλά. Το περασμένο Σάββατο η μέση 24ωρη τιμή των PM10 έφτασε στα 94 μg/m3(μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) στον σταθμό «Λιόσια». 
Την Κυριακή οι συγκεκριμένοι ρύποι άγγιξαν τα 103 μg/m3 στα Λιόσια, τα 95 μg/m3 στο Περιστέρι, τα 78 μg/m3 στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, τα 74 μg/m3 στον Πειραιά, τα 73 μg/m3 στο Μαρούσι και τα 62 μg/m3 στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής (50 μg/m3) δεν πρέπει να καταγράφονται περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.

Στο «κόκκινο» τα Ιωάννινα

Τον εφετινό χειμώνα η αιθαλομίχλη πρωτοεμφανίστηκε στα Ιωάννινα. Εκεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, οι κάτοικοι έκαναν εκτεταμένη χρήση τζακιού και σόμπας και η αιθαλομίχλη είχε χτυπήσει «κόκκινο». Η Περιφέρεια είχε τότε απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες προκειμένου να περιορίσουν την καύση βιομάζας.
Σήμερα, Δευτέρα, σε συστάσεις προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτή τη φορά για την Αττική, καθώς βάσει των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην πρωτεύουσα θα επικρατήσουν και αύριο, Τρίτη, μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μία τριετία το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις σόμπες παραμένει στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου. Με σημερινή (σ.σ. Δευτέρα) ανακοίνωση το υπουργείο συνιστά στους πολίτες την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

(Το Βήμα, 21/12/2015)
 
http://energypress.gr/news/m-tratsa-epanemfanistike-i-aithalomihli-stin-attiki

No comments: