Θετική γνωμοδότηση από το συμβούλιο ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ.
Στην τελική ευθεία μπήκε η επαγγελματική κατοχύρωση για είκοσι δύο ειδικότητες ΤΕΙ, που βρίσκονται στον «αέρα» εδώ και δεκαετίες. Στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ), που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν. Πλέον απομένει η έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Παρά τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ, στην κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ υπήρξε απαρτία και έτσι έγινε δυνατή η έκδοση θετικής γνωμοδότησης για τις σχετικές εισηγήσεις, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε, και μάλιστα χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων που έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Φαίνεται λοιπόν πως μέχρι την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η επαγγελματική κατοχύρωση για χιλιάδες απόφοιτους ΤΕΙ που βρίσκονταν έως σήμερα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ έχουν προειδοποιήσει με αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων από τον Οκτώβριο, αν έως τότε δεν έχει επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα.
Η επαγγελματική κατοχύρωση αφορά τους πτυχιούχους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των τμημάτων: Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και Ναυπηγικής.
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης οι προτάσεις για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων των πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας καθώς και των πτυχιούχων του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πηγή: http://www.hbnews.gr/permalink/37270.html
______________________________________________________________________________________
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συνεδρίαση ΣΑΤΕ–ΣΑΠΕ για τα εκκρεμή Π.Δ.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19-7-2010 η κοινή συνεδρίαση του ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ με απουσίες μελών του και ολοκλήρωσε την συζήτηση επί των διατάξεων όλων των σχεδίων ΠΔ που είχαν εισαχθεί.
Επίσης συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις έννοιες : «τεχνική ευθύνη» , επίπεδα και όρια «τεχνικής ευθύνης» και περί διευρυμένου φορέα έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος πριν την τελική διαμόρφωση των σχεδίων ΠΔ απο το Υπουργείο Παιδείας.
Η ΕΕΤΕΜ σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία εξετάζει όλα τα νομοτεχνικά προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την παραγ. 2.1 όλων των σχεδίων Π.Δ αλλά και με το άρθρο 18 του ν.3794/2009.
Ελπίζουμε ότι θα γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις του κοινού εκπρόσωπου όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ επί των τροποποιημένων σχεδίων που είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ καθώς και την ανάγκη εναρμόνισης του αντι-318/94, σχεδίου Π.Δ. που αφορά τις ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών δομικών έργων, έργων υποδομής και τοπογράφων με τα υπόλοιπα σχέδια ΠΔ για πτυχιούχους ΤΕΙ.
Εν αναμονή της διαμόρφωσης των τελικών σχεδίων ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις μας .
Γραφείο Τύπου ΕΕΤΕΜ
Πηγή:
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=306:2010-07-20-21-37-04&catid= 54:news&Itemid=18
____________________________________________________________________________________
Παρατηρήσεις επί των σχεδίων Π.Δ για την Επαγγελματική Κατοχύρωση Πτυχιούχων ΤΕΙ.
Προς : 1. Μέλη ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ
2. Υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Οι έννοιες που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στα σχέδια Π.Δ/των για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ τα οποία ανήρτησε ο Υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος για επαναδιαβούλευση μέσω διαδικτύου , δηλ :
1. ο έλεγχος της επαγγελματικής επάρκειας,
2. η διαβαθμισμένη ανάληψη τεχνικής ευθύνης ,
3. η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων,
4. η συνεκτίμηση όλων των αποκτηθέντων προσόντων (ενσωμάτωση εμπειρίας),
5. η σύσταση διευρυμένων Επαγγελματικών Φορέων ,κλπ
όπως διατυπώνονται, δεν αφορούν όλους τους πτυχιούχους ΑΕΙ (δηλ. ΤΕΙ - Πανεπιστημίων), , δεν προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, παραπέμπουν σε μελλοντική έκδοση άλλων κανονιστικών διατάξεων, κινούνται στη σφαίρα του ιδεατού αγνοούν επιδεικτικά την ζοφερή επαγγελματική πραγματικότητα για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, εμπεριέχουν ασάφειες και αντιφάσεις και προϋποθέτουν:
Κατάργηση της αναχρονιστικής νομοθεσίας της δεκαετίας του 1930 - 1980 για Μηχανικούς, Γεωπόνους, κλπ.
Mετατροπή των ΝΠΔΔ Επιμελητηρίων σε Ν.Π.Ι.Δ και ισότιμη και αναλογική εκπροσώπηση όλων των πτυχιούχων ΑΕΙ ( ΤΕΙ - Πανεπιστημίων )
Tον επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ολιστικών ειδικοτήτων Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών και το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τα σημερινά προγράμματα σπουδών τους και όχι του 1930.
Αν οι διατάξεις αυτές υιοθετηθούν :
οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν θα είναι σε θέση να εργασθούν την επόμενη ημέρα από την έκδοση των ΠΔ διότι δεν θα έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος , δεν θα γνωρίζουν τα όρια επαγγ. ευθύνης και ποια είναι τα προχωρημένα έργα κ.λ.π.
Επομένως πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν :
Tο θέμα της αδειοδότησης δηλ. Ο Φορέας ή οι Φορείς που θα δίδουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
H διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας –σταδιακής εξέλιξης Εύρος άδειας –κλιμακώσεις.
Και στη συνέχεια να θεσπιστούν :
Τα επίπεδα Τεχνικής Ευθύνης.
Τα συνήθη έργα, προωθημένα έργα και εξειδικευμένα με παράλληλη κατάργηση των παλιότερων νομοθετικών διατάξεων.
Tα όρια Τεχνικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες.
Τέλος τα παραπάνω πρέπει να αντιστοιχηθούν με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τις ειδικότητες με βάση τα προγράμματα Σπουδών κ.λ.π.
Για να είναι αποτελεσματική η ανωτέρω ρύθμιση και να παράγει πρακτικά αποτελέσματα πρέπει , να υπάρξει πρόβλεψη ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους οικείους επαγγελματικούς φορείς των ΤΕΙ για την παροχή ανάλογων υπηρεσιών ( πιστοποίησης, επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεωτικής εγγραφής κ.α.). όπως ισχύει για ειδικότητες πτυχιούχων πανεπιστημιακών τμημάτων και τριών ειδικοτήτωνΤΕΙ ( Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας , Μαιευτικής).
Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των πτυχιούχων ΤΕΙ από τις ασάφειες, τις γενικότητες της σχετική αναχρονιστικής νομοθεσίας και το αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην απόφαση του ΣΑΤΕ (Δεκέμβριος 2008) για τα σχέδια ΠΔ των μηχανικών των ΤΕΙ, η διάταξη για την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος αναφέρονταν στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος την εξαφάνισε και στη θέση της έβαλε το «Διευρυμένο ΤΕΕ».
Σύμφωνα με τις παραπάνω παρατηρήσεις, τα σχέδια Π.Δ, όπως έχουν «μεταλλαχθεί» με ευθύνη συνεργατών του Υφυπουργού , έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την δέσμευση του ιδίου στις 18-12-2009 για ρεαλιστικές λύσεις που θα είναι εφαρμόσιμες και αποδεκτές από όλους (Π.Δ), θα στηρίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα αποτελούν απλά μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν.
Ειδικότερες Επισημάνσεις :
Τα Σχέδια ΠΔ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ παρουσιάζουν αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.
Παραδείγματα:
1. Σε όλα τα σχέδια Π.Δ μηχανικών ΤΕΙ αναφέρεται ξεχωριστή παράγραφος για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ στο σχέδιο Πολιτικών Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής ,Τοπογράφων Μηχανικών αυτή απουσιάζει ...
2. Ενώ σε όλα τα σχέδια ΠΔ για τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ η απόκτηση δυναμικού μονάδων εμπειρίας βρίσκεται σε αντιστοιχία με την κείμενη νομοθεσία περί μελετών δημοσίου, ξεκινώντας από την μία μονάδα μετά τετραετή εμπειρία όπως άλλωστε ισχύει για όλους τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης ( Γεωλόγους, Δασολόγους, Οικονομολόγους , Κοινωνιολόγους, Ιχθυολόγους κ.λ.π), αντιθέτως στο σχέδιο για Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής ,Τοπογράφους Μηχανικούς έχει εφευρεθεί η έννοια της μισής μονάδας και της αλληλεξάρτησης από την συμμετοχή Διπλωματούχου Μηχανικού του ΕΜΠ !
Επίσης το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει αντιφατικές διατάξεις, π.χ : Ενώ στην παραγ. 2.2 αναφέρεται ότι τα έργα τα οποία δύνανται να μελετούν και να επιβλέπουν οι πτυχιούχοι θα καθορίζονται από τα αντίστοιχα Περιγράμματα Σπουδών ,στην αμέσως επόμενη παραγ. 3 αναφέρεται ότι αυτά θα προσδιορίζονται από το ΤΕΕ !!
Με τις διατάξεις αυτές το σχέδιο ΠΔ για πολιτικούς μηχανικούς Δομικών Έργων , Έργων Υποδομής και τοπογράφους Μηχανικούς :
Δεν λαμβάνει υπόψη του την κείμενη νομοθεσία περί Μελετών Δημοσίων έργων και πλήττει ευθέως την αυτοδυναμία και τον ανώτατο χαρακτήρα των σπουδών τους στα ΤΕΙ.
Οι διατάξεις περί δραστηριοποίησης μόνο στις κατηγορίες έργων Σ1, Σ2 εκτός των άλλων, περιορίζουν σημαντικά την αυτονομία και τον ρόλο των μηχανικών ΤΕΙ στα ιδιωτικά και δημόσια έργα και θέτουν εκτός από τις εργασίες μελέτης και επίβλεψης τους δημοσίους υπαλλήλους, Μηχανικούς ΤΕΙ αφού τα έργα που μελετούν και επιβλέπουν ανήκουν κυρίως στη Σ3 και Σ4 κατηγορία.
Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι το εν λογω σχέδιο δεν έχει εγκριθεί από το ΣΑΤΕ.
1. Τα τροποποιημένα σχέδια που είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ το 2008 :
Για δε τα υπόλοιπα σχέδια ΠΔ, ως φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας έχει υιοθετήσει πλήρως την πρόταση του ΤΕΕ,ΓΕΩΤΕΕ και κοσμητόρων για τα επίπεδα τεχνικής ευθύνης και την αυθαίρετη ένταξη ΜΟΝΟ των πτυχιούχων ΤΕΙ στο πρώτο ( κατώτερο) χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Με τον τρόπο αυτό τα σχέδια ΠΔ παραπέμπουν στα Βασιλικά διατάγματα του παρελθοντος με τα KW, τους ίππους και τους ορόφους που ίσχυαν για πτυχιούχους καταργηθησών Σχολών, αμφισβητώντας ευθέως τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους.
Επισημαίνουμε ότι όλες οι διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στον έλεγχο επαγγελματικής επάρκειας και πιστοποίησης, στον καθορισμό δικαιωμάτων καθώς και στην υποχρεωτική εγγραφή των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ στο «διευρυμένο ΤΕΕ» δηλαδή στον επαγγελματικό φορέα ανταγωνιστικής ομάδας επαγγελματιών, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στις αρμόδιες Δ/νσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής περί ανταγωνισμού.
Ειδικά οι διατάξεις που αναφέρονται σε καθορισμό εύρους δικαιωμάτων από τον «διευρυμένο» ΤΕΕ η ΓΕΩΤΕ καθώς και των είδος των έργων και εργασιών που θα δύνανται να μελετούν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ θα αμφισβητηθούν από την αρχή αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα και τους νόμους του 1930 οι οποίοι βρίσκονται σε ισχύ !
