Wednesday 14 July 2010

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν θα συμμετάσχουν στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές από το internet οι διοικήσεις των ΤΕΙ και πολύ πιθανόν και η ΕΕΤΕΜ δεν θα συμμετάσχουν στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ στις 19-20 Ιουλίου 2010. Παρακάτω παραθέτω την ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ.

Αθήνα 14-7-2010


Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 στις 5.00 μ.μ. εστάλη επίσημη πρόσκληση από το ΕΣΥΠ, για κοινή συνεδρίαση ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ στις 19-20/7/2010, στα μέλη τους και στον κοινό εκπρόσωπο όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ στο ΣΑΤΕ, πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ, Δημήτρη Δημόπουλο.

Η Ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις προτάσεις-σχέδια ΠΔ για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των Τμημάτων ΤΕΙ (κυρίως σχολών ΣΤΕφ και ΣΤΕΓ) και δύο πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια αυτά είχαν αναρτηθεί από τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Ι. Πανάρετο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, στις 30/3/2010.

Αμέσως υπήρξε αλληλογραφία του εκπροσώπου στο ΣΑΤΕ με τους προέδρους των ΤΕΙ και τις Ενώσεις των πτυχιούχων των άλλων Σχολών, για να καθορισθεί ενιαία στάση.

Δυστυχώς, ως φαίνεται, ο Υφυπουργός δεν έκανε την υπέρβαση που απαιτούν οι περιστάσεις και δεν έλαβε υπόψη του καμία παρατήρηση στα σχέδια ΠΔ που αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕΙ, τα οποία, στο βαθμό που εκδοθούν ως έχουν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Το δε αντί-318/94 απαράδεκτο!

Οι περιορισμοί, τα όρια, οι δήθεν πιστοποιήσεις και ο έλεγχος από τους γνωστούς συντεχνιακούς φορείς (ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ) ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, αμφισβητούν ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα τους και, αν παραμείνουν, θα βρουν απέναντι όλη την κοινότητα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει ρητά την εξέταση των ανωτέρω εκκρεμών σχεδίων ΠΔ από κοινή συνεδρίαση.

Επιπροσθέτως, στην 42η Σύνοδο των Προέδρων-Αντιπροέδρων ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην εν λόγω κοινή συνεδρίαση και εν γένει να μην συνεργήσουν στην όλη διαδικασία.

Επιμένουν δε στην έκδοση των Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και εγκριθεί από το ΣΑΤΕ τον Δεκέμβριο του 2008, και συμφωνούν με την επιμελητηριακή οργάνωση των Ενώσεων των πτυχιούχων ΤΕΙ και την ανάθεση σ’ αυτές των διαδικασιών πιστοποίησης της επαγγελματικής επάρκειας των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Πηγή:  
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=300:2010-07-14-10-39-44&catid =54:news&Itemid=18
___________________________________________________________________________________

Τα σχέδια ΠΔ/των που θα συζητηθούνε στην κοινή σύσκεψη τα ανάρτησε ο κ. Πανάρετος στο γνωστό
web site http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?tag=%CF%84%CE%B5%CE%B9

Μεταξύ αυτών είναι και ΠΔ για 2 σχολές πανεπιστημίων.

Ας αναφέρουμε ποιές είναι οι αντιδράσεις των φορέων των ΤΕΙ για αυτά τα ΠΔ.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι το γεγονός οτι θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος (ΤΕΕ) στο οποίο θα γίνονται μέλη οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ΤΕΙ. Αυτό δεν θέλουν ούτε να το ακούνε οι σύλλογοι και οι επαγγελματικές ενώσεις των πτυχιούχων που με την σειρά τους λένε να τεθούν επί τάπιτος τα ΠΔ που είχε εγκρίνει το ΣΑΤΕ το 2008 και παρέμεναν όλα στα συρτάρια των γραφείων των συναρμόδιων υπουργείων επί Νέας Δημοκρατίας και τελικά η διαδικασία κόλλησε.

Επίσης δεν έχουνε γίνει διευκρινήσεις σε περίπτωση που θα δίνουμε εξετάσεις για διάφορα θέματα όπως: Οι εξεταστές θα είναι η ίδιοι που εξετάζουν και τους διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνίων ? Τα θέματα θα είναι επίσης ίδια ? Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να επιλέγονται από φορείς των ΤΕΙ οι εξεταστές και τα θέματα ή θα πέσει στις εξετάσεις χοντρό τσεκούρι ?

Τι θα γίνει με τα 3 επίπεδα τεχνικής ευθύνης ? Ποια θα είναι τα όρια των τριών αυτών επιπέδων ? Άμα δεν υπάρξουνε άμεσες διευκρινήσεις τότε τα επίπεδα αυτά αποτελούνε το τέλειο μάντρωμα των πτυχιούχων ΤΕΙ και θέτουνε για τους περισσότερους νέους πτυχιούχους πρακτικά ανεφάρμοστα τα δικαιώματα των ΠΔ που διαβάσαμε. Επίσης ποιος θα καθορίσει αυτά τα όρια των επιπέδων τεχνικής ευθύνσης και σε πόσο χρόνο θα γινει αυτό ? Αν είναι να τα καθορίσει το ΤΕΕ μπορεί να γίνει και σε 2,3,5 ή και 10 χρόνια μετά,και μπορεί το 1ο επίπεδο τεχνικής ευθύνης να είναι ισάξιο με τα δικαιώματα των υπομηχανικών που χρησιμοποιούμε καταχρηστικά αυτή την στιγμή.

No comments: