Saturday 31 July 2010

Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι φθηνότερη από την πυρηνική ενέργεια.

Ουάσινγτον,

Για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από τον Ήλιο είναι πιο φτηνά από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ που συνέταξαν τη σχετική έκθεση.

Το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 0,16 $/kWh για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Πρόκειται για μία ιστορική καμπή, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας στους New York Times.

Στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η φορολογία και οι επιδοτήσεις που δυσκολεύουν έναν απευθείας υπολογισμό. Η πτώση είναι εμφανής ακόμα και σε πολιτείες χωρίς μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας: οι ερευνητές eκτιμούν ότι στις νοτιοδυτικές, ηλιόλουστες πολιτείες, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ανεβαίνει συνεχώς και το αντίστοιχο κόστος για την ενέργεια από τον Ήλιο μειώνεται.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει πλέον γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και ο επισφαλής σχεδιασμός σημαίνουν αυξημένο κόστος για τους φορολογούμενους πολύ πριν αρχίσει η λειτουργία.

Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο φτηνά στη κατασκευή (το κόστος έχει πέσει στο μισό σε σχέση με πριν από 10 χρόνια) και είναι περισσότερο αποδοτικά. Την ίδια ώρα αυξάνεται και η ζήτηση, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) της ενέργειας στις ΗΠΑ παράγεται από ορυκτά καύσιμα ενώ η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται στο 20%.
Newsroom ΔΟΛ.

Πηγή:  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231053895 

Thursday 29 July 2010

Η τελευταία συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Αλαβάνου στο ΣΚΑΪ radio.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε οτι στην επίτροπη του ΕΣΥΠ που συγκάλεσε ο υφυπουργός παιδείας κ. Πανάρετος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ,ύπηρξε μεγάλη σύγκλιση στις απόψεις των προέδρων ΤΕΙ των πρυτάνεων ΑΕΙ και όλων των συμμετεχόντων.

Ο κ. Αλαβάνος επέμενε να αποκαλεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ ως "πτυχιούχους τεχνολόγους". Τόνισε οτι στην Ελλάδα υπάρχουνε 110.000 διπλωματούχοι μηχανικοί και 40000 τεχνολόγοι. Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα χρειάζονται μόνο 30000 διπλωματούχοι μηχανικοί. Υπάρχουνε κάποιες συζητήσεις για να εγγραφούνε ως μέλη πτυχιούχοι ΤΕΙ αλλά δεν έχουνε διατυπωθεί ακόμα οι τρόποι εισαγωγής άμα θα είναι με εξετάσεις. Επίσης ήδη σε κάποια μητρώα του ΤΕΕ έχουνε εγγραφεί πτυχιούχοι των ΤΕΙ ως μια ειδική κατηγορία (εταιρίες κτλπ).


Ο δημοσιογράφος διάβασε έαν κείμενο ακροατή στον πρόεδρο του ΤΕΕ,τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου είναι τα εξής: Στο εξωτερικό το πτυχίο του ΤΕΙ αναγνωρίζεται ως bachelor ενώ στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται διότι δεν μπορεί να γραφτεί στο ΤΕΕ. Το ΤΕΕ λέει οτι το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ είναι χαμηλό και δεν θα μας εγγράψει ως μέλη του. Πολλοί μηχανικοί ΤΕΙ στα γραφεία τους νοικιάζουνε σφραγγίδες διπλωματούχων μηχανικών για να κάνουν τις δουλειές τους.


Ο κ.Αλαβάνος απάντησε οτι: Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ έχουνε ήδη επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια και συμμετέχουνε σε μελέτες στον ιδιοτικό τομέα διαφορετικά όλα αυτά που θα είχανε κάνει θα ήταν παράνομα. Κατα την εκτίμιση του ΤΕΕ τα δικαιώματα των ΤΕΙ αποτελούνε το 80 - 85 % των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών,άρα κατά 1ον το ΤΕΕ συμφωνεί οτι πρέπει να επικαιροποιηθούνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ και συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις. Επίσης είπε οτι δεν γίνεται να υπάρχουνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πολυτεχνία έτσι όπως είναι και τα ΤΕΙ με αυτή την κατάσταση άρα θα πρέπει να αναβαθμιστούνε τα ΤΕΙ και να γίνουν ισότιμα με τα πολυτεχνία και μετά να δούμε ποιες σχολές χρειαζόμαστε από όλες αυτές που υπάρχουνε. Τέλος είπε οτι πράγματι ισχυρίζεται πως το επίπεδο των ΤΕΙ είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των πολυτεχνείων διότι με βάση στοιχεία που έχουνε καταθέσει αρμόδιοι των ΤΕΙ στην βουλή η χρηματοδότηση των εργαστηρίων των ΤΕΙ είναι το 1/7 της χρηματοδότησης των πολυτεχνείων πράγμα το οποίο οδηγεί και σε αποφοίτους διαφορετικής δυναμικότητας.

Ο δημοσιογράφος έκανε την διάκριση οτι για να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και διπλωματούχων μηχανικών θα πρέπει είτε οι διπλωματούχοι αν απασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα είτε να είναι σε ψηλότερα κλιμάκια των επιχειρήσεων. Ο κ. Αλαβάνος είπε οτι για αυτό θα πρέπει να ενσωματοθούνε τα ΤΕΙ στα πολυτεχνεία και να ιδρυθεί εκ νέου ο θεσμός των ΚΑΤΕΕ που παλιότερα οι απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ καλύπτανε θέσεις μεσσαίων στελεχών στην βιομηχανία. Επίσης είπε οτι το κράτος ανωτατοποίησε και αναβάθμισε τα ΤΕΙ,οπότε τώρα δεν μπορεί να τους πεί να υποβαθμιστούνε.

Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ:    http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=203179

Wednesday 21 July 2010

Στο τελικό στάδιο η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων 22 ειδικοτήτων ΤΕΙ - Όλα τα τελευταία νέα και οι ανακοινώσεις-αναλύσεις της ΕΕΤΕΜ.

Θετική γνωμοδότηση από το συμβούλιο ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ. 

Στην τελική ευθεία μπήκε η επαγγελματική κατοχύρωση για είκοσι δύο ειδικότητες ΤΕΙ, που βρίσκονται στον «αέρα» εδώ και δεκαετίες. Στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ), που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν. Πλέον απομένει η έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.


Παρά τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ, στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ υπήρξε απαρτία και έτσι έγινε δυνατή η έκδοση θετικής γνωμοδότησης για τις σχετικές εισηγήσεις, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε, και μάλιστα χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων που έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Φαίνεται λοιπόν πως μέχρι την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η επαγγελματική κατοχύρωση για χιλιάδες απόφοιτους ΤΕΙ που βρίσκονταν έως σήμερα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ έχουν προειδοποιήσει με αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων από τον Οκτώβριο, αν έως τότε δεν έχει επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα.

Η επαγγελματική κατοχύρωση αφορά τους πτυχιούχους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των τμημάτων: Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και Ναυπηγικής.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης οι προτάσεις για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας καθώς και των πτυχιούχων του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πηγή: http://www.hbnews.gr/permalink/37270.html 
______________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνεδρίαση ΣΑΤΕ–ΣΑΠΕ για τα εκκρεμή Π.Δ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19-7-2010 η κοινή συνεδρίαση του ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ με απουσίες μελών του και ολοκλήρωσε την συζήτηση επί των διατάξεων όλων των σχεδίων ΠΔ που είχαν εισαχθεί.

Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις έννοιες : «τεχνική ευθύνη» , επίπεδα και όρια «τεχνικής ευθύνης» και περί διευρυμένου φορέα έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος πριν την τελική διαμόρφωση των σχεδίων ΠΔ απο το Υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΕΤΕΜ σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία εξετάζει όλα τα νομοτεχνικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την παραγ. 2.1 όλων των σχεδίων Π.Δ αλλά και με το άρθρο 18 του ν.3794/2009.

Ελπίζουμε ότι θα γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις του κοινού εκπρόσωπου όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ επί των τροποποιημένων σχεδίων που είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ καθώς και την ανάγκη εναρμόνισης του αντι-318/94, σχεδίου Π.Δ. που αφορά τις ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών δομικών έργων, έργων υποδομής και τοπογράφων με τα υπόλοιπα σχέδια ΠΔ για πτυχιούχους ΤΕΙ.

Εν αναμονή της διαμόρφωσης των τελικών σχεδίων ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις μας .

Γραφείο Τύπου ΕΕΤΕΜ

Πηγή:

http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=306:2010-07-20-21-37-04&catid= 54:news&Itemid=18 
____________________________________________________________________________________

Παρατηρήσεις επί των σχεδίων Π.Δ για την Επαγγελματική Κατοχύρωση Πτυχιούχων ΤΕΙ.

Προς : 1. Μέλη ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ
           2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι έννοιες που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στα σχέδια Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ τα οποία ανήρτησε ο Υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος για επαναδιαβούλευση μέσω διαδικτύου , δηλ :

1. ο έλεγχος της επαγγελματικής επάρκειας,
2. η διαβαθμισμένη ανάληψη τεχνικής ευθύνης ,
3. η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων,
4. η συνεκτίμηση όλων των αποκτηθέντων προσόντων (ενσωμάτωση εμπειρίας),
5. η σύσταση διευρυμένων Επαγγελματικών Φορέων ,κλπ

όπως διατυπώνονται, δεν αφορούν όλους τους πτυχιούχους ΑΕΙ (δηλ. ΤΕΙ - Πανεπιστημίων), , δεν προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, παραπέμπουν σε μελλοντική έκδοση άλλων κανονιστικών διατάξεων, κινούνται στη σφαίρα του ιδεατού αγνοούν επιδεικτικά την ζοφερή επαγγελματική πραγματικότητα για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, εμπεριέχουν ασάφειες και αντιφάσεις και προϋποθέτουν:

Κατάργηση της αναχρονιστικής νομοθεσίας της δεκαετίας του 1930 - 1980 για Μηχανικούς,       Γεωπόνους, κλπ.
Mετατροπή των ΝΠΔΔ Επιμελητηρίων σε Ν.Π.Ι.Δ και ισότιμη και αναλογική εκπροσώπηση όλων των πτυχιούχων ΑΕΙ ( ΤΕΙ - Πανεπιστημίων )
Tον επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ολιστικών ειδικοτήτων Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών και το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών τους και όχι του 1930.

Αν οι διατάξεις αυτές υιοθετηθούν :

οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν θα είναι σε θέση να εργασθούν την επόμενη ημέρα από την έκδοση των ΠΔ διότι δεν θα έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος , δεν θα γνωρίζουν τα όρια επαγγ. ευθύνης και ποια είναι τα προχωρημένα έργα κ.λ.π.

Επομένως πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν :

Tο θέμα της αδειοδότησης δηλ. Ο Φορέας ή οι Φορείς που θα δίδουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
H διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας –σταδιακής εξέλιξης Εύρος άδειας –κλιμακώσεις.

Και στη συνέχεια να θεσπιστούν :

Τα επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης.
Τα συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα με παράλληλη κατάργηση των παλιότερων νομοθετικών διατάξεων.
Tα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες.

Τέλος τα παραπάνω πρέπει να αντιστοιχηθούν με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τις ειδικότητες με βάση τα προγράμματα Σπουδών κ.λ.π.


Για να είναι αποτελεσματική η ανωτέρω ρύθμιση και να παράγει πρακτικά αποτελέσματα πρέπει , να υπάρξει πρόβλεψη ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους οικείους επαγγελματικούς φορείς των ΤΕΙ για την παροχή ανάλογων υπηρεσιών ( πιστοποίησης, επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεωτικής εγγραφής κ.α.). όπως ισχύει για ειδικότητες πτυχιούχων πανεπιστημιακών τμημάτων και τριών ειδικοτήτωνΤΕΙ ( Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας , Μαιευτικής).

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των πτυχιούχων ΤΕΙ από τις ασάφειες, τις γενικότητες της σχετική αναχρονιστικής νομοθεσίας και το αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην απόφαση του ΣΑΤΕ (Δεκέμβριος 2008) για τα σχέδια ΠΔ των μηχανικών των ΤΕΙ, η διάταξη για την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος αναφέρονταν στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος την εξαφάνισε και στη θέση της έβαλε το «Διευρυμένο ΤΕΕ».

Σύμφωνα με τις παραπάνω παρατηρήσεις, τα σχέδια Π.Δ, όπως έχουν «μεταλλαχθεί» με ευθύνη συνεργατών του Υφυπουργού , έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την δέσμευση του ιδίου στις 18-12-2009 για ρεαλιστικές λύσεις που θα είναι εφαρμόσιμες και αποδεκτές από όλους (Π.Δ), θα στηρίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα αποτελούν απλά μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν.

Ειδικότερες Επισημάνσεις :

Τα Σχέδια ΠΔ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ παρουσιάζουν αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Παραδείγματα:

1. Σε όλα τα σχέδια Π.Δ μηχανικών ΤΕΙ αναφέρεται ξεχωριστή παράγραφος για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ στο σχέδιο Πολιτικών Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής ,Τοπογράφων Μηχανικών αυτή απουσιάζει ...

2. Ενώ σε όλα τα σχέδια ΠΔ για τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ η απόκτηση δυναμικού μονάδων εμπειρίας βρίσκεται σε αντιστοιχία με την κείμενη νομοθεσία περί μελετών δημοσίου, ξεκινώντας από την μία μονάδα μετά τετραετή εμπειρία όπως άλλωστε ισχύει για όλους τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης ( Γεωλόγους, Δασολόγους, Οικονομολόγους , Κοινωνιολόγους, Ιχθυολόγους κ.λ.π), αντιθέτως στο σχέδιο για Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής ,Τοπογράφους Μηχανικούς έχει εφευρεθεί η έννοια της μισής μονάδας και της αλληλεξάρτησης από την συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού του ΕΜΠ !

Επίσης το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει αντιφατικές διατάξεις, π.χ : Ενώ στην παραγ. 2.2 αναφέρεται ότι τα έργα τα οποία δύνανται να μελετούν και να επιβλέπουν οι πτυχιούχοι θα καθορίζονται από τα αντίστοιχα Περιγράμματα Σπουδών ,στην αμέσως επόμενη παραγ. 3 αναφέρεται ότι αυτά θα προσδιορίζονται από το ΤΕΕ !!

Με τις διατάξεις αυτές το σχέδιο ΠΔ για πολιτικούς μηχανικούς Δομικών Έργων , Έργων Υποδομής και τοπογράφους Μηχανικούς :

Δεν λαμβάνει υπόψη του την κείμενη νομοθεσία περί Μελετών Δημοσίων έργων και πλήττει ευθέως την αυτοδυναμία και τον ανώτατο χαρακτήρα των σπουδών τους στα ΤΕΙ.

Οι διατάξεις περί δραστηριοποίησης μόνο στις κατηγορίες έργων Σ1, Σ2 εκτός των άλλων, περιορίζουν σημαντικά την αυτονομία και τον ρόλο των μηχανικών ΤΕΙ στα ιδιωτικά και δημόσια έργα και θέτουν εκτός από τις εργασίες μελέτης και επίβλεψης τους δημοσίους υπαλλήλους, Μηχανικούς ΤΕΙ αφού τα έργα που μελετούν και επιβλέπουν ανήκουν κυρίως στη Σ3 και Σ4 κατηγορία.

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι το εν λογω σχέδιο δεν έχει εγκριθεί από το ΣΑΤΕ.

1. Τα τροποποιημένα σχέδια που είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ το 2008 :

Για δε τα υπόλοιπα σχέδια ΠΔ, ως φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας έχει υιοθετήσει πλήρως την πρόταση του ΤΕΕ,ΓΕΩΤΕΕ και κοσμητόρων για τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης και την αυθαίρετη ένταξη ΜΟΝΟ των πτυχιούχων ΤΕΙ στο πρώτο ( κατώτερο) χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Με τον τρόπο αυτό τα σχέδια ΠΔ παραπέμπουν στα Βασιλικά διατάγματα του παρελθοντος με τα KW, τους ίππους και τους ορόφους που ίσχυαν για πτυχιούχους καταργηθησών Σχολών, αμφισβητώντας ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους.

Επισημαίνουμε ότι όλες οι διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στον έλεγχο επαγγελματικής επάρκειας και πιστοποίησης, στον καθορισμό δικαιωμάτων καθώς και στην υποχρεωτική εγγραφή των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ στο «διευρυμένο ΤΕΕ» δηλαδή στον επαγγελματικό φορέα ανταγωνιστικής ομάδας επαγγελματιών, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στις αρμόδιες Δ/νσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής περί ανταγωνισμού.

Ειδικά οι διατάξεις που αναφέρονται σε καθορισμό εύρους δικαιωμάτων από τον «διευρυμένο» ΤΕΕ η ΓΕΩΤΕ καθώς και των είδος των έργων και εργασιών που θα δύνανται να μελετούν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ θα αμφισβητηθούν από την αρχή αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα και τους νόμους του 1930 οι οποίοι βρίσκονται σε ισχύ !

Το ίδιο ισχύει και για τους περιορισμούς ( συνήθη έργα , πρώτο επίπεδο τεχνικής ευθύνης) οι οποίοι :

α. τίθενται ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ δεδομένου ότι δημιουργούν εμπόδια σε ακαδημαϊκά ισότιμους, με τους πτυχιούχους ΤΕΙ, επαγγελματίες της Ε.Ε και
β. έρχονται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών προσόντων ( E.Q.F.) το οποίο προβλέπει πλήρη αυτονομία για τους επαγγελματίες του επιπέδου 6 ( ΤΕΙ –Πανεπιστήμια –Πολυτεχνεία).


                                            Ανάληψη διαβαθμισμένης Τεχνικής Ευθύνης
            οι προτάσεις των Επαγγελματικών Φορέων των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών
                                                και τα σενάρια περί «τεχνικής ευθύνης»

Η κατοχύρωση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας συνδέεται με την ανάληψη επαγγελματικής ευθύνης (αστικής – ποινικής) για τον Μηχανικό ή τον Γεωτεχνικό –υπεύθυνο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Στην Ελλάδα από το 1924 προβλέπονται ευθύνες για τον Μηχανικό π.χ «ευθύνες επιβλεπόντων» (β.δ. 15.12.23/21.1.24).

Η ανάληψη επαγγελματικής-τεχνικής ευθύνης έναντι Δημόσιας Αρχής, πελατών κ.λ.π για τεχνικές δραστηριότητες κάθε μορφής και σημασίας συνδέεται με την πιστοποίηση των τυπικών προσόντων μέσω μιας αξιόπιστης κοινά αποδεκτής, διαδικασίας.

Η ανάληψη της υψηλότερης τεχνικής ευθύνης ειδικά για το επάγγελμα του Μηχανικού δεν πρέπει να εξασφαλίζεται εφ άπαξ από τις αρχικές, θεωρητικού χαρακτήρα, σπουδές, ούτε αποτελεί κληρονομικό και αποκλειστικό δικαίωμα των μελών του ΤΕΕ, αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να κατοχυρώνεται μέσα από μία εξελικτική διαδικασία με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια (ακαδημαϊκά- επαγγελματικής εμπειρίας – πρακτικής άσκησης – κατάρτισης – εξέτασης κ.α) στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν στεγανά και συντεχνιακοί αποκλεισμοί.

Η πρόταση του ΤΕΕ για ανάληψη της υψηλότερης τεχνικής ευθύνης μόνο από Διπλωματούχους μηχανικούς και Γεωπόνους χωρίς σχετική πιστοποιημένη εμπειρία αποσκοπεί στο να δικαιολογηθούν τα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα ολιστικού χαρακτήρα των αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών μέσω των Νόμων 6422/1934, 4663/1930 και δεν λαμβάνει υπόψη της, σκοπίμως, τις σύγχρονες ευρωπαϊκές διαδικασίες ( FEANI, Engineer Council ( UK )

Ποιος κρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα (επαγγελματικές δυνατότητες) των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι και των Πανεπιστημίων ;

1. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από το περιεχόμενο των Σπουδών κάθε τμήματος Τ.Ε.Ι ή Πανεπιστημίου και από τον Ανώτατο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων και τις πιθανές γενικές διατάξεις νόμων ή Π.Δ.
2. Αρμόδια όργανα που γνωμοδοτούν σχετικά είναι αντιστοίχως το Σ.Α.Τ.Ε για τα Τ.Ε.Ι και το Σ.Α.Π.Ε για τα Πανεπιστήμια με το ΥΠ.Ε.Π.Θ να πιστοποιεί και να έχει την ευθύνη έκδοση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων .
3. Το ΣΑΕΠ για Κολέγια, πτυχιούχους ΑΕΙ του Εξωτερικού που εμπίπτουν στην οδηγία 05/36 προκειμένου να εργασθούν στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει ο Όρος « Διευρυμένοι Επαγγελματικοί Φορείς» ;
Πως εννοούν τον διευρυμένο Φορέα ;

1. Η σύσταση ενός νέου διευρυμένου ανεξάρτητου Φορέα που θα χορηγεί άδεια άσκησης επαγγέλματος σε όλους τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης και στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι οικείοι επαγγελματικοί φορείς μπορεί να καθορισθεί με Π.Δ;
2. Είναι εφικτή η διεύρυνση των υφισταμένων ΝΠΔΔ (Επιμελητηρίων) στα πλαίσια των όσων αναφέρονται στα σχέδια Π.Δ με τον τρόπο που προτείνει το ΥΠΕΠΘ;

Πρακτικά είναι αδύνατη διότι ΑΠΑΙΤΕΙ νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία των εποπτευόντων Υπουργείων  Δηλ : για το ΤΕΕ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και των συναρμόδιων Υπουργείων ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ.

· Για το ΓΕΩΤΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Τι σημαίνει για τους πτυχιούχους των δυο τομέων ο «Διευρυμένος» επαγγελματικός Φορέας
1.1. Για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και την ΕΕΤΕΜ ,ΠΕΠΤΕΓ κ.λ.π :

α. Ισότιμη συμμετοχή των μελών μας, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι,
β. αναγνώριση της ιδιότητας του μηχανικού, γεωτεχνικού ΤΕΙ
γ. πλήρη επαγγελματική αυτονομία στα πλαίσια της ειδικότητας τους .

1.2. Για την Διοίκηση του ΤΕΕ:

Την ένταξη των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. ως «τεχνολόγων» σε ξεχωριστή κατηγορία χωρίς την ιδιότητα του μηχανικού και του μέλους ΤΕΕ και επιπρόσθετα :Το ΤΕΕ επιθυμεί ένα ασαφές υποβαθμισμένο επαγγελματικό προφίλ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ το οποίο θα συνδέεται με άδεια άσκησης επαγγέλματος την οποία θα χορηγεί το ίδιο και μέσα από μια συνεχιζόμενη διαδικασία εξετάσεων θα επιδιώκεται η «ελεγχόμενη» πρόσβαση των πτυχιούχων ΤΕΙ στο επάγγελμα καθώς και ο Πειθαρχικός τους, έλεγχος ώστε να δυσκολεύονται να εξαντλήσουν την επαγγελματική πυραμίδα .Προφανώς κάτι ανάλογο ισχύει για το ΓΕΩΤΕ

Με την άνευ όρων ένταξη στο ΤΕΕ η στο ΓΕΩΤΕ χωρίς την ριζική αλλαγή του πλαισίου που διέπει αυτά τα ΝΠΔΔ και την ταυτόχρονη διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα επαγγέλματα των πανεπιστημιακών τμημάτων «πενταετούς διάρκειας» θα έχουμε την εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων των ΤΕΙ, την μη επίλυση του θέματος της επαγγελματικής κατοχύρωσης τους και την μετάλλαξη ή μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

Συμφέρει τους πτυχιούχους ΤΕΙ κάτι τέτοιο όπως προτείνετε στα Σχέδια ΠΔ του κ. Πανάρετου;Οι Λόγοι για τους οποίους είναι αδύνατη σήμερα η όποια προσχώρηση των πτυχιούχων ΤΕΙ σε υφιστάμενο διευρυμένο φορέα χωρίς την ιδιότητα του πλήρους μέλους και την αυτόνομη πρόσβαση στις επαγγελματικές δραστηριότητες της ειδικότητας τους είναι οι ακόλουθοι :

1. Λείπει η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία την οποία πρέπει να διαθέτει ο «διευρυμένος» φορέας που προβλέπουν τα σχέδια Π.Δ.
2, Η με οποιαδήποτε μορφή, ανάθεση στο ΤΕΕ ή στο ΓΕΩΤΕΕ αρμοδιοτήτων εξέτασης ή πιστοποίησης των πτυχιούχων Μηχανικών ή Γεωτεχνικών ΤΕΙ, παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού δεδομένου ότι τα εν λόγω ΝΠΔΔ αποτελούν επαγγελματικές ενώσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα των διπλωματούχων μηχανικών και Γεωπόνων και επομένως θα βρίσκονται αντιμέτωπα με την σύγκρουση συμφερόντων. Από την μια θα πρέπει να προστατεύσουν τα μέλη τους και από την άλλη να λειτουργήσουν αντικειμενικά έναντι των πτυχιούχων ΤΕΙ
3. Μέχρι σήμερα το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ έχουν στραφεί κατά των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ στο Σ.τ.Ε, έχουν επιφέρει την χρόνια παρεμπόδιση της επαγγελματικής κατοχύρωσης χιλιάδων νέων και συμβάλουν στην άγρια εκμετάλλευση τους από τα εν λόγω επιμελητήρια εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό, κατάλοιπο νομοθετικών ρυθμίσεων του 1934 και 1956.
4. Παρεμβαίνουν προκλητικά, όπως πρόσφατα, στα εσωτερικά θέματα των ΤΕΙ και δυσφημίζουν τους πτυχιούχους τους στα μάτια των πελατών τους και τους τίτλους σπουδών που αυτά απονέμουν. Δείχνουν έμπρακτα με κάθε δράση τους την αρνητική προκατάληψη σε βάρος των ΤΕΙ, επίσης
5. Η μέχρι τώρα συμμετοχή τους ως «συμβούλων» του Κράτους στη σύνταξη κανονιστικών διατάξεων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των μελών τους θα εμποδίσει την γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων ΤΕΙ, όπως ευελπιστεί το ΥΠΕΠΘ με τα αναρτημένα ΣΧΕΔΙΑ ΠΔ.
6. Καλλιεργούν κλίμα «πόλωσης» μεταξύ των μηχανικών της ανώτατης εκπαίδευσης (ΕΜΠ – ΤΕΙ) μέσω παραπληροφόρησης για δήθεν προσπάθεια εξομοίωσης των μεν με τους δε, όταν είναι δεδομένο ότι οι ειδικότητες των ΤΕΙ δεν ταυτίζονται με εκείνες του Ε.Μ.Π.
7. Τα ανωτέρω επιμελητήρια αξιοποιούν τον κρατικό μηχανισμό με την συμμετοχή τους σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας για τον εξοβελισμό των πτυχιούχων ΤΕΙ από θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ακόμη και από τεχνικά ιδιωτικά έργα !

Ανάλογες συμπεριφορές καταγράφονται με μικρότερη ένταση και από το Ο.Ε.Ε. σε βάρος των αντίστοιχων ή συναφών ειδικοτήτων ΤΕΙ.

Η διεύρυνση των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ - Επιμελητηρίων δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη τροποποίηση παλαιών νόμων, διότι η σχετική νομοθεσία προϋποθέτει συμφωνία των τωρινών διοικήσεων τους. Επίσης η ισότιμη μεταχείριση των πτυχιούχων ΤΕΙ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατο να επιτευχθεί όσο ισχύει η απηρχαιωμένη νομοθεσία (1930-1980) άρα το πρόβλημα απλώς θα μετατεθεί.

Ο καθορισμός μιας αξιοκρατικής διαδικασίας σταδιακής ένταξης των πτυχιούχων στο Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων με βάση τα τυπικά προσόντα δηλαδή αφού εκ των προτέρων οριοθετηθούν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ στο 6ο επαγγελματικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (E.Q.F.), απαιτούν προπαρασκευαστικές νομοθετικές ενέργειες από διαφορετικά Υπουργεία και συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων.

Επομένως ο νέος τρόπος επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων ΤΕΙ που προτείνει το σχέδιο « Πανάρετου» προϋποθέτει πρώτα :

α) την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων ΤΕΙ.
β) την θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών προσόντων, δηλ. μετά την έκδοση των εκκρεμών Π.Δ.

Η Νομοργάνωση των Ενώσεων ΤΕΙ, ως Επιμελητηρίων, με τη μορφή ΝΠΙΔ.
Με το δεδομένο ότι η διεύρυνση των υφισταμένων Επιμελητηρίων είναι ανέφικτη, ποια λύση είναι ρεαλιστική σήμερα;
Άμεση, πρακτική και χρήσιμη, για τους πτυχιούχους, είναι η Νομοργάνωση των επαγγελματικών Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ.
Έως ότου ενοποιηθούν οι δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι επιτακτική η άμεση Οργάνωση ως ΝΠΙΔ, στα πρότυπα των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων της Ε.Ε (institutions,) όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ ανά σχολή, ήτοι :

Πρέπει να προωθηθεί, με διάταξη νόμου, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ανωτέρω φορείς κυρίως σε ότι αφορά την :

1. Τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας, άσκησης πειθαρχικού ελέγχου, παροχή βεβαιώσεων και διευκρινίσεων προς τις Δημόσιες Αρχές και κυρίως,
2. Την παροχή υπηρεσιών προς τους πτυχιούχους ΤΕΙ ( σεμινάρια, νομική υποστήριξη, Τράπεζα πληροφοριών, Βιβλιοθήκες) στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων.

Ήδη οι πτυχιούχοι Νοσηλευτικής , Φυσιοθεραπευτικής και Μαιευτικής, λειτουργούν ως ΝΠΔΔ.!

Επισημαίνουμε ότι αντίστοιχες αρμοδιότητες έχουν δοθεί ήδη σε συλλόγους τεχνικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.!

Η παραπάνω ρύθμιση θα βοηθήσει το χώρο των ΤΕΙ να αποκτήσει οντότητα ώστε η προσέγγιση των δυο πλευρών (ΤΕΙ-Πανεπιστημίων) στα επαγγελματικά θέματα, να είναι μελλοντικά θετική .

Η προτεινόμενη θεσμική κατοχύρωση των Ενώσεων των Πτυχιούχων ΤΕΙ ως ΝΠΙΔ αφού οι Ενώσεις ήδη συμμετέχουν σε γνωμοδοτικά ή αποφασιστικά όργανα της πολιτείας, είναι συμβατή με την Οδ. 05/36 Ε.Ε και την λειτουργία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανώσεων και αποτελεί την αναγνώριση μιας πραγματικότητας.

Επιπρόσθετα δεν δημιουργεί νέα Επιμελητήρια ( ΝΠΔΔ) όπως ισχυρίζονται οι γνωστοί πολέμιοι των ΤΕΙ, τα οποία θα λειτουργούν δήθεν ανταγωνιστικά προς τα υφιστάμενα, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο να παρέχει και στους πτυχιούχους τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης ανάλογες υπηρεσίες και επιστημονικά-ασφαλιστικά προνόμια με αυτά που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες μόνο οι πτυχιούχοι του πανεπιστημιακού τομέα από την λειτουργία των γνωστών επιμελητηρίων. Ήδη η ΕΕΤΕΜ έχει προσφύγει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έλλειψη αυτή.

Διαφωνούμε με την πρόταση του Προέδρου ΤΕΙ Πάτρας για σύσταση ενιαίων επιμελητηρίων ανά ειδικότητα ως μη ρεαλιστική πρόταση για την χώρα μας ,όσο δεν επανακαθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων όλων των ΑΕΙ από μηδενική βάση και διατηρείται ανέπαφο το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο από το 1927, για τους πτυχιούχους των πολυτεχνικών σχολών !


Από Δημήτρη Δημόπουλο, μέλος ΣΑΤΕ-ΕΣΥΠ - εκπρόσωπος πτυχιούχων ΤΕΙ

Πηγή:

http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=305:2010-07-20-21-30-55&catid=54:news&Itemid=18 

Monday 19 July 2010

Απίστευτo μπέρδεμα και ταλαιπωρία στον σταθμό της Νερατζιώτισσας με τα έργα του ΗΣΑΠ. Απο εμένα τέλος ο ΗΣΑΠ μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

Εχθές λοιπόν αποφάσισα να κάνω το πρώτο μου δρομολόγιο με τα έργα του ΗΣΑΠ και το "κομμένο" τμήμα Ειρήνης - Νερατζιώτισσας που έπρεπε να πάρουμε λεωφορίο (Χ16). Στον ερχομό προς Κηφισιά ακολούθησα από τον σταθμό Ειρήνης τους επιβάτες που κατέβεναν και πήγαιναν προς το λεωφορίο Χ16. Μπήκαμε και μας πήγε Νερατζιώτισσα και μέχρι εδώ όλα καλά.

Από εδώ και πέρα αρχίζει η ταλαιπωρία. Στον σταθμό Νερατζιώτισσας ενώ οι πινακίδες πάνω στο ταβάνι έλεγαν στο έναν διάδρομο προς Κηφισιά και στον άλλο διάδρομο της αποβάθρας ποιο δίπλα προς Πειραιά,είχανε κολλήσει χαρτάκια στους τοίχους που έλεγαν το αντίθετο. Δηλαδή στον δεξιό διάδρομο που έλεγε προς Κηφισιά τα χαρτάκια γράφαν προς Πειραιά και στον αριστερό που έλεγαν προς Πειραιά τα χαρτάια γράφαν προς Κηφισιά.

Ακόμα υπήρχανε χαρτάκια στις κολόνες που αλλάζαμε αποβάθρα και μας μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο. Με μια ομάδα ατόμων που είμασταν τελικά ρωτήσαμε έναν ξένο υπάλληλο και μας είπε εδώ προς Κηφισιά,του λέμε ναι όμως στιν πινακίδα λέει προς Πειραιά,λέει όχι όχι εδώ εδώ είναι. Τελικά το βρήκαμε.

Στον γυρισμό πήραμε το τρένο του ΗΣΑΠ από Κηφισιά και μας πήγε Νερατζιώτισσα. Εμείς πήγαμε προς έναν διάδρομο που ήτανε ένα εμπορικό κέντρο ενώ ένας άλλος σε κατέβαζε έξω από τον σταθμό. Ρωτήσαμε έναν άνθρωπο προς τα πού πάμε προς Πειραιά και μου λέει πηγαίντε από πίσω και ρωτήστε πληροφορίες γιατί και εμείς μπερδευτίκαμε.

Μόλις εισήλθαμε μέσα στον σταθμό αρχίζει η μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν είμασταν με κόσμο για να τον ακολουθήσουμε προς τα πού πήγαινε για να πάρει το λεωφορίο να πάει Ειρήνη. Ανεβοκατεβαίναμε από απόβάθρα σε αποβάθρα καθώς η ψηλότερη ήταν για τον ΗΣΑΠ οι από κάτω΄ήταν για να βγούμε έξω από τον σταθμό και η χαμηλότερη ήταν για τον προαστιακό. Στην μεσσαία αποβάθρα που είμασταν και ακολουθούσαμε τα χαρτάκια στους τοίχους μας οδηγούσανε σε κάτι κυλιόμενες σκάλες που μας πήγαιναν είτε στην χαμηλότερη αποβάθρα είτε στην υψηλότερη.

Βρήκαμε μια γριά εκεί που έψαχνε πως να πάει προς Κηφισιά, Λέω ας την ακολουθήσουμε και εμείς για να πάμε πίσω και να επιστρέψω με λεωφορίο στο κέντρο. Ψάχναμε με την γριά ψάχναμε αλλά τίποτα,κατεβήκαμε κάποια στιγμή στον προαστιακό και ρωτούσαμε κάτι παιδιά που δεν ξέρανε αλλά ούτε και αυτοί που έβγεναν από τον προαστιακό ήξεραν. Τελικά βρήκα τρόπο ανέβηκα στην υψηλότερη αποβάθρα από εκεί που ήρθα από Κηφισιά γύρισα στο Μαρούσι και ευτηχώς βρήκα το λεωφορίο Α9 και με πήγε κέντρο.

Από εμένα κομμένος ο ΗΣΑΠ. Αφού ούτε σε 1 χρόνο ακόμα δεν θα έχουνε τελειώσει τα έργα. Οι περσόνες στις γραμμές τις Ομόνοιας είναι ακόμα ξύλινες.δηλαδή δεν έχουνε αλλάξει ακόμα τις γραμμές εκεί. Για ανακαίνιση σύραγγας ούτε λόγος.......

Saturday 17 July 2010

AEI - TEI vs Έρωτας..........

Παρακάτω παραθέτω τα post μιας φοιτήτριας που έγραψε σε ένα forum με σκοπό να ακούσει συμβουλές.

Δεν αντέχω άλλο...
Είμαι 21 χρονών.Σπουδάζω στο Μαθηματικό Αθηνών και εδώ και 2 χρόνια, περίπου, τα έχω ένα παιδί 1 χρόνο μεγαλύτερο μου. Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν το παιδι αυτό. Δεν το ξέρουν...δεν τον εχουν γνωρισει και δεν θέλουν (όπως μου έχουν πει). Δεν τον εγκρίνουν γτ σπουδάζει σε ΤΕΙ πληροφορική... είναι δλδ-κατά τη γνώμη τους- κατώτερος! Δεν τους ενδιαφέρει το αν είναι καλό παιδί (χαρακτήρας, κλπ) το αν μ' αγαπάει ή το αν με κάνει ευτυχισμένη.Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ότι η σχολή του είναι κατώτερη από τη δική μου. Έχουμε ρίξει ομηρικούς καυγάδες...ειδικά στις αρχές γτ πίστευα ότι με τον καιρό θα το συνήθιζαν και θα άλλαζαν στάση. Πέρασε ένα διάστημα που τα πράγματα κάπως ηρέμησαν και ανάσανα...τον τελευταίο καιρό όμως έχουν αρχίσει πάλι.Δεν αντέχω να τους αντιμετωπίζω κάθε φορά...μου λένε ότι έχω πέσει στα σ**τα (sorry κιόλας) και δεν χάνουν ευκαιρία να τον κακολογούν ή και να τον βρίζουν μπροστά μου. Έχει περάσει τόσος καιρός και είναι πάλι σαν να αρχίζω από τη αρχή την προσπάθεια...Δεν αντέχω άλλο...Έχω απελπιστεί...
Όποιος μπορεί ας βοηθήσει!


Παρακάτω και άλλο post.

Το μόνο που έκανα είναι να τους πω ότι τα έχω με το παιδί 2 εβδομάδες αφού το φτιάξαμε...δλδ τους το ανακοίνωσα! Μου είπαν ότι δε ζήτησες τη γνώμη μας για τα φτιάξετε (ντρέπομαι που το λέω) και μου είπαν ότι τις 2 εβδομάδες που τα είχαμε και δεν το ήξεραν τους φλόμωσα στο ψέμα. Προσπάθησα να τους λογικέψω και να τους πω ότι αυτά δε γίνονται...και ότι έπρεπε να περάσει λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να δω πως θα πάει!Δεν καταλαβαίνουν τίποτα... 

Να και η "ευγενής" απάντηση που αναγκάστηκα και τις έδωσα στο forum για να μην φάω και κανένα ban.

φαίνεται οτι οι γονείς σου έχουνε το κλασικό ελληνικό και οπισθοδρομικό στερεότυπο οτι η κόρη πρέπει να βρεί πλούσιο και ευκατάστατο άνδρα με περιουσία επιστήμονα κτλπ κτλπ. Εφόσον το αγόρι σου είναι λογικό άτομο τα πάτε καλά σου αρέσει και του αρέσεις τότε απλά γράψτους και ασε να λένε οτι θέλουνε οι γονείς,φυσικά και η προσωπικότητα ενός ατόμου δεν κρίνετε μόνο από την σχολή που σπουδάζει. Συνέχισε την σχέση σου.

Την κανονική απάντηση όμως που έπρεπε να δώσω αλλά δεν την έδωσα εκεί για να μην φάω ban θα την δώσω εδώ που μπορώ να πώ οτι μου γουστάρει.

Έλληνες κολογονείς,ανοίχτε το μιαλό σας και αφίστε τα παιδιά σας να κάνουν τις επιλογές τους,άμα τις φάνε στα μούτρα καλά να πάθουνε.
Απορώ εν έτη 2010 πως κυριαρχούνε ακόμα απόψεις της δεκαετίας του 60-70 άντε και 80. Για αυτό δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά η ελληνική κοινωνία.
Κολογονείς που ψάχνετε μέσον και κονέ και γίνεστε συμμέτοχοι και παραγωγοί της διαφθοράς στην Ελλάδα για να βολέψετε τα καλόπαιδά σας.
Τομάρια που κάνετε ακόμα σαν χωριάτες λές και δεν μπορεί μια ενήλικη κοπέλα να αποφασίσει τι είναι αυτό που θέλει,και πρέπει να τις κάνουνε προξενιό οι γονείς και να τις βρούνε πλούσιο και ευκατάστατο άντρα με τραπεζικές καταθέσεις ακίνητα βίλλες και πισίνες,διότι η γυναίκα πρέπει να καλοπερνάει να έχει λευτά τα ντύνεται όμορφα και να γεννήσει πολλά παιδιά και φυσικά να μην δουλεύει εις βάρος του άντρα.
Κολογονείς που με την απαρχιωμένη και οπισθοδρομική ιδεολογία σας κάνετε τις γυναίκες να θέλουν να ζούνε εις βάρος του άντρα,και μιλάω για αυτές τις λίγες γυναίκες που υπάρχουνε.
Αμμόρφωτοι γονείς για πείτε μας άμα ο/η υιός/κόρη σας τα φτιάξει με έναν που έχει έναν τοίχο γεμάτο διπλώματα και δεν έχει καθόλου δουλειά πως θα βρούνε χρήματα και να κάνουνε οικογένεια.

Από εδώ και πέρα όποτε εντοπίζω στο διαδύκτιο τέτοιες περιπτώσεις θα τις postaρω στο blog μου και θα τους κράζω.

Friday 16 July 2010

Στον αέρα πάει να τιναχτεί η κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ που συγκάλεσε ο κ. Πανάρετος για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο ένας μετά τον άλλον οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συγκάλεσε ο υφυπουργός παιδείας κ. Πανάρετος για την κοινή σύσκεψη ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ δηλώνουν οτι δεν θα πάνε στην σύσκεψη.
 Ακόμα και το ΤΕΕ δια του νέου προέδρου του,κάλεσε τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να μην πάνε στην σύσκεψη και για ακόμα μια φορά υποστηρίζουν τις γνωστές απόψεις περί αποφοίτων ΤΕΙ και οτι το περιέχομενο αυτών των προεδρικών διαταγμάτων πρέπει να αποσυρθεί αμέσως.

Ακόμα και η ΕΕΤΕΜ στην ανακοίνωση που έβγαλε είναι αντίθετη με αυτά τα ΠΔ.

Όλοι οι αρμόδιοι των ΤΕΙ λένε οτι η διεξαγωγή αυτής της σύσκεψης είναι άνευ αντικειμένου,καθώς το ΣΑΤΕ το 2008 έτσι όπως όριζε ο νόμος ενέκρινε τα σχέδια ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα,τα οποία όμως παρέμειναν στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργίων.

Παρότι περιμέναμε το προηγούμενο καλοκαίρι του 2009 από τον κ. Σπηλιοτόπουλο να περάσει την διάταξη όπου το ΥΠΕΠΘ θα μπορούσε να εκδώσει τα ΠΔ από μόνο του με μια υπογραφή,παρα ταύτα το υπουργείο παιδείας υπέκυψε στις συντεχνιακές πιέσεις επιμελητηρίων πανεπιστημίων κτλπ με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει καθόλου η διαδικασία και έβαλε κοινό συμβούλιο ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ για όλα τα νέα τμήματα και σχολές που ιδρύονται. Μετά από πιέσεις της ΕΕΤΕΜ όμως πέρασε ειδική παράγραφος η οποία λέει οτι όσα ΠΔ έχουνε εγκριθεί από το ΣΑΤΕ χρειάζονται την υπογραφή μόνο των υπουργείων ωστέ να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνουνε νόμοι του κράτους

Ο κ. Πανάρετος αντί να λάβει υπόψη του αυτή την παράγραφο έβγαλε στο internet σε δημόσια διαβούλευση νέα σχέδια ΠΔ. Όλες οι ανακοινώσεις των αρμοδίων βρίσκονται στο παρακάτω website

http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=2274#comments

Η λογική λέει οτι η διαδικασία δεν πρόκειται καθόλου να προχωρήσει και για άλλη μια φορά θα μείνουμε όλοι με τις προεκλογικές κοροϊδίες των πολιτικών και ποιο συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά. Από την στιγμή που δεν θα συμμετάσχει κανένας δεν θα διεξαχθεί καμία συνεδρίαση.

Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι τις 19 Ιουλίου και θα βγάλουμε νέα ενημέρωση στο blog.

Thursday 15 July 2010

Η απάντησή μου στην danah για το ΚΚΕ.

Μετά από τον διάλογο που έγινε σε αυτό το θέμα σχετικά με την δημοκρατική αριστερά και το ΚΚΕ

http://energy-engineer.blogspot.com/2010/07/blog-post.html 

και μετά τις απαντήσεις του χρήστη danah που με αποκαλούσε αναρχοχριστιανιστή και προβοκάτορα του λαϊκού κινήματος,αποφάσισα να γράψω εδώ ένα ακόμη θέμα αυτή την φορά για το ΚΚΕ και να απαντήσω στην danah για τις κατηγορίες που μας λέει. Είναι η τελευταία φορά ή αν όχι από τις τελευταίες που θα ασχοληθώ με αριστερές-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κτλπ.

Η οπισθοδρομικότητα και βιαιότητα ενός κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η σημαντικότερη αρχή ενός κομμουνιστικού-σοβιετικού καθεστωτος είναι οτι το κράτος καταλαμβάνει όλες τις βιομηχανίες τις υπηρισίες και τομείς παραγωγής του ιδιοτικού τομέα (πρωτογενής,δευτερογενής,
τριτογενής τομέας) και τις μετατρέπει σε δημόσια περιουσία,έτσι λοιπόν απαγορεύει το κάθε τι ιδιοτικό. Στην συνέχεια το κράτος αποφασίζει αυτό να δώσει δουλειά σε όλους όσους δεν έχουνε ενώ τους βιομήχανους τους επιχειρηματίες και αυτούς που έβγαλαν νόμιμα χρήματα από τα μέσα παραγωγής που διαθέτουνε τους στέλνει από εκεί που ήρθαν. Αυτό μόνο και μόνο είναι τρελό και φασιστικό. Επίσης συμφοιτητής μου από χώρα της πρώϊν σοβιετικής ένωσης μας έχει πει οτι όταν περιμένανε για να τους δώσει το κράτος φαγητό σε όσους ήταν φτωχοί,έπερναν συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού και όχι παραπάνω,πολλές φορές μέναν πεινασμένοι και κάποιοι όταν γίνονταν επιθετικοί και διαμαρτύρονταν τρόγανε και ξύλο από τους αστυνομικούς. Τι να πεί κανείς για τους εργάτες μιας βιομηχανίας στην Ουκρανία που όταν έκαναν απεργία επί Μπρέσιεβ η σοβιετική ένωση έστειλε στρατό στην βιομηχανία και σκότωσαν όλους τους απεργούς επειδή τόλμησαν και αμφισβήτησαν το κομμουνιστικό καθεστώς που υπήρχε τότε. Μην ξεχνάμε οτι το ΚΚΕ υποστηρίζει την εφαρμογή του κομμουνισμού όπως έγινε στην σοβιετική ένωση και όχι σε κάποια άλλη χώρα.

Είδαμε και τι συνέβει στην Κίνα με εκατομύρια φτωχούς και πεινασμένους κινέζους. Που όταν γίνονταν οι ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου το κράτος γκρέμισε σπίτια και οικίες κινέζων πολιτών για να χτίσει τα ολυμπιακά έργα ενώ δεν πήρανε καμία αποζημίωση από το κράτος,επίσης οι κινέζοι εργάτες των ολυμπιακών αγώνων πήρανε αμοιβές φτωχοκομείου για τα ολυμπιακά έργα και δουλεύανε σαν γαϊδούρια,οι νεκροί κινέζοι εργάτες στα ολυμπιακά έργα ανήλθαν σε εκατοντάδες από εργατικά ατυχήματα,μη πώ και χιλιάδες,ενώ μετά το τέλος των ολυμπιακών αγώνων της Κίνας το κράτος τιμώρησε με θανατική ποινή τον υπεύθυνο διοργάνωσης των αγώνων για όλες αυτές τις αποκαλύψεις που έγιναν κατά την τελετή έναρξης και δυσφήμησαν την Κίνα διεθνώς. Ακόμα το κινεζικό κράτος απαγορεύει να δείχνουνε τα τηλεοπτικά κανάλια εικόνες που θα δυσφημίσουνε το κράτος και επιβάλλεται μεγάλη φίμωση στο internet και τα blogs. Να μην αναφέρω κιόλας τι μας έχει πεί καθηγητής στη σχολή οτί στην Κίνα η λέξη απεργία δεν υπάρχει καν στο δικό τους λεξιλόγιο και δουλεύουνε όλοι σαν σκυλιά,για αυτό έχει αναπτυχθεί με τέτοιους ρυθμούς η Κινεζική οικονομία,εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Και γιατί άραγε η ποιότητα των κινέζικων τεχνολογικών προϊόντων είναι η χειρότερη ? Διότι απλά λόγω της κούρασης και των φτηνών μεροκάματων εκεί συμβαίνουνε αρκετά σφάλματα κατά την κατασκευή των τεχνολογικών προϊόντων. Εύχομαι πότε θα έρθει επιτέλους η ώρα που ο κινεζικός λαός θα ρίξει είτε νόμιμα είτε παράνομα αυτό το άθλιο κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα.

Μια από τις μεγαλύτερες ψευτιές του ΚΚΕ.

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα του ΚΚΕ θεωρώ οτι είναι ο βασικός μισθός των 1400 ευρώ που λέει οτι θα κάνει το ΚΚΕ εφόσον βγεί κυβέρνηση. Και εγώ ρωτάω λοιπόν πως θα μπορέσει να γίνει αυτό ? Μα φυσικά εφόσον πάρει το ΚΚΕ τα ιδιοτικά μέσα παραγωγής και τα κάνει δημόσια. Και πάλι όμως πως είναι τόσο σίγουρο το ΚΚΕ οτι θα καταφέρει να δίνει τόσους μεγάλους μισθούς στους εργαζομένους? Για να μιλάμε για βασικό μισθό 1400 ευρώ τότε θα πρέπει το κράτος να έχει τεράστια κέρδη. Ούτε στην Κίνα και στην Κούβα παίρνουνε τόσα πολλά λευτά. Μα φυσικά θα σου πεί το ΚΚΕ οτι θα τα βρούμε από τα κλεμένα χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία βρίσκονται στο κεφάλαιο..... Τα κεφάλαια όμως και τα κλεμένα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν υπάρχει περίπτωση οτι να κάνει το κράτος να πάνε οι ξένες τράπεζες και να δώσουνε τα χρήματα ελλήνων κεφαλαιαρχών στο ελληνικό κράτος με την κατηγορία οτι αυτά είναι μαύρα και κλεμένα,αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

ΚΚΕ και ελληνικό χρέος προς χώρες του εξωτερικού.

Έστω οτι νικάει το ΚΚΕ στις εκλογές και γίνεται κυβέρνηση. Οτι και να γίνει η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στις ξένες χώρες τα χρήματα που πήρε ως δανεικά και με τόκο. Άμα δε γίνει αυτό τότε όλες οι χώρες θα μας απορρίψουμε ως μελλοντικούς δανειστές και θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας οτι μπορούμε για να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν είμαστε πάρα πολύ πίσω σε τεχνολογία από τις άλλες χώρες και δεν θα μπορεί η ελληνική βιομηχανία να χρηματοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο ? Είμαστε αναγκασμένοι οτι και να γίνει στο εσωτερικό της χώρας να πάρουμε κάποιο δάνειο από χώρα του εξωτερικού. Ακόμα και΄ολα τα λευτά των ελλήνων καταθετών να δώσουμε δεν φτάνουν για την εξόφληση του χρέους. Άρα λοιπόν και να βγεί το ΚΚΕ πάλι θα πρέπει να έχουμε οποσδήποτε χαμηλότερους μισθούς από 1400ευρώ και μεγάλη φορολογία για να πάρει λευτά το κράτος.

ΚΚΕ και δήμευση περιουσιών.

Μία άλλη κοτσάνα του ΚΚΕ που δεν το λέει βέβαια επισήμως αλλά υπογείως είναι η δήμευση περιουσιών των πλούσιων των βιομηχάνων και επιχειρηματιών και όσων έχουνε πολλά χρήματα. Για ποιον λόγο δεν διευκρινίζει το ΚΚΕ ποιος είναι ο πλούσιος ποιός είναι ο φτωχός και ποιος πρέπει να φοβάται άμα βγεί το ΚΚΕ στις εκλογές. Δηλαδή κάποιος πού άνοιξε μια επιχείρηση και πέτυχε οπότε και έβγαλε κέρδη πρέπει να του δημεύσει την περιουσία το ΚΚΕ? Κάποιος ο οποίος κληρωνόμησε ακίνητα και περιουσία από γονείς ή συγγενικά του πρόσωπα πρέπει να του δημεύσει τα ακίνητα το ΚΚΕ? Και όμως στην σοβιετική ένωση αυτό έγινε και όσο το ΚΚΕ δεν διευκρινίζει αυτά τα σημαντικά παράγματα αρκετός κόσμος που ίσως θα ήθελε να το ψήφιζε δεν θα το ψηφίσει. Άκουσα και τις ελεϊνές απόψεις κάποιων πυροβολιμένων στον εγκέφαλο οπαδών του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο που λέγανε οτι όταν πεθαίνει ο γονέας ενός παιδιού πρέπει την περιουσία του να την δημείει το κράτος και το παιδί να δουλέψει ωστέ να κάνει δική του περιουσία και να την φάει όσο θέλει όταν όμως πεθάνει κάποιος να την παίρνει το κράτος. Νομίζω δεν χρειάζεται κανένας χαρακτηρισμός.

ΚΚΕ και απέλπιδες προσπάθιες αλλίευσης ψήφων για εκλογές. 

Τα μέλη του ΚΚΕ ξεχύνονται στους δρόμους και μοιράζουνε την εφημερίδα του ριζοσπάστη στο μετρό της ομόνοιας. Όποτε και αν κοιτάξουμε αυτή την εφημερίδα ξέρουμε από πρίν τι θα διαβάσουμε. Λ.χ:
σφαγή εργασιακών και σσφαλιστικών δικαιωμάτων. Μέγγενη για τους εργαζόμενους. Αντιλαϊκά μέτρα. Ενίσχυση της ταξικής πάλης. Πανλαϊκός ξεσηκωμός. Αντεργατικά μέτρα - αντιλαϊκή πολιτική κτλπ. Ακόμα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας μέλη του ΚΚΕ ζητάνε συνδρομές για το ΚΚΕ με ένα κουπόνι. Καταρχήν όποιος θέλει να συνεισφέρει οικονομικά στο κόμμα ξέρει που θα πάει δεν χρειάζεται να του το πεί ή να του το υπενθυμήσει κανένας. Σε όλη την Ευρώπη ΚΚΕ και αριστερά έχουνε καταποντιστεί,στην Ελλάδα όμως αθροιστικά έχουνε ένα 15-20% από την λανθασμένη και κακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

ΚΚΕ - ΠΑΜΕ και κινητοποιήσεις χωρίς αποτελέσματα.

Για αυτό είχα μιλήσει στο προηγούμενο θέμα μου που μπήκε η danah και μας κατηγορούσε. Οπότε δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια, Θα πώ μόνο για άλλη μια φορά οτι με τις υπάρχουσες κινητοποιήσης που γίνονται όπως πορείς-καταλήψεις-αποχές-τραμπουκισμοί και απεργίες της κακιάς ώρας δεν υπάρχει κανένα μέλλον στο ΚΚΕ και γενικά στην αριστερά. Δεν ξεχνάμε τότε με τα επισόδια του Δεκέμβρη του 2008 και την άλωση του κέντρου της Αθήνας είχε αποφασιστεί να δουλεύουν το Σαββατοκύριακο όσα καταστήματα το επιθυμούνε και οι τραμπύκοι από το ΠΑΜΕ και κάποιες συνηστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσανε καταστηματάρχες και τους κάνανε υποδείξεις να κλείσουνε τα καταστήματά τους. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα δουλεύει όποτε του γουστάρει για να βγάλει λευτά και όχι όποτε θα του υποδείξουνε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά μας λέγανε για απόπειρα κατάργησης του Σαββατοκύριακου ως αργία και σαχλαμάρες.

Wednesday 14 July 2010

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν θα συμμετάσχουν στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από το internet οι διοικήσεις των ΤΕΙ και πολύ πιθανόν και η ΕΕΤΕΜ δεν θα συμμετάσχουν στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ στις 19-20 Ιουλίου 2010. Παρακάτω παραθέτω την ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ.

Αθήνα 14-7-2010


Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 στις 5.00 μ.μ. εστάλη επίσημη πρόσκληση από το ΕΣΥΠ, για κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ στις 19-20/7/2010, στα μέλη τους και στον κοινό εκπρόσωπο όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ στο ΣΑΤΕ, πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ, Δημήτρη Δημόπουλο.

Η Ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις προτάσεις-σχέδια ΠΔ για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων ΤΕΙ (κυρίως σχολών ΣΤΕφ και ΣΤΕΓ) και δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια αυτά είχαν αναρτηθεί από τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, στις 30/3/2010.

Αμέσως υπήρξε αλληλογραφία του εκπροσώπου στο ΣΑΤΕ με τους προέδρους των ΤΕΙ και τις Ενώσεις των πτυχιούχων των άλλων Σχολών, για να καθορισθεί ενιαία στάση.

Δυστυχώς, ως φαίνεται, ο Υφυπουργός δεν έκανε την υπέρβαση που απαιτούν οι περιστάσεις και δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρηση στα σχέδια ΠΔ που αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΙ, τα οποία, στο βαθμό που εκδοθούν ως έχουν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Το δε αντί-318/94 απαράδεκτο!

Οι περιορισμοί, τα όρια, οι δήθεν πιστοποιήσεις και ο έλεγχος από τους γνωστούς συντεχνιακούς φορείς (ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ) ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, αμφισβητούν ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα τους και, αν παραμείνουν, θα βρουν απέναντι όλη την κοινότητα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει ρητά την εξέταση των ανωτέρω εκκρεμών σχεδίων ΠΔ από κοινή συνεδρίαση.

Επιπροσθέτως, στην 42η Σύνοδο των Προέδρων-Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην εν λόγω κοινή συνεδρίαση και εν γένει να μην συνεργήσουν στην όλη διαδικασία.

Επιμένουν δε στην έκδοση των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και εγκριθεί από το ΣΑΤΕ τον Δεκέμβριο του 2008, και συμφωνούν με την επιμελητηριακή οργάνωση των Ενώσεων των πτυχιούχων ΤΕΙ και την ανάθεση σ’ αυτές των διαδικασιών πιστοποίησης της επαγγελματικής επάρκειας των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Πηγή:  
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=300:2010-07-14-10-39-44&catid =54:news&Itemid=18
___________________________________________________________________________________

Τα σχέδια ΠΔ/των που θα συζητηθούνε στην κοινή σύσκεψη τα ανάρτησε ο κ. Πανάρετος στο γνωστό
web site http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?tag=%CF%84%CE%B5%CE%B9

Μεταξύ αυτών είναι και ΠΔ για 2 σχολές πανεπιστημίων.

Ας αναφέρουμε ποιές είναι οι αντιδράσεις των φορέων των ΤΕΙ για αυτά τα ΠΔ.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι το γεγονός οτι θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος (ΤΕΕ) στο οποίο θα γίνονται μέλη οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ΤΕΙ. Αυτό δεν θέλουν ούτε να το ακούνε οι σύλλογοι και οι επαγγελματικές ενώσεις των πτυχιούχων που με την σειρά τους λένε να τεθούν επί τάπιτος τα ΠΔ που είχε εγκρίνει το ΣΑΤΕ το 2008 και παρέμεναν όλα στα συρτάρια των γραφείων των συναρμόδιων υπουργείων επί Νέας Δημοκρατίας και τελικά η διαδικασία κόλλησε.

Επίσης δεν έχουνε γίνει διευκρινήσεις σε περίπτωση που θα δίνουμε εξετάσεις για διάφορα θέματα όπως: Οι εξεταστές θα είναι η ίδιοι που εξετάζουν και τους διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνίων ? Τα θέματα θα είναι επίσης ίδια ? Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να επιλέγονται από φορείς των ΤΕΙ οι εξεταστές και τα θέματα ή θα πέσει στις εξετάσεις χοντρό τσεκούρι ?