Το ίδιο ισχύει και για τους περιορισμούς ( συνήθη έργα , πρώτο επίπεδο τεχνικής ευθύνης) οι οποίοι :
α. τίθενται ΜΟΝΟ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ δεδομένου ότι δημιουργούν εμπόδια σε ακαδημαϊκά ισότιμους, με τους πτυχιούχους ΤΕΙ, επαγγελματίες της Ε.Ε και
β. έρχονται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών προσόντων ( E.Q.F.) το οποίο προβλέπει πλήρη αυτονομία για τους επαγγελματίες του επιπέδου 6 ( ΤΕΙ –Πανεπιστήμια –Πολυτεχνεία).
Ανάληψη διαβαθμισμένης Τεχνικής Ευθύνης
οι προτάσεις των Επαγγελματικών Φορέων των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Σχολών
και τα σενάρια περί «τεχνικής ευθύνης»
Η κατοχύρωση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας συνδέεται με την ανάληψη επαγγελματικής ευθύνης (αστικής – ποινικής) για τον Μηχανικό ή τον Γεωτεχνικό –υπεύθυνο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Στην Ελλάδα από το 1924 προβλέπονται ευθύνες για τον Μηχανικό π.χ «ευθύνες επιβλεπόντων» (β.δ. 15.12.23/21.1.24).
Η ανάληψη επαγγελματικής-τεχνικής ευθύνης έναντι Δημόσιας Αρχής, πελατών κ.λ.π για τεχνικές δραστηριότητες κάθε μορφής και σημασίας συνδέεται με την πιστοποίηση των τυπικών προσόντων μέσω μιας αξιόπιστης κοινά αποδεκτής, διαδικασίας.
Η ανάληψη της υψηλότερης τεχνικής ευθύνης ειδικά για το επάγγελμα του Μηχανικού δεν πρέπει να εξασφαλίζεται εφ άπαξ από τις αρχικές, θεωρητικού χαρακτήρα, σπουδές, ούτε αποτελεί κληρονομικό και αποκλειστικό δικαίωμα των μελών του ΤΕΕ, αλλά ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να κατοχυρώνεται μέσα από μία εξελικτική διαδικασία με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια (ακαδημαϊκά- επαγγελματικής εμπειρίας – πρακτικής άσκησης – κατάρτισης – εξέτασης κ.α) στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν στεγανά και συντεχνιακοί αποκλεισμοί.
Η πρόταση του ΤΕΕ για ανάληψη της υψηλότερης τεχνικής ευθύνης μόνο από Διπλωματούχους μηχανικούς και Γεωπόνους χωρίς σχετική πιστοποιημένη εμπειρία αποσκοπεί στο να δικαιολογηθούν τα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα ολιστικού χαρακτήρα των αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών μέσω των Νόμων 6422/1934, 4663/1930 και δεν λαμβάνει υπόψη της, σκοπίμως, τις σύγχρονες ευρωπαϊκές διαδικασίες ( FEANI, Engineer Council ( UK )
Ποιος κρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα (επαγγελματικές δυνατότητες) των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι και των Πανεπιστημίων ;
1. Τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από το περιεχόμενο των Σπουδών κάθε τμήματος Τ.Ε.Ι ή Πανεπιστημίου και από τον Ανώτατο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων και τις πιθανές γενικές διατάξεις νόμων ή Π.Δ.
2. Αρμόδια όργανα που γνωμοδοτούν σχετικά είναι αντιστοίχως το Σ.Α.Τ.Ε για τα Τ.Ε.Ι και το Σ.Α.Π.Ε για τα Πανεπιστήμια με το ΥΠ.Ε.Π.Θ να πιστοποιεί και να έχει την ευθύνη έκδοση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων .
3. Το ΣΑΕΠ για Κολέγια, πτυχιούχους ΑΕΙ του Εξωτερικού που εμπίπτουν στην οδηγία 05/36 προκειμένου να εργασθούν στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει ο Όρος « Διευρυμένοι Επαγγελματικοί Φορείς» ;
Πως εννοούν τον διευρυμένο Φορέα ;
1. Η σύσταση ενός νέου διευρυμένου ανεξάρτητου Φορέα που θα χορηγεί άδεια άσκησης επαγγέλματος σε όλους τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης και στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι οικείοι επαγγελματικοί φορείς μπορεί να καθορισθεί με Π.Δ;
2. Είναι εφικτή η διεύρυνση των υφισταμένων ΝΠΔΔ (Επιμελητηρίων) στα πλαίσια των όσων αναφέρονται στα σχέδια Π.Δ με τον τρόπο που προτείνει το ΥΠΕΠΘ;
Πρακτικά είναι αδύνατη διότι ΑΠΑΙΤΕΙ νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία των εποπτευόντων Υπουργείων Δηλ : για το ΤΕΕ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και των συναρμόδιων Υπουργείων ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ.
· Για το ΓΕΩΤΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .
Τι σημαίνει για τους πτυχιούχους των δυο τομέων ο «Διευρυμένος» επαγγελματικός Φορέας
1.1. Για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και την ΕΕΤΕΜ ,ΠΕΠΤΕΓ κ.λ.π :
α. Ισότιμη συμμετοχή των μελών μας, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι,
β. αναγνώριση της ιδιότητας του μηχανικού, γεωτεχνικού ΤΕΙ
γ. πλήρη επαγγελματική αυτονομία στα πλαίσια της ειδικότητας τους .
1.2. Για την Διοίκηση του ΤΕΕ:
Την ένταξη των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. ως «τεχνολόγων» σε ξεχωριστή κατηγορία χωρίς την ιδιότητα του μηχανικού και του μέλους ΤΕΕ και επιπρόσθετα :Το ΤΕΕ επιθυμεί ένα ασαφές υποβαθμισμένο επαγγελματικό προφίλ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ το οποίο θα συνδέεται με άδεια άσκησης επαγγέλματος την οποία θα χορηγεί το ίδιο και μέσα από μια συνεχιζόμενη διαδικασία εξετάσεων θα επιδιώκεται η «ελεγχόμενη» πρόσβαση των πτυχιούχων ΤΕΙ στο επάγγελμα καθώς και ο Πειθαρχικός τους, έλεγχος ώστε να δυσκολεύονται να εξαντλήσουν την επαγγελματική πυραμίδα .Προφανώς κάτι ανάλογο ισχύει για το ΓΕΩΤΕ
Με την άνευ όρων ένταξη στο ΤΕΕ η στο ΓΕΩΤΕ χωρίς την ριζική αλλαγή του πλαισίου που διέπει αυτά τα ΝΠΔΔ και την ταυτόχρονη διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα επαγγέλματα των πανεπιστημιακών τμημάτων «πενταετούς διάρκειας» θα έχουμε την εξουδετέρωση του ανταγωνισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων των ΤΕΙ, την μη επίλυση του θέματος της επαγγελματικής κατοχύρωσης τους και την μετάλλαξη ή μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.
Συμφέρει τους πτυχιούχους ΤΕΙ κάτι τέτοιο όπως προτείνετε στα Σχέδια ΠΔ του κ. Πανάρετου;Οι Λόγοι για τους οποίους είναι αδύνατη σήμερα η όποια προσχώρηση των πτυχιούχων ΤΕΙ σε υφιστάμενο διευρυμένο φορέα χωρίς την ιδιότητα του πλήρους μέλους και την αυτόνομη πρόσβαση στις επαγγελματικές δραστηριότητες της ειδικότητας τους είναι οι ακόλουθοι :
1. Λείπει η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία την οποία πρέπει να διαθέτει ο «διευρυμένος» φορέας που προβλέπουν τα σχέδια Π.Δ.
2, Η με οποιαδήποτε μορφή, ανάθεση στο ΤΕΕ ή στο ΓΕΩΤΕΕ αρμοδιοτήτων εξέτασης ή πιστοποίησης των πτυχιούχων Μηχανικών ή Γεωτεχνικών ΤΕΙ, παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού δεδομένου ότι τα εν λόγω ΝΠΔΔ αποτελούν επαγγελματικές ενώσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα των διπλωματούχων μηχανικών και Γεωπόνων και επομένως θα βρίσκονται αντιμέτωπα με την σύγκρουση συμφερόντων. Από την μια θα πρέπει να προστατεύσουν τα μέλη τους και από την άλλη να λειτουργήσουν αντικειμενικά έναντι των πτυχιούχων ΤΕΙ
3. Μέχρι σήμερα το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ έχουν στραφεί κατά των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ στο Σ.τ.Ε, έχουν επιφέρει την χρόνια παρεμπόδιση της επαγγελματικής κατοχύρωσης χιλιάδων νέων και συμβάλουν στην άγρια εκμετάλλευση τους από τα εν λόγω επιμελητήρια εξ αιτίας της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό, κατάλοιπο νομοθετικών ρυθμίσεων του 1934 και 1956.
4. Παρεμβαίνουν προκλητικά, όπως πρόσφατα, στα εσωτερικά θέματα των ΤΕΙ και δυσφημίζουν τους πτυχιούχους τους στα μάτια των πελατών τους και τους τίτλους σπουδών που αυτά απονέμουν. Δείχνουν έμπρακτα με κάθε δράση τους την αρνητική προκατάληψη σε βάρος των ΤΕΙ, επίσης
5. Η μέχρι τώρα συμμετοχή τους ως «συμβούλων» του Κράτους στη σύνταξη κανονιστικών διατάξεων κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των μελών τους θα εμποδίσει την γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων ΤΕΙ, όπως ευελπιστεί το ΥΠΕΠΘ με τα αναρτημένα ΣΧΕΔΙΑ ΠΔ.
6. Καλλιεργούν κλίμα «πόλωσης» μεταξύ των μηχανικών της ανώτατης εκπαίδευσης (ΕΜΠ – ΤΕΙ) μέσω παραπληροφόρησης για δήθεν προσπάθεια εξομοίωσης των μεν με τους δε, όταν είναι δεδομένο ότι οι ειδικότητες των ΤΕΙ δεν ταυτίζονται με εκείνες του Ε.Μ.Π.
7. Τα ανωτέρω επιμελητήρια αξιοποιούν τον κρατικό μηχανισμό με την συμμετοχή τους σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας για τον εξοβελισμό των πτυχιούχων ΤΕΙ από θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ακόμη και από τεχνικά ιδιωτικά έργα !
Ανάλογες συμπεριφορές καταγράφονται με μικρότερη ένταση και από το Ο.Ε.Ε. σε βάρος των αντίστοιχων ή συναφών ειδικοτήτων ΤΕΙ.
Η διεύρυνση των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ - Επιμελητηρίων δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη τροποποίηση παλαιών νόμων, διότι η σχετική νομοθεσία προϋποθέτει συμφωνία των τωρινών διοικήσεων τους. Επίσης η ισότιμη μεταχείριση των πτυχιούχων ΤΕΙ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατο να επιτευχθεί όσο ισχύει η απηρχαιωμένη νομοθεσία (1930-1980) άρα το πρόβλημα απλώς θα μετατεθεί.
Ο καθορισμός μιας αξιοκρατικής διαδικασίας σταδιακής ένταξης των πτυχιούχων στο Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων με βάση τα τυπικά προσόντα δηλαδή αφού εκ των προτέρων οριοθετηθούν οι πτυχιούχοι ΤΕΙ στο 6ο επαγγελματικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (E.Q.F.), απαιτούν προπαρασκευαστικές νομοθετικές ενέργειες από διαφορετικά Υπουργεία και συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων.
Επομένως ο νέος τρόπος επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων ΤΕΙ που προτείνει το σχέδιο « Πανάρετου» προϋποθέτει πρώτα :
α) την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων ΤΕΙ.
β) την θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών προσόντων, δηλ. μετά την έκδοση των εκκρεμών Π.Δ.
Η Νομοργάνωση των Ενώσεων ΤΕΙ, ως Επιμελητηρίων, με τη μορφή ΝΠΙΔ.