Τι θα γίνει με τα 3 επίπεδα τεχνικής ευθύνης ? Ποια θα είναι τα όρια των τριών αυτών επιπέδων ? Άμα δεν υπάρξουνε άμεσες διευκρινήσεις τότε τα επίπεδα αυτά αποτελούνε το τέλειο μάντρωμα των πτυχιούχων ΤΕΙ και θέτουνε για τους περισσότερους νέους πτυχιούχους πρακτικά ανεφάρμοστα τα δικαιώματα των ΠΔ που διαβάσαμε. Επίσης ποιος θα καθορίσει αυτά τα όρια των επιπέδων τεχνικής ευθύνσης και σε πόσο χρόνο θα γινει αυτό ? Αν είναι να τα καθορίσει το ΤΕΕ μπορεί να γίνει και σε 2,3,5 ή και 10 χρόνια μετά,και μπορεί το 1ο επίπεδο τεχνικής ευθύνης να είναι ισάξιο με τα δικαιώματα των υπομηχανικών που χρησιμοποιούμε καταχρηστικά αυτή την στιγμή.

Monday 12 July 2010

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ??

Δεν λένε να σταματήσουνε κάθε φορά οι ανακοινώσεις για παύση λειτουργίας ορισμένων τμημάτων των γραμμών του ΗΣΑΠ και την εξυπηρέτηση των κομμένων τμημάτων που υπάρχουνε σταθμοί με λεωφορία της ΕΘΕΛ.

Ακόμα ποιο εκνευριστικό είναι το γεγονός οτι οι γραμμές δεν κλείνουνε για ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά επί αορίστου χρονικού διαστήματος μέχρι να περιμένουμε νέα ανακοίνωση. Τα έργα γίνονται εδώ και 1.5 - 2 αν δεν με απατάει η μνήμη μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σταμάτησαν όπως έλεγαν εντός Ιουνίου 2010.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που χρειαζόμε το τρένο του ΗΣΑΠ για μια συγκεκριμένη δουλειά τώρα έπρεπε να τα είχανε φτιάξει όλα. Αυτό το πράγμα έχει παραγίνει επιτέλους. Τουλάχιστον ας μας έλεγαν να μην χτυπάμε εισιτήριο για κάποιες μέρες αλλά αυτή η ταλαιπορία να κατεβαίνουμε και να αλλάζουμε μέσα ωστέ να περάσουμε από τις γραμμές που είναι κλειστές έχει παραγίνει.

Τι να πούνε και άλλοι που δεν μπορούνε καν να χρησιμοποιήσουνε ορισμένους σταθμούς που κλείσανε. Τα συγκεκριμένα έργα έπρεπε να είχανε πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων και όχι τώρα. Επίσης αναρωτιέμαι από την στιγμή που καθυστέρισαν τόσο πολύ τα έργα λόγω και μεαρικών αρχαίων ευρημάτων κοντά στα πετράλωνα,μήπως αυξήθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων ?

Περιέργος είμαι επίσης και για την λεγόμενη " ανακαίνηση της υπόγειας σύραγγας από την ομόνοια μέχρι το μοναστηράκι. Εκεί αναγκαστικά θα διακόψουνε στα δύο τις γραμμές του ΗΣΑΠ. Πώς θα μπορέσουνε οι εργάτες να τοποθετήσουνε σκαλωσιές για το σοβάντισμα των τοίχων της σύραγγας ? Πώς θα αλλαχτούνε τα φώτα και οι αγωγοί της ηλεκτρικής εγκατάστασης ? Σίγουρα δεν θα μπορεί να περάσει τρένο από εκεί.

Τέλος έχουμε και τα μεγάλα ελλείματα που παρουσιάζουνε όλες οι αστικές συγκοινωνίες ο ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ,ΗΣΑΠ,ΤΡΑΜ,ΜΕΤΡΟ και όλες μα όλες,ακόμα και το ΜΕΤΡΟ που ολοκληρώθηκε το 2001 έχει έλλειμα. Και απορώ πως δεν κατάφεραν να μαζέψουνε χρήματα με τόσες αυξήσεις στα εισητήρια που έγιναν στο παρελθόν. Τώρα ήρθανε οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα (βενίζνη,πετρέλαιο) από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και μαζί με αυτό έχουνε και τα ελλείματα. Πράγμα που σημαίνει οτι οι αυξήσεις στα εισητήρια των αστικών συγκοινωνιών θα είναι και σίγουρες αλλά και μεγάλες.

Για να συμαζευτούνε λίγο στο υπουργείο υποδομών γιατί βλέπω να γίνετε μπάχαλο η κατάσταση.

Saturday 10 July 2010

Ο υφυπουργός παιδείας κ. Πανάρετος συγκάλεσε το συμβούλιο ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για τις 19 και 20 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού είναι η εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Σε εφαρμογή του άρθρου 5 ου πδ. 127/2003 για τη Συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία
διοικητική υποστήριξη και έδρα του ΕΣΥΠ, παρακαλώ όπως συγκαλέσετε σε κοινή συνεδρίαση
τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα
19 και την Τρίτη 20 Ιουλίου, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη για τα σχέδια προεδρικών
διαταγμάτων που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν

                                                                                                                                Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                                                           ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

Πηγή:     http://ypepth.opengov.gr/panaretos/wp-content/uploads/2010/07/SAPE-SATE.pdf

Wednesday 7 July 2010

Το ΣΔΟΕ στρέφεται στην «αντιμετώπιση της πειρατείας λογισμικού»..... ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΡΕ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ.....

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο 3842/10, το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από βάσεις δεδομένων και λοιπές πηγές πληροφοριών καθώς και για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και ερευνών προς εντοπισμό, αποκάλυψη και καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως η χρήση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων Η/Υ. Επίσης, βάσει του ισχύοντος νόμου 3524/2007, όπου πραγματοποιείται έλεγχος και διαπιστώνεται χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε μη αδειοδοτημένο πρόγραμμα.

Η εταιρία Business Software Alliance (BSA) επικροτεί την πρωτοβουλία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για την σύσταση Τμήματος Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας με το οποίο στοχεύει στην πάταξη του φορολογικού εγκλήματος που συνδέεται με την προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. «Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε η Ελλάδα να μπορέσει μειώσει το ποσοστό πειρατείας που έχει φθάσει στο 58% και μας κατατάσσει στην τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ. Εάν τα νέα φορολογικά μέτρα εφαρμοστούν με συνέπεια από τις αρχές και η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό πειρατείας κατά 10% σε τέσσερα χρόνια, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά €261 εκ. και θα προστεθούν επιπλέον €88 εκ σε φορολογικά έσοδα χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον εισπράξεις από την επιβολή του διοικητικού προστίμου» ανέφερε η νομικός σύμβουλος της BSA.

Πηγή:
http://tvxs.gr/news/ίντερνετ-μμε/το-σδοε-στρέφεται-στην-«αντιμετώπιση-της-πειρατείας-λογισμικού»

_____________________________________________________________________________________

Για πολλοστή φορά ένα κείμενο περί καταπολέμισης της πειρατίας λογισμικού το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι.... Μα καλά πλάκα μας κάνετε ? 

Σχολιασμός για μερικές από τις μπαρούφες που διαβάσαμε στο κείμενό τους.

"Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε η Ελλάδα να μπορέσει μειώσει το ποσοστό πειρατείας που έχει φθάσει στο 58% και μας κατατάσσει στην τρίτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ"

Ναι είναι πολύ επιτακτική...... και τι θα γίνει δηλαδή αμα πέσουμε σε θέσεις ?

" Εάν τα νέα φορολογικά μέτρα εφαρμοστούν με συνέπεια από τις αρχές και η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό πειρατείας κατά 10% σε τέσσερα χρόνια, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας."

Πωωωω έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δηλαδή άμα πλακώσουνε να πληρώνουνε πρόστημα οι εργοδότες οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι τότε θα έχουνε τέτοια κέρδη που θα κάνουνε προσλήψεις νέων υπαλλήλων. Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να διατυπώσει τέτοια άποψη.

"θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά €261 εκ. και θα προστεθούν επιπλέον €88 εκ σε φορολογικά έσοδα χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον εισπράξεις από την επιβολή του διοικητικού προστίμου» ανέφερε η νομικός σύμβουλος της BSA."

Ναι τώρα ήρθε η επιφοίτηση του αγίου πνεύματος και θα σωθεί η ελληνική οικονομία.

Για να καταλάβετε πόσο άκυρα είναι αυτά που λέτε αρκεί να ψάξετε να βρείτε αν υπάρχουνε εταιρίες παραγωγής λογισμικού στην Ελλάδα.... ελάχιστες μη πώ καμία! Από που λοιπόν προκύπτει οτι αν όλοι αρχίσουνε να αγοράζουνε αυθεντικό λογισμικό θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία ? Μήπως θα βγάλουνε λευτά οι έμποροι που αγοράζουνε το λογισμικό από τις ξένες μεγάλες εταιρίες και το πουλάνε στην Ελλάδα??? Ούτε ευρώ να μην βγάλουνε ! Οι τεμπέλιδες που δεν έχουνε γράψει ούτε ένα πρόγραμμα στην ζωή τους και θέλουνε να τα κονομίσουνε τώρα από τους νέους και τους υπό πτώχευση επιχειρηματίες........
Και σιγά μην χρυσοπληρώσουμε τα πανάκριβα λογισμικά που πουλάνε οι ξένες εταιρίες εις βάρος των φτωχών ελληνικών εταιριών.  

Tuesday 6 July 2010

Ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ για την σύνοδο προέδρων ΤΕΙ στην Καλαμάτα.

Από την Τετάρτη 30 Ιουνίου έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 42η Σύνοδος Προέδρων – Αντιπροέδρων Τ.Ε.Ι στο Τ.Ε.Ι Καλαμάτας.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ζήτημα της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για όσα Τμήματα των Τ.Ε.Ι εκκρεμούν, αλλά και η περίπτωση να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο ανάλογο του Καλλικράτη και στα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι).

Ο κοινός εκπρόσωπος των Επαγγελματικών Ενώσεων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, Δ. Δημόπουλος ο οποίος είχε προσκληθεί στην σύνοδο και εισηγήθηκε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, την εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με το σχέδιο «Καλλικράτης» στα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι). καθώς και παρατηρήσεις επί των σχεδίων Π.Δ για τα εκκρεμή επαγγ. δικαιώματα όπως τα ανήγγειλε ο Υφυπουργός κ, Πανάρετος και έθεσε το θέμα του Ε.Τ.Π των Τ.Ε.Ι. Αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι έκαναν και οι Πρόεδροι πτυχιούχων άλλων σχολών των Τ.Ε.Ι, της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ, Δ. Σταματάκης, και της ΣΤΕΤΡΟΔ, Π.Ταταρίδης, οι όποιοι είχαν κληθεί ειδικά στην συνοδό αυτή.

Παρότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατείχε την υψηλότερη θέση στην ατζέντα της Συνόδου, οι Πρόεδροι δεν αποφάσισαν τελικά το κλείσιμο των Σχολών από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά όπως πρότειναν ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Πειραιά κ. Βρυζίδης και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αν μέχρι τότε το ΥΠ.Ε.Π.Θ δεν έχει εκδώσει τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά περιορίστηκαν στην εκ νέου σύγκλιση της Συνόδου των διοικήσεων Τ.Ε.Ι στις αρχές Σεπτέμβρη χωρίς να αποκλείουν και το κλείσιμο, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ανωτέρω ζήτημα.

Εκ μέρους της συνόδου το πρόβλημα των επαγγελματικών θεμάτων στην πολιτική ηγεσία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Λάρισας, κ. Κόκορας, και τα διοικητικά προβλήματα ο Πρόεδρος Τ.Ε.Ι Αθήνας, κ. Νίνος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα συγκληθεί κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ με θέμα τα σχέδια ΠΔ που εκκρεμούν.

Παρόλαυτα επέμεινε ότι η δέσμευση του για έκδοση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ισχύει.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, απέφυγε να πάρει σαφή θέση σχετικά με το φλέγον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων απλά σύνεδεσε την οριστική επίλυση του με την θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, προανήγγειλε τη σύσταση Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, με συμμετοχή των Πανεπιστήμιων και Τ.Ε.Ι με σκοπό την χωροταξική αναδιάρθρωση της ανωτάτης εκπαιδεύσεις, απέκλεισε την μετασχηματισμό των Τ.Ε.Ι σε Πανεπιστήμια οπως ζήτησε η Σύνοδος και προανήγγειλε νόμο πλαίσιο για τα Ανώτατα ιδρύματα, θεσμοθέτηση της εισαγωγής σε Σχολές και όχι σε τμήματα, ότι παραμένουν διακριτοί οι ρόλοι των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι, τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων με νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών και τόνισε ότι από το 2013 αλλάζει οριστικά ο τρόπος καθορισμού των επαγγελμ. δικαιωμάτων!

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Monday 5 July 2010

Με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προειδοποίησαν την υπουργό παιδείας οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην σύνοδο προέδρων ΤΕΙ στην Καλαμάτα.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ , εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμέυσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μέσα στο καλοκαίρι.

Την απόφαση αυτή έλαβαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ , οι οποίοι συνεδρίασαν στην Καλαμάτα.Ειδικότερα η απόφαση των προέδρων έχει ως εξής:

Η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ στο πλαίσιο της υπάρχουσας κοινωνικο-οικονομικής σκληρής πραγματικότητας στην οποία ευρίσκεται σήμερα η χώρα, επισημαίνει με εμφαντικό τρόπο ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα συμβάλουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάτασής της. Προς το σκοπό αυτό τα ΤΕΙ οφείλουν να συνεχίσουν με ακόμα εντατικότερο ρυθμό το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

Η συζήτηση η οποία διεξήχθη ανέδειξε την αναγκαιότητα επίλυσης των παρακάτω θεμάτων, η επίλυση των οποίων θα καταστεί σημαντικός αρωγός στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη των Ιδρυμάτων μας

Η 42η Σύνοδος επισημαίνει ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Υπενθυμίζει ότι στην έκτακτη σύνοδο στην Αθήνα ανέστειλε τις κινητοποιήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα επειδή είχε την διαβεβαίωση του κ. Υφυπουργού ότι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010 και πριν την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κολεγίων. Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και γι’ αυτό εμμένουμε στην άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων όπως ψηφίστηκαν από το ΣΑΤΕ. Σε κάθε περίπτωση θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες για τα περαιτέρω.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η Σύνοδος επισημαίνει την αρνητική εξέλιξη με την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ η οποία σταδιακά οδηγεί τα Ιδρύματα σε οικονομικό αδιέξοδο, όταν μάλιστα ο τομέας της παιδείας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με την δραματική έλλειψη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης και εξέλιξης μελών Ε. Π., και τη μη κάλυψης των κενών που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ανάγκη πρόσληψης μεγαλύτερου αριθμού έκτακτο Ε.Π. που επιβαρύνει περισσότερο τα Ιδρύματα με ταυτόχρονη μείωση της παρεχόμενης ποιότητας της εκπαίδευσης.

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι θεωρεί θετικό μέτρο την μονή εισαγωγή των φοιτητών στα ΤΕΙ. Η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος σε πολλά τμήματα ΤΕΙ προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες κυρίως από έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, του μεγάλου αριθμού των εισακτέων φοιτητών και των μετεγγραφών που αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι εκκρεμεί το θέμα της ολοκλήρωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ με τη δυνατότητα εκπόνησης Διδακτορικών Διατριβών μετά από αξιολόγηση και ικανοποίηση των απαιτούμενων ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Τέλος η Σύνοδος υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας ένα σύνολο ρυθμίσεων θεμάτων Ε.Π. και λοιπών και ζητεί την προώθηση και ψήφισή τους από την Βουλή με το επόμενο νομοσχέδιο για την δια βίου μάθηση.

www.esos.gr/index.php option=com_content&view=article&id=8280:2010-07-03-05-59-28 &catid=336:2009-12-02-06-42-26&Itemid=674 

Friday 2 July 2010

Δημοκρατική Αριστερά. Το νέο αντί-αντιαριστερό κόμμα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού.

Τελικά άλλο ένα αριστερό κόμμα προστέθηκε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Η δημοκρατική αριστερά που ίδρυσε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλους βουλευτές και προς το παρόν είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

Πιστεύω οτι πολύ καλά έπραξε ο κ. Κουβέλης και ίδρυσε νέο κόμμα διότι τα υπάρχοντα κόμματα της
Αριστεράς σίγουρα δεν καλύπτουνε μεγάλη μερίδα των φηφοφόρων τους. Σημαντικό στοιχείο θα
αποτελέσει το καταστατικό του κόμματος εφόσον αυτό δημοσιευθεί στο διαδύκτιο για να δούμε άμα
το κόμμα είναι αυτοτελές και δεν αποτελείται από ένωση πολλών συνιστοσών,πράγμα που οδηγεί
πάντα σε αποδυνάμωση και εντάσεις στα εσωτερικό κάθε κόμματος. Όλα τα αριστερά κόμματα που
υπάρχουνε αυτή την στιγμή είναι αποτέλεσμα ένωσεων και προσχωρήσεων διαφόρων πολιτικών
οργανώσεων,πολιτικών συλλόγων,οικολογικών συλλόγων,πολιτικών ενώσεων και άλλων συνιστοσών.

Το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή. Εντάσεις και κόντρες μεταξύ των υπάρχουσων
συνιστοσών έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης το ΚΚΕ το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα λοιπά αριστερά -
κομμουνιστικά κόμματα εφαρμόζουνε μια αριστερίστικη λογική. Από οτι μπορώ να καταλάβω αυτή η
αριστερίστικη λογική έγκιται στο γεγονός μιας δεδομένης προχειρότητας που υπάρχει στις
κινήσεις τις πρακτικές και τις μεθόδους που εφαρμόζει η αριστερά για να μπορέσει να προωθήσει
και να παλέψει για τα αιτήματά της.

Ας πούμε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με την παραμικρή είδηση που θα ακουστεί για εργασιακά
θέματα αμέσως να έρχονται στα αυτιά μας συνθήματα του τύπου όλοι έξω όλοι στους δρόμους
ταξικός πόλεμος πανλαϊκός ξεσηκωμός απεργίες καταλήψεις αποχές κτλπ. Για να μπορέσει να γίνει
μια "επαναστατική πάλη" ας το πώ έτσι ή ποιο συγκρατημένα για να βρεθούνε τρόποι πάλης και
διεκδίκησης αιτημάτων χρειάζεται εντελώς περιλιπτικά:

1. Θεωρητικός σχεδιασμός του εγχειρήματος.
2. Διατύπωση αιτημάτων.
3. Διατύπωση πιθανών στόχων που μπορούν να πραγματοποιηθούνε.
4. Επιλογή του βέλτιστου τρόπου "πάλης" που μπορεί να εφαρμοσθεί για ολοκλήρωση των στόχων.
5. Πραγματοποίηση του "Τρόπου πάλης".
6. Απολογισμός.


Στην πραγματικότητα όμως αυτό που γίνεται είναι να μαζεύονται κάθε φορά μέλη και γενικά μια
ομάδα ατόμων να κάνουνε γενικές συνελεύσεις της κακιάς ώρας ή να παίρνυον μια μονομερής
απόφαση και να γεμίζουνε όπου μπορούνε αφίσες με τις κλασικές εκφράσεις που προανέφερα. Μετά
να ενημερώνουνε τα ΜΜΕ και ότι γίνει έγινε. Αυτό από οτι κατάλαβα είναι η αριστερίστικες
λογικές που αναφέρει ο κ. Κουβέλης και από τις οποίες πάσχει το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Ο κ. Κουβέλης γενικά είναι πολύ προσεκτικός και συγκρατημένος στους λόγους του και μέσα από
αυτά που λέει απορρέει ένας ορθολογισμός επιχειρημάτων,πράγμα που με κάνει να πιστεύω οτι το
νέο κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς έχει πολλές ελπίδες να μπεί στην βουλή και να κάνει κάτι
καλό.

Για αυτό έγραψα στον τίτλο για το νέο αντί-αντιαριστερό κόμμα,δηλαδή το κόμμα που θα
στρέψει τον κόσμο που μίσησε την αριστερά λόγω των τραμπούκικων και αναποτελεσματικών μεθόδων της,να στραφεί πάλι πίσω στην αριστερά της λογικής και όχι στην αριστερά της οπισθοδρόμισης. Από την άλλη μεριά πιστεύω οτι το ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει πάνω κάτω,όπως και το ΚΚΕ με τις εντελώς άκυρες και αναποτελεσματικές κινητοποιήσεις του ΠΑ.ΜΕ όπως στο λιμάνι του πειραιά,πρέπει να αποδυναμωθούνε.

Αυτά που πιστεύω βέβαια για το κόμμα αυτό μένουν να αποδειχτούνε και στην πραγματικότητα ωστέ να το ψηφίσω στις εκλογές.