Με το δεδομένο ότι η διεύρυνση των υφισταμένων Επιμελητηρίων είναι ανέφικτη, ποια λύση είναι ρεαλιστική σήμερα;
Άμεση, πρακτική και χρήσιμη, για τους πτυχιούχους, είναι η Νομοργάνωση των επαγγελματικών Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ.
Έως ότου ενοποιηθούν οι δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι επιτακτική η άμεση Οργάνωση ως ΝΠΙΔ, στα πρότυπα των αντίστοιχων επαγγελματικών φορέων της Ε.Ε (institutions,) όλων των Ενώσεων πτυχιούχων ΤΕΙ ανά σχολή, ήτοι :
Πρέπει να προωθηθεί, με διάταξη νόμου, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ανωτέρω φορείς κυρίως σε ότι αφορά την :
1. Τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας, άσκησης πειθαρχικού ελέγχου, παροχή βεβαιώσεων και διευκρινίσεων προς τις Δημόσιες Αρχές και κυρίως,
2. Την παροχή υπηρεσιών προς τους πτυχιούχους ΤΕΙ ( σεμινάρια, νομική υποστήριξη, Τράπεζα πληροφοριών, Βιβλιοθήκες) στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων.
Ήδη οι πτυχιούχοι Νοσηλευτικής , Φυσιοθεραπευτικής και Μαιευτικής, λειτουργούν ως ΝΠΔΔ.!
Επισημαίνουμε ότι αντίστοιχες αρμοδιότητες έχουν δοθεί ήδη σε συλλόγους τεχνικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.!
Η παραπάνω ρύθμιση θα βοηθήσει το χώρο των ΤΕΙ να αποκτήσει οντότητα ώστε η προσέγγιση των δυο πλευρών (ΤΕΙ-Πανεπιστημίων) στα επαγγελματικά θέματα, να είναι μελλοντικά θετική .
Η προτεινόμενη θεσμική κατοχύρωση των Ενώσεων των Πτυχιούχων ΤΕΙ ως ΝΠΙΔ αφού οι Ενώσεις ήδη συμμετέχουν σε γνωμοδοτικά ή αποφασιστικά όργανα της πολιτείας, είναι συμβατή με την Οδ. 05/36 Ε.Ε και την λειτουργία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανώσεων και αποτελεί την αναγνώριση μιας πραγματικότητας.
Επιπρόσθετα δεν δημιουργεί νέα Επιμελητήρια ( ΝΠΔΔ) όπως ισχυρίζονται οι γνωστοί πολέμιοι των ΤΕΙ, τα οποία θα λειτουργούν δήθεν ανταγωνιστικά προς τα υφιστάμενα, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο να παρέχει και στους πτυχιούχους τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης ανάλογες υπηρεσίες και επιστημονικά-ασφαλιστικά προνόμια με αυτά που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες μόνο οι πτυχιούχοι του πανεπιστημιακού τομέα από την λειτουργία των γνωστών επιμελητηρίων. Ήδη η ΕΕΤΕΜ έχει προσφύγει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έλλειψη αυτή.
Διαφωνούμε με την πρόταση του Προέδρου ΤΕΙ Πάτρας για σύσταση ενιαίων επιμελητηρίων ανά ειδικότητα ως μη ρεαλιστική πρόταση για την χώρα μας ,όσο δεν επανακαθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων όλων των ΑΕΙ από μηδενική βάση και διατηρείται ανέπαφο το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο από το 1927, για τους πτυχιούχους των πολυτεχνικών σχολών !
Από Δημήτρη Δημόπουλο, μέλος ΣΑΤΕ-ΕΣΥΠ - εκπρόσωπος πτυχιούχων ΤΕΙ
Πηγή:
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=305:2010-07-20-21-30-55&catid=54:news&Itemid=18
1 comment:
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΤΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΤΛΠ. ΚΑΙ ΑΜΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΛΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΤΕΕ.
Post a Comment